En Güzel İcatlar

Merhaba, bu bencemde sizlere bana göre en güzel icatları yazacağım.

Bisiklet

En Güzel İcatlar

(Resim: Dünyanın en popüler bisikleti ve en fazla satılan taşıtı olan Çin yapımı ''Uçan Güvercin'')

En sevdiğim icatlardan birisidir. Birkaç kullanım alanı vardır. Bunlardan biri ve benimde yaptığım gibi eğlence amaçlı kullanımdır. Spor için kullanımı biraz farklı ve mesafe/saat bakımından değişkenlik gösterebilir fakat eğlence için kullanıldığında da zaten spor da yapmış oluyorsunuz aslında.

İcadı konusunda tarihçiler arasında tam bir fikir birliği yoktur ve ileri sürülen tarihler tartışmalıdır. Bisiklet, tek bir mucit tarafından icat edilmemiştir. Tarih içinde pek çok farklı çalışmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Uçak

En Güzel İcatlar

(Resim: ''Airbus A350'' yolcu uçağı)

Hiç binmemiş olmama rağmen, şahsi fikrime göre dünyanın bir diğer en güzel icadıdır. Herhangi bir fırsat olursa binmeyi düşünüyorum. Çünkü uçmak, insanların geçmişten günümüze en büyük hayallerinden biri olmuştur. Bu icat da o hayali gerçekleştirme çabalarından biridir. Binlerce kilometrelik uzak mesafeler, uçak sayesinde artık hiçte uzak değildir. Bu yüzden çok havalı.

İcadı ise iki bisiklet ustası olan Wright Kardeşler tarafından yapılmıştır. Fakat ondan önce bu kardeşlerin dikkatini henüz onlar çocukken, Alphonse Pénaud tarafından yapılan ''yapısal dengeli model uçağı'' çekmiştir. Ve çalışmalarında bunun gibi birkaç kişinin düşünce ve fikirlerini esas almışlardır.

Daha sonra Wright kardeşler, kuşların nasıl uçtukları hakkında kendilerine ipucu verebilecek her şeyi incelemeye başlamıştır. Ardından, onlara yapılan destek ve yardımların sonucu, 1903 yılında ilk defa, ağırlığı pilotla beraber 335 kilo olan iki pervaneli bir uçakla insanlı uçuşu gerçekleştirmişlerdir. Birkaç denemeyle, en uzun mesafe 260 metre uçmuşlardır ve bu 260 metreyi havada 59 saniye kalarak katetmişlerdir.

Otomobil

En Güzel İcatlar

Resime en eski otomobil modellerinden birini koydum çünkü otomobiller her zaman şimdiki kadar şekil değildi. Ve otomobilin icadı diyince benim aklıma eskiler geliyor.

Otomobil endüstrisi dünyanın en gelişmiş endüstrilerinden biri. Pahalı sayılabilecek bir araç olmasına karşın fakir ülkelerde dahi o kadar fazla kullanıcısı var ki trafik o yüzden her zaman otomobil ile özdeşleşmiş bir problem.

Fakat otomobil, insanı istediği her yere kolayca ulaştırması yüzünden en güzel icatlardan biri. Çünkü arabanız varsa size her yer yakın.

İcadı, tekerleğin icadından sonra, binek hayvanlarının o tekerlek ile yapılan araçları çekmesinden de sonra, içerdiği motor sayesinde kendiliğinden hareket edebilen öz itmeli kara taşıdı olarak 1769 yılında Nicolas Joseph Cugnot tarafından yapıldı.

Helikopter

En Güzel İcatlar

(Resim: ''Eurocopter AS -355 F2 Ecureuil'' isimli bir helikopter modeli)

Bir başka sevdiğim araç. Uçak ile aynı prensibe sahip. Fakat bazı yönlerden uçağa göre avantajları var. Öncelikle uçağın ihtiyaç duyduğu bir piste ihtiyacı yok. Dikey iniş ve kalkış yapabildiği için düz olan her yere iniş kalkış yapabilir. Havada asılı kalabilir ve daha hızlı manevra kabiliyeti var. Bunlara karşın uçağa göre dezavantajları da var. Öncelikle uçak kadar hızlı değil. Ve yolcu taşıma kapasitesi çok daha az. Fakat kullanım alanları farklılık gösterdiği için bunlar aslında birer sorun değil kanaatimce.

İcadı: 1907 yılında Paul Cornu tarafından ilk motorlu helikopter uçurulmuştur.

Bilgisayar ve internet

En Güzel İcatlar

İşte yine en harika icatlardan biri. Günümüzde hemen hemen her şey bilgisayar sistemlerine bağlı olarak çalışıyor. Ve internet de bunun ayrılmaz bir parçası çünkü yine her şey, internet ile birbirine bağlı durumda. O yüzden bilgisayar ve interneti birbirinden ayıramam.

Bilgisayar sistemlerine, akıllı telefonlar da dahildir. O yüzden akıllı telefonlar da bilgisayar maddesinden ayrı olamaz. Çünkü akıllı telefon, PDA adı verilen cep bilgisayarının, cep telefonu ile birleşmesi sonucu üretilmiştir.

Bilgisayarın icadı, çok geniş kapsamlı bir sürece sahiptir. Çünkü eskiden bilgisayar, hesaplama sürecini kolaylaştıran nesnelere verilen bir ad konumundaydı. O yüzden bu süreç, abaküs ile başladı sayılabilir. Yani yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanıyor. Daha sonra çağımıza yaklaşırsak, hesap makinesi mantığında olan ve kodlar ile çalışan devasa makinelere geliriz. O yüzden en iyisi 4. kuşak olarak 1972'den sonraki günümüz bilgisayarları yapılmaya başlandı diyip kısa kesmek daha doğru olur.

Telefon

En Güzel İcatlar

Resime koyduğum klasik bir ev telefonu. Çünkü telefonun yakın tarihteki en temeli bu. Gerçi artık evlerde kullanımı pek yok ve varolma sebebi yalnızca internet onun kablosuna ihtiyaç duyduğu için. Ve bazı eski kuşaklar onu kullanmaya devam ediyor. Yoksa herhangi bir tele ihtiyaç duymadan, uydu ile bağlantısı sayesinde iletişim kurulabilen, taşınabilir anlamdaki adıyla mobilephone ve onların akıllı çeşitleri smartphone'lar herkesin elinde.

Yinede bunun için en temelinden bahsetmek gerekir.

İcadı, herkesin ilkokuldan tanıdığı Alexander Graham Bell ve pek fazla kişinin tanımadığı Charles Sumner Tainter tarafından 1880'lerde yapılmıştır.

Evet hepsi bu kadar. Okuduğunuz için teşekkürler.

En Güzel İcatlar
Cevapla