Azerbaycanlı bir erkeğin yorumunu görmüştüm. Kendilerini eleştiren Türk erkeğine "en azından bizim kadınlarımız, çocuklarımız geceleri bile korkmadan dışarıya çıkabiliyor özgürce" demişti.. Kardeş ülke olduğumuz halde oradaki erkeklerin bu denli olgun oluşları hayran olacak cinsten.. bir de buradaki çoğu eğitimsizler hayattan soğutan cinsten 🤦🏻♀️
Azerbaycanlıyım, orada da yaşıyorum. Elbette her ülkenin şeref, sizi vardır ama kendi ülkem diye söylemiyorum erkeklerimiz bu konularda çok çok iyi. Mesela gece dışardasın yürüyorsun teksin diyelim, önümden gelen erkek direkt yolunu değiştiriyor, ya da yanımdan çok hızlıca geçip gidiyor. Her zaman böyle oldu, ya da bacım bir ihtiyacın var mı diye mutlaka sorulur. Çok başıma geliyor böyle. Açıkcası Türkiye'ye gelmeye korkuyorum.. 😑
Türkiyede olsa erkekler gözleriyle ve sözleriyle taciz ediyorlar kadınları. Gece bir erkeğe denk gelsen ya seni takip ediyor ya da illa birşeyler söylüyorlar maalesef. Taciz etmeyi kendilerine hak olarak görüyorlar
Allah bela larını versin öylelerinin ya. Benim de başıma bu yıl takip edilme olayı geldi ama yaşlı bir bağımlı tarafından 😑 ittirsen laps diye yere yapışır grzklı
Azerbaycanlı kadınlar da Türk kadınlarını eleştiriyor. Evlenseniz kocanızın ayağını yıkar mısınız sorusunun olduğu sokak röportajına birçok yorum yapmışlar. Azerbaycanlı kadınların yorumu biz kocamızın ayağını yıkıyoruz ne var bunda. Türkiye'deki kadınlar erkeğine değer vermiyor, ondan sonra Türk erkekleri neden yabancı kadınlarla evleniyor diye şikayet etmesinler yazmıştı. Bu şekilde yazan en az birkaç Azerbaycanlı, birkaç Türkmenistanlı gördüm, gerisi Kırgızistan, Dağıstan, Tacikisitan gibi milletlerin kadınlarıydı. Bu arada İranlılar da eşlerimizi çok severiz, ayaklarını dahi yıkarız diyorlardı.
İşte o yorumu yapanlar türk erkeklerinin aslında nasıl birisi olduklarından haberleri yok. Mutlu olmadığı halde, eşinden değer görmediği halde evliliğine devam ettiren birçok kadın var. Türk erkekleri evlendikten sonra değer vermeyi bırakıyor. Kadını hizmetçi olarak görüyorlar artık her şeylerini kadından bekliyorlar ama yabancı bir kadınla evlenseler bunu yapamazlar, yapmıyorlar da. Görüyorum yabancı kadınla evlenmiş ama sabah kahvaltısını ev işlerini bile erkek yapıyor ama türkle evlense kıçını kaldırıp bir şey yapmaz. Türk erkekleri iki yüzlü.
Bence tek taraflı konuşmayın. Herkes eşine değer vermiyor değil. Bu dönemde insanların davranışlar çok değişti. Eskiden bir kadının kocasına evde her türlü yardım etmesi, yorgun gelen kocasının ayağını yıkaması normal karşılanırdı. Çünkü erkekler inşaat işi, tırcılık, kamyonculuk, amelelik, boyacılık vb. zor işlerde çalışabiliyor. Dolayısıyla vücudu yıpranıyor ve ayakları terliyor. O zamanlar kadınlar kocalarına evde her türlü yardım ederdi, hatta banyoda veya kuvette ayaklarını yıkardı. Legende yıkayanlarda vardı. Bunlar eski Türk Filmlerine ve dizilerine bile konu olmuştur. Bugün insanlara normal gelen birçok şey eskiden normal gelmezdi. Mesela genç kızlar eskiden kaşlarını bugünkü kadar çok almazdı. Bundan 50 - 60 yıl önce bir genç kız olduğu haliyle güzel kabul edilir ve bir erkekle evlenmeden yüzüne kaş alma gibi müdehaleler yapmasına izin verilmezdi. Kızlar annesinden izin alırdı kaş aldıracakları zaman. Bugün ise bir genç kızın kaş aldırması oldukça normal olarak gözüküyor. Yanlış mıyım?
Genç kızların kaş alma örneğinden ve diğer bahsettiğim şeylerden gelmek istediğim konu Türk Kadını değişti. Eskiden kanunlar erkeğin ailenin direği olduğu, ailenin reisi olduğu, evi geçindirenin erkek olduğu şeklinde hazırlanmıştı. Onun için erkek bir kadınla evlenecekse her türlü maddi manevi emeği sergiliyordu. Çünkü Osmanlıda kadının boşanmasına izin verilmeyen dönemden cumhuriyet dönemiyle birlikte kadının boşanmasına izin verilen bir döneme geçtik. Son 20 - 25 yılda da boşanmalar arttı. Eskiden düğün, ev eşyası, nişan - düğün takısı altını, araba alması beklenen ve alan erkek, artık kadınların tek sözüyle boşanma imkanına yasalarla birlikte eriştiği için ve kadının beyanı esastır düşüncesi olduğu için bir anda boşanılıp - terk edilebiliyor. O zamanda erkek 5 milyon ev alma, 1 milyon düğün ev eşyası, 400 bin altın - takı masrafı, 1 milyon TL araba masrafı neden yapayım ki diye düşünüyor. Kadın evlendikten sonra alınan mala para vermese de ortak oluyor. Erkekten ömür boyu nafaka alıyor. Kaıdn bu nafakayı eski kocasından alıp başka bir sevgili bulup bu parayı yiyebiliyor. Yani bu şekilde kötülük yapan kadınlar da var. Erkekte bunları görünce artık kadınlara eskisi kadar emek vermiyor. Şuanda 30 yaşına gelip hiçbir kadına arkadaşlık, tanışma teklif etmeyen erkek bile vardır. Ben böyle erkeklerin olduğunu pek çok defa duydum.
Abimin evine gelen Özbekistanlı aile dostumuz vardı. Kadın maddi durumu çok iyi olan bir kadın. Özbekistan'da oğlunun oteli var, kadın bu otelde hak sahibi. Ama oğlu Türkiye'ye sadece güvenilir bir kişinin evine gitmesi şartıyla izin veriyor. Onun yine Türkiye'de yaşayan Özbekistanlı bir arkadaşı daha var. Onun sayesinde bizim ailemizi tanıyorlar. Bu iki kadın bizim aile dostumuz. Kadın Türkiye'de kalırken abimin çocuğuna da bakmak istedi. Hazır gelmişim, sizin evinizde kalayım çocuğa bakayım, haftasonu beni gezdirirsiniz dedi. Abimin çocuğuna bakarak 1,5 - 2 ay geçirdi. Abim çocuk oturağını kucağına takıp çocuğu taşıyor, çocuğu sırtına alıyor, parkta salınacak sallıyor, çocuk parkta uzak bir yere kaçmak ister abim peşinden gider, bir de tüm bunları yaptığı halde abimin eşi onun yaptığı şeyleri beğenmez, bağırarak onu yönlendirmeye çalışır. Abimin eşi ev, park, sokak dahil her yerde abime bağırır ve onu rezil eder. Abimin evinde kalan bu Özbek Aile dostumuz da bunların hepsine şahit oluyor tabi ki. Onun de oğulları, gelinleri ve torumları var. Özbek Kadın Havalimanına gidip ülkesine dönmeden önce bize şunları söyledi. Benim ülkemde kadınlar erkeklere böyle bağırmaz, erkeklere bu kadar iş yaptırmaz, kadınlar erkekleri bu kadar aşağılamaz dedi. Benim gelinlerim benim oğullarıma bu kadar kötü konuşamaz, konuşsa evlilikleri uzun sürmez dedi. Benim ülkemde Özbek Kadınları erkeklere saygısız konuşmaz diyor. Kadınlar sigara içmez diyor. Sadece abimin eşini değil, diğer tüm Türk kadınlarını da sigara içme gibi konularda eleştiriyordu. Bizim ülkemizde erkekler parkta çocuklarının arkasından bu kadar koşmaz diyordu, kadınlar Türkiye'de erkekleri köle yapmışlar diyordu.
O sokak röportajında da Özbekistan, Türkmenistan, Dağistan, Tacikisitan, Kırgızistan, İran'dan kadınlar Türk kadınlarının erkeklere yeteri kadar emek vermediğini söylüyor ve Türk Kadınlarının böyle davranırsa Türk Erkeklerinin yabancı milletlerin kadınlarıyla evlenme isteğini normal karşılaması gerektiğini söylüyor. Türk Kadınlarının sosyal medyada birkaç paylaşımından gördüğüm şeyler şu şekilde: Türk erkeğine gün yüzü göstermeyin, Türk erkeğini aşağılayın, Türk erkeklerini sürekli tersleyin, Türk erkeklerine evin içinde sürekli bağırın, Türk erkeklerini yatakta cezalandırın. Kadınların sosyal medya paylaşımları sürekli bu şekilde. Onun için Türk erkekleri şuanda en çok Endonezya, Fas, Özbekistan gibi ülkelerden evlenmeye başladı, önceden Suriye - Azerbaycan'da vardı, yakında Türk Erkeklerinin evleneceği ülkeler Tayland, Kamboçya, Vietnam, Filipinler gibi ülkelerdir. Çünkü bu ülkelerde düğün çok ucuza maal oluyor, hatta bazı kadınlar düğünün yarı masrafını üsteliyor. Filipinlerin birçok bölgesinde kadınlar eğer evlenmiş boşanmışsa veya evlenmeden bir çocuğu olmuşsa erkekten düğün dahil hiçbir şey istemiyor.
Filipinlerin büyükşehirleri, turisttik bölgeleri dışında kadınların beklentisi neredeyse yok gibi. Eşyalı ev kirası+elektrik+su faturası 5.000 - 10.000 Filipin Pesosu (3.600 TL - 7.200 TL), kızın ailesi düğün için hiçbir şey istemiyor, evlendikten sonra ayda 2000 - 3000 TL para verirsen ailesi dua eder. Çünkü insanlar az ile yetinmeyi biliyor. Filipinli kadınlar hem çocuklarına bakıyor hem kadının ailesi çocuğa sahip çıkıyor hem de çalışıyorlar. Filipinli kadınlar hayat zor demeden bakkal market işportacılık olsun çalışıyor. Türkiye'de bir erkeğin ekstra zengin olmadığı sürece 8 - 10 yaş küçük bir kadınla evlenmesi mümkün değil, şu an kadınlar yaşına denk erkek istiyor, Filipinlerde ise kadınlar yaşı problem etmiyor. 30 - 40 yaşındaki bir erkek 18 - 25 yaş arası bir kadınla çok rahat evlenebilir. Filipinlerde 18 - 25 yaş arası bir kadın 40 - 50 yaş arası bir erkekle de evlenebilir ama ben uç örneklere girmiyorum. Benim dediğim 8 - 10 yaş arası fark.
Hangi ülkeye gidersen git muhakkak olumsuz bir tarafı vardır. Şu ülke bu ülke iyi demenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Ülkemizin tabii ki de düzeltilmesi gereken şeyleri vardır ancak Türk milleti kadar cesur ve zor bir durumda bir olmayı başarabilecek ülke var mı bilemiyorum varsa eğer birinci sırada Türkiye olur. O yüzden başka bir ülkede yaşamayı hiç bir zaman istemedim
Azerbaycan gerçekten hem kültürel yakınlık hem de misafirperverlik açısından büyüleyici bir yer. İnsanları sıcakkanlı, yemekleri şahane ve şehirleri de hem güvenli hem de estetik. Resimdeki Bakü'nün simgesi Flame Towers mesela, bir harika! Ama şunu da unutmamalı, her ülkenin kendi dinamikleri var, iyi ve kötü her yer için geçerli.
Oralarda yaşamak farklı bir deneyim olurdu tabii, özellikle Azerbaycan'ın kültürünü daha yakından tanımak açısından. Ama insanlar konusunda genelleme yapmamak lazım; güzel olan tarafları şahit olunca fark edebiliyorsun. Dediğin nokta ise çok dikkat çekici olmuş; böyle güvenli ve medeni ortamlar görmek hepimizin umudu. 😊
İstemezdim başka ülkede yaşayacak olsam neden Türkiye ile benzer bir ülkede yaşayayım 😅 Türkiye'de kalırım daha iyi
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
7 ay
ne alakası var Azerbaycan da 10 milyon kişi var Türkiye de 86 milyon her türlü hırsızı sapığı katili bizim ülkede daha fazla mesela ABD de kaç milyon suçlu var
Burada başka birinin yorumuna atlayıp insanların giyimine göre sana bakıp bakmadığını karışıp karışmadığını yazmışsın ama emin ol Azerbaycan'da kızlar daha açık giyiniyor ve ona rağmen orada sizler kadar sapıklık yapanlar yok özgür yaşıyorlar. Ama işte siz de "kadın böyle giyindi kesin benim için böyle giyindi hadi hemen taciz edeyim" kafasındasınız
Benim yabancı ülkeye giden çok arkadaşlarım var ve hepsi de gayet özgür kişiler benim gibi. Orada bir kere bile tacize uğramamışlar açık giyindikleri halde adamlar dönüp bakmıyorlarmış bile ama Türkiye'de tam tersi yedisinden 70'ine erkekler dönüp bakıyor ya sözleriyle ya da gözleriyle taciz ediyorlar. Ve ayrıca kapalı kadınlar da bu ülkede tacize uğruyor küçücük çocuklarda. Siz kendi düşünce yapınızı değiştirmeniz lazım. Kadınlar bir şey yaparsa sizin için yapmıyorlar sen bir yerini açıp dışarıda dolaşsan hiçbir kadın sana dönüp de sapıklık yapmaz.