Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yaşamış bir gezgin olarak bilinir. Yaşadığı dönem boyunca pek çok yeri gezmiş ve gezdiği yerlerde görüp dikkate değer bulduğu her şeyi kayıt altına almıştır. Dolayısıyla yaşamı ve kayıt altına aldıkları tarihin bir parçası olarak var olmuştur.
Evliya Çelebi’nin şahit olduğu olaylar, gezip gördüğü yerler ve keşifler 10 ciltlik ve toplam 4 bin sayfalık Seyahatname’de yer almaktadır. Osmanlı dönemine dair anlattığı vampir ve cadı hadiseleri de bir hayli dikkate değerdir.
Cadıların savaşı
Evliya Çelebi, Hatukay Çerkez diyarının Pedsi köyünde cadıların kendi aralarında tutuştuğu savaşa şahit olur. Tarih, hicri 1076 şevvalinin 20. gecesidir. Ortalığın zifiri karanlık olduğu bir vakitte başlayan bu savaş yoğun gök gürültüsü ve şimşekler arasında başlayıp devam eder. Durumu iyice anlamak için Çerkezlere danışan Evliya Çelebi, “Vallahi yılda bir defa böyle karakoncolos gecesi olur, Çerkez oburları (cadıları) ile Abaza oburları göklere uçup ceng-i azim eder, vuruşurlar” cevabını alır. Ardından gördüğü bu manzaradan korkmaması ve temaşayı seyretmesi tavsiye edilir. Savaş altı saat sürer. Uzuvlar, et parçaları ve benzeri şeyler havada uçuşur. Yedi Abaza cadısıyla yedi Çerkez cadısı birbirlerine sarılı vaziyette yere düşerler. Nihayetinde Çerkez cadıları iki Abaza cadısını kanını emerek öldürürler ve cesedini ateşe atarlar. Horozların ötmesiyle birlikte gün aydınlanmaya başlar ve Çerkez cadıları orayı terk eder.
Evliya Çelebi'nin yazdıklarını ilginç hale getirebilmek için efsaneler uydurduğu biliniyor. Bence cadı olarak yoklardı. Ama büyü yapan, cinleri kullanan insanlar vardı.
Medeni ve çagdaş avrupa devletleri okadar köklerinde barbarlık varki sömürgeleri bitince aşırı derecede saldırgan ve cani oluyorlar adaletten bahsederler aslında Hiçde öyle değiller kendi menfaat ve cıkarları için kardeşi kardeşe kırdırırlar azınlık olana silah hediye ederken güçlü olanada daha iyilerini ve güçlüsünü 10 katına satar
Çok detaylı bilmiyorum tırnava kaymakaminin osmanlı devletine bu konuyla alakalı telgraf çektiği osmanlı arşivinde yer alıyormus kaynakcasini bilmiyorum ama
Seyhulissam ebuu Suud efendinin bizzat osmanlı devletinden bu konuda yardım istemesi cadılar ve vampirler ile ilgili ciddi olaylar yaşanmış o dönemlerde birde 50 yılı aşkın sürede dünyayı gezerek tecrübe edinmiş bir seyyahin övgüye ve saygıya değer şeyler yaptığını düşünüyorum haksızmiyim?
Seyhulissam ebuu Suud efendinin Osmanlı Devleti'nden yardım istemesi Seyahatname'yi okurken seni ikna edemez, sonradan ikna edebilir. Peki onun yardım istemesi ile ilgili belgelere vb. ulaştın mı? O dönemde insanların ortalama yaşam süreleri hakkında bilgiye ulaştın mı? Evliya Çelebi gerçekten de 50 yılı aşkın bir süre yaşamış olabilir mi?
Çok kapsamlı soruyorsun bence bu kadar derin araştırmadim okuduklarıma inandım allah dostu bir evliya nin benim inanısima göre yalan söylemesi düşünülemez
Ortada bir tarih var ve 4bin sayfalık bir kitap 50 yıl sahidlerde azimsanicak insanlar değil kaynak öyle diyor dünyadaki bir çok bilim adamının bile ilgisini çekmiş inanış sorgulama meselesi degilki ikna oldum hepsi bu seni ikna etmemiş olabilir @TaşPrenses
Bilim insanlarının ilgisini çekmesi normal. Tabi ki pek çok disiplinden bilim insanı araştırmak isteyecektir böyle bir metni. Bence inanmak sorgulama meselesidir. Dogmatik olan şeylere inandığın gibi inanmissin. Ancak bu kadar uzun bir metni bir insan bir ömürde yazabilir mi gerçekten? Belki de farklı seyyahlar kaldığı yerden devam etti, devam eden ölünce başka bir seyyah devam etti. Öyle de olabilir. Araştırmak lazım.
Cadı hikayelerinin bizim kültürümüzde yeri yok cin vs doğaüstü varlıklar ve onlar ile ilgili çok yakınlarımdan duyduğum (annem babam dedem anneannem );hikayeler kültürümüzde olduğu için çok uzak gelmedi bu cadı efsanesi bana kişisel bir tercih senin ki benimkide öyle
Efsane mi gerçek mi sence? Bir gerçek diyorsun bir efsane 😂 Evet, şüpheci biriyim ama ikili iliskilerimde güvensizlik yaşamıyorum. Güvenmeyi tercih ediyorum. Yani o kişiye inandigimi değer verdigimi hissettiriyorum. Cadı hikayelerinin kültürümüzde yeri yok diyorsun ama deminden beri Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde geçen olayın arkasında duruyordun. İliskilerinde hep böyle lafını değiştiriyorsan ikili ilişkilerinde seni düşünemiyorum. 😂
Beynimi yaktın 😂😂alakası yok efsane senin deyiminle diyorum inanıyorum sence efsane yani ikili ilişkilerimde dürüstüm ve karşımdakini de öyle değerlendirmeye çalışırım tutarsız biri değilim aksine zeki biriyim emin ol sen biraz kolayci değilsin dediğim dedik tiplerdensin😂😂
Babaannem bir yemem diyenden bir de oturmam diyenden korkacaksin derdi. Yemem diyen doymak bilmiyormuş, oturmam diyen de kalkmak bilmiyormuş. 😂 Zekiyim diyene bu konuda ne kadar hak verebiliriz? Sonuçta herkes kendini zeki olarak düşünür. Çünkü herkes kendi zihininin sınırlarıyla yaşar.. Sana zeki değilsin demiyorum, sadece bunu davranışlarınla sözlerinle göstermek gerektiğine inanıyorum.
Kötü bir tavır sergilemedim ki. Hakaret vb. etmedim. Saygi sınırları çerçevesinde konuşuyoruz sanıyordum. Madem öyle düşünüyorsun, bu konuyu kapatalım..
Davranışlarınla sözlerinle göstermek gerektiğine inanıyorum derken, göstermiyorsun demek istemedim. Sadece söylemek yerine davranışlara yansıması gerekiyor demek istemiştim. Orada eksik bir kelimeden dolayı yanlış anlaşılma olmuş olabilir.
@Eskişehirman Harry Potter'da öyle 😂 Neyse Seyahatname'de daha fazla cadılık büyücülük var mı? Çünkü J. K. Rowling Harry Potter'i yaratırken sık sık mitolojiye başvurmuş. Oradan da alıntılar yapmış olabilir mi merak ettim. Harry Potter benim en sevdiğim seri, dolayısıyla bir benzerliği var mı merak ediyorum..
@TaşPrenses çooook eski zamanlara dayanıyor. İnternette yabancı kaynaklardan istediğini bulabilirsin. Bu günlerde biraz yoğun çalışıyorum. Takip at. ilk fırsatta yollayacağım sana
@Eskişehirman Boşver, muhtemelen seninki asılsız söylenti olabilir. Ben Harry Potter'in kopyalandigi bir hikaye var mı diye çok araştırdım, bir şey bulamadım. Mitolojiden izler var ama tamamen kopya değil.