Selamlar.. İstanbul'u ziyaret eden Afrika kökenli Fransız bir kadın "kötü koktuğu" gerekçesiyle arkadaşıyla birlikte Sirkeci'de bulunan bir pastaneden kovuldu. "Reines des Temps Modernes" adlı medya kuruluşunun sorumlusu Wendie Zahibo, söz konusu olay nedeniyle Türkiye ziyareti esnasında "çok kötü" bir deneyim yaşadığını belirtti.
Genç kadın, İstanbul'da bir arkadaşı ile bir pastanede yedikten sonra mekanda çalışan iki kişinin kendilerine "kötü kokudan" dolayı pastaneyi terk etmeleri gerektiğini söylediklerini yazdı. Olayı kameraya alan Zahido, daha sonra yaşananlara sosyal medya hesabından dile getirdi.
Söz konusu videoda kadının garsona, "kötü kokudan dolayı mı bizi kovuyorsunuz?" sorusuna garson "evet" yanıtını veriyor.
Daha sonra Zahibo, "Hangi kokudan bahsediyorsunuz?" sorusuna garson İngilizce "Bunu siz daha iyi bilir siniz" diyor. Bu olay özelinde sana sormak istediği soru şu; Bir insanın kötü kokuyor olması ondan uzaklaşmanız için geçerli bir sebep mi?
(Kişisel düşüncem; kötü koku kesinlikle uzaklaşma sebebim. Temizlik, temizlik ve temizlik. Başka söze gerek yok)
Orada höt desen altına yapacak bir çocuğun, iki turiste bunu yaşatması ve muhtemelen bu insanlar siyahi olduğundan aşağılık tutumundan da mutludur.
Düşünün ki bu dükkana günde kaç turist giriyor ve bu gölgesinden korkan delikanlının zihni şöyle işliyor. ''Bunlar yabancı, itip kakabilirim, itip kakamadığımın da fazladan parasını alırım.'' Klasik turist dolaştıran taksici kafası.
Bu ülkenin turizm bakanı ve bağlı çalışanları da çıkıp bu müesseseye ceza kesmeli, o turiste ulaşıp özür dilemeliler bu andavallık için.
Benim aklıma gelen kadınların alkollü olduğu. Çünkü gölgesinden korkan çocuk diyor ki siz daha iyi bilirsiniz kokuyu. Alkol aldıkları için kişisel nefretini müşterisine kusan bir zavallı izledim az önce.
Sirkeci denilen yer, Sultanahmet'in iki durak altında ve çok yoğun turist çekilen bir yer. Kebapçılarda misal hesap gelince, sana bir de hizmet bedeli ekliyorlar. Masaya kadara tabağı taşıdığı için. :) Kardeş ben turist değilim ne parası dediğimde, abla ekmek parası demişti mesela. Böyle şerefsizleri turistlerle muhatap ederseniz, rezil olmanın ötesine geçemezsiniz.
Güncelleme: Kadının instagram sayfasına gittim özür dilemek için. 2 tane Türk görüş atmış ikisi de oh olsun kafasında. Ya bu insanların derdi nedir, ne bu ezik psikolojisi ne bu düşmanlık. Hani ben Türk olanı tutayım kafasıyla turistin kovulmasına oh diyorlar. Bu ezik zihniyetten nefret ediyorum. Her yerde 10 TL olan malı 20 TL derken turist iyi tabi... Daha çok şey söylerim de neyse...
Senin görüşlerine her zaman saygı duyuyorum ve genelde aynı paralelde düşünüyorum.. Ancak bu kez sana çoğunlukla katılmıyorum. Osmanlızade pastanesi imiş. Ben İstanbul'da yaşamıyorum ama ünlü bilinen bir yer olduğu söyleniyor. Kötü koku iyi bir şey değil ama. Turisti bu kadar önemseyen bir işletme neden kovsun. Demekki doğru. Ama kovmalımıydı. Orada kararsızım. Toplumun ve sosyal hayatın belli kuralları var. Uymak zorundayız ve biz eğer herhangi bir yerde, toplu ulaşımda bundan rahatsız oluyorsak, başka biri de rahatsız olabilir. Bu duruma düşen kadına üzüldüm. Turist, zenci olması önemli değil. Ama birr kadın olarak zor durumda kalmış.. 🙏❤
Kokmak derken gezmiştir, terlemiştir kokmuştur. Masada oturuyor, pastasını yiyip kalkacak maksimum 1 saat oturacak. Gidip koklama yani ne demek? Bilinçli şekilde yapıyorlar. Turistlere kitlemek için, onlara asılmak için kolluyorlar. Ben çok iyi bilirim oraları. Benim 35 TL'ye aldığım cüzdan için turistlerden çok daha fazla döviz alıyorlar.
Bunların kafası şu, bizim ülkemize gelip bize ayak mı yapıyorsunuz? Biz size gösterelim bir Türk'ü. Kafa bu yani, emin ol.
Diyelim annenle çıktınız alışveriş yaptınız kadın terledi koktu. Olmaz mı, olur. Bir yere oturdunuz bir çay kahve, oradan bir sümüklü gelip diyor ki kalkın gidin kokuyorsun teyze. Ne yaparsın? Bu muameleyi Türk'e yapamazlar, turist diye yapıyorlar. Oralara ne araplar, ne turistler gidiyor. Bilinçli aşağılıyorlar, yandaki de sırıtıyor pis pis. Irkçı bunlar. Yurt dışında da sıklıkla rastlarız bu muameleye. Ama orada yasa var, kural var. Bir polis çağırsan o müesseseyi bile kapatabilirsin. Bizde öyle bir turist koruma yasası yok. Bu insanlar bizim açmaya çalıştığımız fabrikalardan çok daha fazla döviz getiriyor ülkeye. Saygısızlığa gerek yok. Osmanlızade bilmemnezade, bunlar müşteriye doymuş şerefsizlik yapan mekanlar. Hepsini şikayet edicem zaten, bırakmam peşini.
Siyahilik mi kötü kokma sebebi? Evet farklı ve ağır kokuları var ama rahatsız edici değil pek.. Ona bakarsan Bazı avrupa vatandaşlarının bile kokukarı ağır ve bazen pis. Ve şu an şuradaki Fransızca yazısına dayanarak söylüyorum; bazı fransızlar da kokar. Her neyse..! Amacım cinsiyetçilik değil.
Toplu kullanılan alanlarda insanların kişisel hijyenine , hal ve hareketlerine dikkat etmeleri gerekir. Özel alanında nasıl yaşamak istiyorsa yaşasın ama toplum içinde , toplumu rahatsız edecek bir hareketi , durumu olursa başkalarının özgürlüğünü ihlal etmiş olur. Zaten kendiside koktuğunun farkındaki garsona "kötü kokudan dolayı mı bizi kovuyorsunuz?"diye sormuş. Ben o bayanla aynı mekanda olsaydım , kötü koku sebebiyle mekanı girdiğim gibi terk ederdim. Çölde kalırsın , dağda kalırsın kokarsın su bulamazsın , sabun bulamazsın, istanbulun göbeğinde bir hamam bulamamışmı? bir tas su döküp yıkanamamışmı? hadi bulamadı gitsin sarayburnuna sahilde denize girsin
Tabi ki kötü kokan bir insanın yanında kimse durmak istemez. Temiz olmak insan olmanın gereklerinden biridir. Diğer varlıklardan insanı ayıran şeylerinde başında gelir.
Tabi bu kadın içinde kötü bir durum onur kırıcı kadının ve garsonun yerinde olmak istemezdim.
kötü kokmasına bişey demem ama pis kokmasına yani temizlikten kaynaklı kokmasına derim arkadaş yıkan gel her insan her kokuyu sevmeye bilir senin kokun bana kötü gelebilir ama ben buna katlanmak zorundayım bende kötü kokarım bilemem ama pislik başka şey pis adamı kovarım
yaw :))) daha ne diye videoya almış anlamadım ki :) bir turist bir mekandan uzaklastırmak istenilecek kadar kokuyorsa baska ne olabilir :) kesinlikle insanlarin koku konusunda zafiyet yasamalarina tahammulum yok 1 rolon 5 - 6 tl temiz olmayan bir insana hayatin hic bir yerinde tahammul edemem.
Temiz olmak daima güzel bir ahlaktır... Kötü koku rahatsız edici ağız kokusu ter sigara ben sigara içiyorum parfüm sıkıyorum naneli sakız çiğniyorum ki kokudan rahatsız olmasınlar diye. kadına biraz daha nazik olabilirlerdi kovmak nedir çok ayıp etmişler kadın gidicekti kalıcı değildi müşteri sonuçt kadına üzüldüm...
Afedersiniz ben yurtdışında çok bulundum. Yurticinde de çok bulundum. Bazı insanların öyle kendine has kokuları var ki. Tahammül edemediğim durumlar oldu. Yikansa bile kendi ten kokusu farklı oluyor. Birde bu kokuyu algilayabilen insanlar farklı oluyor yani herkes bu kokuyu alamayabiliyor.
Kötü kokuya tahammül ettiğimiz pek çok alan var ne yazık ki😨 Toplu taşıma araçları, kapalı mekanlar ve Hun’a maruz kalmak zorunda olmak😰 Kimse kimseyi kovamıyor ama uzaklaşarak kendince önlemeler almaya çalışıyor Öz bakım/kişisel temizlik ve hijyen bunlar bir insanda olmaz ise olmaz.. Kendisine saygısı olması lazım önce kişinin
Sanırım bu tavır bilerek yapılmış belliki böyle İnsanları turistlerle muhatap ederseniz olacağı budur. siyahi olduğu için mi bu aşağılama tutu mu? Bence hiç hoş davranış değil yaptıkları bu yeterli bir sebep değil bir insanı kovmak için ki senin ülken de misafir.
Beni kötü etkiler ve eğer kapalı bir ortamsa bunu garsonun yaptığı gibi söyleyemem ama ortamı hemen terk ederim.. Güzel giyinmekle yeni. kıyafetler almayla olmuyor bu iş maalesef.. Temiz olmadıktan sonra bunlar ne işe yarar ki.. Garsonun diğer müşterileridüşünerek yaptığı bir hareket olduğunu düşünüyorum. Yoksa şahsi olarak böyle bir şey yapamaz zaten.
Kötü kokunun sebebini öğrenmek gerek? Temiz olmamasından dolayı mı? Bulunduğu başka bir mekandan sinen bir koku mu? Daha başka sebepler anlaşılmadan böylesi bir tepki yanlıştır. Kaldı ki zaten bir koku olsa da nezaket çerçevesinde yapılmalı. Şimdi mekan afişe oldu. Bunun üstüne mekândan atılan kişi ajitasyon yaparsa mekanin durumu da sıkıntıya girebilir. Yargılama için her zaman kesin delil gerekli ve failin kabulü
Kokunun çeşidini ve neden olduğunu orda çalışan garson nasıl. bilebilir? ya da biz? Bu tarz vücutlarından çok ağır koku yana insanlar var. Orda oturan herkesin kibarlık adı altında buna katlanması gerektiğini düşünmüyorum. Belki çok kötü bir sorun yaşadı ve oraya 1 ya da 2 arkadaşıyla dertleşmeye gitti birisi (ben diyelim). Bir diğeri bir erkek, ilk defa yazıştığı kız arkadaşıyla yüz yüze buluşacak. Heyecanlı bir karşılaşma. günü.. Şimdi bu garson bunu yapmasa, 1 kişi yerine oturanların çoğu orayı terk edecekti.
@Greenwich-london472 buda bir bakış açısı tabi. Fakat ani kararlar hususunda tedbirli olmak icap eder. Olayın analizini yapmak o anda zor olabilir. Lakin olaylara gösterilen tepki karakterimizi gösterir.
Bunu savunulacak bir tafaı yok kötü koku kendimizde olsa dahi gidip dus alıyoruz senin özgürlüğün benm özgürliğümü kısıtladıgı yerde biter aynı sey benim içinde geçerli misafir diye yabancı diye bir işlenmenin adını işletmede bulunama bireylerin huzurunu cevredaki sakinkerinin huzurunu kiösenin hiçbir hkala rahatsız etmesine hakkı yok
Kötü koku ! Olağanüstü bir durum dışında hastalık vs evsiz olmak dışında kişisel bir tercihtir kişinin kendine saygısı olmalıdır kötü koku dayanılmaz bir durum dur bende bulunduğum ortamdan hızla uzaklaşırim
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kötü koku denmez ona kadin baya bakimli moderen birine benziyor. Afrikalilarin kendilerine öz bir kokulari var evet ama buna kötü koku denmez bence cok ayip terbiyesizce olmus. Hindistanlarin da mesela kendilerine öz bir kokulari var. Yedikleri yemeklerden baharatlardan geliyor. Almanyadada bize sarimsak kokuyorsunuz derler ne yapalim yani öf.
Sonuç olarak bir pastahane yanipis koku orda herkesi rahatsız eder kovulma demeyelim de kibarca ayrılmasını rica etmişler kimse kimseyi kovamayacagi gibi kimse de o pis kokusu olmayan hijyeni ile kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok
Kokuya karşı titizimdir. İş yerinde bizimle çalışan mühendis çocuğun odasına girileceği yok. Kendisini bir kaç defa uyarmamıza rağmen yine aynı. Adamın pislik içine işlemiş. O yüzden kokan insan ile bir arada kesinlikle duramam.
Siyahi kadınların kötü koktuklarını bir arkadaştan daha duymuştum, mekandaki insanları rahatsız ediyorsa bu kadının ayıbı. Kimsenin ortamı kokutmaya hakkı yok, duş alsın, parfüm sıksın falan... Misafir diye tepemize gel zıç mı diyelim?
Üslup çok yanlış. Muhattap olması gerekn kişi garson olmaması gerekir. Çok ünlü bir mekan ise mutlaka müdürüyeti vardır garson üstü görevli vardır. Uygun bir dil ile konuşulması gerekir. Nezaket her ülkede her dilde her ırkta olması gereken şeydir. Özel olarak konuşulur durum uygun bir üslup ile anlatılır. Dışardan etki edecek bir koku sinmiş olabilir. Tamam kendi teni kıyafeti koku salgılıyor diyelim. Yinede o şekilde davranmak yerine uygunca anlatılmalıydı diyorum.
Ya insan kişisel temizliğine kendisi dikkat etmeli tabii ki bu çok kötü bir izlenim ama kimsenin yüzüne bunu vurmamak gerekiyor. Hele ki kovmak... Bu nasıl bir saygısızlık ya
Kötü bir durum her iki taraf içinde kadın rencide olmuş. Garsonda böyle birşey yapma mecburiyetinde kalmış. Ama kötü kokan bir insanla aynı ortamda bulunmak gerçekten eziyet..
Kendine saygın yok ise "çevrene" olacak. O yüzden bu tür şeyler önemli diye düşünüyorum. Başkalarını rahatsız etmeye kimseye hakkın yok. Orası toplumsal bir alan.
Bence ayıp etmişler . Kadın Fransa dan kalkıp gelmiş ülkemizi ziyaret etmeye. Sonrada kapı dışarı edilmiş . Belkide siyahi olduğu için istememişlerdir kokuyu bahane etmişlerdir.
Çok rahatsız eden kişilerle karşılaştım yakın çevremde 3 kişiyi eski zamanda ikaz ederek bol temizlik ve deodorant kullandırarak düzgün hale getirdim. Çekilmez be çok rahatsız edici bir olay.
Bazı insanların ten kokusu kötü birde terledikleri zaman daha da kötü oluyor çok fena onlar adına üzülüyorum. 🙄 Ama insanı bu yüzden bir yerden kovmak çok saygısızca
İnsanların beslenme şekilleri bile kokularını aşırı derecede etkileyebiliyor. Rahatsız olursam kendim uzaklaşmayı tercih ederim ancak bir işletme sahibi ya da çalışanıysam bunu müşterimden isteyemem.
Bence garson smell'in anlamını bilmiyor. Kadına ve arkadaşına bir sebepten dışarı çıkmalarını söylemişler, kadın da bunu kötü koktuğu için olduğunu anlatıp yaygara koparmaya çalışıyor.
İnsan toplum içinde yaşadığına göre temiz olmak zorundadır diye düşünüyorum eğer imkanı yoksa yardım edilebilir ama eğer imkanı var da temiz olmak istemiyorsa bu o kişinin ayıbıdır 🌟
Ortami terkederim.. oyle kotu kokan insanlar var ki kokulari girdikleri yere yapisir resmen.. ev , dukkan , asansor veya otomobil..
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kötü kokuyu bahane ettiklerini düşünüyorum. Çünkü kötü kokan bir çok insan var ama kimse bu sebebi yüzüne vurup kovamıyor ki bütün restoranı kaplayak kadar kötü kokamazlar. Ben ırkçılık gördüm bu olayda
Bende pis kokuyu sevmem. Eğer cafede bir müşterinin pis kokusundan rahatsız olursam, işletme sorumlusunu çağırır, O müşterinin kibar bir şekilde hesabını ödeyip gitmesini rica ederim.
Toplım içinde bakımlı ve özenli olmayız toplu taşımada pis pis kokan iğnsanar yüüznden cam açmışlığım koltuk değitirmişilğim vardır. toplmda kimse pis kokrak başkasını rahatsız edemez
reis bunlara el atar ya turiste veya insan müşteri artık kimse nasılmolursa olsun hoş ağırlamak zorundasınız. böyle mekann sahiplerini çükmeyince akıllanmaz. inş tayip reise bu olay giderde ayar çeker
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Fransız kadın 'kötü koktuğu' gerekçesiyle İstanbul'daki pastaneden kovuldu. Bir insanın kötü kokuyor olması seni nasıl etkiler?
En İyi Cevaplar