Bir babanın ya da annenin evlatlarına ilerde söylemesi gereken en gurur duyacağı cümlelerin başında "şuana kadar boğazınızdan haram lokma geçirmedim" demesidir.
Tabi şarların da bu haram lokmaya tenezzüle izin vermemesi de gerekir. Yani çocuğu doyurmak için hırsızlık yapmak insanı ahlaklı etmez bu kesin etik olmasa da keyfi yapılan bişey değilse yadırgamam o durumu.
Ben yaparmıydım? İçime sinmeyerek ve gercekten mecbur kaldığım için yapardım sanırım ama vijdanda yapardım kesinlikle. Dürüst doğru bir insan için zor bir karar ölmek gibi birşey yani. Allah böyle birşeyle sınamasın bizi diyelim en iyisi.
Yapmam... Tüm kapılar üzerime de kapansa bir şekilde çıkış yolunu bulmaya çalışırım... Suçlu yapar mı yapmaz mı orasına yorumda bulunmayacağım çünkü toplumsal yargı bu durumda parçalara bölünür ve insan vijdani , ahlaki ve toplumsal baskıya göre düşünüp karar verme yetisini kaybedebilir... Vijdani yödnen düşünsek suçlu yapöıyor , ahlaki ve dini yönden suçlu konumuna düşürüp aynı şekilde kanunlar karşısında da suçlu konumunda kalıyoruz.. Toplum vijdani olarak dünüp olaya baksa aradan biri çıkıp suçlu dese toplum ö yönde doğru kayıp insanı bir anda infaz edebilir...
Bu iki ucu. oklu değnek* diye bir deyim vardir ona benziyor. Hırsızlık yapmak, bence hic bir kosulda kabul edilemez. Bunun yerine yasadigim. belediyeye bas vurup gecici olarak, bir is bulana kadar yardim talep etmeyi yeğlerim.. Ahlakli bir insan yapmadığı kesin onu söyleyebilirim.
hukukda usul ve esas vardır. ne sebeple olursa olsun bir hırsızlık insanı ahlaklı yapmaz ama bir insanın cocuklarının açlığı için yaptığı hırsızlığada kimse hüküm giydirme çabasında olamaz.
Ne devlet ne tanrı benim çocuğumun ac kalmasina karsi bir şeyler yapmıyorsa ben de gerekeni kendim yapar Al Capone'nun dedigi gibi ilk bisikletimi çalarım. Tanrı'nin çalışma sistemini çökertmek kolay ne de olsa...
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ahlâk kuralı bir davranışın yapılıp yapılmayacağını belirler ki istisnası yoktur. Hırsızlık bu kurala uygun değildir hiç bir mazeret de bu hırsızlık yapmayı bu kurala uygun hale getirmez.
Bir eylemin suç olup olmadığına yazılı hukuk kuralları karar verir. Ceza kanunları böyledir. Bu kanunların istisnaları vardır. Zorda kalma durumu da bunlardan biridir. Yapılan eylem hukuki açıdan suç teşkil etmeyebilir.
Insani düşündüren bir soru değil ne olursa olsun isterse öleceğini bileyim o haram lokmayı onun boğazından geçirmem Allah göstermesin çok üzücü birşey ama hırsızlık hırsızlıktır sebebi ne olursa olsun.
Bu devirde ekmek almak bile zor hırsızlık yapmak günah eğer böyle bir durumda olsaydım (Allah hiç kimseyi böyle bir duruma getirmesin) hırsızlık yine yapmam. Ama ahlaklı bir insan yapmaz.
En İyi Cevaplar