Tecrüben yoksa önce dağ bisikleti. İstikrarlı olursan ve amacın uzun turlara çıkmaksa, o kabiliyete erişirsenriştiğinde zaten en az 2-3 bisiklet değiştirmiş olacaksındır.
Yol bisikletleri hafiftir, en küçük rüzgardan hatta trafikte büyük araçların esintisiyle bile savrulur. Nerede yaşıyorsun?
Şöyle ki; yokuş, usun yol vs için hafif bisiklet gerekiyor ama bir bisikletin, malzemesi ne olursa olsun, olması gereken bir ağırlığı var. Ağırlık düştükçe sağlamlık ve rijitlik azalıyor. Yani, hafif bisiklet ile sağlam bisiklet ikileminde kalıyorsun. Ben konudan yıllardır uzak kaldım. Tavsiyem, bisiklet forumlarına üye olup, önce temel konuları okuyup ardından sorup araştırman.
Bisikleti sadece yolda kullanacaksan yol bisikleti al. Ayrodinamik açısından uzun yolda seni daha az yorar. Ancak o bisikleti toprak zeminde dağda bayırda kullanamazsın. Lastikleri ve jantları ince olduğu için yolda kalırsın. Dağ bayır gezecem ben diyorsan dağ bisikleti al. O zamanda uzun yolda aynı mesafeyi daha çok enerji harcayarak katedersin. Yorar yani. Ayrıca dipnot olarak bisikletle yola çıkacaksan gruplara katılmanı tavsiye ederim. Yalnız çıkman için bisikletin bazı tamir işlerinden anlaman lazım. 2 arızada pişman olursun aksi halde
Sağlam kadro yapısına sahip emsali yol bisikletlerine kıyasla bir daha ağır bisikletlerdir. Arazide çok iyi performans gösterirler. Vites yapıları hızlı gitmekten çok dik rampaları tırmanmak için uygundur.
Yol Bisikletleri :
Dağ bisikletlerine göre daha narin bir yapıya sahiptirler. Bununla birlikte oldukça hafif bisikletlerdir. Bu bisikletler asfalt kullanımı için uygundur. Dişli yapıları rampa çıkarken sizi zorlasa da çok yüksek hızlarda dahi pedal çevirme imkanı bulursunuz.
Şehir içi engebeli arazide falan dağ bisikleti daha konforlu olur ama mesele süratli olmak uzun mesafeler katetmekse yol bisikleti alınmalı çünkü dağ bisikleti salınım yaptığından bütün enerjiyi yola aktaramaz.