Selam..Kaç yaş farkına ihtiyaç vardır diye sordum ama aslında bizim kültürümüzü ve sosyal yaşantımızın bir parçası gibi abi / abla demek. Yaş farkı kaç olursa olsun bir saygı ve samimiyet göstergesi..
Peki sence birine abi veya abla demek için yaş farkı kaç olmalı? Abi ve ablayı günlük hayatında çok kullanır mısın?
Gerçekte +4 yaşta abi, abla derim. Ama sanal ortamda seviyorsam abla derim, veya yanlış anlaşılmamak için abi, kardeş derim. Bazen gerçekte de durum değişebiliyor, 46 yaşında bir arkadaşım var abla demiyorum.
Bana ablalık yapan, abla gibi davranan insanlara yüreğimden gelerek abla diyorum. Herkese abla diye hitap etmem. Abla diyeceğim insanın adı diyelim ki Ayşe ona sadece abla derim. Ayşe abla demem mesela. Sanki yıllardır ablammış gibi. Var öyle abla gibi gördüklerim. Bazen de mecburen abla değilim. O kişiye de ismiyle birlikte abla derim. Aramızda dört yaş olması kafi abla demem için, abla bilmem için abla gibi olması yeterli. Birisine abi demem içinde aramızda dört yaş olması yeterli bence.🌺
Valla arkadaş ortamında 5 yaş büyük olan da var ama hiç abla demiyoruz. Öz kardeşler ve akrabalar dışında da pek doğru bulmuyorum. Çok samimi değilse resmi ise zaten hanım/bey derim :)
Ben genelde birine abi veya abla demek için yaş farkına bakmıyorum bazen araya bir mesafe koymak için bile kendinden 2 yaş büyük veyahutta ay farkı bile büyük olanı abi ve abla derim aramda mesafe oluşması için ama bazen kendimden 10 yaş büyük olsun arkadaşım gibi olana Abi abla demem
Ben pek abi demem zaten abla kelimesini de az kullanırım Daha çok hanımefendi ve beyefendi derim Saygı sınırı çizerim o çizgiyi geçeni de kuyucu Murat Paşaya idam ettiririm🤣 Sorunun sayı kısmına gelirsek 5 yaş ablam olarak kabul edilir 10 teyze 20 pamuk nine 🤣
10 yas olmalı daha kucugune abla abi demek saygidan ziyade karsimdaki kisinin kendini yasli hissetmesine sebep oluyorum gibi geliyor akraba vs. durumunda bana abla derler ama akrabam olmayan birinin 5-6 kucuk olmasina ragmen ismimle hitap etmesini saygisizlik olarak görmem aksine abla dendiginde tuhafima gider..
Büyük veya küçük olmasından çok sosyal statüye göre karar veriyorum. O anda o kişiye nasıl hitap etmem gerekiyor ise onu seçiyorum. Ev sahibem 70 yaşından fazla. Ona ve küçük torununa hitap ederken ikisinede abla diyorum :)
Aslında aramızdaki samimiyet, ilişki de oldukça önemlidir. 1 yaş büyük olan kişiye de abi dediğim oluyor. Bunu yaşa değil de samimiyete bağlayarak kullandığımı ifade edebilirim. Senin dediğine katılıyorum 😊
Bu tamamen görüntüye bağlı olmakla birlikte, yaşını bildiğiniz ve daha önemlisi saygı duyduğunuz büyüklere abi, abla vs dersiniz. Teyze samimiyet ifadesi olduğu gibi, amca ekseri küçümseme olarak kullanılıyor.
0-20 yaş arası için 3 yaş ve yukarısı. 20-35 yaş arası için 4 yaş ve yukarısı. 35-45 yaş arası için 5 yaş ve yukarısı. 45 yaş sonrası için hanım demek daha mantıklı.
Abi veya abla demeyi yaşa değil de saygıya bağlıyorum ben. Kendimden küçük yaştakilere de abi veya abla dediğim olur. 8-10 yaş büyüklerime sadece ismiyle gitap ettiğim de olur.
Bilmiyom valla aslında tavirlarida önemli benim için eğer bira zdaha soğuk davraniyorsa. ornek veriyorum beş yaş buyugumse abi /abla dersim ama taşıyın gibiyse ismiyle hitap ediyorum
Birine abi abla dememek için genellikle bey ve hanım kullanıyorum. Hem yaş farkını bilmeden abi abla demek zorunda kalmıyorum hemde karşımdaki mesafeyi otomatik olarak hissederek yüz göz olmuyor :)
Sanırım en az 2-3 yaş. Ama karşındaki kişinin kim olduğuna da bağlı biraz. Mesela eltim benden bir yaş büyük ve ismiyle sesleniyorum. Fakat kaynımda bir yaş büyük olmasına rağmen abi diyorum 😁😁
Duyduğum saygıya bağlı olarak bir sene de olabilir, ama genelde iki üç sene büyük olanlara derim ya da en azindan teklid etmis bulunurum, istemeyene ztn demem