Abdest almanın ruha ve bedene faydaları nelerdir? abdessiz yere basılır mı sizce?

Abdestin dünyevi ve uhrevi birçok yararları vardır. Ancak her şeyden önce şunu unutmamak gerekli. Abdest bir ibadettir. İbadetlerin ise birçok gayesi ise ahirettedir. Ahiretteki menfaatler ise dünyevi menfaatlerin yanında çok daha yüksek ve ulvidir.

Bir Müslüman ibadetlerin sebep dünyevi ve gerekse uhrevi menfaatleri amaçlı ibadet etmez. İbadetler yalnızca Allah’ın rızasını elde etmek amaçlı yapılır. Öbür menfaatler ise kendiliğinden belirir. O menfaatleri bizzat amaç ve gaye edinerek ibadet yapılmaz ve yapılmamalı.

Peygamber efendimiz ( sav ) abdest hakkındaki bir hadisinde: “Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın” (Buhârî/Vudû-3).

Bu hadis tarafından ölçümlendirme ve kıyas yapacak olursak. Ahirette ve cennet az bir nur dünyanın birçok büyük menfaatinden daha değerlidir. Zira orası ebedi ve baki bir alemdir. Bununla beraber Bir Müslüman güzelce abdest alırsa eşliğinde bir takım faydalar da belirir.
Abdest almanın ruha ve bedene faydaları nelerdir? abdessiz yere basılır mı sizce?
Cevapla