Avrupa medeniliğin beşiği olduğu söylenir.. Gerçekten öyle mi? Onların yaşayışını, ahlakını, düşünce tarzını benimsemek Medeni olmak mıdır? Medeni İnsan kime denir?
Medeni İnsan kime denir? Medeni olmak;Avrupa'ya benzemekten mi geçer?
Türkiye medeniyet açısından avrupadan daha geridir. Şu çok övülen misafir perverlik ise konumuz Türkiye'deki azınlıkların sesi pek çıkmamaktadır, eleştirel sesler çıktığı anda da ihanet ile suçlanıp susturulurlar varoluşları onlara bir lütuf olarak sunulur. Gerginlik anlarında Avrupa'daki aşırı sağdan bir siyasetçi veya kişi avrupadaki müslümanlara ve türklere "madem o kadar kötüyüz o derece zulm atındasınız niçin bu ülkeye gelmek için çaba gösteriyor, sıkntınız varsa ülkelerinize dönmüyorsunuz? " diye sorunca da hep bir ağızdan fikir inanç özgürlüğü demogojilerine sığınıp önüne gelen avrupalıya nazi faşist islamofobik yakıştırmaları yapmayı marifeti ve haklılığı olarak öne süreriz. Medeni İnsan kimdir diye soracak olunursa da, medeni insan; kendine zarar geleceğini bile bilse, doğruluktan şaşmaz. Gerçek değerlerle ilgilenir. Daima aklı öndedir. Çevresine, nasıl davranıyorlar, nelerle ilgileniyorlar diye bakar. önce toplumunu ve onun geleceğini düşünür, uzakları görür. Özgündür, kendi ihtiyaçlarını bilerek ve ilkeleri doğrultusunda yaşar. Cesurdur, açık sözlüdür, mütevazidir. Faydalı şeyler konuşur. Kendi havasını taşır, toplumun sorunlarıyla ilgilidir. Konuşur ama kavga etmez, yapıcıdır, hakkı olana yol açar. Zengin komşusunun yaptığı hayır işlerine bakar. Gerçek insandan hoşlanır, daha fazla öğrenmeye çalışır, bilene saygılıdır.
medeni insan; kendine zarar geleceğini bile bilse, doruluktan şaşmaz. medeni insan; gerçek değerlerle ilgilenir. daima aklı öndedir. medeni insan, çevresine, nasıl davranıyorlar, nelerle ilgileniyorlar diye bakar. medeni insan; önce toplumunu ve onun geleceğini düşünür, uzakları görür. medeni insan kendine özgündür, kendi ihtiyaçlarını bilerek ve ilkeleri doğrultusunda yaşar. medeni insan cesurdur, açık sözlüdür, mütevazidir. faydalı şeyler konuşur. medeni insan kendi havasını taşır, toplumun sorunlarıyla ilgilidir. medeni insan; konuşur ama kavga etmez, yapıcıdır, hakkı olana yol açar. medeni insan; zengin komşusunun yaptığı hayır işlerine bakar. medeni insan gerçek insandan hoşlanır, daha fazla öğrenmeye çalışır, bilene saygılıdır.
Medeni olmanin en baslica kurali bence saygi duymak sadece saygi göstermek Insana, hayvana, cevrene saygili birisi isen medenisindir! Avrupaya gelirsek avrupada yasayan birisi olarak izlenimlerin söyl yönde Avrupa Insani Ortadogu ve Türklere nazaran daha medeni elbette burda da cürük elmalar var ama bu cürük elmalar sepetteki diger elmalari da bozmadan ayristiriliyor burda. En basitinden bir örnek veriyim Bulundugum sehirde bana ilk saskinlik yaratan sey bir bayanin ben gecinceye kadar kapiyi tutmasi ve merhaba demesi oldu sonrasinda sabahlari genellikler oluyor tanisin tanimasin insanlar bir birlerinin gözlerinin icine bakip günaydin diyorlar buda bir medeniyet göstergesidir kolay kolay hak yenmiyor burda kimse sizin hakkiniza göz dikmez buda bir medeniyet göstergesidir hatta bunun testini bile yaptim kapinin önüne bir poset koydum icinde ayakkabi vardi 3 gün kimse elini sürmedi buda sadece medeni insanlarin yasadigi bir toplumda mümkün! medeniyet bence saygili olmak, hak yememek bukadar öz ve basit birsey medeniyet
Avrupadaki insanlarda ayni hirslari paylasiyorlar, hatta turk aile yapisi kadar genel itibari ile bagli degiller birbirlerine. Insan haklarina olan saygilari vb. senelerdir oturmus olan hukuk ve ceza sisteminden geciyor. Genellikle nufusun az olmasi gibi etkenler sayesinde ekonomik gelirleri yuksek bu gibi durumlardan dolayi daha rahat ve huzurlu yasayabiliyorlar. Ancak medeni olmak bunlardan gecmiyor , karsinizdaki insanin haklarina saygili , topluma kotu gozle bakarak yaklasmayan, empati kurabilen , yeri geldiginde hakkini savunan ve baska bir insanin ugradigi haksizliga kayitsiz kalmayan bir insansaniz medeni bir insansinizdir.
Bacımın örtüsü batmışsa zalimin gözüne, Billah acırım tükürüğe, tükürsem yüzüne, Medeni olmak açmaksa bedeni, Desenize hayvanlar bizden daha medeni... Medeni insan; önce içinde yaşadığı toplumu ve onun geleceğini, istikbâlini düşünür, sonra uzakları görür.
@Olasılıklarareneda Doğru yok, Mehmet Akif Ersoy' dan bir dörtlük sadece o. Altında medeniyetten bir kıstas da yazdım oraya bakınız. Neden rahatsız oldunuz dediklerimden sizi bu yorumda ki kapalılık mi rahatsız etti yoksa?
@Olasılıklarareneda Hayır asla boyle bir kanı içinde değilim. Tesekkür ederim, medeniyet bu konuyu böyle guzel tatlı dille konuşabilmektir ayrıca, bununda farkindayım. Var olun.
Medeniyet nerede ortaya çıkmış. İnsanlığın var olmaya başladığı topraklar Avrupa değil ki. Medeniyetin beşiği denilen topraklar Anadolu ve Mezopotamya topraklarıdır. Mehmet Akif diyo ya “Medeniyet demek soymaksa bedeni hayvanlar bizden daha medeni” diye. Medeni insan karşıdakini dinleyip anlayan saygı duyan seven sevilen. Kızdığı zaman bile adaletli olan boş konuşmayan kültürlü bilgili insandır. Kendine yakışanı yapar.
Bence medeni insan başkaların hayatına, düşüncelerinde saygılı olup düzgünce dinleyebilmekte başlar kendi fikrini sunarken de çizgiyi aşmadan uygun bir üslup kullanmaktır. Bunun için Avrupaya benzemek gerekmez saygılı ve insanlara değer veren bir insan olmak kafidir
Medeniywt dediginizde neden aklınıza sadece açılıp saçılanlar geliyor? yok onlqr şöyle onlqr böyle adamlar tuvalet kültürünü bile bizden almış ama hwrçek şu ki medeni olarak bizden ilerdeler inswn hakları egitim sosyal haklat yaşam standartı empati , karşısındakini dinleme va va liste uzar gider bunu kabullenip onları geçmek hwsef olamlı medeniyet kılık kıyfetle olmuyor bakış açısı egitim le oluyor bunu idrak etmek lazım
Bizden daha medeni oldukları kesin... Aksi olsaydı basit bir sorudan dahi insanlar bu gibi sitelerde yargılanmazdı. Erkekler kadınları o... pulukla yaftalar, kadınlar ise erkekleri abazalıkla... Bu kadar birbirinden şikayetçi olan toplumun medeni olduğuna inanmıyorum.
Eğitim görmüş, görgü kurallarına uyan, kültürlü, davranışları uygarlığın gerektirdiği nitelikleri taşıyan (kimse) demektir. Ancak ülke içinde benzeridir fakat AB’nin uygarlığı çok tartışmalı bir konudur.
Mesela ben yolda giderken çöp konteynırı görene kadar çöpü elimde taşırım. Annem her zaman montumun cebinden çikolata ya da yediğim birşeyin kabını bulduğundan yakınır. Ortamda konuşulan konu hakkında eğer bilgim varsa konuşurum. Şair ruhluyumdur. Bir kimsenin açığını bulduğum zaman kapatmaya çalışırım. Kapatamıyorsam da konusunu bile açmam. Hedefim olan konularda daha iyisi olmak için hergün kendimi geliştiririm.
Medeni olmak, yeniliklere açık olmaktır. Avrupa ve Amerika hatta Japonya bırakın ırkçılığı, cinsiyetçiliği; feminen erkekleri ve eşcinselleri kabul etmişler. Bu yüzden medeni olmak için örnek almamız gereken yerler buralar. Umuyorum ki Türkiye de şu araplaşmış, yanlış İslam anlayışından çıkıp medeniyete başvuracak.
Açıkçası Futuristlere göre T-İnsan gibi bir modül ortaya çıkardılar. rıbotlaşan ve tamamen zamana ayak uydurmuş bir insan modeli. Zamanın ötesinde ve her daim ayakta kalacak bir insan değil. "İnandığınız gibi yaşamazsanız yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız.". Hz. Ömer. R. A.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Medeni olmak duş almayı üstüne su tutmaktan ibaret görmeyip tertemiz yıkanmaktır otobüste ter kokmamaktır Medeni olmak sokaklarda hiç köpek olmamasıdır, onlara mama koymak değil Medeni olmak lgbt'lerden nefret etmemektir Medeni olmak temiz giyinmektir Medeni olmak sıraya girmeyi bilmektir, hakkı olmayanı istememektir, herşeyi kendine hak görmemektir, gösteriş yapmamaktır Medeni olmak sosyal medyadan karşı cinse mesaj atmamaktır
Medeni olmak; modern ve çağdaş zihniyetli, üstün kişiliğe sahip bir insan olmak, mütevazi olabilmek, megaloman olmamak, diğer insanların görüş ve fikirlerine değer vermek, onlara saygı duyabilmek, onları ötekileştirmemek, her konuda empati kurabilmek, kendisine ve çevresindeki insanlara faydalı olabilmektir...
İnsan haklarına saygılı olmaktır, hukukun üstünlüğünü kabul etmektir, hır gür çıkarmamktır, insanlara yardım etmektir, devletin yararı için uğraşmaktır...
Medeniyetin kültürle bir bağlantısı var tabii ki... Ama medeniyet Avrupa'ya benzemekten geçmiyor. Başta eğitimle alakalı... Çocukluktan öğretilenlerle alakalı...
Medeni insan olmak ,çevresindeki kişilere ,çevresine canlılara saygılı sevgili olmak görüşleri dinlemek fikrin varsa paylaşabilmektir. insan olarak kalabilmektir.
herkes medeniyetligi baska yorumluyor. her görüse saygili, edeplice tartismasini bilen, geri kafalilik yapmayan insan medenidir. medeni avrupa dedigimiz acik sacik yasam tarzi giyim kusami kastediliyor.
artık bu medenilik tum dünyaya mal olmuştur. Ali şeriatı diyordu galiba. medeni kelimesi, medine den gelmektedir. çünkü biz vakitler orasiydi medeniyet beşiği şimdi avrupa 200 yil sonra ne olur bilinmez. lakin önemli olan birilerine bemzemek değil. birilerinden aldıklarinin üstün e koyarak ilerlemek
Tuturmussunuz bir avrupa mediniyeti sacmalil insanin kendinde kendi gorgusundedir mediniyet ne alaka ne sacmalik ya Türk kerimizinde oyle bir mediniyeti varki daha insan insana saygiyi bile bilmiyorlar Avrupadaki insanlar bir birlerine saygili davraniyorlar.. goruyoruz duyuyoruz bizim ulkenin insaninida yazik yazik
Yani türklerde birbirine saygı yok diye bir şey yok avrupada herkes birbirine saygılı diye bir şey yok oransal olarak bakarsan avrupa ve amerikada tecavüz istismar insani değerler çok az
Ben hem Avrupada hem turkiye de yasiyorum iki ulkede nasil bir saygi var biliyorum bizim turk ulkemizde malesef daha insana dacranisi bilmiyorlar kadin olumu aldi basini gidiyor ülkemizde hangisini sayayim ki guzel ulken ama icindeki insanlari malesef bunu genelleme yapmak istemiyorum tabiki
Avurpa medeniyeti müslümanlardan öğrendi zaten bunu onlarda inkar etmiyor ancak biz onlara medeniyet öğretirken kendimiz unuttuk. Müslümanlar artık hiçbir konuda örnek olamıyor ne yazıkki
Batıya köle yaptı da ne yaptı? Modern bilimsel çalışmalar Türkçeleştirip bize sundu. Avrupa tarzı yaşam diye ders mi verildi? Avrupa tarzı kültür diye ders mi verildi? Hayır
Medeni olmak saygılı vicdanlı ve.. empati yapmak demektir bana göre birilerine benzemek değildir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Medeniyet: Adaletseverlik, insanca iyi ve ferah yaşayış, şehirlilik, yaşayışta içtimâî münasebetlerde, ilim ve fen ve san’atta tekâmül etmiş cemiyetlerin hâli, İslâmiyetin emirlerine göre usûli dâiresinde yaşayıştır.
Avrupa medeni değildir çağdaşdır yani çağa ayak uyduran yani ahlaksızlık ön plandaysa ahlaksız olabilirsin çağdaşlıkta hanzo olabilirsin kahpe olbilirsin
Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar. Hakkaniyet perdelerinin altına sığınıp arka bahçelerde insanların ölümü üzerine kumar oynayan ayrımcılık yapan Avrupa bana göre medeni değildir.
bence medeni olmanın toplumlarla veya ülke sınırlarıyla alakası yok kesinlikle medeni olmanın insanın kendisiyle başlıyor dünyaya baktığımızda bunun çok örnekleri var
Sorgulayan, araştıran,üreten, İnsani ilişkileri gelişmiş insana medeni insan denir
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Elalem içinde osssurmayan insana denir medeni! Kursta yanımda oturan kız ne yemiş içmiş ise osura osura mahvetti bizi utanmaz ya ! Bide hemen çıktı sınıftan anladık zaten yaptıgini
Medeniyet kic yikamak güzel kokmak degildir :) araplarinda cogu kicini yikamiyor haberin olsun ve hepsinin tualetinde tahrat da yok medeni olmakla temiz olmak farkli seyler dayi!
Medeni olmakla geniş olmayı karistiranlar var malesef
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ne medeniyeti baıc avrupanın medeniyrti boş muhhabett onların medeniyeti gvtlk karı paylşma kendi karakteri olmama gib şeyler üzerine kurulu öyle medeniyet mi olur onlr insan bile değil
En İyi Cevaplar