Askerlik Bir Meslektir, Zorunlu Askerlik İlkelliktir

"Amerika'nın oyunları"



Manevi duyguları çabuk sömürülen bir toplumuz. Hatta çok çabuk yeni manevi duygular üretebilirler oyalanmamız için.



Askerlik Bir Meslektir, Zorunlu Askerlik İlkelliktir




İşin siyasi boyutuna çok girmemeyi umarak uzun zamandır yazmak istediğim askerlik konusundaki fikirlerime en uygun girişi bu şekilde buldum. Çünkü bir mesleğin bu denli ilahlaştırılmasına kendi açımdan başka açıklama bulamadım.



Eğer içinizde milliyetçi, ırkçı, ya da sadece askerlik olgusuna aşık bireyler varsa, hepsini objektif olmaya çağırıyorum. İnsanların hayatlarından bir yıl çalınmasının savunduğunuz herhangi bir ideal ile ne ilgisi var? Etik mi bu durum?



Askerlik Bir Meslektir, Zorunlu Askerlik İlkelliktir



Hiç suç işlemeden hapse atılmak gibi bir şey... Tek suçu Türkiye'de doğmak olan milyonlarca 'erkek' çocuk.


Bir kere toplumumuz bu konuda bilinçli veya kabullenici olmasa bile her erkek maskülen değil. Olmak zorunda da değil. Pek çok erkek kırılgan, şiddet karşıtı hatta feminen olabilir. Ama askerlik; ZORUNLU! Kim kime sordu?



Kimseyi Zorla Doktor Yapıp Beyin Ameliyatına Sokmuyorlar!



Askerlik bir meslektir ve her meslek gibi o işi kabullenecek kişilerce yapılmalıdır. Kimseyi üç aylık eğitimle doktor yapıp zorla beyin ameliyatına sokuyorlar mı? Aslında bu örneğim bile hakkında başka bir cümle kurulmaması için yeterli bu konuda, ama devam edeceğim.



Muafiyet diye bir şey var, lutfetmişler. Belirli özelliklerle 'yetersiz' olanlar yine onlara sorulmadan çürük raporu falan alıyor. Ama işin psikolojik boyutu kimsenin umurunda değil. Kişinin belli fobileri olabilir, o kadar kişiyle aynı ortamda sağlıklı yaşayabilecek kadar sosyal biri olmayabilir, titizlik hastası olabilir.


Ailesine bakmakla yükümlü ve bu uğurda bir ay bile kayıp yaşama lüksünde olmayabilir.



"Sen rahat uyuyorsun ama" meselesine gelelim. Ben doktorlar olduğu için de rahat uyuyorum ama! Tüm meslekler zaten zincirin bir halkası gibi, ne alaka yani? Örneğin ben catering şirketinde servis elemanı olsam o asker benden hizmet alsa, karnını doyurmuş olacağım. Ben "miden sayemde doydu" diye başına kakayım, o da benim çalışma şartlarımdaki olumsuzluklara göz yumsun öyle mi? Bir fark yok zira.


Askerlik Bir Meslektir, Zorunlu Askerlik İlkelliktir



Vatan borcu ve şehitlik gibi ikna edici söz öbekleriyle manevi duyguların sömürülmesine ne demeli? Bir gözünüzü açın dostlarım, kaç tane fabrikatör oğlu şehit oldu? Askere bile gitmiyorlar ki. Penis kanseri raporu alanları biliyorum ben... Şunu unutmayın bazı olgular gerçekten değerli olsaydı en önde kapitalistler yer alırdı. Fakire sıra gelmezdi, o derece.



Zaten neyin borcu? Doğanın oksijenini kullanmanın borcu mu olur? Önce sizi buna inandırıyorlar, sonra da ödemenizi bekliyorlar. Velev ki öyle bir borç var, sadece erkekler mi borçlanmış?


Askerlik Bir Meslektir, Zorunlu Askerlik İlkelliktir



Tüm bunların yanında bu işe gönüllü olup askerlik yapmak isteyen buyursun, hakkıdır. Yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü pek çok Türk genci de zaten gidecektir. Ama askerlik yapacağı için seneler yaklaştıkca iki sene önceden psikolojisi bozulan insan evlatlarını niye ateşe atıyoruz?



İşin vicdani boyutu kendini ilgilendirir zaten. Birey, benim gibi her türlü silahlanmaya karşı bir felsefi duruşa sahipse vicdanı değil on iki ay, on iki yıl askerlik yapandan daha rahat olmalıdır.



Son olarak diyeceğim o ki, herkesi tek tek birey olarak ele aldığımızda gerçekten her yirmi yaşına gelenin hayatından çalacak kadar askere ihtiyacımız var mı? Yoksa bazıları, birilerinin erkeklik egolarını tatminine kurban oluyor olabilir mi? Bunu bir düşünün derim.


Bu ülkede saçma sapan rant hareketlerine kurban gitmiş her genci anıyorum.

Askerlik Bir Meslektir, Zorunlu Askerlik İlkelliktir
Cevapla