Mutfak mermerini sürekli silmeme rağmen hem bazı lekeler kalıyor hem de sanki sildikçe matlaşıyor. Acaba mermer nasıl parlar, bir önerisi olan var mı? Sararmaları da giderebilecek yöntemleriniz varsa onları da öğrenmek isterim.mermer temizliği
Mutfak mermeri nasıl parlar, nelerle temizlenmesi gerekir?
Mermer, kolayca lekelenen hassas bir yüzeydir. Mermeriniz beyazsa, lekelenmesi özellikle kolay olacaktır. Ancak mermerin hem lekesiz hem ilk günkü gibi parlak olması için elbette yapılacaklar var. İşte mutfak mermeri nasıl parlar, nelerle temizlenmesi gerekir, mermer lekesi nasıl temizlenir sorularına yanıt olacak bir rehber...
Sararan Mermer Nasıl Temizlenir?
Mermer temizliği hassas bir iştir ve zordur. Ancak sararmaları gidermek biraz daha çetrefilli bir olaydır. Sararan mermer nasıl temizlenir sorusunu artık kafanızdan atmanız için işte adım adım temizlik yolları;
1. Adım malzemeleri hazırlayın
Sararan mermeri temizlemek için ihtiyacınız olan sadece 1 çorba kaşığı oksijenli su ve bir çift eldiven. Küçük bir kaba oksijenli su koyun. Mutlaka eldiven giyin.
2. Adım uygulama
Oksijenli suya temiz bir havlu ya da bez batırıp fazlasını iyice sıkın. Havlu / bez nemli olmalı. Sararan tüm noktaları bu bezle iyice silin. Kesinlikle durulamayın ve yüzeyi ovalamayın. Kurumasını bekleyin. Sararma tamamen çıkana kadar tekrar edebilirsiniz.
Kararan Mermer Nasıl Temizlenir?
Mermer her ne kadar dayanıklı gibi görünse de aslında süngerimsi bir yapıdadır bu da renk değişikliklerine açık bir hale getirir. Bu yüzden su ya da yanlış temizlik malzemelerinin kullanımı durumu daha da kötü hale getirebilir. Yağ bazlı ürünler, gıdalar mermerin yüzeyinde kararma yapar aklınızda bulunsun :) İşte kararmış mermer nasıl temizlenir diye merak edenler için izlemesi gereken adımlar:
1. Adım: Ön temizlik
Yumuşak likit bir sıvı deterjana bir kaç damla aseton ekleyin. Amacımız yağı yüzeyden uzaklaştırmak. Bunu kararan bölgelere temiz bezle uygulayın ve sonucu bekleyin.
Eğer 1. adım yetersiz kalırsa
Kararan mermeri temizlerken 1. adımdaki karışım hafif kalırsa şu macunu hazırlayıp uygulayın. Oksijenli suya parfümsüz bebek pudrası ekleyerek ( elbette eldivenle) bir macun hazırlayın. Kararan yerlere uygulayarak üzerini streç filmle kapatın ve üzerine hava alması için ufak bir delik açın. 24 saat bekletin ve temizleyin.
2. adım: Mermeri arındırmak
Kararan mermerin rengi açıldıktan sonra sadece ılık su ve temiz bir bez ile yüzeyi temizleyin. Mutlaka kağıt havlu ile kurulayın.
Yanan Mermer Nasıl Temizlenir?
Mermer bir mutfak tezgahına sahip olmak ona nasıl baktığınızla alakalı olarak evinizde bulunabilecek en iyi veya en kötü mutfak yüzeyi olabilir. Diğer yanda mermer muhteşem görünür, stil katar ve aslında ısıya da dayanıklıdırlar. Yine de yanık lekeleri olabilir. Yanmış mermer nasıl temizlenir, neler yapılabilir diye endişe ediyorsanız, bu adımlar işinize yarayacaktır.
1. Adım: Karışım hazırlama
Bir kapta yarı yarıya amonyak ve su karışımı hazırlayın. Mutlaka uygulama ve hazırlama sırasında eldiven giymiş olun.
2. Adım: Yüzeye uygulama
Yanan mermeri önce nemlendirin. Sonra yarı yarıya amonyak/su karışımını uygulayın. 5 dakika kadar bekletin ve yüzeyin iyice emmesini sağlayın. Yumuşak bir fırça ile yüzeyi ovalayın. Lekeler tamamen kaybolana kadar uygulayın. Duru su ve temiz bez ile durulayarak kurulayın.
Mermer nasıl parlatılır?
Çok az ev sahibi, mermeri doğal yollarla nasıl temizleyeceğini ve onu hasardan nasıl koruyacağını bilir. Kimi zaman uzmanlarına yüklü miktarlarda ödeme yapmak zorunda bile kalabiliriz. Ancak zaman içinde matlaşan mermer yüzeyleri doğal olarak parlatacak bir yol elbette var. Şayet mermer nasıl parlar diye merak ediyorsanız, uygulama adımlarını anlatıyorum.
1. Adım: Gerekli malzemeler
Mermeri parlatmak için ihtiyacınız olan bir güderi parçası ( satılıyor) ve bir parça beyaz tebeşir!
2. Adım: Uygulama
Mermerin ebadına göre bir kutu beyaz tebeşiri havanda ezerek incecik bir toz haline getirin. Kuru mermerin üzerine serpin. Sonra güderi ile daireler çizerek parlatmaya başlayın.
3. Adım: Durulama
Tüm kalıntıları gidermek için tebeşir tozunu yumuşak ve nemli bir bezle dikkatlice silin. Sonra oluşan parlaklığı ortaya çıkartmak için kuru bir bezle tekrar silin. ve temiz, kuru mermerin üzerine serpin ve ardından güderi ile daireler halinde parlatın. Tüm kalıntıları gidermek için tebeşir tozunu yumuşak, nemli bir bezle silin ve ardından parlaklığı ortaya çıkarmak için kuru bir bezle tekrar silin.
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Mutfak mermerinin Eğer ki üzerindeki o pürüzsüz yüzey gitmişse Çünkü zamanla kullana kullana üzerindeki o cilalı Yapı yok oluyor bu sefer de ne yaparsan yap parlamak yapacağın şey bir berber ustası getirip gebersin parayla çevirmek Ya Da Bunu kendin de yapabilirsin Ama veya eşiniz yapabilir şimdi biraz yorabilir
Eğer gerçek mermer ise bazı lekeler kalabiliyor, içine işliyor ama granit veya çimston gibi ürün ise çamaşır suyu gayet iyi temizler. Ben daha dün mutfagımı gıcır gıcır yaptım. Baktığkmda kendimi görebiliyorum. Benim ki çimston ve çok sağlam gerçekten.