Bildiğiniz gibi bizim toplumda erkeklerin mahremiyet hakkı yok. Sünnet olurken tüm mahalle pipinin kesilmesini izler, çocuklar amcalara azmış teyzelere ve kızlara pipisini gösterir, doktorlar erkeklerin soyunduğu sırada mahremiyetine özen göstermez, erkek adamın malı meydandadır diye öğretilir. Askerde de muayene sırasında gereksiz bir şekilde herkesin için soyunma, donla veya boxer ile dolaştırılma yaygın.
Bu biraz da askerliğin doğasından kaynaklanan bir şey. İleride o insanların yanında utanmamanız beklenir. O insanlarla birlikte başka insanları öldürebilir, normal yaşamda kimsenin karşılaşmayacağı rezil durumlarla karşılaşabilir, hiç aklınıza gelmeyecek yerlerde hiç aklınıza gelmeyecek sebepler yüzünden çırılçıplak kalmak zorunda kalabilirsiniz. Askerlik sizden utanmanızın değil, asker olmanızın beklendiği bir yerdir bir anlamda. Bazı lükslerin olmadığı bir ortamdır. Mahremiyet bunlardan sadece bir tanesidir.
Ama özel hayatın gizliliği insanın temel haklarından biri. Hele ki çıplak kalmak. Bu ve bunun gibi durumların "ihtimali" yüzünden her erkeğe bunu yapmak ne kadar doğru?
Ben daha askerlik yapmadım ve konuya hakim değilim. Şayet böyle bir olay varsa diye yorum yapıyorum. Yoksa zaten sorun yok
@Erdem456 Çok doğru. Temel hak ve hürriyetlerin en çok ihlal edildiği yerdir zaten ordu düzeni. Dünyanın her yerinde muktedirler genç ve sağlıklı erkekleri en düşük ücretle veyahut ülkemizde olduğu gibi tamamen ücretsiz olarak seçip onları ideolojik olarak eğitip başka insanları öldürmeye teşvik eder. Devletler ve toplumlar genç ve sağlıklı erkeklerin bedenlerini ve ruhlarını sömürerek ayakta dururlar. Hasta hakları yönetmeliğine göre hekim dışında odada kimse bulunmamalıdır ancak örneğin sünnet kayda alınır herkes izler. Askerde de benzer durum. Kadınlara yapılamayacak birçok şey erkeğe reva görülür. Yapmazsa erkek olmamakla suçlanır, dışlanır.
@Erdem456 Askerlik muayenen sırasında böyle bir şeyle karşılaşman gayet olası. 150 - 200 bin kişinin askere alınmak için muayene olduğu bir ortamda böyle bir uygulama ile karşılaşman oldukça olası. Özel hayatının gizliliğine gelince, askerlik özel hayatını yaşayabileceğin bir yer değildir. TOPLU yaşanılan bir yerdir. Öyle olmasa zaten koğuşta değil, otelde kalırdı askerler. Ayrıca bunu bu kadar abartmanıza gerek yok. Yazın şortla binlerce kişinin içinde denize giriyor, geziyor ve dolaşıyorsunuz. Çok farklı değil. Muayene sırasında kimse sizi çırılçıplak soyup prostat kontrolü yapmıyor yani :D
Soran kardeşim, ideal bir dünyada ideal şartlarda yaşamıyor olduğumuz bir gerçek malesef. Bu gerçek yaşamak zorunda olduğumuz gerçeğini de değiştirmiyor malesef. Benim hayalimdeki dünya da gerçeğinden çoook ama çok uzak bir yerde.
Herkes yazın şortla mayoyla gitmiyor olabilir. Ayrıca kadınlar da bikiniyle dolaşıyor aynı mantıkla. Ama kimse kadınları bikiniyle sıraya dizip muayene edip bir koğuşa 1 sene boyunca tıkamaz.
Soran kardeşim, emin ol kadınlar senin kadar, hemcinslerinin yanında çıplak olmaktan rahatsız olmazlar. Kadınların askere alındığı ülkelerde de durum bundan daha farklı değildir. Bizim ülkemizde de kadınların topluca bulunduğu ortamları görsen, dibin yere düşer. Bu ne ki :D Seni küçükken hiç kadınlar hamamına götürmediler galiba?
Yurtdışında yaşıyorum birçok ortamda bulundum ama meseleyi hukuk ve haklar üzerinden değerlendirip bireyin haklarını korumak istiyorum ve bu yüzden kolektif yorumları ve genellemeleri doğru bulmuyorum. Hiçbir kimse erkek olmaktan ötürü diğerleri için makul görülen ama onun için makul olmayan bir şeye zorlanamaz.
Bireysel hak ve hukuk yolunda bir şeyleri düzeltmek istiyorsan bu ülkede; 1. Önce gelip burada yaşayacaksın. İçinde yaşamadığın bir toplumun sorunlarını uzaktan çözmeye çalışırsan kimse seni samimi bulmaz ve iplemez. 2. Ülkede askerlik muayenelerinin toplu yapılması ve sünnetlerde erkek çocukların mahremiyetlerinin ihlal edilmesi dışında çok daha büyük sorunlar var. Çocukları skiyorlar ve serbest kalabiliyorlar bu ülkede mesela. O büyük bir sorun diğerlerine göre. 3. Bazı sorunlar içinde yaşadığın toplumun örf ve adetleri olabilir. Yani onları yaşayan insanlar bunu bir sorun olarak görmüyor olabilir, bu konuda hassas olmak gerekiyor. Yani aborjinlere gidipte çükünüze taktığınız bu su kabakları mahremiyeti ihlal ediyor dersen, kıçına bir ok atmaları çok olasıdır. Örnek ekstrem olabilir ama konuyu açıklama anlamında gerekli.
En İyi Cevaplar