Beyni Bilgiye Kapalı Toplumlar Sürünür!

Kimileri Bilgiye Açtır, Kimileri De Düşman



Beyni Bilgiye Kapalı Toplumlar Sürünür!


Öğrenmeye olan tavrımı üniversiteye başlamamın ikinci senesi "bilgiye hep açım" olarak adlandırdım.



Hep öğrenmek istiyorum. Her konu ilgimi çekmez ama beni içine çeken ufak bir noktasından yakaladığımda mutlaka almak isterim temelini, konu ne olursa olsun.



Belki ilk defa bu kadar sinirliyken yazıyorum, bir sebebi var!



Geçtiğimiz günlerde Hıyar Sebze Değil Meyvedir! yazımı paylaşmıştım.



Yazı, halk arasında sebze sanılan domates, patlıcan, biber gibi gıdaların aslında biyolojik açıdan meyve sınıfında olmasıyla ilgili.



Bu kadar da net bir olgu olduğu için eğlenceli, kısa bir bence olsun istedim ki yorum bile gelmesini beklemiyordum.



Hayat kurtaran bir bilgi olmamakla birlikte akıl köşesinde bulunabilecek bir bilgi işte.


Ama Kabullenemediler!



Şaka değil, domatesin sebze olmayışını kabullenemeyen insanlar vardı.



Bu kadar basit bir bilgiyi bile hazmedemeyen bir toplum sizce bilim, kültür ve sanatta nasıl ilerler? Şu an olduğu gibi yerimizde sayarız işte.




Avrupa öyle diyor diye meyve mi oldu şimdi?




Hayır meyve falan değildir sebzedir




Gibi yorumların yanı sıra,




Çok gereksiz bir yazı




Gibi yorumlar da aldım.



Hiç bir bilgi gereksiz değildir!


Yeni bir şeyi öğrenip kabullenmek bu kadar mı zor? Kimseye evrenin matematiğini anlatmıyorum, o donanım bende de yok zaten. Bu kadar basit, bu kadar minicik bir biyolojik bilgiyi kabul etmek gerçekten mi zor?



"Her şeyi bir sen biliyorsun" diyenler ve eleştirenler var beni. Ben hiç bir zaman bu şekilde övünmedim, bilgiye olan açlığımla övündüm sadece.



Kitap okurum ama kitap kurtlarının yanında asla övünebileceğim bir düzeyde değilim. Ancak dediğim gibi bilgiye hep ihtiyaç duyarım. Sürekli araştırırım.



Böyle olmak da hiç zorlamadı beni. İnanın zor değil yani...



Bugüne kadar böyle bir yazı yazmamıştım çünkü hep eleştirilsem de genelde "toplumun genel ahlak yapısı"na uymayan ya da siyasi, felsefi bencelerim vardı. Ama bu kadar net bir bilgiye karşı çıkanları da görünce tutamadım kendimi.


Domatesin sebze olmaması toplumun ahlakını bozmuyor a dostlar, ben dedim diye korkmayın bu kadar.



Bilgiye bu kadar düşman, beyni bilgiye bu kadar kapalı toplumlar en iyi ihtimalle yerinde sayar. Nerede ne saydığımız da ortada...



Bir tarz eleştirilere çok yakışacak bir eleştiri daha biliyorum. Kimse yazmamış, ben yazayım da takımınız bozulmasın.




Meyve miiööe? Bunlar hep Amerika'nın oyunları zaten.


Beyni Bilgiye Kapalı Toplumlar Sürünür!
Cevapla