Toplumumuzda kayınvalide gelin çekişmesi göz ardı edilemeyecek sorunlardan biri, acaba sorun kayınvalidenin evladını kaybettim korkusu mu yoksa gelinin kayınvalideyi kıskanması mı? Sizce sorun nerde başlıyor, çözümü var mı? Kaynanalarda oğluma layık değil düşüncesi var. Gelinlerde önyargı oluşmuş. Adı kaynana ya hepsini aynı kefeye koyuyorlar. Sorun burda başlıyor bence. Gelin-kayınvalide birbirlerini tanımadan hüküm veriyorlar. Gelin kayınvalide birbirlerini tanımak için şans vermeliler kendilerine..
Bence suç erkeklerde. Enteresan bir cevap farkındayım ama bence şu şekilde;
Herşeyden önce fikirlere saygı duymayan insanlar mahveder herşeyi bunu söylemek lazım. Niye yaptın denilir. ya da niye yapmadın. Niye kısmı bizi ilgilendirmez halbu ki, yardımcı olmamız gerekirken olaya dahil olmak için elimizden geleni yaparız.
Öncelikle çoğu erkeğin evlenmeden önce sevgilisi hakkında evde dert yanması karşı cephe oluşturur. Evliyken ise kalabalıkta öğüt vermesi olayı iyice gerer. Hz. Ali derki, '-kalabalıkta verilen öğüt, öğüt değil hakarettir.'
Diğer taraftan dengeli olmak gerekir. Hiçbirşey anne ve eş iyi anlaşsın birbirini sevsin istenir. Sevmesinler ne farkeder ki birbirini sevmek zorunda değiller. Yaklaştırma zorakileri, hak ve iktidar savaşına dönüşür.
Annesini ya da eşini dinleyen erkekler omurgasızdır. Halbuki kendi düşüncesi olması gerekir. İkisinide kalbini kırmadan ikna etmesi gerekir.
Doğuştan erkek olabilir insan. Bu alın yazısıdır. Ama adam olmak hele koca ya da evlat olmak. Başka meseledir.
Sorunun kendisi. Damat, oğul ve kocadır. Süreci doğru yönetemezlerse savaş çıkar.
Beyler, ne anneniz nede eşiniz hakkın da konuşmayın.
Gelin veya kayınvalide olanların öncelikle aile olduklarını ve ikisinin savaşında ölecek olan kişinin kendi sevdikleri ve mutlulukları olduğunu unutmaması lazım. Kayınvalide bir kız evlat sahibi olurken, gelin bir anneye kavuşuyor. Ortak bağ ise birinin evladı iken diğerinin eşi. Aradaki sorun ikisinden fazla önce sevdiklerini yok edecek. Ancak bu sorun dönüşümde her ikisinin huzurunu da engelleyecek. Birinin yuvasını bozduğu evladı var iken diğerinin eski kocası ve yıkılmış bir yuvası olacaktır. Sonuç olarak; aklı olan karı ve koca yaşlı hanfendiyle saatlik görüşmelerde ona göz ve kulaklarını tıkayarak mutlu yaşamaya devam edecekler. Kayınvalide ise; aklını kullanarak iki çocuğunun yuvasını ayakta tutacak şekilde davranacak. Aile olmak bunu gerektirir.
Bazı yerlerde gelinler bazı yerlerde kayinvalideler haklı bence. Çünkü yeni evli çiftleri rahat bırakmayan kayinvalideler var babannem mesela bir pazar günleri varmış annemle babamin sabahın köründe damlar rahatsız edermiş ben oğluma başkasını alcaktım diye anneme hep yüklenirmis, sürekli gömermis komşularına hep annemi kötü biri olarak anlatırmış. Ama annem hep ona annecim dermiş gözümle de görüyorum hic saygısını esirgemedi olanlara rağmen. Bir yandan da benim şimdi yengem var allah var yukarda seviyorum yengemi, hiç de gorumcelik yapmadım annemde hiç kötü kayinvalide olmadı el üstünde tuttu hep. Silecek başımızın üstünde tuttuk bir abim var bir yengem var burda ama hamile kaldığında ve doğum yaptığında biz yengemin üzerine daha çok düştük. Önünden alıp önüne koyduk Her şeyi ayağa kaldirmadik yorulmasın o diye 40 gün 1 dediğini 2 etmedik. Ama o bizim iyi niyetimizi suistimal edip bu yardimimizi kötüye kullandı bizi hizmetçi gibi kullandı annem lavaboya girip çıktıktan sonra annemden tuvaleti domestosla temizlemesini istedi. Biz pos insanlar değiliz ama bu laf bize gire hakaret niteliğinde. Yani demek istediğim bazı yerlerde gelinlerin bazı yerlerde de kayinvalidelerin haklı olduğunu düşünüyorum.
Nisanliyim Şu an ve ilk basta basta birbirimizi cok sevdik ve hic bir sekilde si gelin olarak onyargiyla yaklasmadim. Yaklasmiyorum da. Hatta seviyoeum gerçekten gorumcelerimi kayinvalidemi. Ama bazen bir laf soyluyolar saka sa yapiyolar laf mi mi sokuyolae anlamiyorum. Ben de bir sakin oluyorum iki oluyorum bu sefer de ben karsilikk veriyorum. Yani gelinler ne kadar önyargısız da olsa erkek tarafi ti çöp batiriyo illa. Paylasamiyosan evlendirme kardesim bir yuvasi olmasin hayati boyunca enistelerine anasina babasina yigenlere hizmet etsin. Nedir yani bu cekememezlik..
Aslında bu sorun hiç bitmez. Süregelen bir durumdur. Ne kayınvalideler tam olarak gelini kabul ederler ne de gelinler tam olarak kayınvalideyi. Aslında bilinmesi gereken ortak nokta şu. İkisinin de istedikleri şey aynı. Eşinin/oğlunun mutlu olması.
Erkegi dusunen yok esasen. Cunku erkek caresiz ve arada kalan oluyor. Erkegi kimse dusunmuyor. Gelin kendi mutlulugunu, kayinvalide kendi mutlulugunu dusunuyor.
Bunu böyle genelleme yaparak söylemek mümkün değil. Şahit olduğum bir kaç durumda kayınvalidelerin oğullarını gelinlerinden kıskandığını gördüm. Hatta torununa rağmen oğlunu ve gelinini ayırıp geline “oğlumuda oğlunuda senden alacağım” dediğini işittim. Ayrı eve çıkan oğlunun ve gelininin evine özel anahtar isteyen kayınvalide gördüm. Oğlu evlenince kazandığı parayı annesine değil eşine veren evladı kıskanan kayınvalideyi gördüm. Bu örneklere rağmen kayınvalideler suçlu diyemem ama bir çoğunun sorunlu olduğuna şahidim. Gelinlere gelince, bir gelinin en büyük haksızlığı kendini açıkca ifade edememek, ağzı var dili yok rolüne bürünmek ve büyüğüne karşı yersiz terbiyesizliktir. Çok basit şeyler bunlar, bunları aşmamız lazım.
Kaynanalar genelde oğullarını paylaşamazlar.Özellikle ilk zamanlarda en ufak şeyden huzursuzluk çıkarabilirler. Aslında onlar birer anne ve bu duyguyu yaşamalarını hoş görüp sabırla sevgiyle yaklaşmak lazım. Zamanla onlarda bu duygulardan arınıp durumu kabullenirler ve gelinlerinin bu sabrı , sevgisi karşısında onuda sahiplenirler. Gelinler kaynanalarının büyüğü olduğunu unutup yarış içine girerek karşısındakini düşman olarak kinlenmemesi gerekir Unutmasınlarki aşık oldukları adamı o anne yetiştirdi
Duruma göre değişir bu hiçbir gelin kaynanaya saygısızlık yapma lüksüne sahip değildir sonuç olarak evlendiği aşık olduğu adamı o kadın yetiştir ancak kaynanalar da gelinleri küçük görme lüksüne sahip değilidir çünkü tıpkı onların oğulları biricikse o gelinleride biricik gören anneleri var kısaca karşılıklı sevgi saygı anlayış olduğu zaman iletişim hep güçlü kalır
Dün sevgilimin annesi yüzünden ayrıldık. Evladini seversin anlarim ama bazi insanlarda ego tavan. Onlara gore biz dünyanın en kötü insanlarıyız. Oğluna layik degilim yani ona göre. Tabi tüm kayinvalideler ayni degil ama genç olanlar daha cok boyle oluyor. Olgunlasmis yaşını almis insanlar alttan almayı biliyor.
Ayrım yapmayalim ama o anda konunun haklılığı Kişiye göre değişir Aslında Hayat da haklı haksız diyeyim Bir şey yoktur bir şey ya Doğrudur ya yanlıştır olaylar ise kişiye göre değişkendir Bu yüzden Öznel olan olaylarda haklı haksız aranmaz Sadece Herkes kendi fikrini söyler
Ortada hakli haksiz aramak degilde empati yapabilmek onemli malesef bazi anneler cocuklarina bagli degil bagimli oluyor yeni bir hayat kurmasini kabullenemiyor. bazi gelinler ya da damatlar da b en aldiysam artik benim gozuyle bakiyor uzumunu yerim sapini atarim mantigi. oglan annesi ya da kiz annesi diye ayirmiyorum. neticede ikiside. Kayinvalide. olaylar ve kisiler yonunden cok yonlu olarak ele alinacak bir konu.
Sorunun kaynağını bilmeden çok genel bir yorum yapmış oluruz bu soruya cevap vererek. Bence mevzu kimin haklı olduğundan çok, tecrübe ve olgunlukla ilgili olmalı. Gelinden yaşça büyük kaynana bir zamanlar kendi kaynanası olduğunu da unutmamalı, işini zorlaştıracağına kolaylaştırmalı 2. bir anne gibi olmalı gelinine karşı sonuçta oğlunu mutlu edecek olan da yine aynı kişi.
Valla kayınvalidem yok olsa da hiç münakaşaya girmem. Bir kulağımdan girer bir kulağımdan çıkar. Her şeyden önce ben bir bireyim, kocama bile bağlı yaşayamam. Memnuniyetsiz insanlara karşı tahammül seviyem çok yüksek, ağzına geleni söyleyebilir.
Her iki tarafta da hatta olabiliyor. Yeni nesil gelinler artık kolay kolay kendini ezdirmiyor. Eski nesil kaynanalar, genelde ipler onların elindeydi. Yeni Gelinler ekonomik özgürlüklerini elde ettikten sonra ne kaynana, ne de kocaya eyvallahı yok.
Bir ön yargı daha edinemeyecek kadar ön yargılıyız zaten. Duruma olaya karşı hiçbir şey bilmeden bir tarafı haklı diğer tarafı haksız tutmak da ne demek? Gelin de kaynana olma adayı olan bir kadındır sonuçta. Ve kaynana da zamanında gelin olmuştur.
Gelin haklıdır onlar artık yeni bir yuva kurmuşlar ve ne gelinin ne de damadın ailesinin onların evine ve yaptıklarına karışmak gibi bir lüksü yoktur damat da annesine bu konuda tepki gösterirse haklıdır
- Kayınvalideler- Gelinin kayınvalideyi kıskanması- Sorungelinin, eşi üzerindekimin hakimiyet sağlayacağını öğrenmek için kayınvalidesiyle yarışa girdiği noktada başlıyor.- Çözümü var: Gelin kendi hayatına bakar.
hangi taraf anlatıyorsa o haklı. ben her türlü boşanma konusunda yardımcı olurum. sıkıntı yok. kayınvalide evlilik birliğini çekilmez hale getirebilir. sorumsuz bir gelin, evliliğin dağılmasına sebep olabilir.
Genelde gelinler haklı olur ama.. genelleme yapmamak lazım yine de. Kayinvalideler oğullarını besleyip büyüttükleri için hep Daha fazla hak talep ederler üstlerinde, bu durumda hiç bur zaman böyle olmadığı için arada kıskançlık doğar.
Kesinlikle genel olarak kayın valideler ama bazı gelinler var ki şeytanlıkların dan yapmadıkları kalmıyor. Yol gösterici bir kayın valideyi kim istemez ki.
Türk toplumunda kayınvalideyi şeytan gibi gösteriyorlar asşında tabiki biraz gaddar olmakta haklılar çünkü o yaşına kadar büyütmüş çocuklarını başkasına vermek insana az da olsa koyar fakat yeni evlenen kadınlar eşini yani kocasını şevkli hareketlerle istediğini yaptirabilir ama bunun haklı haksız yönünü bulmak için doğruları '' tarafsız '' bir kişiye anlatmak
Erkekler annelerinin malı değildir. Cocugunu buyutmus de baskasina vermek istemiyomus vs. Vs. Bunlar bos laflar. Erkek bir birey olarak nerde durmak nerde kalmak kimi secmek istiyorsa onu yapar. Annesi de karisamaz bir baskasi da.
Oğullarını sanki kocalarıymış gibi sahiplenen ve evlenmeyi elin kızına kaptırdık diye tanımlayan oğlan anaları suçlu. Gelinlerde ona göre kendini savunuyor
Gelin haklı olsa bile kayınvalide haklı olur Onun için akıllı bir gelin kayınvalidesini yanına almalı karşısına değil Kimse annesinden vazgeçmez. Ayrıca kayınvalidenin başına bir şey gelse gelin üzülmez. Ama gelinin başına bir şey gelse kayınvalide üzülür Onun için kayınvalideler haklıdır diyorum
Genelleme yapmak da. Suçlu aramak da doğru değil.. Iki taraf da kendini haklı görür.. Bugünün gelinleri yarının kayınvalideleri.. Bugünün kayınvalideleri de dünkü gelinlerdi:)
Henüz iki mertebeye de ulaşmış değilim o yüzden bilemiyorum ama şöyle bir gerçek var anneler oğullarını paylaşamıyor evlat sevgisinden kaynaklı bir kıskançlık söz konusu sorunun temel kaynağı bu olsa gerek 🤷🏻♀️
İkiside kendince haklı önemli olan gelin olanın karşıdakine saygısını hürmetini eksik etmemesi gerek her ne kadar kayınvalidesi de olsa kendisinden yaşça büyük biri
Eskiden gelen bir alışkanlık var. Büyük benim benim dediğim olur bide kıskançlık var tabi. Yani özetle gelinler haklı. Kimse evine karışılmasını istemez.