Hierapolis Antik Kenti MÖ 2. yüzyılda kurulan Hierapolis Antik Kenti, antik çağda şifa, inanç ve ölüm kavramlarının aynı şehirde buluştuğu nadir merkezlerden biridir. Roma döneminde önemli bir sağlık ve inanç kenti hâline gelmiştir. Pamukkale Travertenleri Pamukkale’nin bembeyaz travertenleri, yer altından çıkan kalsiyum karbonatlı sıcak suların binlerce yıl boyunca oluşturduğu doğal teraslardır. Bu sular, Hierapolis’in kurulmasının temel nedenidir. Antik Havuz (Kleopatra Havuzu) Depremlerle yıkılan tapınak sütunlarının içine düştüğü bu termal havuz, Roma döneminde tedavi ve sosyalleşme alanı olarak kullanılmıştır. Günümüzde antik kalıntıların arasında yüzmek mümkündür. Apollon Tapınağı Kentin dini merkezlerinden biri olan tapınak, kehanet ve şifa tanrısı Apollon’a adanmıştır. Rahiplerin otoritesi ve dini ritüeller bu alanda yoğunlaşmıştır. Cehennem Kapısı (Ploutonion) Apollon Tapınağı’nın altında yer alan Ploutonion, yer altından çıkan zehirli gazlar nedeniyle antik çağda Hades’in diyarına açılan geçit olarak görülmüştür. Nekropol – Ölüler Şehri 1200’den fazla mezarın bulunduğu nekropol, Anadolu’nun en büyük yer üstü mezarlık alanıdır. İnsanlar buraya şifa aramak kadar ölümü karşılamak için de gelmiştir. Aziz Philip Kilisesi İsa’nın havarilerinden biri adına yapılan St Philip Kilisesi, kentin Hristiyanlık dönemindeki önemini gösteren güçlü bir simgedir. Antik Tiyatro Yaklaşık 15 bin kişilik kapasitesiyle dağ yamacına inşa edilen tiyatro, mitolojik kabartmaları ve etkileyici akustiğiyle Roma mimarisinin öne çıkan yapılarındandır. Genel Bakış Pamukkale–Hierapolis, doğa ile inancın, yaşam ile ölümün iç içe geçtiği eşsiz bir antik kenttir. Bu özelliğiyle sadece bir turizm noktası değil, insanlık tarihinin açık hava müzesidir.
Pamukkale hakketiği değeri görmeyen bir ortak mirastır.
Güncellemeler
4 ay
...
Pamukkale – Hierapolis hakkında bunları biliyor muydunuz?
Hayır bilmiyorum daha önce hiç gelmedim , okurken bile ülkemizin bu güzellikleri beni heyecanlandırdi 🤗çok güzel bir paylaşım olmuş okuyanlara umarım faydalı olur elinize emeğinize sağlık 🙏 🌺
Karakter sınırlaması var kırmızı suya gelene kadar hierapoliste antik morg zeytinyağ imalathaneleri gibi birçok detaylar var. Kendi çektiğim bir sürü görsel var ama ekleyemedi.
Vay hocam, ne güzel özetlemişsin ya, resmen ders niteliğinde yazı olmuş 👏✨
Pamukkale–Hierapolis gerçekten “dünya harikası” seviyesinde ama bizde bazen kıymeti bilinmiyor gibi hissediyorum. Travertenler, antik havuz, tiyatro, nekropol… hepsi tek pakette, daha ne olsun? Fotoğraflar da efsane, özellikle balonlu kareler masal gibi duruyor 🎈
Gitmeyen herkesin listesine eklemesi lazım bence. Sen bu kadar güzel anlatınca insanda direkt bilet alasım geldi 😄✈️
En İyi Cevaplar