Sana hangi yörenin düğün gelenekleri ilginç geliyor? Adana: Kına gecesine giden damat yolda durdurulup, yüksek bir ağaç dalına konan yumurtaları vurması isteniyor. Diyarbakır: Diyarbakır yöresinde gelin damadın evinin kapısında dolu bir testiyi kırıyor. Konya: Gelin erkek evine götürülürken mezarlıktan geçirilmesine özen gösteriliyor. Bunun nedeni geline "Düğünü gördün, ölümü de unutma" mesajını vermek. Ayrıca gerdek öncesinde damadın arkadaşları bacadan içeriye mendil sarkıtarak yiyecek istiyor. Araştırdığımda çok ilginç gelenekler ile karşılaştım. Benden bu kadar sizde neler var?
Sana göre hangi yörenin ilginç düğün gelenekleri var?
Hala daha doğu kültüründe bazı illerde ornek Erzurum gibi, gelin atla gelirken damat yüksek yerden gelinin başına elma atıp parçalamaya çalışıyor. . Ugursuzlugun ve şanssızligin ortadan kalkacagina bolluk ve bereket geleceğine dair bir inanış.. Tabı arada hani değişiklik olsun karpuz kabak atalım yetmedi mini fırın mutfak robotu sallayalım diyenlerde vardır kimbilir..
her yorenin kendine ozgu ananeleri var elbette ki... ozellikle doguda ve guneydoguda bizde antepdede benzer seyler var testi kirma gelinle damadin tepesinden asagidakilere cocuklara seker atma (bazende dugunun zamanina gore kuru veya yaş fistik) evlilikleri sekerkadar tatli olsun diye vs. gelin damadin evinin onunde ayaginin altinda cam bardak tarzi bisey ezer bu bu kirilan cam gibi parcalansamda burdan gitmem anlamindadir ne gerek varsa boyle seylere 😊 yemegimizi tatlimizi baklavamizi yiyip hayirli olsunumuzu diyip halayimiza bakiyoruz genelde böyle💁
Bizim orda erkek tarafi geline ipek bir halı alır gelin hamamında gelin o halının üzerinde yıkanır. Gönül kırmayın küs kalmayın diyerek mezarlık ziyareti yaptırılır
Antalyada evi olmayan erkege kız verilmez. buna karsılık Evin butun esyasini kız tarafı alır.
Testi kırmak her yörede vardır mesela kapıya bal çalmak tujaf geliyo ya da gelinin kucağına erkek çocuk verme oğlu olsun diye ya da tarak bıçak saklama çocuğun cinsiyeti için Ankarada diyelimki nişanlı biri kaynanası varken başka düğüne gittiler takı takılırken düğünü olana nişanlıya da kaynanası takıyor
Adını hatırlamıyorum ama bir ülkede gelinle önce damadın arkadaşları ilişkiye giriyormuş gerdek gecesinde. Duyduğum en ilginci buydu. Türkiyedekileri bilmiyorum.