Veganlık sadece bir beslenme şekli değil ve bunu yaymak da bir parçası. Toplumumuzda da bu konuda yeterli bilgi olmadığı için merak ettiğiniz soruları SAYGI çerçevesinde sorabilirsiniz.
Cevabın nedir?
+1 yılinsanlar asırlardır et yiyorlar ve hepside sağlıklıydı hatta eski orta asyada yaşıyan türkler çiğ et bile yerlermiş et ve sebzeyle orantılı beslenen insanların daha sağlık lı olduğu kendimizi geliştirmek ve sağlıklı kalmak için her iki besine de ihtiyacımız var siz nasıl et yemeen yaşıyabiliryorsunuz veya süt içmeden veya çikolata yemeden hiç aklım almıyor =D =D
014 Yorumla
Soran+1 yılHayvansal gıdaların zararlı olduğunu kanıtlayan bir çok çalışma da var. Kolesterol en basiti bunlardan. İnsan etçil mi otçul mu konusu herkesin kendi tarafına çekip yorumladığı bir konu. Ama günümüzdeki hayvansal ürünler eskisi gibi değil zaten. :)
- +1 yıl
ben et ymeeyi çok seviyorum hatta fırsatım olsa geyik tavşan felan baya çeşitli ette yerdim çikolata et yemeden bir ömür geçiremem ayrıyetten brokoli ıspanak bunları da çok seviyorum bana hiç bir türlü sıkıntı yaratmıyor ben hepçil mi oluyorum? eski osmanlı padişahları sürekli et yedikleri için gut krizi geçirirmiş mesela ama her şeyi den de yeterli yedin mi sıkıntı olmaz bence = D
Soran+1 yılBurada işin içine duygusal kısım giriyor aslında. Gerek var mı diye düşünmeli insan. Et yemesem de yaşar mıyım, süt benim için mi var yoksa ineğin yavrusu için mi gibi sorulara mantıklı bir cevap bulunca veganlık peşinden geliyor zaten. :)
- +1 yıl
valla ineğin yavrusu umrum da olmaz =D =D süt içmek gerçekten mükemel bir şey =D =D ineği yemekte öyle gerçekten mutluluk dolu bir yaşam her şeyi yemekten geçer sabahlyin yumurtanı sütünü balını çikolatanı yiyiceksin peynirini yiyiceksin öğle yemeğinde ciğeri yiyiceksin makarnanı yiyiceksin yani mükemeel bir şey yemek yemek =D=D
Soran+1 yılKeşke sorudaki saygı isteğimi biraz olsun umursasaydınız.
- +1 yıl
neden bir saygısızlık yapmadım ki bir inek günde 10 lt süt üretirse bu hayvanın yavrusu 10 lt süt içebilecek mi hayır bu hayvanın yavrusu en fazla 1 litre içsin geriye 9 litre kalıyor bu hayvan yarın da 10 litrre üreticek bu haycanın memesinde 19 lt süt kalıyor bu yavru 1 litre daha içtiğini düşün öbürsü gün 28 litre süt kalıyor bu da ineğin memelerinin acımasına artık memelerinden sütün damla damlasına sebep oluyor yani ben içmezsem bu hayvan acı çekicek ben onun acı çekmesini istemiyorum ama sen bunu istiyorsun hoş değil ve her ineğin dananın bir ömrü var 18 yıl yani neyse bu 18 yıl hayvan 10 yıl süt verdi diyelim ondan sonra yaşlanıcak 12 yaşında keselim bu hayvanı yaşlanıp ölüp toprağa karışcağına bizlerin soflarında olsun yanlış mı düşünüyorum şimdi?
Soran+1 yılBana göre yanlış düşünüyorsunuz. Doğadaki her memeli gibi inekler de doğumdan sonra süt üretirler. Ve yine her memeli gibi bunu yavrusu için üretir. İneklerin bu kadar fazla süt üretimine neden olan şey onlara yedirdiğimiz yemler, kullandığımız kimyasallardır. Süt üretim süresini uzatanlar da bunlardır. İnek sunni olarak döllenir, doğum yapar, yavrusunu yalamasına bile izin verilmez çünkü yalarsa sütünün bir kısmını ona saklar, yavruyu yanından sürükleyerek uzaklaştırırlar çünkü daha ayakta bile duramaz o bebek, yavrusunu biberonla beslerler, anneyi sağmaya başlarlar, bir süre sonra tekrar aynı döngü. Her anne gibi onun da yavrusunu sevmeye, her bebek gibi yavrunun da annesinin yanında onu emerek büyümeye hakkı olduğunu düşünüyorum. Süt endüstrisi buna izin vermiyor. Çünkü işin içine para girince kimse onları canlı olarak görmüyor. Diğer konuya gelirsek, kimse bir ineği kesmek için 12 yıl beklemiyor. Ayrıca bunu insana uyarladığımız da 60 yaş üstü insanları artık hastanelerde tedavi +
Soran+1 yıl+ etmeyelim. Sağlık, ülke açısında ciddi bir maliyeti olan bir ihtiyaç çünkü. 60 yıl gibi bir süre yaşadıktan sonra ne gerek var? Ne kadar acımasız değil mi? Buna insan karar veremez. Hayvanlar için de aynı şey geçerli. Biz karar veremeyiz. Daha bugün sırf hasta diye bir yavru kedinin başını kesen birini gördüm. Bunun yaşlandı diye bir ineği kesmekten, bir insanı öldürmekten ne farkı var?
- +1 yıl
sen de bana göre çok yanlış düşünüyorsun =D =D
Soran+1 yılAslına bakarsanız ilk verdiğim cevap bir düşünce değil gerçeklerdir. Size mandıralarda her gün defalarca olan bir şeyi anlattım.
- +1 yıl
işte anlatığın şeyi dramatize ediyorsun =D =D çok duygusal düşünüyorsun saçmalıyorsun insan hayvansal gıda olmadan yaşayamaz bundan ötürü de o mandıralarda bunun ypaılması lazım
Soran+1 yılBu başlıktaki amacım insanların hayvansal ürün tüketmeden de yaşayabileceğiydi. Bunu da düzgünce anlatıyorum aslında. Ama bir fikirde takılı kalmışsınız. Size fikrin diğer tarafını da anlatıyorum. Ama siz yeni bir şeyler öğrenmektense beni duygusal davranıp saçmalamakla suçluyorsunuz.
- +1 yıl
tamam çok güzel düşünüyrosun kendince haklısın da ama öyle yaşanmaz ciğer yenmeden böyle yağlı yağlı yemekler yenmeden ömür geçmez zaten hayat zor neden insan kendini mutsuz etsin ki hadi et yemedik proteini nerden alıcaz? hastalıklara karşı daha açık olucaz enerjimiz daha düşük olacak dünya artık kapitalist ve duygusuz böyle olmaya devam edersen çok üzülürsün diyim
Soran+1 yılBahsettiğiniz şeyler beni üzen. Size herhangi bir eksiğim olmadan 1 yıldır yaşayabildiğimi söylüyorum. Protein eksikliği diye bir şey zaten yok. Sadece hayvanda olan bir şey değil çünkü. Enerji konusuna gelince hayvansal yağlardan aldığınız enerji genelde depolanır ve size kullanacak fazla bir enerji kalmaz.
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(36-45)+1 yılOral yapıyor musun erkek arkadaşına ?
Et girmeyen yere dert girer diyorlar. Doğru mu?
cİddi soruyorum bak022 Yorumla- +1 yıl
çok düşündün mü kardeş soruyu sorarken
Cevap sahibi+1 yıl@Sevimsizqueen yok birader direk aklıma o geldi sen ne diyon bu konu bakımından :)
- +1 yıl
boşboğazlık yapacak kadar cesaretlisinde gizli üye yapıp soru soracak kadar karaktersizsin diye düşündüm konu bakımından
Soran+1 yılBahsettiğimiz şey hayvanların kullanımı, sömürüsü iken insanın bilinçli ve istekli olarak yaptığı bir şeyi örnek vermek biraz alakasız olmadı mı?
Cevap sahibi+1 yıl@Sevimsizqueen sevimsizlik yapma çekil aradan, egon tatmın olduysa , kaybolabilirsin.
Cevap sahibi+1 yılSoran anladım düzgün bir şekilde cevapladığınız için teşekkür ederim. ama şu B12 vitamini kullanıyorum demişssiniz aşağıda peki bu vitamin hapı ya da neyse artık nasıl yapılıyor ya da nerden temin ediliyor bunu yaparken de hayvanlar ya da hayvansal ürünler kullanılmıyor mu?
Soran+1 yılVitamin sentetik olarak üretiliyor. Yani aslında hayvanlarda bunu üreten de bağırsaklarındaki bakteriler. İlaç için de bu bakteriler kullanılıyor. Ama maalesef ilk üretimlerinde hayvanlar üzerinde deniyorlar her ilaçta olduğu gibi. Sonraki serilerde kullanıma gerek olmuyor. İlaç endüstrisi şuanlık bunu kullanıyor. Çünkü ucuz. Diğer denet yöntemlerine yavaş yavaş geçilmesini diliyorum bu konuda sadece. Zaten tamamen zararsız olmamız mümkün değil. Vegan birisi bile hayvanlara zarara veriyor günlük hayatında dolaylı olarak, istemese de. Amaç vicdan rahatlığı, bu ilaç kullanımını minimum tuttuğumda içim biraz daha rahat oluyor.
Cevap sahibi+1 yılPeki evrime nasıl bakıyorsunuz yani insanlar sonradan böyle olmuş daha doğrusu etle beslenen bütün varlıklar bu doğal seçilimin bir parçası değil mi? Ben size hak vermekle beraber bunu da düşünüyorum. Kararsızım ikisi arasında.
Soran+1 yılBu konuda insanları hayvanlardan ayrı tutuyorum. Etçil hayvanlar beslenmek için diğerlerine muhtaç, bizim zorla evcilleştirdiğimiz kedi, köpek, kuş türleri, inek, at gibileri hariç. Onlar doğanın bir döngüsünü işletiyor. Oysa insanlar bu döngüde bulunmamalı bana göre. Çünkü biz üretip onu tüketiyoruz. Yani doğadaki hayvanı muhtaç olduğumuz için avlamıyoruz, ki bunu yapmamız gerekse diğer etçiller gibi pençelerimiz, keskin dişlerimiz olurdu. Biz bir hayvanı yapay yollarla dölleyip, onu dört duvar arasında özel yemlerle besleyip ölmesine karar verdiğimiz zaman da kesip bunun üstünden para kazanıyoruz. Bizim et ve diğer ürünleri yememizdeki sebep beslenme değil. Damak zevki ve alışkanlık. Bunları yemediğimizde de hayatta kalıyoruz. İnsanların önce avcılıkla uğraştığı sonra tarıma yönlendirir söylenir. Nasıl ilk insanların kendilerini sıcak tutmak için hayvan kürklerine ihtiyacı varsa ama şimdi biz bunu sentetik ürünlerle sağlayabiliyorsak, et için de aynı şey geçerli bence.
Cevap sahibi+1 yılAçıkçası ben yukarda ilk yazdıklarımı ne kadar ciddi soruyorum diye yazdıysam da ciddi olarak sormadım ama siz gayet güzel cevapladınız ve beni utandırdınız teşekkür ederim.
Ama şu var bizim bazı hayvanları doğal ortamından alıp kafeslere kapatmamız çok bencilce evet buna katılıyorum. Hele şu petshop kültürü varya kafayı yiyorum hayvanları sahiplenip kafeslere akvaryumlara en fazla 1m karelik alanlara tıkıyoruz , İğrenç bir şey.
Doğru söylüyorsunuz bu artık doğal seçilim değil biz insanlar kendi kararlarımızla yaşıyoruz ve kendi ihtiyaçlarımızı başka varlıklara zarar vererek karşılıyoruz.
Peki sentetik ürünler insanlar için sağlıksız değil mi? Sentetik kelime anlamı yapay, doğal olmayan manasına gelirken Hem doğal olanları destekleyip hem sentetikleri önermek bilemedim açıkçası.
Ama insanı doğanın bir parçası olarak görmemek bence yaptığımız en büyük yanlışlardan. insan evrenle bir bütündür ve bu döngünün bir parçasıdır insan bunu anlamadıkça doğaya evrene zarar vermeye devam eder
Soran+1 yılİlk sorunuzun ciddi olmadığı açık ama bunun gibilerle hatta daha da saçma sorularla çok karşılaşıyorum ben. Genelde hayvansal ürünlere alerjim olduğunu söylerim, çünkü karşımdaki insan anlamaya çalışıp çaba sarfetmez, dalga geçer. Öncelikle anlayışlı davranıp, hak verdiğiniz için ben size teşekkür ederim. Sentetik konusuna gelirsek demek istediğim şey kimyasal değildi. Mesela gerçek deri yerine suni deri kullanmak, montlarda iç dolgu malzemesi için kuş tüyü yerine bitkisel kaynaklı kumaşları kullanmak, yün ip yerine akrilik kullanmak falandı. Bunlar da insan kullanımı için test edilen, üretilen şeyler. Zararlı değiller, alerji durumları hariç. Doğallıktan kastım yaşam hakkında. Bunun doğal yollarla başlayıp sonlanmasından yanayım. Günümüz insanını maalesef doğaya yerleştirmeye çalışıp beceremiyorum. Eskisi gibi barınaklar değil betondan apartmanlar yapıyoruz çünkü. Eskisi gibi ulaşım yollarını kullanmıyoruz. Elektrik için suları, ormanları mahvediyoruz. Doğanın aslından uzaklaştık.
Cevap sahibi+1 yılPeki insanlarla hayvanlar hatta bu ikisine aynı kategoride hayvanlar diyelim zaten bilim böyle kabul ediyor , bu varlıklar acı duygusu olduğu için mi böyle düşünüyorsunuz yani hayvanlara acı çektiriyoruz diye, bazı inançlara ya da felsefelere göre gördüğünüz her şey canlıdır yani bu bitkileri kapsadığı gibi hareketsiz ve biyolojik olarak da canlı olmayan bir taş parçasının bile canlı diye nitelendiği bir anlayış burdan yola çıkarsak yediğimiz bitkilerde canlı peki onların acı çekmediğini ya da onlara da buna benzer bir şey olmadığını biliyor muyuz?
Soran+1 yılBu arada oral seks - et ilişkisi değil ama. Spermlerin içinde bulunduğu sıvı da çok az miktarda b12 bulundurduğu için vitamin takviyesine minik bir katkı yapar.
Soran+1 yılBitkilerde sinir sistemi olmadığı için acı çekmiyorlar. Hayvanlar için de, acı çekiyorlar ve yavru bakımları var. Bu ikisi beni etkiliyor. Anne-bebek ilişkisi aynı bizdeki gibi.
Cevap sahibi+1 yılBizim anladığımız manada bir sinir sistemi yok diyelim bunu bilemeyiz. Tam bizdeki acı değil ya da ne bileyim sistemi bizden tamamen farklı onlarda bizde ki acıya karşılık bir şey.
Soran+1 yılKoparılmaya, kesilmeye tepki vermiyorlar. Pons, medulla, cerebellum falan hiçbirisi yok. Güneşe dönme, köklerini suyun olduğu tarafa uzatma gibi tepkileri var sadece. Acı çekmeleri için bir madde salgılamıyorlar
Cevap sahibi+1 yılEvet bundan 500 yıl önce dünya da tepsi gibiydi ve güneş dünyanın etrafında dönüyordu. Bunlar da o zamanlar kesin bilgilerdi
Soran+1 yılBu tavrınız dediğim şeyleri değiştirmeyecek. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir şeyi teleskop bile yokken söylenmiş sözlerle kıyaslıyorsunuz. Bilimin bu tür kesin sayılan bilgileri değiştirmesi pek olası değil.
Cevap sahibi+1 yılBu size karşı bir tavır değil aslında sırf size muhalefet olmak değil sizi çürütme amaçlı hiç değil , ben felsefeyle ilgileniyorum, bir dernekte ders alıyorum ve geçenlerde tamda bu konularla ilgili dersler gördük orada konuştuklarımızdan ordaki öğretilerden örnekler verdim sadece
Cevap sahibi+1 yılBiz Buda'yı ciddi bir ders olarak haftalarca işliyoruz ve bu gönüllülük esaslı bir dernek yani okul değil ya da müfredata bağlı zorunlu bir ders umarım anlatabildim derdimi.
Soran+1 yılSizi anlıyorum. Ama duygusal temelli bir sebeple oluşmuş bir fikri ya şöyleyse diye sorgulamak pek hoş bir tavır gibi gelmiyor ama.
Cevap sahibi+1 yılYanlış anlaşılmışım o zaman, neyse teşekkür ederim sohbet için iyi geceler.
Et ve hayvansal gıdalar tüketmeyi kesince herhangi vitamini, hapı vs kullanmak gerekir mi
05 Yorumla
Soran+1 yılEksiklik genelde b12 vitamininde oluyor. Ama bunda önemli nokta, toplumun yarısından fazlasında bu eksiklik var. Ve devlet politikası olarak ekmeklere bile eklenen bir vitamin. Bunu ben haftada sadece bir tablet b12 ile karşılıyorum. Bunun haricinde soya sütü, kornfleks gibi ürünlere de ekleniyor
Soran+1 yıl5 yıldır et yemiyorum. Veganlıkla tanışmam daha geç oldu. Ve öğrendiğim günden beri kendime hep veganlığın zor olduğunu, öğrenci halimle paramın yetmeyeceğini söyleyip durdum. Bir yıl önce bir gün son 3-4 gündür ne yediğimi düşündüm. Hayvansal hiçbir ürünü tüketmemiştim. Bu bana korkularımı yenmemi sağladı. Aslında ne çok zor ne de pahalı. Alışmak ise çok daha kolay oldu. Hayatımdan bazı ürünleri çıkarttım ve bunu seve seve yaptım, çünkü kendi isteğimdi, vicdanım daha rahattı. :)
Soran+1 yılUmarım kendiniz için en doğru kararı verirsiniz. :)
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
2Cevap
hep ot hep ot nereye kadar peki?
07 Yorumla
Soran+1 yılHep ot değil aslında. Hayvansal hariç her şey. Vegan peynir, vegan süt, vegan yoğurt, vegan mayonez... Bunlar son dönemde ülkemizde de üretilen şeyler. Yani sadece direkt bitkilerle değil, bitkilerden elde edilmiş ve hayvansal ürünleri birebir karşılayabilen hatta daha da sağlıklı olan ürünlerle de besleniyoruz.:)
Soran+1 yılBitkisel sütler kullanılarak yapılıyor. Hazır satılan peynirler soya sütü ile genelde. Ama evde pirinç kullanarak yoğurt yapıyorum ben. Süt için de soya, pirinç, badem, hindistan cevizi gibi şeyler kullanılıyor :)
Soran+1 yılHayvanların sömürülmesini etik bulmadığım için bu beslenmeyi, deri giymemeyi, hayvanların üzerinde deney yapan ya da hayvansal ürün kullanan bakım ürünlerini kullanmamayı seçtim.
Soran+1 yılRica ederim :)
Sağlık konusunda 526 cevap paylaştı. et ihtiyacınızı nasıl karşılıyorsunuz
03 Yorumla
Soran+1 yılMoleküler olarak baktığımızda hayvansal ürünlerde olup diğer besinlerde olmayan tek şey b12 vitamini. Bunun da vücuttaki deposu ciddi miktarlarda olduğu için haftada 1-2 tablet ile ve b12 eklenmiş kornfleks, soya sütü gibi besinlerle rahatça yerine koyabiliyoruz. Yani aslında ete ihtiyaç diye bir şey yok. :)
Soran+1 yılRica ederim. :)
+1 yılVegan nedir ne ise yarar.
06 Yorumla
Soran+1 yılVeganlık, giyinme, beslenme, bakım gibi ihtiyaçlar için hayvanların kullanılmasına, hayvanlara zarar verilmesine karşı çıkan bir düşüncedir.
- +1 yıl
Su ana kadar veganlik icin en iyi yaptiginiz hayvanlar icin neydi.
Soran+1 yılSorunuzu anlayamadım?
- +1 yıl
Hayvanlari dusunerek onlari karsi yaptigin iyilik neydi en iyisi ama
Soran+1 yılBöyle bir sıralama olduğunu düşünmüyorum.
- +1 yıl
Peki
+1 yılvitamin ve protein takviyesi alıyor musun
06 Yorumla
Soran+1 yılHaftada bir tablet b12 takviyesi harici başka bir medikal ürün kullanmıyorum :)
- +1 yıl
vegan olanlar vücut geliştirebilir mı? özellikle erkek ler
Soran+1 yılTabiki de. Birçok vegan sporcu var. Sadece biraz daha fazla dikkat etmesi gerekir. Uygun bir beslenme programı ile bunu daha bile ucuza getirebilir.
- +1 yıl
teşekkür ederim
Soran+1 yılRica ederim :)
- +1 yıl
:) :)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?