Hafif salaş yani hatlar belli olmayacak şekilde giyinirim, makyaj yok gibi bir şey, tesettürlü olmanın kurallarına uyarım.
Ama bir yandanda açılmak istiyorum.
Vereceğiniz her tavsiye kıymetlidir.
Lütfen hakaret içerikli yorumlar yapmayın.

"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir." (Ahzab, 33/59).
"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin umduğunuza nail olasınız." (Nûr, 24/31).
"Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır." (Nûr, 24/60).
Umeys’in kızı Esma’dan nakledildi. Dediki:
Resulüllah (s. a. v) bir gün Hz. Aişe (r. anha)’nın evine girdi. Kızkardeşi Esma yanında idi. Üzerinde vücudunun hertarafını örten ve yenleri geniş bir elbise vardı. Resulüllah (s. a. v) onu görünce kalkıp dışarı çıktı. Hz. Aişe (r. anha) kızkardeşine “buradan uzaklaş Resulüllah (s. a. v) sende hoşlanmadığı bir şey gördü” dedi. Hz. Esma uzaklaştı arkasından Resulüllah (s. a. v) içeriye girdi. Hz. Aişe (r. anha) niçin kalkıp gittiğini sordu. Resulüllah (s. a. v) de elbisesinin yenini sadece parmakları görünecek şekilde ellerinin üzerine çekerek şöyle cevap verdi:
“Kızkardeşini görmedin mi? Müslüman bir kadın şurasından başkasını gösteremez." (Mecmeu’zzevâid nr:4168
“Resulüllah (s. a. v) Dihye’tül- Kelbi’nin kendisine hediye ettiği mısır kumaşlarından sık dokunmuş bir elbiseyi bana giydirdi, ben de onu hanımıma giydirdim. Resulüllah (s. a. v) daha sonra bana sordu: ne oldu Mısırdan gelen elbiseyi giymiyorsun? Dedim ki, ey Allah’ın Resulü ben onu hanımıma giydirdim. Resulüllah (s. a. v) buyurdu ki, altına pijama türünden bir şey giymesini ona emreyle. Çünkü ben o elbisenin kemiklerinin hacmini belli etmesinden korkuyorum.” (Ahmet b. Hambel)
“Resulüllah (s. a. v) kadınlardan erkeklere benzeyenlere, erkeklereden de kadınlara benzeyenlere lanet etti.” (Buhari nr:5751, ebu Davut nr:4098, Ahmet b. Hambel nr:3149, Nesei nr:9161)
“Ümmetimin son dönemlerinde bir takım adamlar olacaktır. Erkekler gibi eğerlerin (bineklerin) üzerine binip cami kapılarına ineceklerdir. Hanımları ise giyinik uryandır, (giyinik çıplaktır), başları üzerinde arık deve hörgücü gibisi vardır. Onalara lanet edin. Zira onlar lanet olunmuşlardır.” (Ahmet b. Hambel - müsned nr.6786, Ibn-i Hibban sahih nr:5655-7347)
Üzerine uzun uzun konuşulabilecek bir konu, fazla uzatmamaya çalışacağım.
1- Nur suresinin 31. ayetinde geçen "bihumurihinne" ve "juyubihinne" kalıplarıyla Allah; "inanan" kadınların başlarını örtmesini ve başlarını örttükleri örtünün bir kısmıyla da gerdan ve göğüslerini kapatmasını emreder.
2- Dünya hayatında gördüğü Allah kelamlarını ve Kur'an'daki ayetleri inkâr edenlere Allah "kâfir" diye hitap eder. "Kâfir" olarak ölenlerin de ahirette cehennem ile cezalandırılacağını birçok ayette üzerine basa basa belirtir. Misal Bakara-161, misal Al-i İmran-131 vs. daha bir çok ayet örnek olarak gösterilebilir.
Bu iki madde; dürüst ve tüm kalbiyle "Allah'a ve ayetlerine inanıyorum." diyen birisinin başka hiçbir izahate, doneye gerek duymadan örtünmesi için yeterli.
Bu noktada düşünce, inanç ve davranışlarının ne anlama geldiği ve ne sonuçlar doğuracağı konusunda kendine karşı dürüst olman gerekiyor. Geçmişte zorla kapanmanın bugün alacağın kararla hiçbir ilgisi yok. Ailen seni zorlamış olabilir, bugüne kadar geçen süreyi kapalı kalmak istemeyerek ya da huzurlu bir şekilde geçirmiş de olabilirsin. Bunların hiçbirisi bugün alacağın kararı etkilememeli. Bugün ne düşünüyorsun, neye inanıyorsun, ne yapacaksın. Önemli olan nokta burası.
Cevap
18Cevap
Öncelikle kimin ne yaptığı beni ilgilendirmez. Dinî vecibeleri de ilgilendirmez. Ateistim zaten.
Ben daha çok vicdanınızı konuşturmak istiyorum bu görüşümde. Siz daha önce aile zoruyla kapandıniz. Hoş, bazı müslüman dostlarım da aile zoruyla namaz kılmaya, oruç tutmaya falan başlamışlar. Hâlâ da samimiyetle dinlerine inanarak dinî vecibelerini yerine getirirler. Kadınlar için de kapanmak İslam'da çok önemlidir. Kadınlarda cinsiyet söz konusu olduğu için tesettür o kadar önemlidir ki çocukken size öğretilen İslam'ın beş şartlarından çok ayrılır. Aile zoruyla diyerek bu durumdan kurtulamazsınız. Belli ki dindeki bazı mantık hatalarını farketmişsiniz. Meseleye geçmişinizi katarak dinî vecibelerinizi yerine getirmek istemiyorsunuz. Çünkü dinden soğumuşsunuz. İslam sizin için önemini kaybetmiştir. Kadınlığınızı teşhir ederek kullanmak İslam'dan çok önde geliyor sizin açınızdan. Sözün özü kendinizi kandırmayın...
Tesettürlü olmayan kadınlığını mı teşhir ediyor? Eğer böyle düşünüyorsanız siz de İslamdan tam çıkamamışsınız.
@Olasılıklarareneda benim de bazı prensiplerim var. Bu ister İslâmdan gelsin ister Budizmden gelsin. Ama bu düşüncelerimle kardeşlerimi de zorlamak. Ayrıca soruyu soranin vicdani konumunda gördüğüm için öyle yazdım.
Kendimi vicdanı konumunda*
ne çok yanlış kelime kullanıyorum.
"kardeşlerimi de zorlamam"* olarak kabul edin.
Kapalı olmayan bir kızla evlenir misin? Kız bilirse mecburen kapalı olamaz zaten de.
@Olasılıklarareneda Evlilikte öyle kriterlerimizin olması saçma. Kişiliği önemli değil midir? Misal kapalı oluporospuruhlu olan binlerce kadın var.
Ama açık olanları orspu olarak ifade etmiş oldunuz. Açılarak teşhir mi edeceksiniz derken
@Olasılıklarareneda Hayır. Genelde kapalı olup da açılmak istiyorum diyen süslümanların çocuğunun amacı o. Hatta hepsi diyorum ben. Başka türlü açıklamasi olamaz çünkü.
Bak güzel kardeşim, eğer toplum baskısı yüzünden örtünüyorsan bu daha fena. Eğer örtünüyorsan Allah için örtünmelisin. Kimin için ibadet ediyorsan ona tapıyorsundur. İçinden gelmiyorsa örtünme sadece günaha girersin bir müddet yanar çıkarsın :D belki de çıkmazsın Allah bilir. Ama öbür türlüsü şirk olur. Girişi olur çıkışı olmaz Allah muhafaza
Benim nickime karşı önyargı duymayacaksan eğer ben şunu düşünüyorum.. Bu manevi ve çok çok özel bir his ancak o duygu ve samimiyet ile kapanılmalı ve o duygu samimiyet devam ettiği müddetçe kapalı kalınmalı. Yoksa içinden açılmak geliyorsa kendini hazır hissetmiyorsa başka şeylere ilgi duymaya başladıysa kendini kötü hissediyorsa vs vs.. Açılması kötü olmaz.. Samimiyet ve maneviyat hissi bu yoksa zoraki olmamalı.. Nasıl istiyorsa öyle giyinmeli birey.. Eğer açılmaya karar verirsen kıyafet konusunda da tavsiye verebilirim istersen.. Çevren ve ailen olumsuz tepkiler verebilir ama bu kararı verdikten sonra bir öyle bir öyle olmamalı.. İyi düşünüp ona göre karar verilmeli ve hangi karar verilirse verilsin , çevreden gelecek tepkilere ve kötü yorumlara karşı dik durunabilmeli bence.. Ben bir insana doğrudan emir veremem yoksa ancak fikir olur , yap diyemem, yapmada diyemem. Bu senin hayatın bu kararı iyice düşünüp, muhakeme edip sen karar vermeli ve hayata geçirmelisin..
İnancını gözden geçirmen gerek. Bunu zorla yapman hoş değil tabi ki bunun sonu hep bu şekilde oluyor lakin tavsiye etmiyorum. Sana bunu hoş gösteren şeyleri de tekrar gözden geçir sana ne kazandırır ne kaybettirir bunu tart.
Açılmak isteten duygu nedir onu sor kendine ve kafanda tart ne kadar doğrı bir heves mi sadece diye sonra açıl yalnız bence için rahat etmetecek gene kapanırsın şeytan insanın kanına giriyor bazen işte
Kalbini dinle. İnsanların ne söyleyeceğini v. s kafana takıyorsan takma. İnsanlar her şeyin dedikodusunu yaparlar zaten. Önemli olan senin ne istediğin. Ne için bunu istiyorsun, geçiçi bir heves mi yoksa bu şekilde mutlu mu değilsin.
Baski çok kötü bir şey inanani da dinden sogutabiliyor kendi gönlunden ne geçiyorsa onu yapmalisin
Tercih meselesi ama madem teseddürlüsün bunun neden gerektiğinin farkında olduğunu düşünüyorum kıyaslama yapabilirsin ne için neyi bıraktığın konusunda
Yani baskı ile kapanmak hoş olmasa gerek ama bilemedim şimdi
Canın nasıl istiyorsa nasıl rahat ediyorsan öyle yap millete odaklı yaşama millet hep konuşur
Dinde zorlama yoktur eğer gönülden bir şekilde kapalılık yaşamıyorsan hiçbir önemi yoktur Allah kalbine bakar ibadetine bakar
Dinde zorlama yoktur. Bu Gayrimüslümlerin Müslüman olması içindir. Bunun dışında bir Müslüman tüm gereklilikleri yerine getirmek zorundadır.
@Olasılıklarareneda bu dediğinde haklısın fakat Allah gönlünden yapmadığın hiçbir ibadeti veya farzı saymaz gönülden yaparsak yerine getirmiş oluruz demek istediğim buydu dinde zorlama yoktur derken
Yani hoş değil hiç bana göre. Ama saygı duyarım fikrine kararına.
icinden gelerek örtünmediginde hic bir anlami yok bunun. örtünmenin ne gerektigini biliyosundur ortunmessen neler olacağını da buna gore karsr vermek senin elinde
İçimden gelmeden örtündüm ama geçen yıla kadar halimden memnundum. Ani bir şekilde soğudum. Bir şeyleri sorgulamaya başladım.
bu konuda dertleşmek istersen bana yazabilirsin belki cozulebilir bir şeydir
Burada pek inançlı insanlar yok. yani çok çok azlar. Abazan toplulugu mevcut (özellikle bu saatte). o yüzden çok kıymet verme derim.
Tasvip etmiyorum. Ama karar senin..
Açıl bence ben sen iyargılamam
Bu fotodaki sen isen açılma bence
Zorla kapanma bu kadar sürer zaten 😊
Kendi özgür iradesi kararı
Malesef
açılmalısın bence de
Bosa takmissin şimdiye kadar
Kendi bildiğini oku
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?