Behlül Dânâ ‘nın her gün halka doğru yolu göstermek için söylediği sözlerden rahatsız olanlar, Hârûn Reşîd'e gidip;
“Sultanım, bizim yaptıklarımızın ona ne zararı var? Bizi kendi hâlimize bıraksın. Sonra her koyun kendi bacağından asılır." Diyerek behlülü şikâyet ettiler. Bunun üzerine Hârûn Reşîd, Behlül Dânâ'yı çağırtıp, halkın şikayetini ve isteklerini bildirdi.
Behlül Dânâ hiç sesini çıkarmadan sarayı terk etti. Birkaç koyun alıp kesti, bacaklarından mahallenin ortasında bulunan evinin bahçesindeki ağaçlara ve bahçenin köşelerine astı. Bunu gören halk gülerek; "Deliden başka ne beklenir, yaptığı işler hep böyle zâten." dedilerı.
Aradan günler geçtikçe, asılan hayvanlar kokmaya başladı ve bu kokudan bütün mahalleli rahatsız olmaya başladı. Giderek mahallede kokudan durulmaz hâle gelince, aynı kişiler Hârûn Reşîd'e gidip, bu defa kokudan rahatsız oldukları durumu anlattılar.
Behlül Dânâ'yı çağırtıp, “Behlül Dânâ bu ne haldir” diye sorduğunda:
Behlül Dânâ dedi ki;
"Ben bir şey yapmadım, onlar değimliydi her koyunun kendi bacağından asıldığını söyleyenler, ben de onlara kendi bacağından asılmış koyunları gösterdim. kendi bacağından asılmış koyunlardan onlara ne ki niye rahatsız olmuşlar"
"Her koyun kendi bacağından asılır"sözü sizce toplum olarak etkisi olamaz mı? Sadece bireysel yararı-zararı mı vardır?
"Her koyun kendi bacağından asılır." sözünden, hem müspet hem menfi manalar anlamak mümkündür.
Müspet mana; ahiret ve mahşer meydanında herkes kendi hayatının hesabını verecek, kimse kimsenin imdadına, Allah izin vermedikçe yetişemeyecek. Bu yüzden dünya hayatında ne kadar ibadet ve takva ile meşgul olursak mahşerde de o nispette rahat ederiz. Mahşer meydanının dehşetinden herkes kendi derdine yanacak, kimse kimseyi tanımayacak, yani her koyun kendi bacağından asılacak. Hatta Peygamber Efendimiz (asv)'in dışında diğer peygamberler bile "Nefsi, Nefsi" diyerek, herkes kendi ile meşgul olacaklar.
Bu deyimin menfi manası ise, bencillikten gelen "neme lazımcılık" duygusu ile hareket etmektir. Yani kişi o kadar kendine ve nefsine düşkün ki, diğerkâmlık namına hiçbir gayret ve hamiyeti taşımıyor. Daima kendi nefsini ve menfaatini düşünüyor, mümin kardeşlerinin dertleri ile dertlenmiyor. Sadece gemisini kurtaran kaptan havasında hareket ediyor. Halbuki yüzlerce ayet ve hadisler mümin kardeşinin derdi ile dertlenmeyi, ona her hususta yardımcı olmayı amirdir.
Bir mümin hata edip yanılsa, başka bir müminin onu münasip ve yumuşak bir dil ve üslup ile ikaz edip uyarması dinimizin bir vecibesi ve emridir. Mümin bir hata ve yanlışa kayıtsız kalamaz.
Bu ve bunun gibi birçok söz var, toplumsal yapıyı yanlış şekillendiren. Mesela bir tanesi de ''bana dokunmayan yılan bin yaşasın'' Halbuki haksızlığa göz yuman ses çıkarmayan da yapan kadar sorumludur. Biraz evrensel değerlerin benimsenmesi lazım artık toplumumuzda, geçmişten gelen kulaktan dolma yanlış şeylerin değil.
İnsan, başıboş yaratılmadığı gibi fıtraten sosyal bir varlıktır. Bir uzvun eksikliği tüm bedeni etkiler misali; bir insanın izdüşümü diğer insan da "üzüm üzüme baka baka.." hesabı birbirinden etkilenir, hem nasiplenir.
Bir koyun kendi bacağından asılırsa diğerleri de o ipi çözme çabalarına girmelidir.
Her koyun kendi bacağından asılır diye diye de bu günlere gelmedik mi? Kıssadan hisse, sözün özünü gayet iyi açıklıyor aslında. Her koyun kendi bacağından asılmaz, topluma mâl olur sonunda ki o bireylerdir toplum dediğimiz olgunun temel taşları.
Bu sozun insani asosyallestirdigini, bireyselliestirip yanlizastigini dusunuyorum. Sadece soyut anlamda belki war olabilir wicdan olarak. Aksi takdirde toplum icinde yasiyiruz we hepimiz biraz da olsa birbirimizden sorumluyuz. domino tasi gibi
Koyun burda insanla özdeşleştirildiğinden "her insan kendi bacağından asılır" sözünden yola çıkarsak, her insan yaptığı davranışlarla bir diğerini etkiler, fa
Pardon, kedim yüzünden yorum bitmeden gitti 😏😀 #Her insan yaptığı davranışlarla bir diğerini erkiler, farkında olarak ya da olmayarak. Ayrıca toplumu oluşturan da bizleriz tek tek ama hepimiz. ♀♂⚢⚣⚤
Burada olay Yahudilik veya sizin bizim buralar değil. Burada olay toplum olabilmek. İnsanların iletişim içinde olması birbirlerinin yanlışlarını düzeltmesi. Birlikte memnun olarak yaşamayı öğrenmesi.
Kimseyi ötekileştirdiğim yok merak etme. Tek kıstasım iyilik güzellik. Anlattığım şey şu bizim coğrafyamızda, İslami öğretilerde her koyun kendi bacağından asılır zihniyeti yoktur herkes herkesten mesuldür zihniyeti vardır. Uygulanıp uygulanmadığı tartışılır. Olayı da kavrayacak kapasitem var çok şükür boş yere elini yorma sen kardeş.
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > "Her koyun kendi bacağından asılır"sözü sizce toplum olarak etkisi olamaz mı? Sadece bireysel yararı-zararı mı vardır?
En İyi Cevaplar