"Anadolu'nun bazı bölgelerinde, yeni doğum yapmış loğusa dönemindeki kadınlara göründüğü söylenen, onların dehşet verici şekilde korkmasına, hasta olmasına, hatta intihar ederek ölmelerine neden olan kötü bir cindir Alkarısı. Bu cinin yeni doğmuş bebeklere de zarar verdiği söylenir. Alkarısı isminin dışında Albasması olarak da bilinmektedir. Daha çok Anadolu'da efsaneleşmiş bu varlığın isimleri ise bölge bölge farklılık göstermekte. Erzurum'da Alkarısı, Malatya'da Hıbilik, Bingöl'de Kapoz, Elazığ'da Hafdar, Gaziantep'de Tepegöz adıyla da bilinmekte. Efsanenin temeli Şamanizm'e kadar uzanır. İnanışa göre lohusaların ve yeni doğmuş çocukların ciğerleriyle beslenir. Alkarısından korunmak için çeşitli çarelerin olduğuna inanılır. Loğusa kadını yalnız bırakmamak, ışıkları sürekli yakmak, başucuna Kur'an koymak, yüzünü kırmızı örtüyle örtmek bunlardan bazılarıdır. Alkarısının uzun boylu olduğu, parmaklarının uzun, saçlarının dağınık, vücudunun yağlı, el ve ayakları küçük, dişlektir. Efsaneye göre kısrak atlara ve loğusa kadınlara düşmandır. Al karısının metallerden, erkek objelerinden ve doğal olarak erkeklerden korktuğu söylenir. Alkarısı cini; samanlık ve ahırlarda bulunan öcü gibi olarak tasvir edilmektedir. Karanlık odalara geldiğinde, yalnız olan loğusa kadına eğer yalnızsa al geldiği söylenir, kadına ağırlık basar. Loğusa kadınlar, al basmasın diye başlarına çuvaldız batırırlar. Kur'ân koyarlar. Parmaklarının eklem yerleri olmadığı gibi, parmaklarının sivri olduğu söylenmektedir! Yine efsaneye göre insanlara kötülük yapan Alkarısının pişirdiği ekmeğin hiç bitmediği ve bereketli olduğu söylenir."kaynak :haberler. com
Hamile olan kadınların korktuğu Alakarısı mitolojisine inanıyor musunuz?
Ben inanıyorum cin türü olarak geçiyor hatta bir yerde lilith olduğunu bile idda edenleri gördüm. Kadınların hormonel dengeleri normal olmadığından olağan bir durum bence sonuçta zayıf anlarda insanlara musallat oluyorlar. Fakat eski zaman insanları daha çok karşılaşmıştır. Şimdilerde pekte duymadım.
Lohusa kadının hormon seviyelerinden dolayı ve iç güdüsel hisleri kuvvetlenir. bazi hormonlar vardır dmt gibi. bu hormonlar sayesinde daha önce hissetmediği şeyleri hisseder bazen gorebilirde. daha fazlasını bilemiyorum tabi ama halusilojen etki yaratiyor, lohusa döneminde bir kadın hiç olamayacagi kadar kuvvetli hislere sahip oluyor.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Fazla kan kaybından dolayı vücut yorgun düşüyor bilimsel açıklaması bu olablr ama onun haricinde bilemiyorum. Mesela benim anneannem gördüğünü söyler bunu. Dua okudum sürünerek gitti der. Annemde o konuda hep uyarır. Özellikle kız bebek dünyaya getirdiğin zaman daha çok rahatsız ederlermiş.
Dostum böyle batıl inançlara Bence inanan insanların Ben cahil ve yobaz olduklarını düşünüyorum çünkü bunlar yalan ya mitolojiye İnsanlar cahil insanlarımız nasıl ki bunun kıvırarak gülüyorsa Bu da bizim yöremizin sacma salak mitolojisi
Evet cinler gercektir hem kuranda geciyor hemde benim anneme buyu yapmislardi bizzat konusmuslugum bile var ve o donemlerde buyu cok fazla oldugundan dolayi bu efsane cikmis olabilir ama besmele veya abdestli bir insan kadar guclu degiller onemli olan o durumdaki ruh haliniz korkarsaniz ona guc verirsinin siz o anki ruh halinize gore guclusunuzdur ve en ustun varligi Allah insan olarak yaratmistir.
Evet. Alkarisi denilen aslında cinin dişisi. Ne yazıkki hamile ve lohusa kadınlara rahatsızlık verirler. Yalniz kalmamaları lazım. Bide duayı eksik etmemeli.
Doğum sırasında geçiyor bebeğe bana da geçmiş o yüzden bazı korkularım var bazı geceler rahatsız oluyorum kaç yaşında olursan ol ben onlar yüzünden günlerce ağızım yüzüm kan içinde kalktım