2017'de 5, 2018'de ise 3 günlüğüne gitmiştim İstanbul'a. İlk gittiğimde otelime valizimi koyup, sonrasında kahvaltımı yapmamın ardından sabah erkenden bir çok yere gittim. Takip eden dört gün boyunca da sabahtan akşama belli başlı bir çok tarihi yeri ve müzeleri (Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya, Sultanahmet, Topkapı Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Galata Kulesi, Kapalı Çarşı, Süleymaniye, İstanbul Oyuncak Müzesi, Gülhane Parkı, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ve Eminönü) gezdim. Sonraki üç günlük gidişimde ise Dolmabahçe Sarayı, Resim Müzesi, Saray Koleksiyonları Müzesi, İstanbul Deniz Müzesi ve az sayıda insanın bildiği Zanaat Atelye isimli tarihi bir mekana gittim. Tabi, gezip göremediğim hala çok mekan ve yer oldu. Kısacası ortalama en az 15 gün yeter bence. Çünkü, bazı müzeler çok büyük ve kısım kısım, ayrıca mekanlar arasındaki ulaşım mesafesi ve İstanbul trafiğini de göz önüne alırsak her gidilecek yere en az birkaç saat ayırmamız gerek. Bu da 14-15 günlük bir süreyi kapsar. Bunun yemesini içmesini saymıyorum bile.
Bu arada özellikle tarihi müzeler ve mekanlar önündeki gişe kuyrukları da zaman kaybettiriyor. Mesela benim gibi detaylıca incelemeyi seviyorsan zaman kavramı daha bir önemli oluyor.
Hızlı bir gezi ise Anadolu yakası için 5, Avrupa yakası için 10 gün. Yok doya doya sindire sindire dersen ikisi için en az 1 ayı gözden çıkarmak lazım.
Merhabaa canımmcım 🙄😂 Her yerini doya doya gezeyim dersen bence 10 gün bile belki yetmez☺️ Aynı sempte bile saatlerce vakit geçirmelik farklı mekanlar var. Benim şahsi fikrim İstanbul bir kere tatile gelip bitirilebilinecek bir Şehir değil. Yani ben uzun zamandır yaşıyorum ve hala gitmediğim mekanları yerleri var, ki her misafirim geldiğinde turlar düzenleyip gezeriz yinede bitmedi bitmiyor. Ne kadar küçük bir şehir olsada iç içe iç içe milyon tane güzel mekanı, yeri var 🤗 İstanbul gezilmek seyahat edilmek için muhteşem bir şehir. Yaşama konusunda aynı fikirde değilim maalesef☺️😒
3 gün içerisinde ortalama yüzde 50 ni gezmiştik arkadaşla dolu doluydu baya yorulmuş olarak olarak otele dönüyorduk Bir üç gün daha olsaydı tamamını da gezerdik herhalde görülecek tarihi yerlerin hepsini kapsayacak bir gezi planlıyorduk sonra o evlendi gitti bende tek başıma gezmekten keyif almıyorum:)
Tarihi güzellikleri birbirine çok uzak değil, anadolu tarafında belli ilçelerde boğaz ve marmara boyunca, avrupa yakasında boğaz+galata etrafında toplanıyor. Biri Sarıyer'de öteki Tuzla'da Silivri'de gibi bir durum yok. Sabahtan akşama kadar dışarda olacak bir iklim varsa 2-3 gün yeterli, zaten her yerde metro tramvay taksi var. Sadece tarihi güzellikleri değil, mekan semt ada doğal park gibi yerleri de gezmek isterim dersen o zaman ulaşım yükün artıyor bir haftada ancak biter.
İstanbul'u komple bitirmek çok zor. Bir günde birbirine yakın birkaç yete gittiğini düşünerek en az 1 hafta diyorum. Ha yine tam bitmez yüksek ihtimalle ama genel bilindik yerlerini gezersin.