Esselâmunaleyküm. Insanlar zaman zaman hiddetlenebiliyorlar.. Ve öfke iradeyi ele geçirebiliyor..
Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm ne güzel söylemiş.. "Güçlü kimse güreşte yenen değil.. Öfke anında kendine hakim olandır." Haklı ya da haksız bir tartışma anında yapılacak en doğru şey diyaloga son vermektir.. Böyle olmazsa tartışma uzayabilir ve birbirini hoşgörüyle karşılamama durumunda öfkeye yenik düşülebilir.. MaşaALLAH...
Haklı ya da haksız olduğunuzda ne yaparsınız? Tepkileriniz nedir?
Ben haklı olduğumda heleki genel bir doğru ise ya da bir müslümana yapılan kötülük ise susamam.. Her ne kadar Efendimiz (s. a. v) haksızlık gördüğünüz de o kötülüğü el ile men etmek devletin, dil ile met etmek alimlerin, hiçbir yetkisi olmayan kişinin de kalpleri ile bugz etmesi açıklamasına rağmen dayanamıyorum.. Haklı olduğum davada hakkımı savunurum.. Sonunda kendim zarar göreceğimi bilirim ama o savunmam belki birilerinin kalbinde bir umut isigi adalet işigi yakar diye savunurum.. Haksız isem eğer susar doğru ve olgun eleştiri beklerim varsa bir yanlışım hatam asla kendimi savunmam..
Esselâmunaleyküm. Abi haklı ya da haksız.. Insan mutlak doğruyu kesin ve net bir şekilde ayıramadığı vakitleri olduğu için sonuna kadar savunduğu bir konuda haksız olduğunu anladığında çok büyük pişmanlık duyabiliyor. Bu durumu çok yaşadım. Haklı sanırız kendimizi ve öfkemiz ağır basar genellikle.. O yüzden düşünmeden hareket edebiliriz.
Haklı insan ise elbette savunmalidir kendini ama hâdiste Haksız biri sustuğunda cennetin kenarında bir evde.. Haklı biri sustuğunda cennetin ortasında bir evde kurulur.. Diye yorumluyoruz değil mi? Ama susmak demiyor.. Münakaşaya son veren diyor.. Burada ALLÂH bizim için en makbul durumu açıklıyor.. Evet peygamberimiz vesilesiyle..
Senin söylediğin hâdiste de oyle degil abi. Kimin gucu yeterse eliyle.. Gucu yetmezse dili ile değiştirsin.. Buna da güç yetiremezse diliyle buğz etsin diyor.. Yani onu kabullenmesin.. Muhakkak ki bu imanın en zayıf hâlidir..
Haklısın sabır etmek zor.. Ama münakaşa daha zor abi..
inşaAllah hakkı savunan ve Cahilden yüz çevirenlerden oluruz..
Sabır edemiyorum böyle bir durumda Allah c. c şahit.. Suphesizki Rabbimiz sabır edenlerin yanındadır hatta sabır edenlere mükafatlar hesapiz verilir bakara ve Zümer ayeti.. Fakat yüreğime söz geçiremiyorum belkide buda benim itikat ve iman açısından zayıf tarafım hassas noktam.. Bir Müslümanın haksızlığa uğraması, çektigi çile, fakir ve fukaraların eziyet görmesi hakir görülmesi, hayvanlara yapılan zulümler. .. Hatta bir keresinde bir hayvana tekme atan birisine çok ağır karşılık verdim.. O an Rabbin gücüne gider mi diye düşünemedim sonra sonra yaptığım şeyin onun yaptığından farklı olmadığını dusundum.. Daha gidecek çok yolumuz var.. Ben abdest alırken arkasından kafasına vurulduğunda vuran kişiye bakıp sabır edicek insan olamadim henüz.. Allah yüreğimi biliyor ki haksızlık karşısında sabır sükunet gösteremiyorum...
İslâmiuetin bana öğrettiği en önemli şeylerden birisi de, kendi aleyhine adil olamamız gerektiğidir. Becerebiliyormuyum, en azından çabalıyorum. Yazdıklarını ve çabanı çok yakdir ediyorum, sağolasın.🙂
En İyi Cevaplar