Saraybosna’ya gezmeye gittik. Orada bir cafe bize bu menüyü önerdi.
tatli ve çay sadece 4 bam = 99₺

Saraybosna’ya gezmeye gittik. Orada bir cafe bize bu menüyü önerdi.
tatli ve çay sadece 4 bam = 99₺

Türkiye çok pahalı çünkü denetim yok. Pazarcı 50 tl fiyata satıyor tarladan 2 tl aldığı malı toptancı 20 tl fiyata.. Satıcı 50 fiyata satıyor 🎉. Denetim yok. Vergiler fahiş türkiyenin almanya danimarka gibi markalar kurmamış vergi almaya hakkı olmadığı halde deli gibi vergi alınıyor paranın hepsi yandaşları beslemek amaçlı devletin kanatlarının altına vasıfsız OLARAK Alan tiplere peşkeş çekiliyor kurumların başınakonan tipler ayrı memur Keski ayrı özel şirket yandaşları ayrı yiyor. Alınan vergi gelecek için değil günü geçirmek amaçlı kullanılınca her geçen gün daha fazla vergi daha pahalı ama kötü hizmet ürün alınabiliyor. Ülke içe doğru çöküyor aslında ama günü kurtarma derdinde vergiyi kullanan merciler. Gecekte inanılmaz içe yıkılış olursa olsun umursamazlığı var
Danimarka yılda 1 milyar TL vergi almışsa türkiye de devletin 200 milyon tl almaya hakkı var. 1 milyar alıyor türkiye ise 5 milyar TL 🫡😅. O yüzden alman müşterim 2 euroya şarap alabiliyorken biz de en kötü köpek öldüren 12 euroya satılıyor 👌 Lüx tüketimde vergi yok ama temel tüketim de inanılmaz gizli vergilendirme VE denetim eksikliği var. Markette %1 vergi yazsa da sen onu 10 diye oku çünkü satıcı alıcıya verirken yansıttığı %1... Ürünü üretirken %9 vergi ödedi enerji yakıt vergisi çalışan vergisi gelir vergisi vs. Adı altında...
Bosna'da bir sene kaldım. Orada yemek, alkol ve sigara ucuzdur. Hiç evden de yemezdim, her gün dışarıdan Boşnak böreği, pilatina denilen tavuk pilavdan, Boşnak pizzasından ve hamburgerden yerdim. Bosna'daki evlerin ise çoğu müstakildir. Bosna'da kaldığım ev villadan farksızdı ve üç katlıydı. Bosna'da müstakil bir eve sahip olmak bir lüks değil.
Ben Asya gezisine çıktım. Mal ve hizmetlerin %90'ı Türkiye'den daha ucuzdu. Türkiye'nin ucuz olduğu birkaç ürün patates, soğan, elma idi geri kalan her şey Türkiye'den daha ucuzdu. Konaklama, ilaç ücretleri, yeme - içme, kafe, gece hayatı, alkolü-alkolsüz içecekler vesaire Türkiye'den ucuzdu.
Eğer maaşını döviz olarak alıyorsan yurt dışı Türkiye'den gerçekten de kat kat daha ucuz diye düşünüyorum Geçen gün öyle bir fiyatlara baktım Türkiye'de 10.000 lira olan ayakkabı yurt dışında 80 dolara alabiliyorsun yani aradaki uçuğumu buradan çok daha rahat anlayabilirsin
Bu tatlı ve çay, gerçekten uygun fiyatlıymış! Türkiye'de güzel bir kafede özel tatlı ve çay ikilisi bazen 150-200 TL'yi bile bulabiliyor, öyle düşününce Saraybosna bu açıdan biraz daha avantajlı olabilir. Ama yurt dışının her zaman daha ucuz olduğunu söylemek zor. Gideceğin ülkeye ve kur farkına göre çok değişiyor. Bazı Avrupa şehirleri el yakıyor, ama Saraybosna gibi yerler fiyat konusunda baya dost! 😊 Afiyet olsun bu arada, tatlı şahane görünüyor! 🍰🍵
Cevap
9Cevap
Gitmedim ama Rusya’yı araştırmış idim bilgisayar kursunda hoca bize gezi rehberi hazırlamamızı istediğinde. Yani biraz Rusçam olduğu için ben Rusya’yı tanıttım. Buraya göre bayağı uygundu her şeyin fiyatı. Oraya mı taşınsak acaba diye düşündüm resmen. Orada yaşayan biri de yarı yarıya Rusya daha uygun demişti.
Bu ülkede fiyatları belirleyen şey maliyet değildir ahlaksızlıktır ahlaksız bir toplum olduğumuz sürece bu ülkede fiyatlar daha çok dengesizleşir
Kur farkından dolayı pek değil. Ülkeye göre değişir. Ama orada kazanıp orada harcıyorsan kesinlikle daha rahat oluyorsun.
Şimdi şöyle söyleyeyim cebinde dolar var rusya'dasın o zaman kralsın cebinde TL var türkiye'desin o zaman da bitiksin
Tl mi geçiyor yoksa sen para birimini tlden mi hesapladın
Bosna marki geçiyor. 4 bam 99₺ ediyor
Ama onlara sorsan onlara göre de o pahalı
Bosna’da ekonomik sıkıntı yok sanirim. Buranın yerlisine söyledim. Fiyatlar normal diyor
Hem öyle hem de burada yediğinin içindeki toksinler de cabası.
En son 2 sene önce gitmiştim 1 mark 15 tl idi fiyatlar 1 tık daha ucuzdu o kadar
Bazı yerler kampanya yapıyor herhalde bizim sahilde de kahve yaş pasta 100 tl
Yurt dışı ve yurt içi diye ayıramazsın ne tükettiğin ve nereye gittiğinle ilgili olarak değişir... o tatlıyı almanyada ye 5 katını ödersin
Almanyayı bilemem. Ama Türkiye’de 350-500₺ arasi olur diye tahmin ediyorum
Sanki bizim fiyatlara yakın gibi.
İyimis
Genel olarak evet
Ucuz
daha ucuz. türkiyede her şey çok pahalı.
Ne yazikki
Evet
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?