Edirnede yaşıyorum ve Balkan göçmeniyim ama etnik kökenimi merak etmiyor değilim. Bu soruyu şurdan yola çıkarak sordum: Trakyada çok fazla Balkan göçmeni vardır ve Çingene gibi konuşurlar: ‘’Abime emen bir gül vereyim beaa’’ ayrıca başta Makedonya ve Bulgaristan olmak üzere Balkan ülkelerinde fazlasıyla Çingene bulunmakta. Bu konuda bilgisi olan?
ben kafkaslardan olduğum için sana yardımcı olamayacağım ne yazık ki ama şöyle bir şey var ki bu coğrafya çok farklı kültürler barındırdığı için onların türk kanı taşıması ne kadar muhtemel ise çingene diye tabiri ettiğin kişilerin kanını taşıma ihtimali de bu kadar muhtemel. bu bölgelerin geçmişi öyle 100 200 yıl değil ki kim kimdir belli olsun osmanlı arşivlerinde bu kişiler ayrı bir isim ile anılırdı ama soyadı kanunundan sonra bunların kaydını tutmak daha zor hale geldi ve insanlar artık kim olduklarını da bilmiyorlar ben dahil. o yüzden kimse kimseye daha türklük ve daha farklı milletlilk taslaması yanlış olur. benim şahsi görüşüm kimse nerden geldiğini bilmiyor zaten öyleki türkiyede yaşıyoruz ve türküz bukadar. şimdi ne isek oyuzdur önceden ne olduğumuz önemli değil bence. bahsettiğin kişiler şimdi çingene iseler çingenedirler türküz diyorlarsa türktürler.
Bulgaristan göçmenleri ; büyük çoğunluğu osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca az miktarda pomak ve çingene de bulgaristan'dan ülkemize göç etmiştir.
yunanistan göçmenleri ; büyük kısmı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türklerdir, ayrıca önemli miktarda pomak, arnavut ve patriyot da yunanistan'dan ülkemize göç etmiştir.
makedonya göçmenleri ; büyük kısmı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türkler ve balkanların yerli kavimlerinden olan arnavutlar'dan oluşur. ayrıca önemli miktarda torbeş ve boşnak da makedonya'dan ülkemize göç etmiştir.
kosova göçmenleri ; büyük kısmı arnavutlar'dan ve türkler'den oluşmaktadır. ayrıca az miktarda boşnak da kosova'dan ülkemize göç etmiştir.
bosna-hersek göçmenleri ; tamamı balkanların yerli slav kavimlerinden olan boşnak'lardan oluşmaktadır.
romanya göçmenleri ; tamamı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türkler ve kırım'dan gelen tatar türklerinden oluşmaktadır.
bende bahsettıgın gocmenlerden bırıyım.. 1938de ataturk getırmıs bızı allah ondan razı olsun pirlikoyden gelmeyız.. ama orayada konyadan gıtmeyız! e devletden nufus kayıtlarımız 1800 lere kadar cıkıyor ama bıze gavur cıngene dıyenlerın ensıllerı 1930larda cıkıyor ortaya! balkan turklerı bu ukenın medaharı ıftıharıdır.. osmanlı kazandıgı toprakları beklesın sahıp cıksın oralarda guzel ornek olsun dıye burdan turk goturmustur oraya! zaman ıcınde balkan devletlerı bagımsızlıgı kazanıncada zulme ılk bızden baslamıslardır.. hertulu asımılasyon cabasına martuz kalmısızdır ama mayamızda hamurumuzda saglamdır.. sız bakmayın oyle seslenen kopek soylulara.. aslını gıdın arastırın ya ermenıdır ya bızans tohumu ya da arap.. osmanlı selcuklusu dorde bolunmustur dıye uzatır gıderımmevzuyuda o sıgırlar zaten anlamaz oralarıda:)
Ben askerliğimi Edirne'de yaptım. İyi bilirim Edirne'yi. Öncelikle çingeneler bütün doğu avrupa coğrafyasında vardır. Ancak Balkan göçmeni dediğimiz insanlarla çingenelerin kültürü çok çok farklıdır. Edirne'de yaşıyorsan bunu zaten görüyorsundur. Osmanlı'nın avrupa'da yayılması esnasında oralara yerleştirilen Türklerin %85 gibi bir çoğunluğu 93 harbi ve balkan savaşlarında, az bir kısmı da Lozan antlaşması hükümlerince mübadele yoluyla gelmiştir. Bulundukları coğrafyada başka milletlerle kaynaşmadan dolayı şive değişikliği vardır. Bu da normaldir. Doğuda da yerine göre Azerbaycan türkçesi, kürtçe, arapça, zazaca gibi diller de benzer şekilde türklerin şive yapısını değiştirmektedir.
Senin o bahsettiğin kesim balkanlardan buraya göçmüş müslüman romanlar balkan Türklerinin geneli osmanlı zamanın da konya ve çevresinden balkanlarda yerleşen anadolu halkidir onun disin da Türkiye de yaşayan balkan gocmenlerinin arasın da
Balkan göçmenleri çingene değil tabii ki o nedemek. Ben de balkan göçmeniyim ve soyumuz murat hüdavendigar zamanın da ki akıncılara dayanıyor. Osmanlı akıncıları sınır boylarını korumaya çok önem verirdi bu yüzden sınırlar genişledikçe akıncılar da sınır uçlarına yerleşmişlerdir. Biz balkan göçmenleri akıncılar soyuyuz. Yani Türküz. Balkan Türkü olduğum için söylemiyorum ama kalsik anadolu türkünden daha hastır bizim soyumuz araya birşey karışmamıştır.
Muhacir oluyorsun. Çingene denilenlerin Türklerle alakası yok onlar daha geriden geliyorlar İtalyaya kadar gidiyor. Muhacir ise bizim osmanlıdan kalma. Osmanlı döneminde oralar bizdeydi sonra tersine göç oldu Türksünüz yani ama muhacir olarak anılıyorsunuz
Davet için tsk O bir sivedir kim onunla konusursa oledir diyemezsin ya da her ordan gocene Çingene denmez Osmanlı zamanında buradan oraya giden bir suru göçmen vardı tersine göç oldu. Önemli olan kendini ne hissettiğin Çingene de olsan başka bir halktanda Türküm diyebilmek önemli
2 bulgaristan gocmeni tanidigim insan oldu... biri bulgar gocmenlerini cingene olarak goruyordu digeri turk... hatta bulgarlari da turk olarak goruyordu... burdan cikarilan sonuc irksal konular aslinda sacmaliktir
Balkan Türkleri karışmamış türktur çoğu (karışan karışık yazanlar) renkli gozluyuz vs Slav kanı taşıyoruz sanma ben güneydoğuluyum anne tarafım göçmen tipli ama yerlileriyiz turkmen. safkan türksun. çingeneler türk hiç benzemez tip olarak
Balkanlar tamamen karışık millet sadece şu ya da bu denmez hemen hemen her ırk balkanlara hakim olduğu için bir önce ki bir sonrakini asimile etmiştir o yüzden bence sen kendini ne görüyor isen odur
Karısmış olabilir. Fakat çok bilgim olmamakla şunu ekleyebilirim balkanTürk'leri diye felan bahsedilir. Hep ben de arnavut göçmeniyim az çok bilirim fakat edirne'nin çoğu çingenedir.
Ben de Tekirdağlıyım. Ailemin büyük çoğunluğu Balkan göçmeni. Soruna gelince bunu öğrenmek için hangi Balkan ülkesinden ve bu ülkenin hangi şehrinden geldiğini bilmen gerekiyor.