Gök girsin kızıl çıksın anlamı nedir? Son zamanlar da çok fazla duyuyorum da, merak ettim.
Gök girsin kızıl çıksın ne demek?

Gök girsin kızıl çıksın anlamı nedir? Son zamanlar da çok fazla duyuyorum da, merak ettim.
Gök girsin kızıl çıksın ne demek?

"Gök girsin kızıl çıksın" Türkçe bir cümledir ve Türk yeminidir. Dizilerde çok fazla duyarız. Sözünde durmayan, yalan söyleyen kişiler için söylenir. Osmanlı dönemine kadar bu yemin sürmüştür.✨
Son zamanlarda dizilerden dolayı bu yemine çok denk geliyoruz. Gelmeyen çok nadirdir diye tahmin ediyorum.
Eski gelenek göreneklere göre çok sık kullanılan ve en önemli Türk yeminidir. Gök, yeni su verilmiş çelik üzerindeki mavi rengi, kızıl ise kan rengini temsil eder. Sözümde durmazsam ya da yalan söylersem, kılıç kanıma bulansın ve demir benden öcünü alsın anlamına gelir. Osmanlı dönemine kadar bu yemin devam etmiştir.
Yemin ise kılıcın kınından tutularak havaya kaldırılır ve "Gök girsin kızıl çıksın" denilerek edilir.
Eski bir Türk yeminidir. Önceden çok sık edilirmiş. Sözümde durmazsam kılıcım bana gök gibi girsin, kızıl gibi çıksın denilirmiş.
Türklerin silah üzerine yemin etme geleneğinin ilk örneğidir. Kılıç kabzası tutulmak suretiyle sarf edilen bu andın anlamı; "Eğer sözümde durmazsam bu kılıç bedenime gök gibi girsin, kanıma bulanarak çıksın"dır.
Eski Türklerde bir yemin. Kılıcın kabzası tutularak yapılan bu yemin, “eğer verdiğim sözü tutamazsam kılıcım bedenime gök renginde girsin, kana bulanarak çıksın” anlamına gelir.
Cevap
14Cevap
Dirilis Ertugrul takip etsen onceden de duyardin. Ozentilerden kacinin
"Yeminimi tutmazsam bu kılıç bedenime gök gibi mavi girsin, kan gibi kızıl çıksın" demektir.
yemin ederlerken kullanilmis'ta gök gibi girmek burasini dusunuyorum gök nasil girer?
konuyla ilgili bir bilgim yok ama cümleyi analiz edince türklerin ilk tanrısı gök tanrı. gök tanrıyı kılıca benzetmiş kızılıda kan yerine kullanmış.
Eski Türkler de yemin gibi bişe. Bende dirilis ertugrul da cok duydum.
selam olsun sabaha gök girsin kızıl çıksın...
ne acaba bulursan banada söyle
kan koksun buram buram kan kan kan kan :) :) :) :)
O nasıl bir küfürdür arkadaş.
saçma sapan bir cümle işte. kafa yormaya değmez
sen türk değilmisin eski Türk yeminine saçma sapan mı diyorsun
Cümle alem s iksin demek
Muhteşem Yüzyılda duymustum yemin heralde
canımsn !
yemin olabilir bu
yemin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?