Mustafa Kemal Atatürk'ün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar

İşgal yıllarında İstanbul'da şık bir mekan da oturan işgal komutanı Harrington, Mustafa Kemal'i masasına davet eder elçisi aracığıyla. Gazi M.Kemal ise o muhteşem cevabını verir:

“Bizim adetlerimize göre ev sahibi davet eder, misafir de bu davete icabet eder. Kendileri burada misafirdir. Onlar, masama gelebilirler.”

Mustafa Kemal Atatürkün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar

Milli Mücadele başladıktan sonra bozulan İngilizler, Vahdettin aracılığı ile Atatürk'ün bir an önce geri adım atmasını talep etmişlerdir. Elbette vatanı için "kefen giyip" cephede bekleyen Atatürk geri adım atmayacaktır!

Vahdettin'e yazdığı o meşhur telgrafın bir kısmı:

“Padişahım! Hatırlarsanız; bana verilen görevlerin yapılması sırasında yabancıların ve bozguncuların mutlaka yalan dolana başvurup engeller çıkarması ihtimallerini daha İstanbul’da iken, konuşmam sırasında belirtmeye çalışmış ve böyle durumlar karşısında Ali İhsan ve Yakup Şevki paşaların düştüğü duruma giremeyeceğimi de ilave etmiştim… İşte milli vicdanın ciddi biçimde uyanışını ve ortaya çıkışını, uygun görmeyenler, vatanın zararına da olsa İngilizlere yaltaklanmayı meslek edinen zayıf karakterliler, bu kez beni kandırarak İstanbul’a getirmeye çalışıyorlar.”

Mustafa Kemal Atatürkün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar

Kurtuluş'a eren Yüce Türk Milleti'nin kaderi tekrar İngilizlerin eline bırakılsın zihniyetinin hakim olduğu yıllarda Vahdettin ve onun savunucularına Atatürk meclis kürsüsünden tarihi ayar verir:

Mevzuubahis olan, ‘millete saltanatını, hakimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız’ meselesi değildir. Mesele zaten emr-ivaki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, kesin olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes, meseleyi tabii karşılarsa, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde yine hakikat, usulü dairesinde ifade olunacaktır. Fakat ihtimal bazı kafalar kesilecektir.”

Mustafa Kemal Atatürkün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar

İtalyanlara Hatay ayarı

Mustafa Kemal Atatürkün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar

İTalyan bir elçi Paşa'nın huzuruna gelir ve Ekselans, dün Roma ile yaptığım görüşmede Hatay meselesini konuştuk. Hatay’ı almak istiyoruz. Bu kararımızı size bildirmem istendi.” der.

Bunun üzerine Atatürk odadan ayrılır ve bir süre sonra askeri üniformasını giymiş, silahlarını kuşanmış vaziyette der ki :

“Gördüğünüz üzere biz hazırır. Dilerseniz Roma'ya haber verin, gelip Hatay'ı alabilirler.”

Edward, Atatürk'ü ziyarete geldiğinde, Atatürk Edward'a bir karşılama yemeği tertip ettirir. O sırada elindeki bardakları deviren garsonu gören Atatürk o muhteşem cevabı vererek hem garsonu mahçubiyetten kurtarır hemde Türk Milleti'nin asaletini vurgular:

“Milletime her şeyi öğrettim ama uşaklık etmeyi öğretemedim.”

Mustafa Kemal Atatürkün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar

Kurtuluş Savaşı'nın sürdüğü dönemde Milli Mücadele karşıtı hainleri gören ve duyan Atatürk, sigara yakar ve bir süre içip elinde söndürür.. Ardından da düşmana koku salan o cümleleri sarfeder:

"Bu karşı zihniyette olup vatana ihanet edenler var ya! İşte onlar kor dahi olsa böyle ellerimle söndüreceğim!"

"Atatürk hakkında anılar kaydeden verilerden faydalanılmıştır."

#süperbenn

Mustafa Kemal Atatürk'ün Vatan İçin Taviz Vermediği Tüyleri Diken Eden Hususlar
Cevapla