Çok hassas bir soru. Türkiye’de çok farklı yaşam tarzlarına sahip iki blok oluştu. Hızla da ayrışıyorlar. Aralarına –bence– yapay duvarlar örüyorlar ve bu duvarlar hızla yükseliyor. Dolayısı ile bu sorunun cevabını bu hassasiyetleri dikkate alarak vermekte yarar var.
Şimdi adım gibi eminim, bloklardan birisi hemen karşı çıkacak, diğeri de hemen bu önerinin yanında yer alacak. Hatta yepyeni bir toplumsal polemik konumuz olacak. Bu nedenle çok hassas bir soru. Bir taraf bu öneriye karşı çıkanları kafir ilan edecek, diğer taraf ise bu öneriyi destekleyenleri yobaz diye yaftalayacak.
Türkiye’nin böyle bir döneminde ortaya atılan bu öneriyi, sonuçları itibarıyla çok iyi niyetli bulamıyorum.
Zira kavgaya ve saflaşmaya neden olacak.
Ben her zaman bir orta yol ve çözüm bulma taraflısı oldum. Her zaman dengeden, birlikten, bütünleşmeden ve toplumsal barıştan yana saf tuttum. Bu durumda da aynısını düşünmek zorundayız. Bir çözüm üretebiliriz. Bakın ne diyorum;
Namaz kılan insanlarımızı da düşünelim. Otobüs işletmeleri bu zoruna yaratıcı bir perspektiften bakarlarsa çözümüme yaklaşabilirler. Firmalar namaz hassasiyeti olan insanlarımız için özel otobüsler hazırlasınlar. İçinde seccade, kıble için pusula, namaz için açılabilecek alanlar olsun. Bu otobüslere binenler için otobüsün bir tarafında abdest alma muslukları bile olabilir. Yeter ki isteyelim ve araştıralım.
Böyle bir sefer için ekstra ücret konsun. Namaz hassasiyeti olan insanlarımız bana göre bu fazladan ücret farkını seve seve öderler.
Benim cevabım bu; aman hassasiyetlere dikkat. Zaten bölündük bölüneceğimiz kadar. Ateşe daha fazla odun atmanın anlamı yok.
Adil bey cehalet çatışmayı üretir, zeka ise uzlaşmayı... Toplumun çoğu cahil ve siyasetçiler de bütün sorumsuzluklaruyla bunu körüklemekten geri durmuyorlar. Fikrim o ki böyle bir uzlaşma kültürünü oluşturmanın imkan ve olanağı bu topraklarda asla olmayacak, Asla huzurlu, barış içinde bir toplum olamayacağız.
Verilmedir evet.. Tarafsız bir yorum yapıyorum, kimse kusura bakmasın.. Namaz kılmayan yolcular, namaz kılana saygı göstermelidir.. Normal mola haricinde WC veya farklı durumda olanlar için de mola veriliyor da namaz için 5 dk mola verilmesinin neresinden rahatsızlık duyuluyor ve kılmayanlar kişiler bunu saygısızlık olarak görüyor?
Soru sigara olsaydı cevaar daha farklı olurdu. Namaz molasını saygısızlık olarak adlandıranlar bugün onur bilmem nesi için naralar atıyordu burda yersen
Ben dindar degilim ama ibadet eden, namaz kilan insana saygi duyup mola verilmesinde hicbir sakinca yok, ben cayimi icerim, onlar namazlarini kilsinlar. Birde yani Türkiyenin geneli Müslüman, Ibadetin kimseye zarai yok, aksine nanamz kilan insan hem ruhen hem bedenen faydasi var, ben kesinlikle namaz vakti namaz sansi taninmasindan yanayim
Neden acaba Akp hükümetinde sadece dindarların hakları söz konusu olunca akıllarına hep insan hakları geliyor? Mesela ben allahsız kitapsız biriyim ama vergilerimle yıllardır diyaneti ve torpilli kadrolarını besliyorum. Almadığım hizmetin vergisini alırken akıllarına neden hak, hukuk adalet.. vs gelmiyor? Normal şartlarda dindarların da bu tarz ihtiyaçlarının giderilmesine taraftar olurdum.. Ama yaşadığımız şartlar hiç te normal değil. Nalıncı keseri gibi hep kendinden tarafa yontanların farkındayım ve hepsini aileleriyle beraber lanetliyorum.
Elbette. Neden olmasın? Çiş, yemek, hava almak vs için veriliyor ise bunun için neden verilmesin ki? Bu da bir ihtiyaç ve vazife en nihayetinde. En azından inanan insanlar için..
Aslında sadece namaz için olmasa bile sık sık mola verilmesi en doğrusu. Fakat otobüsler hızlı gidip yolcu sirkülasyonu sağlamak için tam gaz yardırıyorlar. Bu hem hayati risk oluşturuyor hem de yolculuk kalitesini düşürüyor. Fakat bunu yapabilecek 2-3 firma var Türkiye'de
Lgbt bireylerine saygı duyuyorum diyenler namaz molasına kılmayanlar için saygisizlik demiş hakikaten çok komik. Kaza isteyen eder istemeyen etmez kişi belki vaktinde kılmak istiyordur. Kaldıki otobus molaları da buna göre ayarlaniyor
Namaz kaza edilebilir, yolculuk da kaza için geçerli bir sebeptir. Fakat kılmak istemeyen ya da inanç sahibi olmayan kişiler için olumsuz karşılanabilir. Anlayış gösterenler illaki olacaktır. Kimse beklemek zorunda değil sonuç olarak.
İslam'ın Kutsal Kitabı Kur'an-ı Kerim'de uzun yolculuk yapan kişiler seferi sayılır. Yani namaz kılmak gibi bir zorunlulukları yok. Ama Diyanet'in bu kararı aşırı saçma. Allah izin veriyor, siz illa değiştireceksiniz.
Namaz kılmayanlar beklemek zorunda değil sonuçta. Otobüs terminalde mola verdiği zaman kılabilirler. Sonuç olarak kimse kimseyi beklemek zorunda değil.
Zaten seferisin bilader bu neyin hassasiyeti? Sen namaz kılacaksın diye yolculuk uzayacaksa, ekstra mola verilecekse inanmayanlar da bu durumdan muzdarip olduğunda içinden ''ya başlıycam senin namazına'' dediği anda sen sevap kazanacak mısın sanıyorsun? Müslüman olarak sen namazına laf ettirtmeyeceksin. Tanım: Akepe hanedanının gündem yapma hamlesidir.
Kesinlikle verilmemeli. Türkiye laik bir ülke namaz saatlerine göre iş düzenlenemez. Ayrıca benim otobüsümü kimsenin bu nedenle durdurmaya hakkı yok. Çok hassaslarsa şahsi araçları ile gitsinler.
Adam namaz kılıyor işi gücü sapıklık valla ben namazdan allahdan sogudum, beni mutlu edecek bir türbanli bayana ihtiyacim var bana huzur versin benim gözümde dışarda olmaz
Merhaba @Eʟᴘʀᴏғᴇꜱꜱꜱᴏʀ,
Çok hassas bir soru. Türkiye’de çok farklı yaşam tarzlarına sahip iki blok oluştu. Hızla da ayrışıyorlar. Aralarına –bence– yapay duvarlar örüyorlar ve bu duvarlar hızla yükseliyor. Dolayısı ile bu sorunun cevabını bu hassasiyetleri dikkate alarak vermekte yarar var.
Şimdi adım gibi eminim, bloklardan birisi hemen karşı çıkacak, diğeri de hemen bu önerinin yanında yer alacak. Hatta yepyeni bir toplumsal polemik konumuz olacak. Bu nedenle çok hassas bir soru. Bir taraf bu öneriye karşı çıkanları kafir ilan edecek, diğer taraf ise bu öneriyi destekleyenleri yobaz diye yaftalayacak.
Türkiye’nin böyle bir döneminde ortaya atılan bu öneriyi, sonuçları itibarıyla çok iyi niyetli bulamıyorum.
Zira kavgaya ve saflaşmaya neden olacak.
Ben her zaman bir orta yol ve çözüm bulma taraflısı oldum. Her zaman dengeden, birlikten, bütünleşmeden ve toplumsal barıştan yana saf tuttum. Bu durumda da aynısını düşünmek zorundayız. Bir çözüm üretebiliriz. Bakın ne diyorum;
Namaz kılan insanlarımızı da düşünelim. Otobüs işletmeleri bu zoruna yaratıcı bir perspektiften bakarlarsa çözümüme yaklaşabilirler. Firmalar namaz hassasiyeti olan insanlarımız için özel otobüsler hazırlasınlar. İçinde seccade, kıble için pusula, namaz için açılabilecek alanlar olsun. Bu otobüslere binenler için otobüsün bir tarafında abdest alma muslukları bile olabilir. Yeter ki isteyelim ve araştıralım.
Böyle bir sefer için ekstra ücret konsun. Namaz hassasiyeti olan insanlarımız bana göre bu fazladan ücret farkını seve seve öderler.
Benim cevabım bu; aman hassasiyetlere dikkat. Zaten bölündük bölüneceğimiz kadar. Ateşe daha fazla odun atmanın anlamı yok.
Teşekkür ederim cevabınız için, aynı kanaatteyim :)
Adil bey cehalet çatışmayı üretir, zeka ise uzlaşmayı... Toplumun çoğu cahil ve siyasetçiler de bütün sorumsuzluklaruyla bunu körüklemekten geri durmuyorlar. Fikrim o ki böyle bir uzlaşma kültürünü oluşturmanın imkan ve olanağı bu topraklarda asla olmayacak, Asla huzurlu, barış içinde bir toplum olamayacağız.