Helikopter arıza yaparsa direk yere çakılabilir hava da süzülmesi çok zor. Ama uçaklar hava arıza yaptığı zaman süzülerek düz bir zemine inme şansı yüksek. 10 yıl önce felan bir Airbus A320 tipi uçağı kuş sürüsünün içine daldığından dolayı iki motorunu da kaybediyor. Ve süzülerek Hudson nehrine iniyorlar o güne kadar uçaklar suya iniş yapamaz diye bilinirdi. O kahraman iki pilot sayesinde kimsenin burnu bile kanamadan herkes kurtuldu. Bu uçak kazasının filmi de yapıldı. "Sully" izlemek isteyenler izleyebilir.
Pilot olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Konu güvenlikse uçak daha güvenli. Uçak motoru bozulursa süzülerek iner ama helikopter motoru bozulursa düşerek iner. Havada en fazla pervanelere kuş çarpar helikopterin pervanesi kırılırsa düşersin ama uçağın pervanesi kırılsa dahi kanatlardan dolayı kuş gibi süzülerek inersin. Kanatlar ise havada fil kadar kuş gelip çarpmadıkça kırılmazlar asla. Zaten bulutların üzerinde hava boşluğunda uçmalarıda güven sağlar ama helikopter bulutların üzerine çıkamaz. Helikopter araba gibidir. Zengin bir iş adamısındır evinden holdingine gidersin yani helikopterler ankaradan amerikaya gidiyorum ya da istanbuldan ankaraya geliyorumlar olmaz.
Uçak daha güvenlidir. Günümüzde zaten en çok arızalar helikopterlerden çıkıyor. Helikoptere bir kaç kez binmiş biri olarak söylüyorum, herkes ona binmeyi göze alamaz.
Helikopter daha güvenilmez geliyor bana. Araba ile motosiklet dengesi gibi yani. Araba her zaman motosiklet ten daha güvenli. Uçak ta helikopter den bir tık daha güvenilir bana göre.
Verilere göre uçaklar daha az sıkıntı çıkaran hava araçlarıdır ama eğer bir kaza anında ise gerekli önlem alınırsa bence helikopter çünkü 5 kişi varsa bile anında helikopteri boşalta bilir ama uçakta hem o kadar paraşüt bulunmaz hemde helikopter kadar çabuk tahliye edilemez ama tabi bu benim şahsi fikrim