Camları iyi şekilde sildiğime her zaman emin oluyorum ama sonrasında bir bakıyorum ki lekeler kalmış hep, üstüne üstlük sildiğim bezin izi, suyun lekesi de cabası. Ben nasıl hakkından geleceğim bu işin, bilen varsa camdaki su lekesi nasıl çıkar, yardımcı olur mu?camdaki su lekesi
En nefret ettiğim şey sildiğim camlarda sonradan oluşan kireç lekeleridir. Bu yüzden temizleme adımlarında kullandığım bir iki taktik var. Seninle de paylaşmak isterim.
Camlarda neden su lekesi oluşur?
Kireçli su lekeleri, cam yüzeylerde beyaz ve bulanık gözükür. Bunun nedeni, sudaki bazların ve diğer minerallerin birikmesidir. Bu lekeler zor çıkmalarıyla bilinse de cam eşyalarının eski ışıltılarına kavuşmanı sağlamak için hem sıvı hem sıvı olmayan temizleyiciler kullanabilirsin
Camlardaki su lekelerini çıkartmak için hangi tür bez kullanılmalıdır?
Camlardaki su lekelerini yok etmek için kullanılan malzeme kadar bezin de etkisi vardır. Her ne kadar cam bezleri tavsiye edilse de ben eski % 100 pamuklu tişört ve kurulamak için de gazete kağıdı kullanıyorum. Mikrofiber bezler ise kesinlikle bu iş için uygun değiller.
Camdaki su lekelerini yok etmek için hangi ürünler kullanılır?
Evimde camlarımı silerken kullandığım iki farklı ürün var. Bunları seninle paylaşmak isterim.
Vim Silikonlu Temizleyici
Hem camlarımda hem elektronik eşyaların yüzeyinde kullandığım Sİlikonlu Temizleyici Sprey kesinlikle arkasında leke bırakmıyor, ize sebep olmuyor ve kolayca durulanıyor. Direkt cama sıkarak arkasından bezle silebilirsin. Kurulama ihtiyacı da haliyle kalmıyor. Ayrıca camlarımda tozlanmanın geciktiğini fark ettim bu da büyük bir artı :) Su kullanmadığın için leke de sorun olmayacak.
Bulaşık sıvısı ve beyaz sirke
Camlarda lekeye sebep olan şey aslında sudaki minerallerdir. Sİrke ile bunları biraz baskılayarak kireç lekelerini uzaklaştırırız. Bir tas ılık suya sıvı bulaşık deterjanı ve beyaz sirke eklemeni hem parlaklık verecek hem lekesiz bir temizlik elde etmeni sağlayacaktır.
Tuzlu su
Tuzla suyu karıştır ve bu karışımı, mineral lekelerini gidermek için kullan yani kireci. Tuz, bir tür ovma tozu görevi görür ve lekeyi parçalar. Karışımı lekeli yere sürerek dairesel hareketlerle yok olana kadar temizle. Ardından camı iyice durula.
Diş macunu
Camlarındaki su lekeleri üzerine ıslak bir beze aldığın bir parça diş macununu ( jel değil klasik macun) uygulaman lekelerden kurtulmanı sağlar. Sonrası ise standart şekilde durulama şeklinde ilerler.
Camları sildikten sonra benim de başıma çok gelmiştir bu durum ve inan çok sinir bozucu olduğunu da biliyorum. Fakat seni temin ederim ki camdaki su lekesinin çözümleri oldukça basit. Kendim de araştırıp deneyerek birkaç püf noktası edindim, camdaki su lekesi nasıl çıkar diye merak eden kim varsa yardımcı olmak için bu yöntemlerden bahsetmek istiyorum.
Camdaki su lekesi nasıl çıkar?
cam silmek
Cam ve su lekesi maalesef ayrılmaz bir ikili. Çünkü camları silerken bolca temizlik ürünü veya evde kendi yaptığımız karışımları kullanıyoruz, temiz olsun diye de bol bol kullanınca leke kalacağını hiç hesaba katmıyoruz. Halbuki cam temizliği belki de ev temizliğinin en kolay kısımlarından biri. İstersen camdaki su lekesi nasıl çıkar buna değineyim biraz.
Silikonlu Yüzey Temizleyici
Camdaki su lekesi nasıl temizlenir diye endişe ediyor ve temizleyici önerisi istiyorsan, silikonlu camsil kullanabilirsin. Özellikle yüzey temizliğinde etkili olan bu temizlik ürünü ile camları leke bırakmadan silebilirsin. Zaten silikonlu cam temizleyicilerinin sevilme sebebi de az ürünle çok iyi ve kalıntısız temizlik yapmaya olarak sağlamasıdır, aklında bulunsun ;)
Limonlu Su
limonlu su
Limonun temizlikteki gücüne artık hepimiz hakimiz. Özelikle camdaki su kireç lekesi nasıl çıkar diye merak edenlere limonun asitli yapısından faydalanmasını tavsiye ediyorum. Her ne kadar güçlü bir temizleyici de olsa limon, yapısı itibari ile iz bırakabilir, bunun için de fısfıs şişesine 1limonu sıktıktan sonra 1-2 bardak kadar ılık su eklemenizi öneririm. Böylece kalıntı diye bir şey kalmaz, su lekesini de geçirir.
Sirkeli Su
Sirkeli su
Sirkeli su, tıpkı limon gibi camlarda su lekesi kalmaması için uygulanabilir etkili yöntemler arasındadır. Özellikle sirkenin lekeleri çıkartmadaki etkisi, her yüzeyde ve kumaşta kullanmamızdan bellidir. Eğer cam silmede sirkeli su kullanacaksan, fısfıs şişesinin yarısını elma sirkesi veya beyaz sirkeyle, diğer yarısını da ılık (arıtma olursa iz bırakmaz) suyla doldurursan, camlarını iz bırakmadan temizleyebilirsin.
Ayrıca camdaki su lekesini ne çıkarır diye merak ediyorsan, camı sildiğin temizlik malzemesinin kalitesi ve yapısı da son derece önemlidir. İyi bir cam bezi, suyu tamamen çekebilen bir cam silme aparatı ve camı nemli şekilde sildikten sonra kurulamak kısımlarına kesinlikle dikkat etmelisin. Çünkü camı kalıntısız, lekesiz silip pırıl pırıl yapmanın sırrı iyi bir temizlik ürünü ve iyi bir temizlik malzemesinden geçer.