Hemen hemen bir çoğumuzun tükettiği bitki çaylarının neye yaradığına şöyle bir bakalım:)
Ihlamur: Soğuk algınlığını geçiremezsin ama iltihap giderici özelliği var ve şikayetleri azaltır.
Ekinezya: Etkili bileşenleri suda çözülmez. Çay olarak kullanılmaz.
Papatya: Sakinleştiriyor.
Yasemin: Etkisi yok, keyif çayı.
Zencefil: İltihap giderici. Safra söktürür, hazmı kolaylaştırır. Safra taşı olanlarda ve safra kesesi olmayanlarda ağrı yapar. Hamileler günde en fazla bir bardak içebilir.
Tarçın çayı: Şeker düşürücü etkiye sahip.
Meyve çayları: Aromalı keyif çayı.
Nane çayı: Tıbbi nane sindirimi kolaylaştırır.
Rezene: Sindirimi kolaylaştırır, gazı alır.
Sizinde hangi işe yaradığını bildiğiniz bitki çayları var mı?
Kışın bu listedeki tarçın çayı hariç, bütün bitki çaylarından hep içtim. Özellikle boğazlarım soğuk bir şey içtiğim veya üşüttüğüm zaman, ağrılara iyi gelsin diye, günde en az 1, en fazla 5 bardak içerim.
Bitki çayları eski dönemlerden beri atalarımızın da hastalık dönemlerinde rahatsızlıklarda ya da rahatlamak için tercih ettikleri alternatif ve şifalı ürünler.
Maydanoz çayı; regl söktürücü diyede adlandırılıyor. Yumurtalıklara iyi geldiğini biliyorum.
Zencefil , limon , nane ; Soğuk algınlığı ve üst solunum yollarını rahatlatıyor.
Kayısı, rezene ; Sindirim sistemine iyi geliyor.
Papatya , Melisa ; Sakinlestirici ve yatıştırıcı çaylar. Çarpıntısı vs olan insanlar bu çayları çok tercih ediyoru.
Sinameki; Zararlı ama bağırsak çalıştırmak için kullanılıyor.
Regl çayı;Doğadan yeni çıkarmış:) eminim buda regl ağrılarına iyi geliyordur.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ciao🦇 》Hangi bitki çayı neye yarar?
1- Maydanoz çayı
Maydanozun adet söktürücü etkisi vardır.
2- Zencefil çayı
Karın bölgenizde rahatlama sağlayacaktır.
3- Nane çayı
Kas gevşetici etkiye sahiptir.
4-Papatya çayı
Sedatif yani sakinlestirici etkiye sahiptir. Rahatlamanızı sağlar.
5- Karanfil çayı
Stresi önler ve regl dönemi olan şişkinlik hissini azaltır. 6-Yeşil Çay
Metabolizmayı etkileyen fitokimyasal yapılar içeriyor.
Yeşil çayi da ben yazıyım, spordan yarim saat önce limonlu yeşil cay icerseniz yağ yakımini baya hizlandiriyor. Spor yapmadan icseniz de yağ yaktiriyor tabi ama spor etkisini katlıyor. İyi bir diyetle yeşil çay baya memnun ediyor.
Isırgan çayı alerji, egzama, hemoroid, kansızlık vs say say bitmez. Meyan kökü: Nabızı yükseltir, bağırsakları rahatlatır. Çoğu çayı bilirim de boşver üşeniyom şimdi hem bir anda aklıma gelmiyor çoğu.
Bitki çaylarına pek güvenmiyorum. Bende ingilizce bitki ansiklopedisi var. Ara sıra göz atmıştım. Rahat rahat yenen içilen bitkilerin ne etkileri olduğunu görünce tamamen uzaklaştım. . Tek istisnam papatya çayı, en masumane bitki.