Tam bir hafta once sevaptir diyip kan vermeye gittim. Ama trombosit kan bilenler bilir zaten bir makineyle beyaz kani ayirip kirmizi kani vucuda geri veriyor. Ama bende kirmizi kani vucuda geri verirken hemsirenin dedigine gore damarlarim kabul etmemis zaten islem esnasinda da goz ucuyla bakmistim cok sismisti. Hemsire moraracagini soyledi ama Şu an cok kotu durumda. Saglikci bir arkadasim damar patlamis dedi. Tam 1 hafta oldu mosmor ve birazda aciyor. Durumu bilen varsa yardim edebilir mi yoksa hastaneye gidicem. Fotolari da bunlar kirmizi isaretli yer ignenin yapildigi yer diger yerler moraranlar.
Kan verirken sorun cikti anlayan birisi yardim edebilir mi?
Kan sadece alınır , vücuda hiç bir şey geriye verilmez. Plazma ayırma da o kadar basit bir iş değil , çökelme ve sedimantasyon yani bir araç içinde hızla döndürerek merkezkaç etkisi ile bir kaç saatte ayrılabilir.
Bunu sana söyleyen ve yapanın kan almayı bilmediği çok açık , damara girmek için kullanılan kanülün ucunu buradan soksa da diğer taraftan da damar dışına çıkardığı açık ve kan hem torbaya hem de derialtına dolmuş. Tam bir acemi işi , sağlık liselerinde okuyanlar bile bu hatayı yapmaz , yaparsa da söyler ki tedavisi yapılsın... Emin misin orada bir hizmetlinin bunu özenip de yapmadığına?
Ne olur dersen ; morarma devam edip yeşile dönecek sonra vucut ölü hücreleri attıkça da yeniden düzelecek. Ancak süreçte çatlama ve mikroplanma olasılığı da var , bir dermatolojiye git ve göster , deri yumuşatıcı kremler verilecektir.
Bu arada kan verme fikrin için ondan yararlanacak adına ben teşekkür ederim, ancak onun da sağlıklı alındığına dair derin şüphem var.
Oncelikle soylediklerin icin sagol. Durumu daha detayli anlatiyim hemsire kadinlar vardi iste ozensiz olduklarini sanmiyorum cunku benimle birlikte cok fazla kisi ayni sekilde kan verdi orda bir 2-3 saat sira bile bekledim hatta. Kani geri verme islemini eksik ve yanlis biliyo olabilirim dogrudur vermiyidur belki ama islem esnasinda once kani alirken birkac dakka 2 kolda da sorun cikmadi daha sonra ise cok acimaya basladk hemsireye acidigini soyledim igneyi cikartil islemi durdurdu ve koluma igneyi yaptigi yere bastirdi bikac dakka. Islemi diger kolda denediklerinde ise aynisi oldu ama bu sefer daha yasli bir hemsire cikardi diger kolun ignesini ve daha sonra ayi sekilde bastirmadi. Kan verme isleminde kolu bastirmak gerekiyomus kadin bunu yapmadigi icin resimdeki cok fazla moraran kolum o yuzden cok morarmis digeri de bu yuzden az morarmis olabilirmi?
Kan aldıktan sonra kanül çekildiğinde iğne yerine baskı yapılır ki , delinti pıhtılaşma oluşarak kapansın. Bu yapılmadığında delintiden sızan kan kas ve deri arasına dolar. Hemşirelerin buraya mikrop kırıcı uygulanmış pamuğu gergin şekilde yapıştırıp kolunu da katlayarak bir kaç dakika baskıda tutman gerektiğini söylemesi gerekirdi. Ancak ya o bunu unuttu ya da sen direk toparlandın ve kolu sarkıttın , sonuçta da delintiden kan derialtına kaçtı.
Onemli bir şey olmaz ama, deri kendini yenilerken çatlayabilir. Bu nedenle dermatologa gösterip bölgeyi hem nemli hem de antibiyotik içeriğiyle steril tutacak bir pomad önerisi almalısın.
Dedigim gibi sol kolumda aynen soyledigin gibi pamukla bikac dakika bastirdi hemsire digerinde ise pamuk koydu ve kolumu katladi boyle tut dedi o sirada kolum sismisti ve sol kolun aksine sag kol daha cok kaniyodu o aciyla kolu katladim ama cok fazla bastiramamis olabilirim baya bir 10 dk falan koltukta oturup bekledim hemen toplarlanmadim. Ama doktara gidip o soyledigindeb alirim zaten hemsire de daha sonra moraricagini soyleyip beyaz bir krem surmustu. Sagol biraz icim rahatladi.
Geçen gün aynısı bende de oldu kan da alamadılar iğneyi batırdıkları yer ayrı moraran yer ayrıydı gitmedim doktora bir şey olmadı düzelmesi bayağı vakit aldı ama bir şey olmadı düzeldi
Bende bir kere kan aldirirken boyle olmustu igne icinde oynadiysa eger o yuzden benim de 1 hafta falan gecmedi agriyodu senin dedigin gibi ama sonra gecti
En İyi Cevaplar