Selam temizlik pıtırcıkları 💚 İlk defa başıma böyle bir şey geldi açıkçası. Bu aralar çok sık kettle kullandığım için kireçlendi galiba. Peki kireç tutan kettle nasıl temizlenir, kettledan kireç temizlemek için neler yapabilirim?
Kettledan kireç temizlemek için neler yapabilirim?
suyu ketıla doldur ve kaynat. İçerisinede bir paket, ki paketin büyüklüğüne göre yarım paket te olur sanırım. Bunu koyduktan sonra 7 8 saat sonra doğal olarak tertemiz oluyor. Tavsiyem bu gibi şeylerle uğraşmamak için su arıtma cihazı kullan.
Kettle’lardaki kireç tortusu sadece çirkin bir görüntü yaratmakla kalmaz aynı zamanda kaynayan suyun tadını da etkiler. Temizlenmezse çay ve kahvelerin tadını bozar. Eğer kettle kireç temizleme yöntemlerini merak ediyorsan, bildiğim yöntemlerle yardımcı olmak isterim.
Kettle İçindeki Kireç Nasıl Temizlenir?
Kettle içindeki kireci temizlemek, cihazın kullanım ömrünü direkt olarak etkilemektedir. Ben evimde aşağıdaki yöntemleri ve ürünleri dönem dönem kullanıyorum. Üstelik kettle’ım cam olduğundan çok daha titiz davranıyorum.
1- Kireç Çözücü
En pratik ve en sevdiğim yöntem kesinlikle bu :) Sirkeli Kireç Çözücü ile cam kettle’ım kireçten arınıyor. 1 çay bardağı Sirkeli Kireç Çözücü’yü cihaza döküp üzerine su ekleyerek kaynatıyorum. Soğuyana kadar bırakıp ardından güzelce duruluyorum. Bir kez de sadece su ile kaynatıp işlemi tamamlıyorum. İçeriğindeki sirke ve ağır kimyasallardan arınmış formül geride bir tat ve zararlı madde bırakmadan kireç tutan kettle’ı tertemiz hale getiriyor.
2- Sirke
Kettle temizleme süreci genel olarak uzun sürmez. Sirke kullanmak ise bu işlemi çok daha hızlı hale getirir. Kettle’ı maksimum seviyesine gelene kadar su ve beyaz sirke ile doldur. 1 saat beklet. Sonra içindeki suyu kaynat ve soğumasına izin ver. Ardından bir kaç kere su altında durula. Sonra sadece su koyarak son bir kez daha kaynatarak işlemi tamamla.
3- Limon
Limonla kettle içindeki kireç nasıl temizlenir diye merak ediyor olabilirsin, çünkü limonu tek başına temizlikte pek kullanmıyoruz ama etkili olduğunu söyleyebilirim. Limon, içeriğindeki asit ile kireç tutan kettle için pratik bir çözümdür. Bir limonu ince ince dilimle. Ardından kettle’ı su ile doldurup içine limon dilimlerini at ve kaynat, 30 dakika beklet sonra bir daha kaynat. Bu işlemi 3 defa tekrarla. Sonrasında duru su ve soğuk su ile güzelce durula. Aynı şekilde kettle kireç temizlemede limon tuzu da tercih edebilirsin.
4- Karbonat
Şayet elinde karbonat varsa ve kettle kireci nasıl temizlenir karbonat ile diye merak ediyorsan hemen anlatayım. Karbonat ile temizlerken 2 farklı yol vardır. İlki 1 çay kaşığı karbonatı yarım litre suya koyarak bir çözelti hazırlamak ve kaynatmak. 15-20 dakika kettle içinde bekletip, bir kaç kez duru su ile temizlemek. Diğer yöntem ise, karbonat ve su ile bir macun hazırlayıp kireç olan bölgelere diş fırçası ile uygulamak ve ardından durulayarak işlemi bitirmek. Kettle kireç temizlemede karbonat da oldukça etkili, sen de deneyip göreceksin.
Kettle kullanmadığımdan bilmem de çaydanlık kireci için ben şöyle yapıyorum; Bir dene istersen😊 Bir yemek kaşığı dolusu limon tuzunu içine döküp üstüne de 1 paket karbonat ekliyorum. Sonra içine yeteri kadar su doldurup ocağa koyuyorum 20-30 dk kaynatıyorum suyu azaldıkça ekliyorsun kireç çoksa daha fazla da kaynatabiliyorsun. Sonrasında da suyunu döküp bulaşık teliyle biraz ovalayıp tüm kireç kalıntılarını gideriyorum. Tekrar su koyup kaynatıyorum bi 10-15 dk ki içerisinde kalıntı kalmamış olsun diye. Sonra suyunu döküyorum bulaşık deterjanıyla yıkayıp kurumaya bırakıyorum.
Markette kireç tutan kettle ve çay makinesi için kireç sökücü var.. Çeşme suyu kireç yapıyor. İçme suyu kireç yapmıyor. Ütü'nün içine bile musluk suyu değil temiz içme suyu koyuyorum. yoksa ütünün içini bile kireç bağlıyor
Bir limonun suyunu sıkıp kettle içerisine boşaltıp 15 – 20 dakika bekleyin. Ardından kireçli bölgeyi biraz geçecek şekilde su ekleyerek ısıtıcıyı çalıştırın. Suyu boşaltın ve soğuk su ile durulayın.