Merhabalar. Az önce okuduğum bir haber biraz şaşırttı ve bu soruyu sormak istedim. Evlilik programlarının en çok izlendiği yıllarda hiç bir vasfı olmayan kadınlar / erkekler sadece gelin / damat adayı olduğu için, birazda eli yüzü düzgünse popüler oluverdiler. Onlardan en dikkat çeken ve en tartışılanlardan biri de gelin adayı Hanife Gürdal'dı. Hatırlamayanlar için hatırlatmak babında;
Bir ara çıkan haberlerde kendisinin bir benzin istasyonunda pompacı olarak çalıştığı söylendi. İşte bu Hanife başörtüsünü çıkartıp başını açma kararı almış. Başı açık şekilde fotoğraflarını paylaşınca bu olay ortaya çıkmış ve kendisine en büyük destek aynı programdaki gelin adayı arkadaşı Sevgi Akışla'dan gelmiş. Paylaşımlar bu şeklide. BUYURUN;
Başörtüsü benim için ne artı, ne eksi bir durum. Tabi ki sadece inancı gereği takıyorsa saygı duyuyorum ama ben başörtü takmıyorum.
Bu sorum öncelikle Kızlarsoruyor'un erkek üyelerine. İlk tanıştığında başörtüsü olan veya olmayan bir kadın. Öyle görüp, sevip benimsiyorsun ve evleniyorsun. Bir süre sonra kendi isteğiyle başörtüsünü çıkarıp başını açma veya tam tersi başörtüsü takma kararı alıyor. Seninin bu durumda tepkin, düşüncen ne olurdu?
Tanıştığında başörtülü/başörtüsüz olan kadın evlendikten sonra başörtüsünü kendi isteğiyle çıkarır veya takar ise tepkin ne olur?
Ne Hanife, ne de herhangi bir insan evladı, İslam dinin temsilcisi değildir olamaz. İslam bir kimlik değil, yaşam biçimidir. Dolayısı ile her insanın inanç değeri, kendisine göre yargılanır. Zaten İslam dini de bunu böyle açıklar. Özellikle sosyal medya da, sık sık başı açık kadınların, küçümseyici ifadeler kullanarak başörtüsü eleştirisi yapmasını, sadece inanç düşmanlığı olarak görmüyorum, aynı zamanda sosyal çevresi ve alışkanlıkları nedeniyle cesaret edemediği örtünmeyi, bir erkek gözüyle, klasik kadın kıskançlığı olarak görüyorum. Bir erkek olarak dürüstçe söylemek gerekirse, içgüdüsel olarak, inancından öte, bir kadının kapalı oluşu daha çok ilgimi çekiyor. İçindeki gizemi keşfetme isteğim, ve bu gizemin sadece bana özel olduğu hissi vermesi bile yeterince heyecan verici oluyor. Sorunuza gelirsek, bu birçok erkeğe göre değişir. Kişisel düşüncem, tamamen kararlarına saygılı olurum. İsterse kapanabilir, isterse açılabilir. Yeter ki, giyim tarzı ile davranışı uyumlu olsun. Öte yandan hukuksal durumunu bilmesem de, bana göre, evlendikten sonra, eğer evlilik öncesi bir anlaşma yapılmamış ise, bir kadının eşinin itirazına rağmen giyim tarzını değiştirmesi boşanma sebebi sayılmalıdır. Çünkü eşi onu, bu inancına ve ya giyimindeki örf adet ve aneneleri göz önüne alarak kabul etmiştir. Dolayısı ile bu bir aldatmaca sayılır. Örneğin, başörtüsü gibi, toplumun sıradan kabul ettiği bir tarzda giyinen bir kadın, evlendikten sonra dikkatleri üzerine çekecek kadar dekolte ve ya kara çarşafa bürünüyorsa bu erkeğin yani eşinin sosyal yaşamını da etkileyecektir.
Kapanmanın özünü anlayamayan insanların yaptığı cahilce bir davranış bu bence. Zaten Müslümanım diyen topluluğumuzun çoğunluğu "setri avret" kavramına hakim değil ya da işine gelmiyor örtünmek. Aslında bunun erkeği ve kadını yok iki cinste bilmiyor ya da önemsemiyor uygulamıyor bu kavramı.
Başörtüsünü aksesuar ya da desinler diye takan insandan Başka ne beklenir ki yazık bunun gibi insanlar yüzünden kapalılar üzerine oluşturulan algıların inandırıcılığı daha da kuvvetleniyor.
Sorunu yanıtlamayı unuttum 😊eşim kapalıysa evlendiğimde ve sonradan açılmasını tepkiyle karşılarım. Açık ise de kapanacaksa bu durumu Bir Müslüman olarak sevinçle karşılarım.
Yok ben, kapalı olduğu halde açılıp "kapalılık geriliktir, özgüvensizliktir, açılınca özgürlüğüme kavuştum..." deyip yobazlık taslayanlara karşıyım.
Kapalı bir kadın neden açılır gözlemlerime göre; Nefsin ağır basıp, tesettürün manevi ağırlığını kaldıramaması Veya uç bir ihtimal olarak yaşadığı çevrenin inanç eleştiri ve baskısı (davası uğruna açılır veya orayı terk eder; bilemeyiz. hüküm vermek de boyumuzu aşar) Neden kapanır bir kadın; Ya süslümandır/ sırf yakıştığı için takar farkında olmadan, inanç geri planda kalır Ya da dini hüküm deyip manevi haz ile kapanır (güzel yerlerini teşhir etmemek de cabası)
Ben olsam; açık isem ne için, kapalı isem ne için kapalıyım bunun muhasebesini iyi yapar ona göre tedbir alır, gelen eleştirilere de verebilecek bir cevabım olsun diye bilgi birikimi yapardım. Bunu da eşime mantığını sererek dile getirirdim. Bence eşim de inancına ters olsa da saygı duymamı gözardı etmez "önemli olan kalbinin güzelliği" deyip kabul eder, sonraki meselelerin de zamanla rayına oturması için sabır göstermesi gerekirdi.
Söylediklerine katılıyorum, sadece eşine açıklama yapma kısmı hariç. Benim dış gorunumumu etkileyecek bir şey için onu ikna etmek ya da ona açıklama yapmak zorunda değilim.
Benim kapanan arkadaşlarım da var, açılan arkadaşlarım da var. Şahsen bir dinim olmadığı için yorum yapmak bana düşmüyor. Ki dinim olsa da din, Allah ile kulu arasında olduğu için yine bana düşen bir şey yok. Umarım kimseye de düşmez.
İlk bir kadının dinini sağlam doğru adreslerden öğrenmesi ayrica basortusu nedir neden takılır? Bunları iyice derinlemesine arastirmasi gerek.. Canım sıkıldı taktım canım sıkıldı çıkardım olmaz.. Başörtüsü ne kıyafet kombininize bir aksesuar nede oyuncağınız !!! Ben böyle bir durumda yani eşim açık ve sonradan Allah rızası için başörtüsü ister edebiyle kapanmak isterse hayır demem sonucta kadınlara sunnet değil farz emirdir.. Fakat kapalı ise açmak isterse yüreğim kırılır onun adına üzülürüm.. Açıksa da zorla kapan demem diyemem Allah ile onun arasında.. Açık görmüş sevmiş benimsemisim sonuçta hadı kapan filan zorla şartla surtla olmaz.. İçinden gelmeli..
@selvaaa vardır olmazmı.. Aklı başında ne yazıp konuştuğunu bilen insanlarimiz cok ama çoğu ya yorgun bitkin ya da içe kapanık ortamı izliyor olan biteni.. Karışmak istemiyorlar..
hayatıma aldığım insan başı açık biriyse sıkınt değildir , Allah rızası için kendi isteğiyle kapanmak istiyorsa benim için sıkıntı problem değildir ve beni mutlu eder... Ama tutup sonrasında ben açılacağım derse işte o zaman kıyamet kopar neden din oyuncak değildir... açım kapatim açim kapatim ben sıkıldım açıldım yok sıkıldım kapanim olayı olmaz... Hayatıma aldığım bayan kapalıysa açılmak istiyorsa da kendi bileceği bir şeydir saygı duyarım... sonrasında kapanmak isterse yine sıkıntı olmaz ama kapanıp tekrar açılırsa da işte o zaman kıyamet kopar... Dışarıya baktığımızda gerçekten örtünen bayanlar var ve aynı zamanda süs için örtünüp aman saçımı gizleyim yeter diye düşünüp diğer tarafları baldırı çıplak gezenler var...
Eşime karşı 3 kere hatırlatma zorunluluğum var. Gerisinde benim baş örtüsü kullanıp kulanmaması beni ilgilendirmez ama hayalimde hep baş örtüsü ile mesleğini icra eden bir eş hayalim var. Çok çekici ve güzel buluyorum. (Şehvet kapsamında değil, masumane).
Bas örtüluyken birden bas ortusunu cikartmak bana samimi gelmiyor. O zaman oncesinde takman anlami neydi? Bas otusuzken, tanistigi insan boyle istiyor diye bas örtüsü takmak da yine sanki mecburiyet ya da zorlamadan gibi geliyor bana. En dogru olan, kisinin kendi istedigi ve inandigi doğrultuda kapanmasi. Yani bu karari vermesi. O zaman kimsenin etkisinde kalmaz.
Beni alakadar etmez çünkü kişi kendinden sorumludur ve sadece Allah'a hesap verecektir lakin bu bir oyuncak değil tesettürün anlamını bilmeyenler açılıp kapanırlar ya da tesettürü taşırken bile ona uymayan davranışlar sergilerler sadece uyarır bunun yanlış olduğunu nazik bir şekilde söylerim ama kesinlikle yargılayıp zorlamam.
Bu ülkede herkes istediğini yapmakta istediği gibi yaşamakta tabii ki özgür ama Allah’ın istediği gibi yaşayanlar hem dünyada hem ahiret te özgürdür
Bu vesile ile sadece bu dünyalık düşünen erkek veya kadınlar istediği gibi yaşayabilir ama ben eşimi mutluluğumu sadece dünyaya değil ahiret te de taşımak istediğim için en güzel şekilde tesettürüne riayet etmesini arzu ederim
Güzel bir soru benim için sevdiğimde açık olup sonradan kapanması tabiki hoşuma gider... Kapalı olup sonradan açılıyorsa nedenini sorarım açmak isterse saygı duyarım sonuçta açıp kapanmakla edepli olunmuyor... Ben sorun etmezdim günümüzde çoğu kapanananlar giyinik çıplaklar oluyor... Açık kapalı olması değil edebi nasıl ona bakarım...
Kapanmaya iten şey inancsa eğer açmaya iten şeyin ne olduğunu bilmek bile istemem. Niyet önemlidir burada. Herkesin kendi kararı elbet ama bu tarz fenomen olan insanların hareketlerini ve yaklaşımlarını doğru bulmuyorum.
Bir kadın kendine neyi yakıştırıyorsa istediğini her zaman yapabilir, Kadınlar esir değildir ve kimseninde tapulu malı değildir AMA sükse olsun diye kapanır açılırsa, Müslümanlıkla ya da örf adetle dalga geçmeye başlarsa şutu çekerim gol atarım !!!
İlk Zamanlar Okulu Bıraktığımda Bende Kapalıydım Kuran Kursuna Gidiyordum 2 Sene Sonra Kendim İstedim Neden mi? Annem Başörtümü Bağlıyordu Yengem Bir Başörtüsünü Kendisi Bağlayamıyo Dedi Açıldım Rahmetli Derdi ki Sen Ne Güzel Kapanmıştın? Niye Bunları Giyiyon? O Gün Ben Düğüne Gitmek İstemedim Allah Biliyor Kuzen de Benim Adıma Konuştu İstemiş Babaanne Bırak Giysin
ben şahsen saçtan yani kıldan hiç tahrik olmadım dier erkek arkadaşlarında aynı görüşte olduğunu düşünüyorum. baş örtme hristiyan rahibelerden günümüze kalan bir gelenektir. başı kapalı kıçı açık göğüsler meydanda böyle tipler de var.
Konuyla ilgili erkeklere tavsiyem, asla sevgilinizi ya da eşinizi tesettüre girmesi için zorlamayın, ısrarcı davranmayın. İyi bir şey yaptığınızı zannedersiniz ama ilerde ters teper, söyleyeyim dedim
Onun yerine erkekler eşlerinin özel kararlarına burnunu sokmamayi öğrenmeli bence. Kararlarinizin, hele de özel hayatınızla ilgili kararlarinizin sorgulanması sinir bozucu ve fazla yürümez o şahısla.
Seven insan sevdiğini olduğu gibi sever. Başı acikmis kapaliymis bunlar hiçte mühim konular değil gerçekten birbirini sevenler böyle incir çekirdeğini doldurmayan şeyleri asla sorun etmez.
Sırf kapalıların giyimleri güzel diye kapanıyorlar sonra da zor geliyo heveslerini alıp tekrar açılıyorlar. Çocuk oyuncağı gibi, oyün oynuyorlar resmen..
Başında zaten öyle kabul ettiysem kapanır ise karışmam ama ben kapalı istiyorum bekar iken kapalı evlenince açılmak isterse kabul etmem başında da evlenmeden önce bunu söylerim.
Eyvah saç teli gözüktü cehenneme gidecek🤪😨😱😱😱 daha dün caprisi ile türbanı uyumlu gördüm. Diz kapağı altına kadar açık ama türbanı var. Önemli olan başı kapatmak nereyi açarsan aç sorun değil mantığına döndü
eşimiin açık olmasına takılmazdım ancak evlenirken ki haline bakarak müsbet yönde değişiklik için izin almasına gerek yok ancak inanclarıma menfi bir değişikliğe rıza göstermem
Bana ne açılmış saçılmışsa.. Her koyun kendi bacağından asılır. Ama eşimin ahiretinden de sorumlu olacağım için illaki fikrimi sunarım. Uyup uymayacağı ona kalmış.
Allah ile kul arasında o konu. Eşim de olsa söz söylemek düşmez bana değil Allah'a verir hesabını iyi ya da kötü ne yaparsa. Ayrıca başörtüsü sorun olacak en son konu içi kirli olan kara çarşaf giyse ne yazar
Bir erkek olsaydım, bunu takmazdım. Sonuçta baş örtüsü için evenmiyorum, onun için evleneceksem de sivri burun ayakkabıyla bana tekme atın anasını satayım
İlk olarak baş örtülü olması iyi olur. Ama yoksa hiç bir şey söylemem çünkü gerek yok söylemeye o zamanla doğrusu neyse kendi doğrularıyla hareket edip istediğini yapar saygım sonsuz..
Su kadina uyuz oluyorum lutfen baska ornek gosterin
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
eger ki kapalı olupta acılacaksa onu ikna etmeye ugraşırım hiçbir şey fayda etmiyorsa en son da boşanırım eger ki acıksa kapanıyorsa benden daha mutlu insan olmaz heralde. :)
Sozum boyle cikaranlara degil cikaranlari dsteklerim ama tesetturluyken tesetture yanlis bir hareket yapilmasini kinarim Tesetture yanlis dan kastim hani bazi tesettur giyenler varya ama hic tesetture benzemiyor ondan kastetdim
Ana Sayfa > Magazin > Sorular > Tanıştığında başörtülü/başörtüsüz olan kadın evlendikten sonra başörtüsünü kendi isteğiyle çıkarır veya takar ise tepkin ne olur?
En İyi Cevaplar