Polis askerin üstünü arayabilir mi? Asker kimliğini gösterse üstünü aratmayabilir mi?
Mesela düz bir polis albayın üstünü arayabilir mi?
Mesela düz bir polis albayın üstünü arayabilir mi?
Klavye delikanlıları ve bedelli , çürük alıp askerlik anısı anlatanlar yine iş başında... bı halt bildiniz yok. askeri yargı ortadan kalktı herkes sivil yargıya yani cmk daki hükümlere göre muamele görür. polis askeri kimliği gördüğünde mesleğine üniformana saygısından ve şüpheli olma durumun ortadan kalktı için arama yapmaz , yapamaz filan diyenler tek dicegim o üniforma dan ne yıldızlara kelepçe taktı kolluk bilemezsiniz yok arayamazmiş yok yapamazmiş hikaye açın kanun yönetmelik cmk okuyun. sivilden tek farkı sadece böyle bir olay yaşandığı zaman birimine ve savcılığa şahsın askeri personel oldugu bilgisi verilir o kadar gerisi sivil gibi savcı talimatı alınır süreç devam eder kolluğa arayamazsin dedin an mukavemettir gereği neyse yapılır kanun okuyun biraz. iskembeden sallamayın...
Belli ki sende askeri kanunu ve yönetmeliği bilmiyorsun. Savcılığın yazılı kararıyla alınır. Fakat hiç bir şekilde askeri inzibat olmadan askeri personeli hiç bir yere ne götürülebilir ne de yüz kızartıcı suç işlemedikten sonra keelpce takabilirler.
Polislerin üniformalı askeri arama yetkisi yok diye biliyorum fakat arayamazsa bile alıkoyar ve askeri görevlilere aratır. Sorun varsa askeri inzibat çağırılır , durumu inceler. Sorun yoksa kolay dersin der gider. Adli ve önleme aramaları yönetmeliğinde askeri personel sivil gününde aranamaz vs yazmaz. Polis askeri personelin üst aramasını yapabilir. Yaptırmaması durumunda görev yaptırmamak için direnmeye girer adli suçtur diye biliyorum ben.
Herkes bol keseden sallamış bilip bilmeden er kimmiş de üstünü aratmıyomuş ben çok işlem yaptım ancak rütbeli askeri personel için bir ihbar durumunda arayabilir ki zaten kimliğini gördükten sonra olağanüstü bir durum söz konusu değilse iki mesleki grup da herhangi bir arama gbt sorgusu vs yapmaz
Sen de sallıyorsun
Ben neyse onu söylüyorum zoruna gittiyse bir dene bakalım ben erim üstümü arayamazsın de
Bırak Albay'ı, Er'i bile arayamaz.
Yalnız farklı kolluk kuvvetleri için söylüyorum er zaten arayamaz
Hangi kanunda yazıyor arayamaz diye?
Kibarlık yapıp saygılı davranmış ama gıcık tipler de var ya onun için soruyorum yasal olarak hakkı var mı diye
Hatta bak Kurtlar Vadisinde bile bir sahne vardır. Pala burada Piyade Binbaşıdır.
Jandarma'ya olaya el koyduğunu söylüyor. 1:38 al rahatlığı gör.
https://www.youtube.com/watch?v=tiWlmOLLs-o
Bu sahneyi biliyorum da dizi bu sadece gerçekle alakası olmayan çok şey var. Bide askeriye saygınlığı eskiden çok başkaydi şimdide öyle de eskisi gibi değil
Öyle ya sence başkomiser falan mı iyi olur yoksa subay mı
İkisinden birini sevmek istiyorum
Subaylık derim. Hem parası iyi, hemde daha kapsamlıdır.
He beni yarısı götürür dersen Başkomiser olursun.
Bu arada olayı daha net anlatayım. Polis eğer hakkında arama kararı veya devleti tehdit eden bir unsur yoksa hiçbir şekilde arama yapamaz. Zorla aramaya kalkarsa o adam görevinden bile olur. Eğer ki hakkında lekeleyici bir suç varsa mahkeme kararıyla her türlü arama yapılır.
Teşekkür ederim ben de subaylık düşünüyorum zaten MSÜ den girmek en mantıklısı bence
Sağol
@cancomlek Tam olarak bir fikrim yok. Fakat şöyle bir fikrim var. O bölüm subayların uluslararası değerlendirme yapabilme kapasitesini geliştirmek için yapılmış diye biliyorum. Yani sahada işe yaraması için yapılmış. Fakat o bölümü okuyup farklı alanda kullanabilmek var mı? inan hiç bilmiyorum.
Cevap
10Cevap
3467 sayılı kanun
Madde 93 – Üniformalı veya sivil elbiseli subay, askeri memur ve astsubaylar ağır cezalı cürümler dışındaki suçları işledikleri takdirde polis veya jandarma kuvvetleri tarafından en yakın askeri makama veya inzibat karakoluna davet edilir. Askeri şahıs bu daveti kabule mecburdur.
Arayabilir. Polis önleme arayıcı kapsamında albayı da arar generalide TCK hiçbir ayrım getirmemiştir.
Askeri kimliğini gösterdiği taktirde arama izni olmadan arayamaz diye biliyorum
Hayır o Adli arama kapsamında. Arama iki şekilde yapılır. Birisi adli arama diğeri önleme araması. Önleme araması TCK'dan güç alır hiçbir ayrım getirmemiştir. Adli aramada İnzibat gelir. İşte o zaman Polis arayamaz ama inzibatın yetkileri askeri suçlarla sınırlıdır. Eğer Polis başsavcıyı arayarak arama yetkisi isterse ve savcı verirse Polis evini barkını kaldığı kışlayı herşeyi arayablir. TCK ayrım getirmemiştir diye söyledim zaten. İnternette yarbay ile polis tartışmasını izledim Polis kanunu ve Hukuku bilmeyen bir personel orada ben olsam o yarbay oradan ne çıkabilir ne de inzibat gelebilir
ya şimdi şöyle de var. Ben askeri arayıp ne yapacağım? Han askeri arayıp elime ne geçecek? Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Ben jandarmaya takıldığımda onlar bana çay kahve ikram eder beni aramaz. Onlar takıldığında onlara çay kahve ikram ederiz yani ne gerek var birbirimiz kırmaya? Etik değil yani. Asker beni arasa ne olur ben onu arasam ne olur? Etik değil yani hiçbir poliste o topa girmez zaten
Peki sivilken arayabilir de görevdeyken arayabilir mı?
Ha şöyle yapanlar da var. Gerçekten sırf asker diye kendini dokunulmaz sananlar da var. Sırf subay diye kanunun kendisine işlemeyeceğini sanıyor. Ben hiç denk gelmedim umarım gelmemde zorluk çıkarırsa eğer çağırırım Özel Harekatı ve Destek birimi Ağır silahlı ve hücum yeleği ile gelin derim orada var ya kan çıkar orada ortalık karışır. Mesela internete yaz fetöcü savcı Adanada ki Mit tırlarını jandarmayı kullanarak durdurmuştu ardından vali özel harekatı arayarak tırları alın demişti. Sonra özel harekat olay yerine geldiğinde ''Tırları verin yoksa çatışma çıkar'' diyip askere rest çekmişti. Askerde 1 tır dışında tüm tırları vermişti asker geri adım atmıştı. Ben polisim ve ODTÜ'de siyaset bilimler okudum. ben tüm ülkelerdeki polis ve asker ilişkilerini inceledim. Asker ülkede kendisine pararel bir güç (Polis) gördüğünde her zaman geri çekilmiştir. Hatta eğer asker darbe yapacaksa ilk önce Polis teşkilatlarını ikna eder olmazsa polise karşı güç kullanır. Poliste eğer tam güç kullanırsa asker-polis arasında ciddi bir savaş gelebilir ve ülkenin sonu olabilir. Bunu fırsat bilen bazı kişiler ise asker-polis çatışmada diye darbe üstüne darbe yapabilir. Bu nedenlerden dolayı asker ve polis birbirine tam güvenmezlar ama ben ayırmam hepimiz vatan evladıyız birbirimizi kırmaya veya savaşmaya gerek yok
80 darbesinde emniyet müdürü astsubayın karşısında hazırola geçiyordu
Geçerli bir sebebi yoksa ki bu geçerli sebep bir mahkeme kararı olmalı diye düşünüyorum. Öyle durduk yere arama yapamaz sanırım
Tartışmaya açık bir konu ama albayın üstünü aramak için adamda 8 tane billur olması lazım 😂
Asker ülkeyi polis ise mahalleyi korur yani araması imkansız
Hayır arayamaz askeri inzibat arar
galiba kimlik gösterince aramıyorlar
Arar her yer kışla mı?
Normal er bile polisten üstündür ne haddine aramak
Gorev esnasinda arayabilir
Arıyamaz...
Zor be dostum.
bilmemki
Ne bilirsin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?