Mustafa Kemal Neden dil inkilabı yaparak insanları cahilleştirdi ve ülke içine hapsetti? Yani dünyanın çoğu istemyerekte osmanlıca konuşurken tarih kitapları osmanlıca yazılırken bir çok önemli mimar, felsefe, tıp kitapları osmanlıca iken birden neden değiştirdi dili ve zaten gerilemiş ülkeyi dahada geriye atarak cahil bıraktı? Şimdi bile eğitim ancak toparlanıyor.
Atatürk neden dili değiştirdi? Toplum bir günde neden cahil kaldı?
Ataturku dili degistirmedi aksine Turkcelestirdi... latin alfabesinide dunyadaki bilim dili latin alfabesi yazildigi icin dunya ile butunlesmek icin secildi...10uncu yuzyildan 15 inci yuzyila kadar nasil bilim dili farscaydi avrupada fars alfabesi ogrenmek icin lejyonlar vardi... osmanlinin kullandigi fars alfabesi avrupada baslayan aydinlanma... sanayi devrimi.. cumhuriyetcilik gibi kavramlari aciklayamiyor ve yazamiyordu cunku fars alfabesi arap alfabesinin unlu harfler eklenmis halidir... latin dili daha sadece ve akicidir...34 harfe sahip fars alfabesiyle bircok bati icat ve bulusu yazilmamaktadir... oznel isimler uydurmak ya da filolojik olarak eklemek asil kaynagindan uzaklastirir... ataturk ne bati hayranidir ne de fars alfabesine dusmandir... bugun cahil kaldik olduk bittik bizi gavurlastirdi diyen adamlardan daha iyi bilir osmanli Turkcesini ki bizzat osmanlinin okullarinda okumus mezun olsum kurmay olmus bir adam... bugun elinizdeki cep telefonlarina yazilimlarina arabalarina ya da bati kokenli mal ve hizmetlere bön bön bakmiyorsaniz bu ataturkun dil devrimi sayesindedir... cahillesmeyi birak elinde kara tahtasiyla bu yeni alfabeyle yazmayi ve okutmayi ogretmek icin sehir sehir dolasan bir isimdir... cunku hayatta en hakiki mursit ilimdir diyen adamdir Ataturk...
Avrupada bilim dili farsça değil arapçaydı. Arapça bilen insanlara farklı bir gözle balılırdı. Atatürk Arapça ve Farsça cümlelere tahammül edemiyordu ve hatta bu sebepten ötürü bütün kelimelerin yerine yenilerinin üretilmesi için yarışma bile düzenlensede toplum içinde komik tartışmalara neden oldu örneğin tren için üstten üflemeli alttan ittirmeli oturgaç otobüs için ise alttan ittirmeli çoklu oturgaç gibi kelimeler çok komik tartışmaları beraber getirince rafa kaldırıldı. Türkçe diye bir alfabe yoktur çoğu yabancı kelimedir. Mesela hafta isimleri olan pazartesi, çarşamba, perşembe farsça cuma, cumartesi, pazar arapçadır! Osmanlıca nın kaldırılma sebebi toplumu kurandan uzaklaştırma projesinin başlangıcıdır çünkü Osmanlıca bilen insanlar rahatlıkla kuran okuyabiliyorkem bugün kuran okuyabilen insan sayısı % 3 yok bile!
Son yüz yılda alfabe değiştiren iki millet vardır. 1. si 6 asırlık alfabesini bozuk para gibi harcayan ve önemli tüm tarihi belgelerini hurda kağıt olarak Bulgara satan Türkiye diğeri ise 2000 yıl önceki dünyanın en zor alfabesine geri dönen İsrail!
arapca yazilmis bir tane bilim kitabi gostersene bana o arapca zannedigin arapcaya unlu herfler eklenmis farscadir oncelikle... hicbir arapca ilim kitabi yok avrupada da oryantalistlerin hicbiri arap hayrani falan degildir ya Turk hayranidir ya da farsdir... bazi kelimeler Turkcelemistir o verdigin orneklerden mesala telefohone asli olan ingiliz kokenli telefon gibi.. millet de arapcadir Turk milleti denir ama oz Turkcesi Turk budunu deyinc ekimse anlalamaz ama millet kelimesine artik arapca diye bakilmaz... Turkce diye tabiki bir alfebe yoktur cunku o bir dildir... ama kendi oz alfabesi hem runik hemde uygur/cagatay alfabesi vardir... dil uydurma konusuda ancak sizin uydurmanizdir oturgacli goturcek gibi bir lakayitlik asla Turk dil kuruu gibi kutlug bir kurulusta da olmamistir... ayriyetten osmanlica bilen kiside kurani okuyamaz cunku nestetik ve sondan eklemeli Turkcedir o ve fars alfabesidir..
cami imamini al git osmanlidan kalma camilerdeki cesmelerdeki kullliyelerdeki yazitlari ya da okuyamadıiginiz mezar taslariniza gotur bakalim arapca bilen okuyabilecek mi.. ya da al bir suriyeli dene...
@beyaz_kurt Bir gerçeği gören arkadaş daha. Az önce soru kaldırmışları neden diye yazdım cevap veremediler geri açtılar soruyu. çünkü bazı arkadaşlar atatürkü eleştirmeye bile açık değiller.
be cahil arkadas ibni sinanın yazdigi kitap farscadir.. mevlananin yazdigi kitap farscadir... cunku kendileri farsdir arabi sami degildir bu insanlar... biri samanilerde fars devletidir birde selcukluda Turk devletidir arabin a si yok kitaplarinda devletlerinde...
Ben elestiriye acigim ama sen kapak ustune kapak yemeye razi misin? Arkadas zaten muazzam bir bicimde anlatmis daha arapca diyorsun arapca ile osmanlica arasindaki farki bile bilmek ogrenmek zahmetine katlanmadan gelmissin burda elestiri diyorsun bana baskalarinin yazdigi seyleri ezber edip konusma lutfen o kadar komik bir durum ki gulmekten aglayacagim sayende
bak biradar bu bizzat Timur hanin fransa krali chalerese olan mektubu istersen fransizcasinida koyarim bu gordugun arapca degildir Turkce yazilmis fars alfabesidir...
be cahil @auxerre o kitaplar farça saten ben sana türkçe mi diye sordum. Farsça da arapçadan türemiş dildir. ama alfabesi arapça ile aynıdır. Farsça kelimesi, Pers veya modern İran'ın dilini oluşturan Parsi'nin Arapça şeklidir. Bunun nedeni Arapça alfabesinde P'ye sahip değildir. Yani demek oluyorki o kitapları tükçe zaten okuyamıyorsun farsça biliyorsan zaten arapça biliyorsundur. arapça biliyorsan zaten farsça okuyailbiyorsun. Yani seni cahilleştirdiler hemde kanunle devletle zorla bir günde ve sende hala bunu savunuyorsun
Kardeş insanlara cahil yakıştırmasını yapmaya bayılıyorsunuz. Senin gibi biriyle asla tartışmam. Tamam sensin şampiyon. Senin yaşın kadar benim okumuşluğum araştırmışlığım var ama ben cahilim kusura bakma. Sadece Endülüs tarihini okuman seni düşünemeyeceğin kadar değiştirecektir. Mesela; '' Müslüman endülüsten bize 30 kitap kaldı atomu parçalayabildik şayet yakılan 1 milyon kitabın yarısı kalsaydı çoktan galaksiler arası geziyor olacaktık... Pierre curie. Nobel ödüllü fizikçi!
@beyaz_kurt teşekkür ederim böyle bir tartışama katıldığın için malesef insanlar bunu anlayabilmek o kadar kapalı ki. umarım gelişeceğiz bir 50 yıl daha lazım gibi bu zihniyetten kurtulmak için.
kurt adam yazdigini iyi oku ya da tarismaya girme ben soruyu yazan arapca ilim kitabı yoktura cevap yazana yazdim... hayir arapca bilen farsca okuyamaz hele hele osmanlinin yazdigini sadece arapca bilen hic okuyamaz cunku Turkce bilmek zorundadir... bugun nasil ingilizlerde latin alfabesi kullanir ama ingilizce bilmeyen ingilizin latin harfleriyle yazmasini okuyamaz anlayamaz... farsca okuyan seddeli nestetik arapcayi okuyamaz ozel olarak arapca ve arap alafebesi egitimi almalidir senin iddian tamamen zirvaliktir ustelik kuran okumak isteyen gider ogrenir asil seni yobaz insanlar zehirlemis ben olayin filolojik kismanina bakarim sen ise ideolojik kismina ustelik alfabenin degistirmesininde dinle imanla asla alakasidr yoktur once inandigin dini ogren ebu hanefinin fikhi ekber kitabini oku Turksen hanefi mezhebindensidir ve Turkce ibadede farzlar disinda caizdir der...
ben dinle imanla sormadım soruyu. Soru gayet açık o adkar bilim kitapları türkçe değilken neden türkçe diye değiştirildi? osmanlı dilinin değiştirilmeisnin sebebi nedir? tarihi yok etmek diye açıkca söylüyorum ki sizin gibi insanalr tarihi bilemesin ve tarih türkçe oalrak baştan yazılabilsin. Atatrükü bile 80 lerde okunduğu kitap ile şimdiki okutulan kitap arasına farklı anlatılırken türkçe tarihe nasıl güvenebilirsin?
Dostum ben burada kimseyi kötülemiyorum, kimseye hakaret etmiyorum. İnsanlar ne kaybediyorsa çok bilmişliğindendir neden toz konduramıyorsunuz körü körüne. Ben üstten üflemeli alttan ittirmeli oturgaç diyorum adam Türk dil kurumunda olmamıştır diyor. Ben oldumu dedim olmadı ama bunlar o zaman halk arasında tartışıldı.
türksen hanifi meshebinde olmak zorunda değilsin dini bilginin zayıf olduğunu burdan göreibliyoruz. meshebler kişinin konumuna işine göre ve tercihine göre farklılık gösterebilir.
bak anlamadiginiz nokta osmanlinin dili falan degisti yok.. osmanlinin konustugu dilin bagdatli gibi arapca oldugunumu saniyorsunuz... kanuni esaside bile mebuslarin abdulahmit tarafindan Turkce bilmek mecburiyeti vardir osmanlinin konustugu dil bu konustugun dildir.. sadece alfabe degismistir... bugun batidaki bilim kitaplarini daha rahat okuman anlaman icindir... latin alfabesinin secim nedeni dunyayi daha rahat anlamak icindir.. bugun çin bile japonya bile sokaklarinda tabelalarında kendi alfabesi disinda latin harfleriyle yazar... urettigi urunlerde hem kendi alfabesi hemde latin harfleriyle yasar... endusturiyel 1.0 i 2.0 i kacirmasaydin belkide bugun osmanlinin kullandigi fars alfabesiyle yazilidir.. olay tamamen integral olmak butunlesmektir... ne kuranla ne dinle alakasi yoktur... latin alfabesi secince kimse babamiz isa ya da ben ateistim falan demedi Turkiyede gene hala muslumanlar var ve hala camiler yapiliyor...
Turkler musluman olunca habefi mezhebini secmitir cunku konar gocer hayatlari hanefi mezhebine daha uygundur Turkun itikatini yolunun onderi Turk olan imam-i maturidi de ebu habefifeyi kaynak almistir once bunu ogren...
Eee madem oyle o zaman osmanli da gokturk alfabesini degistirmis onlari ve osmanliya kadar olan tarihi de okumayan cahil kalan bir toplum var ortada neden buna itiraziniz yok soyumuza kulturumuze bu kadar meraklisiniz madem once bunu bir aydinlatiniz?
ne güzel japonyayı örnek vermişsin :D çin mesela demi. kendi alfabelerinden hiç vazgeçmediler. vazgeçmeyecekler. onalr diyormu latine geçelim dünya latinde diye? ne yapalım dediler. latincesinide yazlım ama dilimize alfabemize sahip çıkalım. adamlar hiroşima yiyip yeniden nasıl ayağa kalktı kökenlerini unutmadıkları için tarihleri yok olmadıkları değişmedikleri için
evet o dedigin goktur alfabesiye cagatay alfabesiyle olsaydi hakliydin ki ben savunurum bunu ama ne selcuklunun kullandigi ne de osmanlinin kullandigi fars alfabesi bizim degildir... ayriyetten çin ve japonya latinceyi iste sizin gibi budaciligimizi degistirmek icin latin alfebesi okullarda zorla okutulmuyor demediler latin alfabesiyle bilim dilini ogrettirler bugun çinin ihracati senin milli gelirinden fazla... her 10 malin uretildigi yer ve her 10 patenti icat ve bulusun oldugu yer çin ve japonya sen anca ithal ediyorsun...
Arkadaşlar size bir soru sormak istiyorum. Bir gün bir lider çıkıp Osmanlıcaya geri dönüyoruz ya da İslam dini olan Arapçaya geçiyoruz derse ve halk bunu referandumla kabul ederse ne olur?
@beyaz_kurt uuuuu sen isyan çıakrtacaksın :D böyle şeyler deme :D öyle olursa insanlar cahil kalır. bizler cahil kalırız nerden bilcez osmanlıcayı hele bide türkçe kullanımına yasak getirirse of of asılıp hapse atılanalr artar o zamndaki gibi
osmanlicaya geri donmeye gerek yok zaten osmanlica konusuyorsunuz sadece latin harfleriyle yaziyorsunuz... zaten yavas yavasta arapcaya geciyorsunuz suriyelilerle birlikte artik kurarsiniz hayal ettiginiz ulkeyi... bak bu Turkiye dijon ya da madrid degil bura...
Kardeş bizim şu anki alfabe ile bir sorunumuz yok. Sen lafı anlamak istediğin yerden anlıyorsun. Hiç bir şey bilmiyorsun ama maşallah herşeye bir cevabın var. Ne ünlü filozof farabi den ve yazdıklarından haberdarsın neden imam buhari den. Sizin gibilerin zamanında hayal ettiği ülkenin geldiği durum ortada!! Tek kutsal saydığınız nutuk haricinde ülkenin üretebildiği hiç bir yazıt bile yok!! Özeleştiri yapacağınız yerde utanmada yok. Nokta
Yazılı bir eserim yok lakin engelli insanlara yönelik uluslararası bir firmaya, bir ilin büyükşehir belediyesine ve toki başkanlığına hazırlamış olduğum sosyal projelerim var!!! Bunun dışında vaktim oldukça yazılanları, Türk tarihini ve İslam tarihini okumaya gayret ediyorum. Henüz kitap yazabilecek kapasiteye ulaşamamış bir cahilim. Sizi mutlu edececek bir cevap veremediğim kadar da üzgün.
beyazkurt buharidende.. farabidende... el burinidende haberim var... ustelik bunların yazanlarda buhari haricinde antik yunandir bunuda sen bil arsimetten... aristotelese... pisagora kadar isimleri tercume etmistir... gelip bana bunlar benim eserimde diyemezsin... zaten buna da karsi ciktigim falanda yok o zaman yazdiklarimi iyi okusaydin o zamanin bilim dili farsca oldugunu yazdim... bence sen cahit arfi.. fuat kopruluyu... tevfik saglami.. mazhar osmani... ali fuat basgili... bir kitaplarıni oku... ozellikle cahit arfi elindeki hergun muhtemelen eline gece 10 tllilik banknotun arkasina bak rene descartesin koordinat duzlemine arf halkalari ekleyerek orjin ve apsis noktasina buldugu f (x) 1 halkasina bir bak kim ne uretmis yoksa abdest alirken orucu bozarmi fikih kitabından daha ileri gitmis mi Turkiye gor...
ayriyetten nutukta kutsal kitabim degildir zaten nutuk kitabida ataturkun meclis konusmasinin yazili halidir bilge kagan atanin yaptigi gibi halka yaptiklarini izah etmektir devletin yonunun ne olacagini alkin hangi ulkude toplanacagini anlatan bir klavuzdur o kadar...
Senin kılavuz dediğin kitabı hiç okuma gereği dahi duymadım. Ölene kadar da okuyacağımı sanmıyorum. Tüm insanlık için bir tek kılavuz kitap vardır onuda isteyen okur istemeyen okumaz. Saygılar kardeşim.
Zaten kendisi de meclis konuşmasında açıkça söylemiş itiraf etmiştir. Biz ilhamımızı gökten indiği sanılan kitaplardan almadık diyor zatı devletleri https://youtu.be/v4wQVtq7Czk
olabilir zaten nutuk kitabinin baslandigi samsuna cikmadan onceki ulkenin ahvali diye baslar... karadeniz rum pontus isgalinde.. guney fransizlar.. İstanbul ingiliz isgalinde.. batida yunanlarin isgalinde diye baslar... ee gerisinide anlamak ve bu ahvali anlamak icin zaten o onurlu ve milli mucadelenin nasil yapildini yazan kitabi klavuz kabul etmiyorsan zaten yasadigin topraklarin degerleriyle bir alakan yok demektir burda bosuna tartismisiz demektir... saygi bizden iyi gunler...
dogru cunku hurafelerin ve bagnazliklarin degil bilimin ve aklin yolunda bir Turkiye kurmakti... din ise kisileri inandigi yaraticisiyla ruhani vicdani dunyasidir... buna da laiklik denir.. anayasal olarak guvence altina alir ister camiye ister kiliseye git demektir... kimse ve hicbir devlet hicbir dinin buyruklarinda kurulmak ya da uygulanmak zorunda degil... bu sekulerizmdir... ayriyetten gorduk dinin devlet islerine alet edilmemesi gerektigini 15 temmuzda...
Neyi kılavuz kabul edip etmeyeceğime ben karar veririm sen ya da atan değil. Benim yaşadığım toprakların değeri 80 yılla ve dikta edilen tarihle alakalı değildir. Osmanlı yı kötü gösterip Kemalizmi yücelten bir anlayışı sadece siz kabul ediyorsunuz. Kendi geçmişine küfür eden bir millet dünya üzerinde yoktur. Bu ülke kut ül amare zaferini 5 yıl öncesine kadar bilmiyordu bile. Avrupada laiklik ille yönetilen ülkelerin liderleri papanın sözünden asla çıkamazlar hatta geçmişte düzenlenmesi gereken haçlı seferlerine tanrı böyle istiyor sloganı ile papa karar verirdi! Senin bilim aklın yolunda bir Türkiye dediğin ülkenin ise şuanki hali ortada çocuk tacizine dünya 1. si bir Türkiye yani geldiğimiz nokta şu an bu! Medeni Kanunu nu avrupadan almanın sonucunda modern bir Türkiye. Yeni kurulduğunda tüm önemli makamları sefarad yahudileri tarafından doldurulan bir Türkiye! Türk dil kurumunun başına dahi bir ermeninin getirildiği bir Türkiye. İsrail devletini ilk tanıyan devlet Türkiye!
Sana çok şey yazarım dostum ama sen kendi düşüncelerini yüceltip karşındakine saygısızca yaklaşan bir insansın ben ise sana tarihte yazan gerçekliklerle yaklaşmaya gayret ediyorum farkındaysan. Neymiş kılavuzu kabul etmiyorsam yaşadığım toprakların değeriyle bir alakam yokmuş!
@beyaz_kurt arap ulkelerindeki tacizden tecavuzden hic haberin yok senin herhalde? Bak suudilere iclerindeki pislikleri bilenleri nasil da katlettiler? Demek ki bosa konusuyorsun kendi irkini kotuleyen yok burda arkadas sana sabah beri osmanlica ile arapca baska diller diyor anlamiyorsun ben osmanlica biliyorum kurani da okuyorum ama anlamiyorum sence neden🤔🤔🤔🤔
ben ne osmanliyi kotuledim nede tarihimi boldum benim tarihim istemi kaganin bati gokturkleriyle baslar sonra turgislere.. sonra oguz yagbuluga sonra selcukluya sonra atam karamanogluna.. sonra osmanliya sonra cumhuriyet ve Turkiye 1040 dandanakan savasiyla kurulduguunu anadolunun adinin 12 inci yuzyilla birlikte latince turciha dedigin... emin ol iyibilirim.. avrupadaki laiklik Turkiyedeki laiklikten farklidir birkere avrupada iktisadi bir konudur Turkiyede ise politik bir konudur cunku burjuvazi ve merkantalist bir iktisadi sistem yoktur tamamen mali konulardan laiklik ortaya cikmiktir neyse bunu sana anlatmam zor anlamayacaksin... Turkiyenin icinde bulundugu nokta ne laiklikle alakalidir ne de cumhuriyetle... ensar vakfinin sahiplerine ve yoneticilerine bak o cocuk tecavuzculeri kimlermis gor... ataturk sanki gidin cocuklara tecavuz edin demis gibi..
@beyaz_kurt ayrica latin alfabesini kullaniyoruz peki sen latince okuyup anlayabiliyor musun? Osmanli da herkes osmanlica okuyup yazsa dahi gene kurani okuyup anlamiyacakti ki anlamiyordu da zaten.. Haa madem din icin mucadele eden o sizin sozde alimler bize gore sarikli din simsarlari asilmis diye dinsiz toplum oluyordu feto neden vatan haini ilan ediliyor?
Kardeş ben Arap milletini savunmuyorum burada zaten. Kendi geldiğimiz durumdan bahsediyorum. Eğer araplar sapkın bir millet olmasaydı ALLAH onlara peygamber göndermezdi! Biz ise son 100 yılda sapkınlaşmışız. Bizi dışarıdan kuşatanlar kültür alanında da yıktılar 60 lara 70 lere bir göz atarsan p*rno endüstrinin Türkiye de nasıl lider bir sektör olduğunu görmüş olursun. Ben burada Türk insanını kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın ama bizi nasıl kendilerine benzettiklerinin kısa özeti diyelim bayan
Turk dil kurumunun basina ermeninin gelmesine karsisin ama devletin burokrasisinde ordusundaki sirplardan.. rumlardan.. ermenilerden osmanlidaki vezirlerden haberin yok galiba... ulus devlet nedir ne degildir bir ogren once... etnik kokenleriyle bir bagimiz olsaydi anadoluda sadece Turkler yasardi... Turkiye cumhuriyetini kuran Turkiye halkina Turk milleti dedik bu kimligi tasiyan herkes Turkiye icin calisabilir... yabanci sermayesi icinde galata bankerlerine ve kapitulasyonlara bak birde... kim somurulmus bakalim..
Ya safmısın nesin kardeşim sen yaa. Bu ülkedeki bütün Taciz ler ensarda yapılmıyor kardeş ayrıca Ensar taciz oluşumu için kurulan bir yapı değil ama sen sadece bir noktaya odaklanırsan olmaz. Kemal kılıçtaroğlunun amcasının oğlu tacizden cezaevinde yatıyor bende sana böylemi söyliyim. Katolik kiliselerinde yaşanan Taciz leri tecavüzlerimi yazayım.
@beyaz_kurt bak cok baska yerden yanlis sekilde bakiyorsun olaya simdi ben sana osmanli idaresinde olaylari da anlatirim da neyse orayi bir gec bende ne osmanli dusmaniyim ne dinsizim elhamdullilah hem de testturluyum neyse mevzumuz sudur ki sizler Ataturke sanki osmanliyi yikmis parcalamis da kendi keyfi icin isler yapmis gozuyle bakiyorsunuz oysa bati hayranligi osmanlidan gelen bir durum ve ben sana su kadarini diyebilirim ben Ataturku tarih kitaplarindan yahut kiytirik internet videolarindan degil bizzatihi o donemi yasayan rahmetli dedemden ogrendim o yuzdendir ki saygim sevgim sonsuzdur tarihi olaylar asla bugub uzerinden degil o gunun sartlari ve imkanlari ile degerlendirilir bunu da okulumdaki tarih profesorunden araklamis idim🙈🙈🙈
olayi tacize tecavuze nasil getirdigini geriye bakip donup baktimda alfabeden girdin garip garip yerlere kadar gittin birader cumhuriyet degerleriyle ve kurucu unsurla anayasayla senin anlasilan sikintilarin var laf salatasindan baska birseyde demiyorsun magazinden baska da birsey yazmadin bana bu yazilarnin gidisatida eminin ataturkun ingiliz ajani olduguna kadar gider neyse sen oyle bil takil kardes sen... osmanli cok temizdi nuraniydi bu topraklar herkes harikaydi falan filan sen o hayal dunyanda yasa hadi gule gule...
@blueCrazyy kardeşim sende beni yanlış anlıyorsun galiba. Ve auxerre aynısı senin içinde geçerli ben siz Osmanlı düşmansınız diye bir cümle kurmadım böyle bir düşüncede de değilim ama genel olarak Kendini Atatürk çü olarak kabul eden kişilerin Osmanlı düşmanı olduğu gerçeğini de kabul etmemiz gerek.
Auxerre yol al kardeşim. Ne zoruna gidiyorsa gittiği kadarıyla yol al. Kimseyi sevmek zorunda değilim var mı bir itirazı olan! İstediğim kişiyede İngiliz ajanı derim var mı kardeşim bir itirazın! Kendini de bildiklerini de yanına al ve yol al! İster magazin anlatırım ister masal. Muhatap olmak ve cevap vermek zorunda değilsin ama kendini zorunda hissediyorsan oda senin sorunun!!
@beyaz_kurt valla ben ne oldugumu da ne olmadigimi da cok iyi biliyorum sordugumuz sorularin cogunu da ekarte edip sadece internette dolanan cumlelerle karsilik vermenle de gormus oluyoruz ki kulaktan dolma bilgiler ile toplumca ilerleyemeyecegiz Ataturkun degerini tum insanlik anlamis iken zulumden manda yonetiminden bolunup yok edilmekten isgal edilmekten kurtardigi bazi kesim Turk halki anlayamiyor ya ben en cok buna uzuluyorum... Birini sevmek demek bir baskasina dusman olmayi gerektirmez.. Kendisine suikast girisiminde bulunmus birini affeden bir Insan yuce gonullu bir halk adamindan nefret edebilmenin benim mantigimda zaten yeri yok
yol almasi gereken sensin benim yorumumum altina yazip sacma sapan hicbir kaynagi olmadan zirbvalayan sensin ne filolojik bilgin var ne sosyolojik ne de tarih... cahilsin zirvaliyorsun ben sana gostereyim kimin yol alacagina hadi kaybol...
@beyaz_kurt yalniz farkinda isen adamin gorusune yazip sonra da yol al diyen sensin son derece komik oldun Şu an demek biriyle evinde tartissan adami kendi evinden kovacaksin😂😂😂😂
Halk dili daha rahat öğrensin diye değiştirdi. O kitapların tercümesi çok rahat yapılabilir, allah aşkına şu anda bizim milletimiz kitap okuyor mu? Nitelikli türkçe veya türkçeye çevrilmiş eser yok mu? Eğitim meselesi dil meselesi doğru fakat halk eğitimi almak istemedikten sonra dili rusça da yapsak bir şey fark etmez.
Cahil ona bakarsak hepimiz cahiliz Kimse cok bilmişlik ypmasın bu sitede takılmak da cahil olduğumuzun bir göstergesi bir insan kafayı kaldırmadan bilgi alsa nefes almadan bilgi edinse yine cahil kalmıyor mu ya e cahil cahil lan hepimiz cahiliz amkkkk
bende onu diyorum ancak eğitim konusunda ülke oalrak kendine gelmeye başlıyor türkçe kaynaklar ancak çoğaldı. ki Tıpta ve mimaride önde olan osmanlının kitapları atıalrak gavurların kitapları okutulmaya başlandı sebep?
Biz zaten ülkece yabancıyız ki %95 dışa bağımlı bir ülkeyiz tüm araç gereclerimiz sağlıktan bilime kadar yabancı lehcemiz kullandığımız cümleler bile yanı kasmaya gerek yok rahat ol 😃
@amansızmücadele Hay ağzına sağlık. bunu gören nadir insanlardansın. malesef bunu herkes göremiyor. Ululaştırma olayına karşıyım. insanların yaptıkları yanlışları kabullenmemeleri canımı sıkıyor. İnsan iyi yaptıklarının yanında kötü yaptıklarıyla kıyaslanarak iyimi kötümü belli olur. Ancak tarihi değiştirirsen kimse iyiyi kötüyü anlayamaz. 80 lerde okutulan kitaplardaki atatürk ile şimdiki okutulan kitaplardaki atatürk evrim geçirmiş sanki :D O zaman vahdettinden gemiyi kaçırmıştı samsuna gitmişti vahdedtdine karşı. şmdiikinde ise vahdettin yolladı elidneki belgeyle izngilizlerin haberi zaten vardı.
Ataturk dili degil alfabeyi degistirdi ayrica toplumda okur yazar orani cok yuksekti de cahil mi oldular😂😂😂 insallah ironi olarak yazdin bunlari yoksa su cagda bu yazi cok komik cidden😜😜😜
sabah sabah beyin cimlasitiği. kafada deli sorular. insan bu inkilabı neden yapar? tarihi unuttumrak için mi? Özellikle yunan kökenli bir adam neden kulalnılan dili yazııyı değiştirerek insanlara bunu zorlar? Neden?
göktürk alfabesini. mi diyorsun. o alfabe taşlara yazılı alfabe değilmi zaten. ondaki bilgiler zaten alındı ve kitaplara her dilde işlendi diye hatırlıyorum.. zaten bir dil alfabe ne kadar uzun yaşarsa o kadar zengindir onu diyorum.
Tamam burdan yazayim madem. Oraya dunya kadar yazdim. Ipleyen olmadi da simdi osmanli diyorsun ya hani arapca farsca filan bizim en bas olusumuz gokturkler senin bu alfabe ve dil degisimi osmanlida gokturklere yapilmis neden onu elestirmiyoruz? Kendi oz alfabesini birakip arapca alfabeye gecmisler mesela bunu aydinlatir misin? Ayrica bir de latin alfabesini kullaniyoruz ama latince okuyup yazabiliyor musun latince anliyabiliyor musun? Osmanlica konusan biri arapca anlayabilir mi sadece okuyabilir zira ben osmanlica da arapca da okuyorum ama kelimeler ve gramer yapisi o kadar farkli ki osmanlica kelimeleri anlarken arapca zerre anlamiyorum bunu da bir aydinlatirsan sevinicem🙈🙈🙈
Aydınaltayım hemen. Çünkü işin içine islam dini girdi ve islam diline yönelindi. Aslında bu akdar basit. göktürk tek tanrı inancı vardı ama hangi kim olunduğu net değildi. islamla birlikte netleşince yönelme başladı.
osmanlıca arap alfabesi olmasına rağmen evet okunduğu gibi yazılıp yazıldığı gibi okunarak anlaşılıyor şimdiki konuşutğumuz kelime bilgisine göre. ama arapçada dediğin gibi kelime bilgisi farklı ve devrik cümleler kullanılarak oluşuyor öyle dğeilmi. zaten bir arap bile kuran alfabesini bilsede kurandan anladığı ve okuduğu her seferinde farklı anlamlar çıkartmıyormu. hala kuran tam anlaşılmış değil
Ayrica devaminda diyorum ki osmanli dili ile arapca bmbazi alinti kelimeler disinda benzemez alfabe ayni olsa da kelimeler farklidir mesela ben sunu diyeyim osmanlicada da gunese gunes diyorduk oysa araplar sems diyor gunese 😊 bilmem anlatabiliyor muyum? Latin alfabesi sorusunu da aciklar iseniz memnun olacagim latince anlayabiliyor musunuz latin alfabesini kullaniyoruz ne de olsa🤔🤔🤔 hepimiz tip dili latince kokenlidir biliriz ama kimse tip dilinden anlamaz mesela? Neden olsa acep?
yav anlamaz fars alfabesiyle arap alfabesi farkinida osmanlinin aslinda Turkce oldugunuda osmanlicayla kuran okudugunu saniyorlar aslinda bosuna burda anlatiyoruz...
Din ile ilgili değilde şu an sadece dil ile ilgili sorum. zaten kaldırmışlardı geri koymuşlar. bazı kesim eleştiriye ve tarafsızlığa bile gelemiyor mustafa kemal konu olunca
Senin osmanlindaki okuma oranını 4.6 katına çıkardı. Ezbere konuşuyorsun. Üstelik nedir bu Atatürk dusmanliginiz bu açık YUREKLİ olun da söyleyin bakalim
4.6 katına mecburi olarak çıktı çünkü insanlar bir günde cahil kalarak dili öğrenmeye çalıştı. Bide böyle düşün :D ve nufus oranına vurduğunda bişey değişmiş olmuyor aksine düşündüğünün tersi :D