Kırmızı kuşak, gelin evden ayrılmadan ailenin erkek büyüğü tarafından gelinin beline bağlanan bekâret sembolüdür. Bu yüzden ikinci ya da daha fazla evliliğini yapan kadınlar kırmızı kuşak olmadan evlenirler. Kadının düğün boyunca bakire olduğunu gösteren bu "hediye paketi süsüyle" bir o yana bir bu yana salınır. Kendini açılmamış bir hediye paketi gibi gösteren kadının neşesiyle hızını alamayan aile, gururla kuşağı bağlama anını kayıt altına alır. Yetmezmiş gibi bazı yörelerde eğer kadının ilk çocuğu erkek olursa bu kuşaktan bir parça kesilir ve çocuğun omzuna tutturulur. Bebeğin omuzlarına annesinin "namusuyla" bir oğlan çocuğu doğurmuş olmasının "gururu" yüklenir. Kuşak bağlama kadını aşağılayan ve namus kavramını yüceltip yalnızca kadına özgü gösteren iğrenç bir gelenektir. Düğününüzde kırmızı kuşak bağlamayı reddedin. Kimsenin sizin bakire olup olmadığınızı bilmeye, merak etmeye haddi yok!
Gelinin beline bağlanan kırmızı kuşağın ne anlama geldiğini biliyor muydunuz?
Düğünlerden nefret etme nedenimdir. Bir kadının ilk evliliğiyse ve kırmızı kuşağı takmayı reddettiyse, unuttuysa veya önemsiz bulduysa misafirler arasında ne kadar iğrenç diyalogların geçtiğini duysanız inanmazsınız. Bir kadının veya erkeğin bu şekilde bekaretinin simgelenmesine karşıyız! Erkek güçlü olmayabilir, kadın bakire olmayabilir! Erkekler ve kadınlar üzerine "erkek dediğin" veya "kadın dediğin" diyerek yakıştırma yapmayın lütfen. Bir erkek ağlayabilir, bir kadın da bozuk bir makineyi tamir edebilir.
İnsanligini safligini yitiren toplumlarin eseri aslinda kadinin ikinci planda kalip sadece obje olarak gorunmesi.. bas kaldiran kadinin ise suclanip farkli gozle bakilmasi...
Şu an o kuşağı herkes bağlıyo. Yani kimse oha kırmızı kuşak bağladı bu bakire demiyor. Çıkış yeri bu olabilir ama şimdilerde babanın ya da erkek kardeşin bağladığı, bağlarken genellikle duygulandığı bir bez parçasından öte değil. Ha kırmızı tercih etmeyen için mor olan alternatifi de var bu arada.
Kadını bir eşya statüsüne indirgeyen bu aşağılayıcı geleneğe karşıyım. Ablamın düğününde kırmızı kuşağını ben başlamıştım, o zamanlar çok gençtim ve bunun ne anlama geldiğini bile bilmiyordum, bağla dediler bağladım, şimdiki aklım olsa kesinlikle karşı çıkardım
Her müslüman kiz bakire degildir. Bazilari evlenmeden önce her halti yiyorlar ama Bir kiz bakire kalmasi lazimsa ayni sekil Bir erkekte ozaman bakire kalsin. O niye evlenmeden önce kizlarla yataga giriyor?
Bilmiyordum ama ben o düşünceyle bakmıyorum. Anlamı böyle olabilir ama şimdi her gelin takıyor bakire olsa da olmasada. Ve bu genelde gelinlerin beline takıldığındaki duygulanışları hoşuma gidiyor. Ama eminim ki dışarıdan bakan biri o kuşağı görmeyince "Ohaaa bakire değil miymiş?" Düşüncesine kapılmıyordur.
Sadece bekaret olarak bakılırsa saçma ama tek anlamı yokki. Gayret kuşağı da denir o kurdeleye ve evliliğinde güçlü olması, karşılaşacağı herhangi zorluğa veya baskıya (kaynana vs) karşı dik durmasını sembolize eder. Sadece bekaret değil yani. Takmak isteyen takar, istemeyen takmaz. Herkesin bakış açısı aynı değil ve geleneklere de tek taraflı ve yüzeysel bakmayın lütfen.
Ne güzel dünya ya... hele bir dümbüllü benim hatunun bekareti kimseyi ilgilendirmez.. hele en başta seni ilgilendirmez.. kucaktan kucağa atlayın, ciddi biriyle tanıştığınızda parmağımla yaptım deyin, üstüne bir de "sen buna mı takılıyorsun yeaww" deyin olsun bitsin. Ne güzel dünyanız var sizin öyle... Namus evet bacak arasındadır ve beyinde başlar. Kütür kütür seviş ondan sonra namus bacak arasında mı... Zamane gençleri amım var dünya benim etrafımda dönüyor gözüyle baktığı için bekaretin bir önemi kalmadı... yazık size.. eleştirdiğiniz beyinleri ilk önce neden böyle düşünüyorlar diye bir anlayın bakalım hümanist empatipıtırlar sizi
Loğusa kadın, kırmızı bir kurdele takar kafasına. Bu kurdelenin, çocuğu albız denen iblisten koruduğuna inanılır. (İbrahim Sarı, Şaman Türkleri, s. 60).
Ayrıca gelinin beline bağlanan kırmızı kuşak gayet kuşağıdır. Türk adetlerinde ata binen kadına baglanır ve evlenecekse gitti evde gayretli olmasına işten kacmaması için bele bağlanırdı!
Kuşağın çıkış sebebi bu değildir. Şu yazılan gerçekten çok farklı olarak, hediye paketi algısı yarattığı için tahminler üzerine uydurulmuş bir sanılgıdan ibaret. Yani hiç kimse ooww bakire gelin demiyor, ya da bunun için bağlanmıyor. Yazdıkların çok çok yeni sosyal medyada yayılıp gerçek sanılan şeyler
Evet, herkes kuşağı takmadıysa "Aa, şuna bak! Bakire değil miymiş bu?" diyor. Bizzat şahit olduğum şeyi internette yazıyor diye geçiştiremezsiniz. Siz de bir kadınsınız, değil mi? Buna sizin de karşı çıkmanız gerekir.
Yaşadığın bölgenin kültür seviyesi buysa bilemem. Ben kadınım. Şahsıma hareket etmen ne kadar insanlığa aykırıysa, insanların evlenirken düğün yapıp gelinleri belli ritüellerden geçirmesi de o denli aykırıdır.
Burada bahsi geçen konu üç beş senedir nette dolaşan tamamen sanılgılardan ibaret ya da senin şahit olup bahsettiğin bir avuç kültürsüz insanın ayıbıdır.
Sen ne dersen de gerikafalı olanlar hep gerikafalı kalacak ve cinsiyet farketmeksizin aşağılanmaya göz yumacaklar. Bu kadınlar da seve seve bekaret kemeri takacak ve aşağılanmayla gurur duyacak. Namus kavramı da çocuğu kandırmak için uzatılan bir şeker rolünde olacak, gerçek namus kavramını ifade etmeyecek.
o zar sadece size ait. ailenizle hiçbir ilgisi yok. ya da cinsel hayatınız hiçkimseyi ilgilendirmez. o sebeple o kuşak da gereksiz bir şey. hiçkimsenin namusu ahlakı vs değilsiniz. ailenizi ve arkadaşlarınızı ilgilendiren şey kızlık zarınız değil, sadece mutluluğunuz olmalı.
Böyle bakmamıştım. Bu kadar cahil insanlar hâlen var dimi? Ne şeylere takıyorlar ya, çoğunluk doğu tarafı yapıyordur. Taktırmayın, öyle ailelere gelin gitmeyin.
Ben daha yeni öğrendim öyle bir şeyi simgelediğini kötü yaa bütün düğün boyunca belinde kalıyor öule bişeyi binlerce insan bilşyır ben kadın olsam evlenirken bağlansa kötü hissederrdim düğünüm zehir olurdu bana ama işde adet bağlamasan daha kötü bişeyi simgeliyor böyle apık sacık adetlerimizin kaldırılması gerekiyo
hoşuna gidene gel ölüyom dediğine verirsen kuşağa bok atmaktan çekinmezsin ve böyle adetleri hep unutturmak çamurlamak istersin istediğim gibi istediğimle olurum bu da kimseyi ilgilendirmez dersen zaten müslüman olamazsın dinimiz sana bu hakkı rahatlığı tanımıyor küçüklükten din islam yüklenmemiş sadece eğlenmeye yemeğe içmeye çalışıp uyumaya gelmiş olan insanlar da zaten genelde namus bilinci zina günah bilinci olmuyor hayatta o an ne isterse onu yapıyorlar sonra böyle ya kuşağa ya beyaz gelinliğe ya gelin hamamına gerdek çarşafına karşı çıkılmaya başlanıyor çünkü artık kimse kendine güvenmiyor ona ne sanane falan filanlarla çeviriyorlar sevdikleri adama en güzel tiyatroları ile kendilerinin namuslu olduklarını namusun kalpte olduklarına inandırıyorlar eyvallah o kadınlardan olcak kız çocukları da aynı şeyi yapsın çok doğru yol Pravo ama bok ile yapılan sidik ile yıkılıyor evlilikler uzun sürmüyor çünkü iç huzurları olmuyor
bu ve bu gibi bir çok başta yapılan sözde gençlik hataları nedenleri ile bu devirde hak ederek kaç kişi kuşak bağladı acaba beline kuranlarla çıktı evinden biraz kendinizin değerini bilin siz kendi değerinizi bilmezseniz elin oğlu hiç bilmez hele bu zamanda.
Eşin dışında kimsenin senin bakire olup olmadığını bilmesine ne gerek var, niye kendinizi hediye paketi olarak sunup bu kadar düşürüyorsunuz kadınlığı, ben kimin ne yaptığında değilim bile.
Zaten bakireseysen bunu herkes biliyor değilsende anlaşılıyor buna kimse kafa yormuyor ki acaba mı diye kız olanda belli ediyor olmayanda biraz daha büyük insanlarla bu konuları konuşursan nasıl anladıklarını nerden anlaşıldığını anlarsın bunu da bu yaşlar pek bilmez bakma ben annem doktor diye biliyorum çoğu şeyi illa yaşanmadan da anlaşılıyor dilden kafadan zihniyetten yürüyüşten tipten fizikten daha da var özel artık gerisi yani sen eşinle olsun özelin diyorsunda öyle değil aslında zaten bu sadece bir savunma :)
Bu sadece senin dusuncen kimseye hediye paketi yakistirmasi yapamazsin o kusagi gercekten hakeden ve gururla basi dik insan icine cikmaya yuzu olanlar var hala cok sukur...
Çok şükür hediye paketi yakıştırmasını yapmadığımı düşünüyorum sadece kırmızı kuşak olması gerekiyor diye hediye paketi demeleri zaten başlı başına yanlış ben kırmızı hediye paketi görmedim yani kuşağı da hep kırmızı olmuyor paketlerin yani bir kalıp bulup sürekli onu gütmeyin
Cidden yazik aklina, Unutulmali. 1. Din’e gore kirmizi kusak takmaya gerek yoktur dinde de zaten YOK 2. Senin bakire oldugunu nasil herkes biliyor? Sacma sapan konusma, bunu neden biliyorlar? Sorunda zaten bu? Hicbir sekilde anlasilmamali da.. sen hic birsey gormemissin. Konusma sekli degisik olupta hala bakire olan bir ton arkadasim var. He bide birinin konusma tarzindan/ yuruyusunden vs bakire olup olmadigi anlamaya calismakta delice ve psikopatca. 3. Kirmizi kusagi sacma bulan ya da senin dedigin gibi “b0k atan” herkesle yatip kalkmamakta. 4. Beyaz gelinlik’ giymek Islam’da gecmiyor? Temiz ve yeni, guzel giyinmek gerekir deniyor. VE gelin hamamida Islam’da yoktur. Gerdek carsafi normal bir carsaftir buna gerdek carsafi demeye gerek yok, KANIT olarak kullanmak dogru degildir ve CAIZ degildir. Bos bos seyler uydurma. Gunah vs diyeceksen iyi arastir cunku hamama gitmeyi hocalar onermez. + musluman olan herkes iyi bir musluman degildir, bilmeyen var ya da uygulamayan var, uygulamadiginda o kisiye gayri muslim veya gawur (cirkin bir sifat) dememelisin. Dinden cikarsin dikkat. 5. Kotu ebeveynin cocugu kotu olacak diye bir kaide yok, cocugun karekterine bagli. Cocugu belirli bir yasa kadar birseylere yonlendirebilirsin. Bu da sadece KIZ cocugu icin gecerli degildir. 6. Kirmizi kusak baglamayip, kendi ozelini GIZLI tutup, karekteri farkli (anlaman icin: degisik) olan (yurusu tarzi konusmasi vs) kisilerin evliligi digerler evliliklerden hic farkli degildir. • Ama senin gibi insanlar, ozelini aciga vurmayan, farkli ve sıkır sıkır kadinlarin ardindan ne konusacagini sasirdigi icin, buraya gelip laf kalabaligi yapiyor.
@maya2395 Cidden yazik aklina, Unutulmali. 1. Din’e gore kirmizi kusak takmaya gerek yoktur dinde de zaten YOK 2. Senin bakire oldugunu nasil herkes biliyor? Sacma sapan konusma, bunu neden biliyorlar? Sorunda zaten bu? Hicbir sekilde anlasilmamali da.. sen hic birsey gormemissin. Konusma sekli degisik olupta hala bakire olan bir ton arkadasim var. He bide birinin konusma tarzindan/ yuruyusunden vs bakire olup olmadigi anlamaya calismakta delice ve psikopatca. 3. Kirmizi kusagi sacma bulan ya da senin dedigin gibi “b0k atan” herkesle yatip kalkmamakta. 4. Beyaz gelinlik’ giymek Islam’da gecmiyor? Temiz ve yeni, guzel giyinmek gerekir deniyor. VE gelin hamamida Islam’da yoktur. Gerdek carsafi normal bir carsaftir buna gerdek carsafi demeye gerek yok, KANIT olarak kullanmak dogru degildir ve CAIZ degildir. Bos bos seyler uydurma. Gunah vs diyeceksen iyi arastir cunku hamama gitmeyi hocalar onermez. + musluman olan herkes iyi bir musluman degildir, bilmeyen var ya da uygulamayan var, uygulamadiginda o kisiye gayri muslim veya gawur (cirkin bir sifat) dememelisin. Dinden cikarsin dikkat. 5. Kotu ebeveynin cocugu kotu olacak diye bir kaide yok, cocugun karekterine bagli. Cocugu belirli bir yasa kadar birseylere yonlendirebilirsin. Bu da sadece KIZ cocugu icin gecerli degildir. 6. Kirmizi kusak baglamayip, kendi ozelini GIZLI tutup, karekteri farkli (anlaman icin: degisik) olan (yurusu tarzi konusmasi vs) kisilerin evliligi digerler evliliklerden hic farkli degildir. • Ama senin gibi insanlar, ozelini aciga vurmayan, farkli ve sıkır sıkır kadinlarin ardindan ne konusacagini sasirdigi icin, buraya gelip laf kalabaligi yapiyor.
Senin dini degerlerin olmayabilir nasil istiyosan oyle yasa baskalari seni ilgilendirmez. Aklinca kendiniz modern inanan insanlar geri kafali. Sizin modernligi iz sadece acilmaktan ibaret. O un disinda bossunuz. Sizin gibi olmayana sayginiz tahammulunuz yok. Ozgurluklere sayginiz yok. sizin gibiyse ozgur olmali ama kapaliysa olsun.
Kimsenin sizin bakire olup olmadığınızı bilmeye, merak etmeye haddi yok! sen öyle san gidipte önüne gelenle düşüp kalkanla evlenmem sormak da en doğal hakkımdır
Gittiğim düğünlerde görmedim hiç gorduysemde dikkatimi çekmedi hatırlamıyorum. O manaya mı geliyormuş. Reddedip reddetmeme olayı evlenenler dışında kimseyi bağlamaz bence
Namus kavramını yüceltip diye devam etmişsin. Namus dediğin islamiyet öncesi de dahil türk töresidir. Ne saçmalık bu.. Senin haddin değil bence bu paragraf
ilk defa evlenen bir bayanın bakire olması gerekir ve kırmızı kuşakta onun sembolüdür şimdiki genclerde bekaret pek önemli olmadığı için bu geleneğin kıymetini bilmezler
En İyi Cevaplar