✔ Yere tükürülmez
✔ Otobüste öpüşülmez
✔ İhanetin asla affı olmaz
✔ Her sabah mutlaka çay içilir.. vs
Sıra sende?

Samimi olunmayan insanla senli benli konuşulmaz ve hitap etmek için ağabey, birader, hop bacım, yenge, amca, dayı, teyze sözcükleri kullanılmaz.
Bayan, hitap şekli değildir; "bay" denilmeyen insanlara "bayan" da denilmez. (PARDON BAY - BAYAN DEĞİL, PARDON KADIN HİÇ DEĞİL; PARDON HANIMEFENDİ."
Topluluk içinde yüksek sesle konuşulmaz.
Duraklarda sigara içilmez, durak dışında içilen sigara otobüsün içine ÜFLENMEZ; saçmalamayın!
Cinsiyet fark etmeksizin arkadan gelen insana kapıyı açmak, kapı açıldığında teşekkür etmek gerekir.
Günaydın, iyi akşamlar, kolay gelsin vb. sözleri söylemeden önce konuya girilmez.
Halı, örtü vb. eşya süpürülmeden camdan silkelenmez.
Sokağa bakan pencereye külot, pijama vb. eşya asılmaz.
Kimin olursa olsun telefon, bilgisayar vb. karıştırılmaz ve insanların özel hayatlarına müdahale edilmez.
İzmarit ve diğer çöpler yere atılmaz.
Yürüyen merdivenlerde solda beklenmez.
Metroda inecekler inmeden yolcular itiş tepiş içeri geri itilmez, bekleyin bir çıksın insanlar. O son metro değil!
Girilen yerde kapı kapalıysa girdikten sonra kapı açık bırakılmaz. Kimse kimsenin arkasından kapı kapatmak durumunda değil.
İnsanlarla emir kipiyle konuşulmaz, garsonlara "Hop garson, çay ver lan!" denmez. "Bir çay alabilir miyim lütfen?" demek sizi kötü bir insan değil, kaliteli bir insan yapar.
Yaya geçidinde yaya olsa da olmasa da yavaşlanır, yaya varsa durulur ki yaya geçsin. Adı üstünde: YAYA GEÇİDİ. Araçlar öncelikli olsaydı geçidin adı "bas birader, boş ver ya geçidi" olurdu.
Sabahın köründe, akşamın bir saatinde matkap, süpürge vb. çalıştırılmaz, ütü yaparken şarkı - türkü söyleyerek komşular uyandırılmaz!
Bunların birçoğu yazılı kural ve bir değil birden çoklar fakat hatırlatmak gerekiyor sonra "Neden birey yerine konmuyoruz, neden mutsuz bir toplumuz?" diye ağlamamak için. İnsan olmak çok zor değil, deneyin.
"Büyüklerin yanında ayak ayak üstüne atılmaz."
Atılır. Bu bir saygısızlık değil.
"Odaya bir büyük girdiğinde ayağa kalkılır."
Kalkılmaz, orası ev. Sınıfta dahi öğretmen varsa cumhurbaşkanı girse ayağa kalkılmaz.
"Büyüklerin yanında sigara içilmez."
İçilir, tabii dumanla havaya küfür yazmıyorsanız.
"Argo, küfürlü sözler söylenmez."
Söylenir ama yerli yerinde.
"Toplum içinde sakız çiğnenmez."
Çiğnenir ama sessizce, insanları rahatsız etmeden.
"Toplu taşımada konuşulmaz."
Bu ne yahu? Aşağıdaki yorumlar ne fenaymış, sanırsın bir toplum değil heykel müzesiyiz. Arkadaşlar saçmalamayın yahu, insanları rahatsız etmeden ve onlara saygısızlık yapmadan istediğinizi yapabilirsiniz. Bacak bacak üstüne atmak, sigara içmek, ayağa kalkmak vs. bunlar saygı değildir. Bir kadın olarak özellikle etek giymişsem bacak bacak üstüne atarım, "saygısızlık" diyen önce belden aşağıma bakmasın bir zahmet. Nazi kampında değiliz, insanız. Köpeklere de "Hoşt, çiftleşmeyin sokak ortasında, gidin n'apacaksanız evde yapın," diyelim oldu olacak.
"Biriyle sevgili olmak."
ÖEH.
"Suyu önce küçükler içer."
Bunu diyen "su küçüğün söz büyüğün"den yola çıkmış herhâlde ama orada mesele su değil, çocukların her şartta korunması gerekliliği.
"Sofrada önce büyükler başlar."
Herkes aynı anda başlar. Ailem ben başlamadan yemeğe başlamaz, ben onlar başlamadan başlamam. "Afiyet olsun, ellerinize sağlık," der ve başlarız. Ne güzel ailem varmış hakikaten, evdeki her insan eşit birer birey. Sağ olsunlar.
"Yeni doğan bebek kız olursa anne adı erkek olursa baba adı konulur."
ÖEH 2
"Çocuklar adam yerine koyulur ve ne istedikleri sorulur."
Bunu yazanı tebrik ediyorum, en doğrusu bu olmuş hakikaten. Çocuk da insandır, ne istediği sorulur ki kendini birey gibi hissetsin, öz güvensiz yetişip millete salça olmasın örneklerini her an, her gün gördüğümüz gibi.
O zaman size xXMadBoiXx yasalarını bildiriyorum;
1-sizin alem dediğiniz bu bitirim dünyasının bütün raconlarını şu andan itibaren tedavülden kaldırıyorum, ayrıca racon kelimesinin telafuz edilmesini bile yasaklıyorum, dalga geçmek için bile olsa bu kelimeyi ağzınıza almayacaksınız.
2-açlıktan nefesiniz koksa dahil benden başka hiçkimseden hiçbir şekil ve ad altında para is-te-miy-cek-siniiiiz.
3-gazozuna tavla oynamak dahil, hiçbir zaman kumar oynamayacaksınız.
4-nefs-i müdafa hariç hiçbir şekilde silah kullanmayacaksınız.
5-uyuşturucu, kadın ticareti, tahsilatçılık, korumacılık, pompacılık, değnekçilik, arabuluculuk, arazi yağması, park ağalığı, ihale tezgahı gibi işlere bulaşmış bütün tanıdıklarınızla şu andan itibaren selaaamı sabaaahı kesiceksiniz!.
6-bu alemde polis, asker, bürokrat ve siyasetçi dostunuzda olmayacak... düşmanınızda...
7-hiçkimseye hiçbir durumda yalan söylemeyeceksiniz.
8-benimle veya bensiz yaptığınız her iyi işi unutucak bir daha anmayı bile aklınıza getirmeyeceksiniz.
9-ben dahil aramızda bu yasalara uymayan herhangi biri için asla bağışlanma talebinde bulunulmayacaktır.
✅ Erkek adam ağlamaz (Gözüne toz kaçar sadece)
✅ Giden gittiği gün bitmiştir geri dönüşü olmaz.
✅ Her şey yoluna girmeden önce, en kötüsü olmak zorundadır.
✅ Bir toplumda şarj aletini kimin kullanacağını telefonun yüzdesi belirler.
✅ Evin küçük çocuğu kimse ekmek almaya o yollanır.
✅Eğer evde birisi tansiyon aletini kullanmissa, diger herkes siraya girip tansiyonunu ölcer.
Kızlar gerçekçi olmayan küfürleri edemez (amk gibi)
Ne kadar samimi olsanız da kimsenin yanında geğirilmez ve başka şey de yapılmaz.
Yemek masasında peçeteyle diş silinmez.
Uluorta kulak karıştırılmaz.
Otobüste telefonla bağırarak konuşulmaz.
Bir insanla konuşulurken yüzüne bakılır.
Cevap
133Cevap
Bu otobüs kuralın önceden mi vardı yoksa bu olayla mi oluştu ☺
Saygı duymak.
Mostesque nin de dedigi gibi ' düşüncelerine katılmıyorum ama saygı duyuyorum '
Yere tükürmek gadası
Yazılı olmayan kurallar bütününe, “edeb” denir..
Toplum içinde konuşmaktan, oturuştan, ses tonundan tut, kahkaha atmamaya kadar vakarlı, düşünceli, saygılı karakter sergilemektir..
Hz. Ali’nin (ra) verdiği kıymete bakınca:
”Eğer siz, edebin kıymetini bilseydiniz; Allah’tan rızık yerine EDEB isterdiniz..” oldukça veciz ifade ediyor..
Edebi kalmamış insanın, insanlığından söz edilemez..
#Vesselam
✋️😌
Teşekkür ederim ✋️😌
Elimden geldiğince..
Bir erkek, kadın elini uzatmadan ona tokalaşmak için el uzatmaz.
Siz diyen birine sen denmez.
Peçeteyle ağız silinmez dokundurulur.
Davete icabet edilir edilmezse de bildirilir.
Tuzluk vs ele verilmez alabileceği yere bırakılır.
Sinemada tiyatroda yüksek ses çıkarılmaz.
Garsona yardim edilmez.
Çiçek elden verilmişse not yazılmaz, kadına suni çiçek verilmez.
3 düğmeli ceketlerde en alt açık bırakılır.
tuzluk olayını anlamadim sebebini belirtebilir misiniz?
@digitalmen adab-ı muaşeret gereği sofrada böyle uygun. Yani sofrada bir şey istendiyse elden ele göndermemekten bahsediyorum. Uzanabileceği yere bırakılıp ordan alması sağlanır.
Tamam altındaki sebebi nedir diğerlerinin bir sebebi var
@digitalmen onu tam olarak bilmiyorum yardımcı olamayacağım.
Gece karanliginda ıssız bir yerde bir kiz veya kadinla karsilasirsan , veya onunla ayni yöne dogru onun arkasindan turumen gerekirse.. ilk mizansende yolun karsisina gec.. mumkunse eline telefonunu al onunla ilgilen.. kiz gerilmesin..
Ikinci mizansende yine yolun karsisina gec , mumkunse de kizi geç.. takip edildigini dusunup gerilmesin...
Edirnede yasiyorsan hic bir kiza laf atma , rahatsiz etme.. bu en ilgincidir.. kadinlar icin en guvenli sehirde yasiyorum.
Bayildim soruya. Boyle guzel sorular olsa keske hep. Bende yazim yazili olmayan birkac kural: *iyi ve kotu insan kategorisi disinda kategorize olmaz *yanindakinin telefonunda naptigina bakilmaz *biriyle karsilastigimizda nereye diye sorulmaz *biriyle konusurken gunes gozlugu takilmaz
#Islak mendille el, ağız, masa ve ayakkabı silinmeden asla atılmaz...
# ayran küçük bile olsa dürümden önce asla bitemez..
# otobüste, dolmuşta bacakları acarkan öküz gibi oturulmaz..
# toplu yemeklerde, servis tabağı varsa şahsi çatalla ayı gibi ortadaki yemeğe dalınmaz bunu yapandan nefret ediyorum...😬😬😬
Ama buraya yazarsak artık yazılı olmamaktan çıkmaz mı? (tamam linç etmeyin paylaşayım bari bir şeyler oyun bozanlık yapmadan.)
-Bir toplumda şarj aletini kimin kullanacağını telefonun yüzdesi belirler.
-Türk kahvesinin en köpüklüsü her zaman misafire verilir.
-Aldatmak cinsiyetsiz bir eylemdir ve aldatan kim olursa olsun 'basit insandır.'
-Eğlenmek için doğa koşulları bahane edilmez.
-Karlı havada ateş ve üzerinde pişirilmiş çay içilmeli
-Dünyanın heryerinde doğaya çöp atılmaz, dünya zaten evdir.
-Yarı yolda bırakacağın kimseye sahip olma.
-Gülmeyi asla unutma, güldürmeyi de.
Büyüklerin yanında ayak ayak üstüne atılmaz. Odaya bir büyük girdiğinde ayağa kalkılır. Büyüklerin yanında sigara içilmez. Küçük çocukların yanında sigara içilmez. Argo, küfürlü sözler söylenmez. Toplum içinde yüksek sesle konuşulmaz. Toplum içinde sakız çiğnenmez. Aile büyükleri yemeğe başlamadan yemeğe başlanmaz. Anne ve babaya of denmez. Anne babaya saygısızlık yüksek ses edilmez. Yemek ayrımı yapılmaz anne ne yaparsa o sağlıklıdır yemezsen büyüyemezsin o yemek arkandan ağlar:') Otobüste absürt davranışlar olmamalı. Öğretmene saygı gösterilmeli.
Bunları yazıyor olmam uyguluyor olduğum anlamına geliyor :')
Teşekkür ederim 😊
Aslında ne guzel bir soru en azından okuyanın bir zihin tahlili yaptıgını dusunuyorum :)
Cerkesim ve cokdur yazisiz kurallarimiz ama buyük kucuk odaya girilip selamlasmanın ayakda yapilmasinı severim :)
Otobüste öpüşebilirsin aslında buna engel birşey yoktur. Fakat bazı solcular ahlak olayına karşı oldukları için inadına yaparlar. Fakat otobüste öpüşmemenin ahlakla bir ilgisi yoktur. Orada muhakkak rahatsız olacak insanlar vardır, bunu öpüşenler de biliyor. Bu bir görgüdür. Bu kadar mı tutamıyorlar kendilerini. Kızını çok öpmek istiyorsan çekersin köşeye kimsenin görmediği yerlerde, en azından bu toplumun içinde öpüşmezsin.
Kızını değil, kızı
Dürüstlükten taviz verilmez
ulu orta yerde sevdiğini küçük dürücek davrışlar da bulunulmaz (otobüste öpüşmek gibi)
gücünü mazlumu korumak için kullan
zalime karşı fırsat verme
Adab kurallarına uy
Sana kaybettiricek olsa da yalana başvurma
🌸Sadece kendi kurallarımıza uymuyor diye insanlar otobüste ya da toplumda suçlanmaz.
🌸Her insan güzel kokmalı, en geç 2 günde bir duş alınmalı, deodorant kullanılmalı, diş fırçalanmalı
🌸Koşullar ne olursa olsun yere çöp atılmaz
🌸Hayvanlara zarar verilmez, zarar veren insan kırk takla atsa iyi bir insan olamaz
🌸İnsanlar dış görünüşleri, maddi durumları ya da ırkları ile sınıflandırılmaz, eleştirilmez, dalga geçilmez
-Eldeki cihaz çalışmıyorsa açılıp kapatılır ya da değerine göre hafifçe veya sertçe avuç içine ya da başka bir yerlere vurulur.
-Yolda araba ile giderken tanidik gördüysek araba üzerine sürülür.
-Kirli arabaların üzerine "beni yıka" yazılır.
-Saatlerce misafirlikte oturduktan sonra ayrılırken muhabbetten kopamamak kapıda devam etmek.
Daha da aklima gelmedi ama bunlarda kural gibi bence :))
Sana yapılan yanlışa yanlışla cevap verilmez..
Bazen sevsen de zarar vermemek için vazgeçersin..
Birisini severken seni sevmesini hesap etmezsin..
Elma seviyorsun diye oda seni sevmek zorunda degil..
Belki kurallar genel değil yazdıklarım ama aklıma gelen bunlar :)
Büyüklere saygısızlık yapılmaz
Suyu önce küçükler içer
Sofrada önce büyükler başlar
Hastalan akraba ziyarete gidilir
Betona oturulmaz
Tarakta saç teli kalmaz
Toplum içinde dişe kürdan sokulmaz
Toplumda sakız çiğnenmez
İhanet eden affedilmez
Yeni doğan bebek kız olursa anne adı erkek olursa baba adı konulur
Vs vs hangi birini sayayım daha😀
Kurallara uyar mısın
👍🏻
Sevdiğin insanlara merhaba de !
Sevginin bedeli ve menfaati olmaz !
Birşey ya vardır ya yoktur !
Galibası yanisi acabası olmaz !
Çizgilere basmadan yürümeyi denemek yerine çizgileride kullanmayı dene !
Her zaman herşeyi doğru yapmak zorunda değilsin ! Arada hata yap yanlış yap ki Tecrübe kazan, dost kazan, düşmanı gör !
Sabahları sade kahve iç !
19 suçtan sabıkası olan adamla sevgili olan kadın dayak yerken çekirdek alıp nasıl dayak yediği seyredilir.
Hayatımda gördüğüm en saçma yazısız kurallar. Yazılı olmayan kural diye bir şey yoktur. Otobüste öpüşürüm de sevişirim de. Yere tükürürüm de. Kimsenin karışmaya hakkı yok.
Bunların hepsi senin düşüncen, sen görüşün. ''Senin anan bacın öpüşse?'' diyenler gelmeden kaçayım en iyisi :D
İlk ikisi yazılı kural. Yere tükürmek ve sokakta öpüsmek kabahatler kanununa göre yasak ve para cezasına tabidir. Bu neredeyse tüm dünyada böyledir. Öyle cagdas medeni sosyal denen avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında sokakta öpüsmek, sokakta alkol almak, yere tükürüp cöp atmak yasaktır. Ha bu cezaların uygulanıp uygulanmaması ayrı bir konudur
Beyni olmayanlardan
Futbol takımı tutar gibi siyasi parti tutanlardan.
Yalan haberlere inanıp günlerce bunu haber yapanlardan.
Otobüste öpüşmeyi medeniyet sananlardan.
Her konu altına ekonomi kötü diye şövanistlik yapan hıyarlardan uzak durun.
Yalan söyleme
Neysen o ol kimseye oynama
Iyi davran iyilik bul
Taş atana gül at haddini çok aşarsa kaya at ( Mevlana değilim😅)
Bu kadar yeterli🙃🙃🎩
Benim kesin kurallarım yok. Şu an yere tükürmüyor olabilirim ama belki ileride aklımı kaybedeceğim, sokakta falan yaşayacağım, o zaman yere tükürürüm. Yani ne olacağımız belli olmadığı için kesin kurallarla yaşamıyorum.
Yabancı dil bilenlerin , bilmeyenlerin yanında konuşması ayıptır.
Karşında biri konuşurken telefonla /başka şeyle uğraşmak ayıptır.
Sakız çiğnerken ağzını açarak çiğnemek ayıptır.
Daha yazimmi?😀
Benim yazmaya hakkım yok daha önce yazdım çok sorunuza geldim insan yerine konmadim gerek yok.
Yazılı olmayan kural insanları sevin!
Estagfirullah ben teşekkür ederim
Her sabah mutlaka çay içilir lafı sanki şart gibi olmuş 😂
Teşekkür edildiğinde rica edilir
-Son pizza dilini yenmez ola ki yenme kararı alındı bu durumda doğa kanunlarına göre ilk davranan kişi hak iddaa eder.
- Ayrıca otobüste öpüşülebilir ama bu gizlice yapılır. Yakalanmadığı sürece kimse suçlu değildir! D.
Galatasarayla kıyaslama veya yarışa girilmez ezilirsiniz
Terli terli yatılmaz
Evlenmeden cinsellik olmaz !!
metroda gidiyordum 3 genç 1 i türk 2 sisi yabancı hatun yüksek sesle bol kahkahalı sohbet ediyorlardı.. bir başka genç uyardı lütfen biraz sesinizi alçaltabilirmisiniz.. bizimki de kardeşim konuşmak bir ihtiyaç dır dedi ikaz eden yapıştırdı cevabı zıçmak ta ihiyaç ama kimse buraya zıçmıyor demi dedi.. biz koptok tabi :)
Yazılı olmayan kural:
Otobüste öpüşmeye ses çıkardığı kadar kadına tacize, kadın ve erkeğe artan şiddete, adaletsizliğe, ülkenin ekonomisine, haksızlıklara ses çıkarmayanlardan uzak durmak.
Agzına saglık
🦍Islak elle market kasiyerine demir para verilmez.
🦍Erik tuzsuz yenmez.
🦍Evde sigara içilmez
🦍Çubuk kraker zeytinsiz yenmez.
🦍Sinema'da patlamış mısır yemeden film izlenmez...
Sayılırım. Islak demir paradan nefret ediyorum.
Üşümesen de yeleğini sırtından düşürme... :// giymesem de aklıma geldi ama neden. Annem çok söyler, sanırım ondan.
Özel hastanedeki doktorların yazılı olmayan kuralı varmış hastaya bol tahlil yaz, duruma göre ekstra film yaz, yaz da yaz. 😀
Yolun ortasında inek gibi yatılmaz 😎
Topluluk içinde burun karıştırilmaz.
Evde tek başına iken karıştırabilirsin.
Onun bir mahzuru yok bak 😉
mahkeme kanunları gerince türk medeni kanunu 1522. maddesi 413. fıkrası gereğince insanların kalbini kırılması aldatılması ceza olarak 5 yıl flört ve sevgili yasağı uygulanacaktır.
Aldığın verdiğin konuşulmaz öyle her yerde bak bunu herkes bilmesede önemli.
Onun da sana selamı var demeden telefon kapatılmaz.
arabaya biner binmez, ilk önce camları bir açarım, mevsim önemli değil.
yatağa çorapla girilmez.
rakıya buz dahi atılmaz, sek içilir.
-Ağızda yemek varken konuşulmaz.
-Merdiven ya da kaldırımlarda soldan gidilmez.
-Otobüs ya da halka açık yerlerde öpüşülmez.
Feratlar ve küpekler giremez
(Soru dehşetül vahşet ))
yere çöp ya da sigara izmariti atılmaz mümkün olduğunca plastik kullanılmaz
Yıl 2020 ve tek derdiniz otobüste öpüşen insanlar, çok iyi jdhd yazılı olmayan kural: Kimsenin hayatı kimseyi ilgilendirmez.
Edep ve adap dediklerin dışarıda öpüşmekle yitirilecek kadar basit değerler değil. Gelişmemiz gerekiyor artık örf adet adı altında gerilememiz değil arap ülkelerinde yaşamıyoruz biz. Ben teşekkür ederim, iyi akşamlar.
Çorba içerken höpürdetilmez
tanımasanız bile asansörde vb. yerlerde selamlaşılır
el sıkışacaksanız elinizde eldiven varsa çıkar
Normalde dar bir yolda önce ben geçeyim havası olur erkekte ama eğer karşıdaki kişinin yanında bir kız varsa yol veririm kenara çekilerek.
Toplum içinde sakızı sesli çiğneme.
Toplu taşıma araçlarında kendinden büyüklere yer ver, uyuyor numarası yapma
Hayatımdaki tek kural kuralsız yaşamaktır bazen öyle zamanlar oluyor ki insan asla yapmam dediği şeyleri yapıyor anı yaşa gerisi boşş
Arkadaş satılmaz. Arkadaşın sevgilisine bakılmaz. birinin ağladığını gördüğünde gözlerin dolar otomatik olarak
Biz öyle bir garip bir ülkeyiz kimse kural tanımaz, boşuna uğraşmayayım, belirtmişsin zaten sen en uç konuları :)) bana gerek yok bana.
Yemek yerken ağız şapırdatılmaz.
Büyüklerin önünde bacak bacak üstüne atılmaz.
Bir kadın veya bir üstün (iş yeri amiri, patron, müdür vs) el uzatmadan el uzatılmaz.
“Siz” diye hitap eden birine “sen” diye cevap verilmez.
metronun yürüyen merdivenlerinde sol tarafta beklenemez.
Hahahah eski arkadaşım Funda. Gene farkını koydun otobüs meselesi tebrikler :) ;)
Otobüste el ele tutuşmakta yasakmi? Bir ara birinin elini tutunca tepki göstermişti bana
Yaşlıya hamileye engelliye toplu taşımada yer verilir
Kötü her şeyin ardında insanların ayak izleri vardır
Ortada bir sarj aleti varsa önce sarjı en az olan takar👌🏻
Evet evet demektir hayır hayır demektir.
Tek kuralim bu😉
Sırf suçu günahı senden farklı diye birini hakir göremezsin
Okumuş, kültürlü bir kadın, eğitimsiz bir erkekle ilişki yürütemez
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?