Çocukların ev temizliğine yardım edebilmesi için öncelikle temizliğin ne olduğunu biliyor olmaları gerekiyor. Çocukların temizliği bilebilmeleri için de 3 yaş ve üzeri olmaları lazım belki 5 yaş diyebiliriz alt sınır olarak. Tam olarak bu yaşlarda dağıttığı oyuncakları toplamak veya döktüklerini silmek gibi hem motor becerilerini geliştiren hem de sorumluluk bilinci aşılayan ufak temizlik yöntemlerini onları zorlamadan gösterip öğretebiliriz, bunu öğrenmeleri onların gelişimleri için faydalı olacaktır fakat kesinlikle şart değil.
Alışveriş & Hediyeler konusunda 504 cevap paylaştı.
Türk insanı olarak çocuk yetiştirme konusundaki oldukça zayıf kalıyoruz gadası. Neden mi? Çünkü çocuklara her zaman şöyle diyoruz. Ama ona dokunma, aman şunu yapma kırılır. Bu tarz cümleler kullanarak çocukları bazı işlerden uzak tutuyoruz. Halbuki çocuklar sözle öğrenmezler. Uygulama olmadan çocuğun aklında birşey kalmaz. Eline bir iş aldığı zaman çocuklara kızmak yerine onları takdir etmeliyiz. 2-3 yaşına gelen çocukların eline bez verip hadi fıstığım sende şurasını sil diye teşvik etmeliyiz.
Bence yardımdan daha ziyade simgesel bir şeyler yaptırılmalı. Örneğin temiz, kullanılmamış bir bezi verip saha solun tozunu alıyor gibi yapmasını sağlayabiliriz. Bu onun gelişimi olumlu yönde çok etkiler.
Örneğin ben 7-8 yaşından beri anneme yardım ediyorum. Camları silerim, yerleri süpürürüm, ütü yaparım, çok iyi yemek yaparım vs. 33 yaşındayım ve bu gün ayrı bir eve çıksam zorlanmam, elim her işe yatkın çünkü. Her şeyi öğrendim annem sayesinde.
Hayır çocuğun görevi evi dağıtmaktır. Çocuk oynamak ister, niye temizlik yaptırayım? Adı üstünde çocuk. Oldu olacak bulaşık yıkayıp cam da silsin bari. Ergenliğe girdiği zaman ev temizliğine başlar. Çocukları böyle saçma sapan ev işlerine alet etmeyi hiç doğru bulmuyorum. Çocuğun doğasına aykırı bu. Temiz olmayı kastetmiyorum kesinlikle, ev temizliğinden bahsediyorum.
Kesinlikle etmeli... Çocuklar her zaman anne-babalarına kendini göstermek isterler, bende burdayım dercesine... Varlığı hissedilsin ister...
Bu nedenle, çocuklar sadece temizlikte değil; her işte, işin ucundan tutarlarsa değerli olduklarının farkına varırlar ve ayrı bir özgüven ile büyürler...
yani cocuk yardim etse bile anne babaya pek faydasi olmaz ama o cocugun ilerisi icin cok iyi olur bazi seylere alismis olur yapmasi gerekenlerin farkina varir buyuduguunde mesela cevremizde cok var esinin her isi yapmasi gerektini dusunen ev isi temizlik icin evlenen ve bu gibi zihbiyetler yetismez cocuk yasta ise alistirilirsa.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ben cok kucikken ablam, annemin ona verdigi tum isleri bana yaptirirdi. Iyuzden her isi bilirim simdi karima baya yariyor bu el yatkinligim. Hani kicuk. Yasta araba surmeyi ogrenenle sonradan ogrenen bir olmaz ya. Benim diyen ev hanimi benden kurs alir ev islerinde😄
evet telefonla oynamak yerine her şeyi ögretmesi gerekir çok zeki olduğu yılları telefon gibi icat yüzünden öğrenmesi gerekenleri öğrenemiyor ne yazık ki
Kesinlikle etmeliler basit işlerde getir götür topla vs. Sofra kurarken ekmek götürme sofra bezi peçete vs götürme gibi. Evde iş paylaşımı çocuklar için çok faydalı hem beceri olarak hem sorumluluk bilincinin gelişmesi açısından