21. yüzyılın içinde olmamıza rağmen halen kadını ikinci sınıf gören, hor gören, aşağılayan, şiddet uygulayan ve tecavüz eden insanlar varken kadınları el üstünde tutan bir yer olduğunu biliyor musunuz?
Burası neresi derseniz... Hayır hayır kesinlikle bir Ütopya değil. Tamamen gerçek.
Dünyanın bir yerinde böyle bir topluluk var. Gözlerden uzak yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Kadın olarak doğmak, kadın olarak yaşamak aslında dünyanın en muhteşem duygularından bir tanesi.
Her zorluğa karşılık da kadın olmak bir ayrıcalık bana göre.
Kadın nesli doğurganlığı ile insan neslini devam ettirebilen tek canlıdır.
Duyguları, zekalarındaki kıvraklık, davranışlarındaki hassaslık ve naiflik kadınlara verilmiş bir mücevherdir aslında.
Bu kadar özelliği bir arada barındıran kadınlarımız, her şeye rağmen bin bir zorluklar içinde bir de kadın olmanın zorluklarını yaşıyorlar ne yazık ki.
En gelişmiş ülkeden tutunda en gelişmemiş ülkelere kadar kadınlarımız ne yazık ki aynı kaderi paylaşıyor.
Eziyet, dayak, hor görme, cinsel istismar, tecavüz, çalışma hayatındaki engeller ve daha nice niceleri.
Bu kadar olumsuzluğa rağmen öyle bir yer var ki bahsetmeden geçemeyeceğim. Bu ülkede kadınlar el üstünde tutuluyor. Özgün kültürleri ve yaşam tarzları ile bizim şaşırtabilecek özelliklere sahipler.
Kim bunlar derseniz... Kuzey Afrika’da Berberilerin bir kolu olan Tuareglerden başkası değil.
Bir buçuk milyon nüfusu sahipler ama sürekli olarak göçebe hayatı yaşamayı tercih ediyorlar. Tüm yaşamları develerin sırtında ve çöllerde seyahat ederek, çadırlarda konaklayarak geçiyor. 1000 yılı aşkın bir süredir gelenek ve görenekleri sürdürmeye çalışıyorlar.
Osmanlılar döneminde Teravikler olarak kabul görmüşler. İslam dinini kabul etmişler ve Müslüman olmuşlardır. Ancak geçmişlerinden gelen binlerce yıllık geleneğini de sürdürmeyi başarmışlar. Ve böylelikle dünyada eşini benzeri olmayan bir kültür zenginliğine kavuşmuşlar.
Birbirlerine sıkı sıkıya bağlılar. Kendilerine “Özgür Adam” diyorlar.
Tuareg’lerin en önemli özelliklerinden bir tanesi, aile içindeki soyun kadından geçiyor olması. Yani anasoyu bir toplum. Bundan kaynaklı olarak da kadınlar çok daha önemli onlar için. Ne koşulda ve şartta olursa olsun öncelik kadınların bu ülkede.
Burada yaşayan kadınlar alabildiğine özgürler. Aile içindeki her türlü hakka sahipler. Ailenin reisliği burada kadına aittir. Ve topluluk göçebe hayatı sürmelerine rağmen aile reisliğini de çok güzel üstlenmişlerdir. Kullandıkları çadırları ve hayvanların gerçek sahipliğini kadınlar yapıyor. Erkeklerin burada hiçbir söz hakkı bulunmamaktadır.
Bu ülkede kadınların evlenmeden önce istedikleri kadar sevgilileri olabiliyor. Ama tabii ki katı mahremiyet kurallarının dışına çıkılmamak kaydı ile. Evlenen hiçbir kadın bu hakkını kaybetmiyor. Hatta ve hatta boşanmakta serbest. Burada boşanma kararı da kadının iki dudağının arasında. Boşanma sonunda tüm mal varlığını kadına bırakır erkek. Ve devesine biner babasına evine yollanır.
Boşanan kadın boşandı diye dışlanmaz bu ülkede. Kadının ailesi kızlarını el üstünde tutar.
Şenlikler ile karşılanırlar. Yeniden evlilik yapması için de yüreklendiririrler.
Erkek egemen toplumların nerede ise tüm özelliklerine bu ülkeden kadınlar sahip. Hatta ve hatta daha fazlasına sahip.
Tuareg topluluğunda tüm kadınların başları açık, özeli ve bakımlılar. Buradaki tek far örtünen taraf erkek. Günlük hayatlarında erkeklerin örtünmesi şartı var. Belirli bir yaşa erişen erkek kadınların yabancıların ve hatta akrabalarının yanında mavi renkte peçe takıyorlar.
Bunun sebebi ise Tuaregler kadınların güzel olduğuna ve onların yüzünün görünmesi gerektiğine inanıyorlar. Güzelliğe bakış açıları, onları yürekte hazmetme şekilleri bize göre çok farklı bir olgunlukta.
Ama yılların geçmesi, zamanın ve kültürel yapının zaman içinde bozulmaya başlaması bu toplumu da biraz etkisi altına almaya başlamış. Halkın bir kısmı göçebe hayatından çıkın yerleşik hayata geçmeyi tercih etmiş. İslama dayalı diğer topluluklar tarafından da acımasızca eleştirildiklerinden dolayı yılmışlar.
Ve tüm bu sebeplerden dolayı içlerinde bu yaşama isyan eden kişiler çıkmış. Kadına değer vermeyi, el üstünde tutmayı geri ve bulmaya başlayanlarda çıkmış. Hatta bazıları bu kültürden bucak bucak kaçma yoluna girmişler. Bazıları kendilerine ait olan özgün dili bırakıp, Arapça konuşmaya ve onların hayat tarzlarını benimsemeyi tercih etmişler. Ama topluluğun büyük çoğunluğu hala kültürünü devam ettiriyor.
Günümüz koşullarına göre sistemleri çok farklı da olsa, dünyanın bir ucunda kadınlara önem veren, kadınları el üstünde tutan, kadınları baş tacı yapan bir topluluk olduğunu bilmek gerçekten çok güzel.
İnternette sörf yaparken kadınlara değer verilen bir ülke olduğunu okudum ve ülkemizde kadına şiddetin arttığı, tecavüzlerin arttığı, şiddetin arttığı bir toplum olup çıktık. Kadın ikinci değil hatta belki üçüncü sıraya düştü. Böyle de bir yazı okuyunca herkesin biraz kendisine gelmesini dileyerek paylaşmak istedim.
Tabi ki bu da bana göre abartı, her şey dengede olunca güzel ama kadına bu kadar değer verilmesi de ayrı bir güzel.
Umarım beğenerek okuyacağınız bir Bence olmuştur. Dostça ve sağlıcakla kalın...
1-demişki istediği kadar sevgilisi oluyor ama yakınlaşma olmuycak çok fazla bizim ülkeden farkı ne? ne anaya söyle ne babaya istersen 1000 erkekle çık sanki kaç sevgilin oldu diye soran bir nesil kalmış gibi ayrıca ne hakla soruyor oda ayrı %99.9 erkekler onlarca kadına teklif ediyor 2-Kadın boşanma hakkına sahip hemde 2 dudağı arasında durduk yere biri bir insandan ne hakla boşana bilir bir sebeb her zaman gösterilmeli ayrıca İslamda bilinmiyen bişey kadın kocasını boşayabilir Açıp biraz Kur'an okursa sebeb göstermeden boşanması bile muhtemelen olan ayetler vardır ama emin değilim o konuda o ayrı neyse onu daha araştırmadın ama olması muhtemel bikaç ayet var 3-o herşeyi alıyor meselesi İslam adetidir kadına evlenmeden önce boşanma durumu için ona belli bir para verilir bunlarda malını mülükünü veriyor 4-İslam zina yapana namussuz der ve dışlamaz müslüman olmadan bir birey kaçyüzbin kişi ile ilişkiye girerse girsin müslüman olup terk ederse namuslu diye anılır zina yapmayan biri sayılır ayrıca İslamda evlenip boşanan bir kadına Şu dul ha bilmem ne gibi namussuzca dil uzatmakta yasaktır iftiradır okey ben hiç evlilik yapmadım ama dul biri ile evlenirim sakıncası yok 5-Lafların hep İslama gibi burda ondan böyle çıkıştım onların geleneğinin neyden geldiğini öğrenin önce iyi günler dilerim yanlış bilgi sadece saçmalığı doğurur
Anlıyorum ama 3-5 gereksiz alim diye ortaya çıkan şahıslar yüzüne İslam yıpratılmaya çalışılıyor Kadının yeri normal koşullarda iken gereksiz yere geri plana atıp erkek egemen gibi gösteriyorlar buda fena şekilde İslam'a ters bir durum İslam yasaklıyorsa yasaktır bunun nedeni sormanın mantığı yok çünkü sabrın ölçülüyor ve buna göre cennet ya da cehhennem'e gitmen durumu ortaya çıkıyor ama İslam değilde bu gibi uyduruklar yüzüne İslam tahrip olmaz sadece bunlara inanlar yoldan çıkar
Başlığı okuyunca mutlu oldum ama bahsettiğiniz topluluk kadınlara değer ve saygı vermiyor. Basbaya ayrımcılık yapılıyormuş. Ha erkeğe yapılsın ha kadına ne farkeder ki? Biz eşitlik istiyoruz. Aslında eski insanlar kadınlara hak ettikleri değeri verirlermiş. Tarım toplumları tanrının kadın olduğuna inanırlarmış. Kadın da yaratır, toprak da, tanrı da. Bu kabilenin sonradan müslüman olmalarına rağmen geleneklerini sürdürmeleri gerçekten çok ilginçmiş. Biz niye bu kadar değiştik (?) diye düşünmek gerek. Medeniyetten (!) uzakta, Tanrının unuttuğu yerlerde yaşayan insanlar çok ilgimi çekiyor. Kültürlerini, zihniyetlerini araştırmak istiyorum ama ne yazık ki yeteri kadar kaynak yok. Bu ilginç kabileyi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim ben zaten en sonunda eşitlikten yana olduğumu söyledim :) Ayrıca burada kadına yapılan saygı hoşuma gitti. Arada bazen hoş olmayan yerlerde çıkabiliyor. Ama bu kavim böyle yazmasa idim olmayacaktı.
Bizden çok farkları yokmuş. Sadece cinsiyetler yer değiştirmiş. Sürekli kadınların ezildiğini, darp edildiğini, tecavüz edildiğini gören insanlar böyle toplumları görünce mutlu oluyorlar. Rica ederim. Daha fazla kabile yazısı okuruz umarım
Yalnız şunu ifade etmek isterim ki burada erkeğe şiddet yok, taciz yok, sadece başlarını kapatıyorlar ve kadınlar istedikleri zaman boşuyorlar. Onun haricinde erkek ile alakalı bir sıkıntı yok ki :)
Kesinlikle var. Tüm mal varlığının kadına bırakılması belki anlaşılabilir. Çocuklar açısından. Ama erkeğin bu şekilde özgürlüğünün kısaltılması, ilişkide söz hakkının olmaması, istediği zaman ilişkiye son verememesi, mallar hakkında ve ticaret hakkında söz sahibi olamaması... Bunlar basit şeyler değiller. Boşandıktan sonra kadıb tebrik edilip, kutlamalarla karşılanıp yeni bir evliliğe teşvik ediliyor ama erkek elinde bir hiçle devesine binip gidiyor. Çok üzücü.
Buda onların töreleri yapılabilecek bişi yok. Ben herşeyin eşit olduğunu savunuyorum her zaman. Bende çalışıyorum, ekonomik özgürlüğüm var, ve bir erkekle kesinlikle eşit haklara sahip olduğumu düşünüyorum. Hiçbir erkek benim rızam olmadan benim tırnağımı ucuna bile dokunamaz, erkek olduğu için bana vurma hakkı yok, taciz etme hakkı yok. En azından bu yörede bunlar yok. Diğer şeyler de hoş değil ama en önemli konu benim için taciz ve dayak.
Kadın güçlüdür ve özgürdür. Erkek hegemonyası adı altında onları daha özel hissettirmek ya da onlara ilişkin yanlı tutum geliştirmek çok çirkin. Kadınlarımızın yerden yere atıldığı, horlandığı, çekmediği çilenin kalmadığı günlerde, kadının göklere çıkarıldığı bir yerin olduğunu bilmek içime su serpti. Ancak erkek & kadın hepsi özeldir, ayrımsız hümanistik bir şekilde hepimiz bir ve bütünüz. Emeğine sağlık çok ilgi çekici bir bence hazırlamışsın abla. :)
kardeşim iyi güzelde erkeğin erkekle eşit olmadığı bir dünya da kadın erkekle nasıl eşit olabilir veya bunu çözümü nedir? bende isterim ülkemde kadınlar ölmesin saldırıldığında müebbet alsın saldıran taciz eden laf atan ama mümkün mü bir erkek kabul etse on tanesi karşı çıkar avrupada kadına daha çok saygı var bizde daha az bizden aşağa da oldukça az malesef dini doğru bilmediğimiz için sapık saçma şeylere inandığımız için bu durumdayız ama paylaşımını okurken her satırında keşke benim ülkemde böyle olsa dedim emeğine sağlık
Ben zaten bu zihniyetini kabul etmediğimi yazının sonunda belirttim. Eşitlikten yana biriyim ben. Ayrıca bizim ülkemizde ve çoğu ülkede kadın şiddet görüyor, taciz ediliyor en azından bu ülkede erkekler bunu yaşamıyor. Olmaması gereken şeyler var elbette ki. Benim bu yazıyı yazmamdaki amaç sadece kadınların da ne kadar değerli olduğu ve erkekler ile aynı saygıyı hak ettiklerini vurgulamaktı.
Eşitlikten anladığınız kadının erkek üzerinde kuracağı üstünlük ve hegamonya.. Tuareglerde boşanmanın kadının 2 dudağının arasında olması, boşanırken tüm mal varlığının kadına kalması.. v. s. şeyleri taktir eder görünmeniz bu özleminizi ortaya koyuyor.. Bu bence bana bu şekilde hissettirdi.. ve ben bunu pratik yaşamımda da kadının egemen olduğu sosyal ortamlarda açıkça gözlemledim.. feminizmi malesef yanlış algılayan kadınlar imkan bulduklarında erkekleri ezmekten geri kalmıyorlar.
evet ben bu halkı bılıyorum TUAREG halkı kabılesı bır ucu nıjerde bır ucu cevayır lıbya collerı morıtanya genelde collarde yasarlar dındardırlar ama hoşgoruldurler ınsana bırbırlerıne deger verırler tTUAREG denınce butun afrıka halkı durıp duşunur cunku korkusuzdurlar asla korkmazlar kolay kolay ben bırebır calıştım ozellıkle ekıbımı TUAREG lılerden sectım lıbyada calıştıgım dıonemde gece onlara teslım et santıyeyı rahat uyu o derec saglamdırlar turklerı severler ama cok mazlun halktır fakırdırler genelde bır yardım yap asla unutmazlar asla hepsını cok sevıyorum arkadaslarım oldu ısa buabakır abdulla tamoldı huseyın muhammed bazıları lıbya ıc savasında oldu malesef tam 3 yıl calıştım beraber bu guzel ınsanlarla
Tamamda, burda kadina önem veren bir toplum görmüyorum, egemen erkegi ezen bir toplum görüyorum, burdada erkekler esit degil, esit davranilmiyor, eziliyor, eger bosanmak kadinin iki dudagi arasindaysa, sizin kinadiginiz erkeklerin egemen oldugu toplumdan ne farklari kaliyor? Cokta övünülecek parmakla götserilecek bir durum degil. Kaldiki Türkiyede dahi, erkek egemen görünsede, aile icerisinde kadinin sözü hep geciyor, kadinin dedigi oluyor. Tabiki istisnalar var, kadina dayak, kadini ezme, ama genelde mutlu ailelerde günümüzde kadin bana göre daha fazla söz sahibi! ya da benim cevrem öyle, bilmiyorum artik.
Dili, dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun nazarımda tüm kadınlar üstündür. Narin ve bir o kadar duygusal yaratılan kadınlara bu güne kadar kimi medeniyetlerde tabiri caiz ise köle gözü ile bakılmasını ve sadece erkeğe hizmet için yaratılmış bir varlık olarak görülmesini doğru bulmayan biri olarak, hangi kadın olursa olsun gözümde bir sultandır ve el üstünde tutmayı bırakın, ayakları yere değil başımın üzerine bassın.
Bear Grylls adlı Britanyalı bir maceraperest, televizyon sunucusu ve yazar olan ve bir çok belgesel yayımlayan arkadaş berberiler ile ilgili belgeselinde gösteriyordu. :) Ama bu da tam eşitlik değil ortayı bir türlü bulamamış insanlık nedendir bilinmez.
Kadın erkek ayrımında bir gerçekliği kabul etmek ve buna göre şekillenmek gerekir. Hormanal fiziksel olarak aynı değiliz. Ve insan olarak türümüzün devamlılıgında kadın insan mucuzesini gerçekleştiren bir varlık. Ve tıpbende SOYUN DEVAMINI GERÇEKLEŞTİREN SOY OLARAK BUNU SAGLAYAN ERKEK DEĞİL KADINDIR. Kalemine sağlık. Kadınlarımız böyle bir insan duygu görevini yaşatırken biz erkeklere düşen Ellerinden öpmek ve saygıyla gereken özeni göstermektir.. KADINLARIMIZA SAYGIYLA 🌷🌷🌷🌷
Yine çok emek harcanmış bir bence. Eline yüreğine sağlık. Ama şimdi o memlekete topluca bir kadın göçü hareketi olmasın aman aman. Sonra erkekler ne yapar sizsiz. Tatlı belalar sizi
Buradaki BENCE'nin bile neden yazıldığını anlamayacak kapasitedeki adamlara laf anlatmaya çalışıyoruz ya yanar yüreğim ona yanar. Bende tepkimi böyle veriyorum. Resmen milletin cahilliğinden KAL GELDİ bana...
Kadın olarak doğup yaşamanın ayrıcalığından girip muhteşemliğinden çıkıp cinsini bayağı bir övdükten ve bahsi geçen yerin ne kadar harika ne kadar süper olduğuna vurgulayıp öve öve bitiremedikten ayrıca orada erkeklerin söz hakkı olmadığınında altını çizdikten sonra son cümlede "Tabi ki bu da bana göre abartı" diyerek kendini temize çıkarıp "eşitliği" savunmaya sahte bir gönül rahatlığı ile devam edebilen, her zorluğun üstesinden gelip ayrıcalıklı bir kadın olabilmenin gururu, şanı ve onuruyla sen dostum, gerçek bir kadınsın!
Bunu savunuyor olsam zaten belirtirim. Bunu belirtmekten çekinecek yapıda biri değilim zaten. O yüzden son paragraf tam olarak beni ifade eden sözler. Ayrıca kendi cinsimi övmüyorum böyle bir yer var, böyle bir yaşam tarzı da var. Ben kafamdam uydurup uydurup yazmadım. Beni tanımıyorsunuz ve benim şahsım ile alakalı yorum yapma hakkına sahip değilsiniz.
Ayrıca bu yazı eksileyenler de dahil çok mu zorunuza gitti. Bu yazının tam tersi olsa idi kendinizde adam gibi adam mı olucaktınız. Sadece tebrik ediyorum yazıyı sadece kendinizce algıladığınız için...
Bencenin sadece son paragrafı seni ifade eden sözler ise o zaman bu bence tam bir bence değil. Çünkü sadece %1'i seni ifade ediyorsa bu bencede bir sorun var demektir. Ayrıca "sence" olmayan bir "bence" yazdıktan sonra neden benimki gibi yorumlara aldırış ediyorsun? Nasıl olsa sadece %1'i seni temsil ediyor...
İnsanlar bazen bilgi vermek amaçlı BENCE de yazabilir. Ben burada hep katıldığım ya da hayatım boyunca hiç onay vermeyeceğim şeyleri yazar isem o zaman bunun bir anlamı kalmaz. Yapıcı olmak lazım. Bu kadar ağır dille konuşmak ne size ne bana bir şey kazandırmaz. Ayrıca bu yazdığım yazıda böyle bir yaşanmışlık var ve bende bilmiyordum okudum öğrendim ve paylaştım. Ama benim kabul edebileceğim ölçülerde bir yaşam tarzı değil. Nasıl şimdiki yaşam tarzını ve erkekleri benimsemiyorsam burada da bunu benimsemiyorum. Ama kadına verilen değer ayrı. Bu ölçüde bizlerde değer görmek istediğimizi bir nevi anlatmak istedim. Ama tabi herkesin okuduğunu anlama şekli farklı olduğu için bir şey diyemeyeceğim. Ayrıca % 1'lik kısmı demişsin ama sonuçta yorumunda direkt beni hedef alan yorum yapmışsın. O zamanda isteyerek ya da istemeyerek bana cevap verme hakkını veriyorsunuz.
Kadın ve erkeğin eşit olmasından yanayım feminist birey olarak pek doğru bulmadım toplumu ama yinede kadına verdikleri önem çok güzel bişey keşke ülkemizde de kadın böyle el üstünde tutulsa
Zaten BENCE'yi asıl hazırlama sebebim oydu. Bazı arkadaşlar konuyu saptırmaya çalışsa da. Burada sadece kadın ne kadar ve ne kadar değer görüyor onu anlatmaya çalıştım. Artı parantez en alt satırda da doğru bulmadığımı da yazdığım halde hala vık vıklayan erkek çıktı.
Libya'da yaşadığım için Tuareq leri bilirim. Aslen bedevi olarak anılırlar. Yaşamları sırf çölde geçtiği için yapılabilecek tek aktivite çiftleşmek. Çiftleşme isteğinin de kabul görmesi için kadınlar el üstünde tutulur. Kesin bilgi yayalım !
Kadın Erkek eşitliliğini savunurum Kadının daha önemli olduğu bir toplumu döverim adam olun lan ! Her iki cinsiyyet de eşittir bir bir diğerinden küçük veya yüksek değildir aksini idda eden olursa her ikisi de benim için düşmandır.
Yok öyle bişey. Ne demiş atalarımız. Kızını dövmeyen dizini döver. Kadının karınından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin. Atalarımız bu sözü uygularken Osmanlı dünyanın süper gücü olmuştu. Ne oldu şimdi. 2. Dünya ülkesiyiz ama 3. Dünya ülkesi muamelesi görüyoruz. 90 yılda adım adım geri gitmişiz. 😂😂😂😂
@Fastandeep O sözler bizim atalarımızın sözü değil. Bizim atalarımızın kızları ata binen, ok atan ve erkek gibi döğüşen kızlar ve kadınlardı.. Arap denilen ırkının üzerine köpeklerin sıçtığı deyyusların sözleri o sözler... kadına o konuları reva görenler defolup Arap köpeğinin memleketine gider.
@Fastandeep Rum , Sırp, Ermeni, Yahudi orospuları ile ırkını bozan padişah denilen deyyuslar sadece talan imparatorluğu kurdular ve cahil olarak sakallı şeytanlara kalan halk işte ancak böyle 3 ncü dünya değil 5 nci dünya ülkeside olur.. Atatürk bu döngüyü kırmak üzere idi ama Menderes denilen köpek yeniden sakallı şeytanların kafeslerini açıp ülkeyi bu hale getirdi.. Erkek gibi erkek yetişmeyen ülkede sadece kadını yataklık gören erkek yetişir Arap köpeği gibi.
@Fastandeep.. Şu anda neden halk AKP yi tercih ediyorsa ondan ahmaklık ahmaklık ve sakallı şeytan kıçı yalamak.. Yahudi uşağı Nakşinendi tarikatinin ABD ye göre yürüttüğü taktik... Çünkü Atatürkün ömrü vefa etmedi onu yavaşca zehirleyerek öldürdüler..1958 kadar yaşasaydı şu anda Türkiye dünya yıldızı idi..
@Fastandeep hayır Atatürk 1934 yılında İsmet paşaya ''Biz bu adamı meclise almakla hata etik korkarım ki ileride kendini astırır ''demiştir.. Onun palazlanma sebebi ikinci dünya harbini sakallı şeytanların çok iyi kullanmaları.. Mısırlıoğlu denen şerefsiz köpeğe sor bunları bakalım ne diyecek Yunan sıçırtması.
@bonibonlardiyarı arkadaşım yazıda küçük bir bölümde geçiyor adamlar şiddet görmüyor, taciz edilmiyor. Siz hala erkeği ezen toplum diyorsunuz. Peki kendi ülkemizde kadını ezen toplum için neden bunu rahatlıkla söylemiyorsunuz...
İşte bakış açınız bu kadar. Şiddet görmeyen taciz edilmeyen ezilemez mi? Adamın mal mülk edinme hakkı yok. Aile reisliği dediğin şekilde kadına ait yani bir sürü kararı tek başına veriyor. Muhtemelen çocuklar vs. de kadına aittir. Boşanınca iyi birşeymiş gibi parti düzenliyor kadınlar bu ezilmek değil mi ikinci sınıf insan muamelesi görüyor işte. Kadınların ezilmesine tepki vermediğimi nerden biliyorsun? Konu şu an yanlış gelenekleri olan bir toplum kadın hakları değil.
@bonibonlardiyarı onu bende söyledim zaten eşitlikten yanayım. Ama sanki ben kafamdan uydurmuşum da yazmışım gibi millet saldıraya geçiyor anlamadım gitti. Zora giden nedir...
Hanfendi çarpıtıyorsunuz herşeyi sorun şu bu toplumu idealize etmeniz, örnek göstermeniz. Sonunda eşitlikten yanayım demişsiniz ancak övgüleride eksik etmemişsiniz.
En son satırımı okursanız doğru bulduğumu söylemedim zaten. Ayrıca reislik kavramı sadece erkeğe de ait olmamalı kadında çalışıyorsa bu eşit olmalı. Ben bu sistemden yana olan biriyim.
Yani ülkemiz, miletimiz çeki düzen vermek zorunda ama milletin akıllanacağı yok oylar verilmeye devam ediliyor. Cinnetlerde çoğladı. İntiharlarda ve böyle aşırı şeylerde.
zaten ulke ya da yasanılan cografyaya bakılmaksızın kadınlarımızın el ustunde tutulması lazım ama nedense ıkıncı planda bırakılıyorlar ve cok hırpalanılıyorlar
Okuyun ve anlayın beyler benceyi hazırlayan kız sizinle hiç empati yapmamış erkek haklarını çiğneyen bir toplumu örnek toplum gibi lanse etmiş yazık gerçekten evet benimde toplumumuzda beğenmediğim çokça şey var ancak biz bile bunlardan kat be kat eşitlikçiyiz.
Sayın @Kaslıfilozof kardeşim benim her türlü yazım var merak etmeyin. Ben burada erkeklere çamur atmadım. Böyle bir yer var yaşam şartları bu. Onların yaşam şartlarını düzenleyen ben değilim. Ben bu yaşam tarzını savunmıdığımı da belirttim. Ben eşitlikten yanayım. Beğendim bir yazı idi okudum ve paylaşmak istedim. Neyin kafasını yaşıyorsunuz en onu anlamaya çalışıyorum.
Bahsettiğin kısım bu önce doğru oku ondan sonra ahkam kes. Ben buraya bunun tam tersini yazsa idim belki en başta sevinen sen olucaktın. Kadın düşmanı mısın sen?
"Tabi ki bu da bana göre abartı, her şey dengede olunca güzel ama kadına bu kadar değer verilmesi de ayrı bir güzel."
Az önce öyle olmadığı söyleyen sendin ve bende aslında öyle olduğunu anlattım şimdi sanane diyorsun açık, net ve dürüst olsan bana ne ama kendini şirin ve eşitlikçi gösterip alttan alta kadın üstünlüğünü savunan birisin bu yüzden seni ifşalıyorum.
ama kadına bu kadar değer verilmesi de ayrı bir güzel." konu senin bu yazdıklarından sonra kilit zaten ya ben kadın psikolojisini iyi biliyorum merak etme kendini eşitlikçi gösterip ayrıcalık istiyorsun zaten diğer yorumlarınıda okudum bunu açıkça belirtmişsin o yüzden fazla kasma teyzeciğim.
Ay valla çocuk seni çok komik gördüm hatta dur bir saniye bir güleyim bak gülüyorum hatta gülmekten ölüyorum. Önce yazılanı doğru okumayı öğren ondan geç karşıma bana laf cambazlığı yap. Bahsettiğin satır ile benim sana copy paste yaptığım arasında zerre alaka yok. Ayrıca sen kimsin ki beni ifşa etsen ne olur etmesen ne olur. Kendini hemen fasulye gibi nimetten mi saydın ben onu anlayamadım. Ayrıca beni bilen biliyor senin gibi çoluk çocuğun bilmesine gerek bile duymuyorum. Ayrıca gereksiz yere sayfamı kirletiyorsun. Seni engelliyorum gereksiz polemiğe girmeyeceğim seninle. Aklı çocuk kalmış kadın düşmanları ile işim olmaz. Hadi akşam git anacağının yanına.
''Arkadaşım eşitlik anlayışımız bu değil yazıyı nasıl okuyorsunuz. Biz burada sadece kadına gösterilen saygıyı anlatıyoruz. Bende bu kadarına karşıyım bunu da belirttim zaten. Ama kadınlar olarak böyle değerleri hak ediyoruz.''
İyide şunu sormak isterim kaç erkek bir kadın tarafından tacize uğruyor, kaç erkek bir kadın tarafından darb ediliyor, kaç erkek bir kadın tarafından tecavüze uğruyor. Buradaki ayrıştırma budur. Ayrıca BENCE'min sonunu okudu ise buda abartı eşit olmalı diye de yazdım zaten.