Bugün önemli bir konuya değinmek istiyorum. İdam geçmişte dünya tarihinde birçok ülkede uygulanmış fakat günümüzde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, demokrasi ve insan haklarını benimsemiş birçok ülkede yasaklanmış durumda. Peki suçu önlemede idamı tekrar geri getirmek ne derece doğru? Bu konuda hem kendi görüşlerimi hemde evrensel bakış açısını açıklamak istiyorum.
İdam ne kadar doğru?

İdamın asıl mantığı, suçu normal yollardan engelleyemeyen devletlerin, suç işlenmesini önlemek amacıyla ortaya koyduğu bir cezai yaptırım. Ayrıca işlenen suçun bedelinin ancak ölüm olması gerektiğini düşünüp, toplum vicdanını bu şekilde rahatlatabilme düşüncesi. Peki bu ne kadar doğru?
- Dini inançlara sahip biri için temelde en basit kural, Allah'ın verdiği canı Allah'tan başka kimsenin alamayacak olması. O kişi birini öldürdü diye, o kişiyi hapis cezası ile cezalandırmak yerine, onun canını alma hakkını nereden buluyoruz?
- İdam işlenen suç kadar vahşettir. Birini yaptığı suçtan dolayı yargılayıp öldürmek, onun yaptığı vahşi olaydan farksız kalıyor.
- Bugün sadece belirli suçlar için gelen idam, ileride tıpkı geçmişte olduğu gibi siyasi ve normal adli suçları da geçerli kılacak şekilde genişleyebilir. Bu durumda namus meselesi yüzünden işlenen bir cinayette bile idam uygulanabilir.
- Ülkemizde geçmişte idam vardı ve suçsuz yere bir sürü can gittiğinizi hepimiz biliyoruz. Biraz araştırarak bunları rahatlıkla bulabilirsiniz.
- İdamın geri dönüşü de yoktur. Farkındaysanız 'Ergenekon' gibi davaların asılsız olduğu ortaya çıktı. Bir sürü kişi bu yüzden intihar etti. İdam olsaydı, tüm bu kişileri nasıl geri getirecektik?
- 15 Temmuz'da emir kulu, hiçbir şeyden haberi olmayan gencecik askerlerimiz linç edildi. Kurunun yanında yaşta yandı ve idam olsa çok daha kötüsü olabilirdi.
- Ayrıca idam getirmek, suçlunun zaten idam olacağını bildiğinden çok daha vahşice olaylar yapmasına sebep olabilir. Bu tarz olayları idamla değil, cehaleti önleyerek, insanları eğiterek önleyebilirsiniz, idamla değil.
- Ülkemizde gerçekten adalet yok, bunu hepimiz biliyoruz. Adaletin işlemediği bir ülkede idam uygulamak ne kadar mantıklı ayrıca?
Peki ya verilen hapis cezaları yeterli mi?

İnsanlar cezaevlerinde yatmayı lay lay lom sanıyor, bu yüzden idamı destekleyebiliyor. Aslına bakarsak TCK'mız oldukça ağır cezalara sahip. Bakmayın insanların atıp tuttuğuna, açıp TCK'yı okumanız yeterli.
Ayrıca şunu da unutmayın ki, bir insanın özgürlüğünü kısıtlamak, ona verilebilecek en büyük cezadır. İdam kolay yoldan ceza verme yoludur.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar