Günümüz toplumunda bir çoğumuzun aynı zorluklardan geçiyor; yeterince vaktimiz yok, kişisel hayatımız iş hayatımızdan çok daha yoğun, ayakta kalmak zor...
Ve bunların hepsiyle başa çıkıp hiç bir problemi olmayanlarda var. Bunun için üretken bir biçimde çalışıyorlar; işe gidiyorlar, markete gidiyorlar, arabalarını yıkatıyorlar, doğum günü partisi düzenliyorlar... Bunların hepsini tek bir gün içinde ter dökmeden yapıyorlar.
Peki biz nasıl bütün işlerimizi aklımızı kaybetmeden yapabiliriz? Bu çıkmazın cevabı; ne yaptığından çok nasıl yaptığında saklıdır. İşte bir çoğumuzun yaptığı bizi strese sokan hatalar:
1. Öncelikleri belirlemeden aynı anda bir sürü iş yapmak.

Aynı anda bir çok iş yapmak hayatın kaçınılamaz acı gerçeği. Bunu hepimiz yapıyoruz, yapmak zorundayız ancak öncelik sırası belirleyerek, her birine ayrı ayrı zaman ayırarak. Bir kerede birden fazla iş yapmaya kalkarsanız yaptığınız işler orta kararda olur.
Örneğin; İşten geldiniz ve yemek yapacaksınız, aynı zamanda çocuğunuzun ödevine yardım etmeniz lazım. İkisini aynı anda yapmaya kalkarsanız ne yemeğiniz istediğiniz gibi pişer ne de çocuğunuz konsantre olabilir. Ödevi bitirmek saatler alır, yemek ise yenilebilecek halde olmaz. Hem çocuğunuz hem de siz stres altında kalırsınız.
Ya da; İşten geldiniz ve 30dk çocuğunuza yardım ettiniz(kesintisiz). Tekrar 30dk zaman ayarlayıp yemeği yaptınız. Bu sırda çocuğunuz kalanları yapıyor. Eğer yapamadığı bir yer olursa yemekten sonra size gösterecek. Sonuç mu? Lezzetli bir yemek ve mutlu bir çocuk.
Bu örneği her şeye uyarlayabilirsiniz. Aynı anda yapmak yerine her birine ayrı ayrı zaman ayırmak!
2. Yapılacaklar listesi hazırlamak.

Bunun yerine o gün yapmanız gereken ilk 3 işi kaba taslak yazın.
Mesela "Bugün 2.5 lt su içeceğim" yazarak her saat başına düşen su miktarını hesaplamaktansa, "Bugün çok su içeceğim yazın."
3. Bir şeyleri hatırlamak için beyninize güvenmek.

Önemli bilgileri hatırlamak için hafızanıza bel bağlamak... Beyin karmaşık ve aşırı yüklenilmiş bir yapıdır. Bir şeyleri hatırlaması için size ihtiyacı vardır.
Yazın! Eğer hatırlamanız gereken bir şey varsa yazın. Yazmanız bile o işi size hatırlatacaktır. Bir şeyleri yazdığınızda onu düşüncelerinize bağlarsınız. Unutsanız da yazmış olacaksınız.
4. Gelen mesajlara (sosyal medya paylaşımlarına, mesajlara vs) hemen cevap vermek.

Bu, çoğumuz için çok zor bir durum. Teknolojinin kölesi olmuş durumdayız. Pavlov'un köpeği gibi hemen yanıt vermeye koşullandık. Bildirim sesini duyar duymaz hemen telefonumuza bakıyoruz.
Mesaj atmak bekleyebilir. Eğer bir şeylerle uğraşıyorsanız; ders çalışıyorsanız, yazmanız gereken makaleler, bitirmeniz gereken ödevler varsa bu esnada telefonunuza bakmayın. İşiniz bittikten sonra kontrol edersiniz. Çünkü sizin telefonunuzu elinize almanız demek dikkatinizin dağılması demek. Ve hatta saatlerce telefonda takılmanız demek.
5. İşleri ertelemek.

En iyisi "bir kez dokun" kuralına göre hareket etmek. Dokunduğunuz işi bitirmeden bırakmayın. Mesela mesajlarınıza baktınız, cevap vermeden kapatmayın. Ödev mi yapıyorsunuz, yarıda bırakmayın.
6. Hayır dememek ve yardım istememek.

Enerjinizi boşuna harcamayın. Hayır demesini bilin. Kendinize öncelik verin, başkalarına değil.
Eğer işler çoksa başkalarından yardım istemekten çekinmeyin. Bir elin nesi var iki elin sesi var.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar