Duruma göre değişir. Akciğer kanseri denilen şey de bir tane değil. Kitle dediğin de her zaman tümör vb. kendi vücudunun hücresi olmak zorunda değil.
Olur da mesela hydatid gibi parazite bağlı bir kist ise zaten kanser vs. olma ihtimalini düşünmeye gerek yok. Yine sıkıntılı bir rahatsızlık ama kötünün iyisi tarzı bir durum denilebilir.
Gelelim vücudumuzun kendi hücresinden olma tümörlere. Burada eğer tümörü oluşturan doku çok hızlı büyümüyorsa, yayılmıyorsa, birden fazla yerde ortaya çıkmıyorsa çok dert edilmemesi lazım. Duruma göre kimi tedavilerle ufaltılabilir veya hiç dokunulmayıp yılda bir veya birkaç defa gözetim altına alınabilir.
Olur da yayılıyorsa, çok hızlı büyüyorsa, vücudun başka yerlerinde de ortaya çıkıyorsa o zaman ciddi bir sorun var demektir ve doktor tarafından bir an önce durum analiz edilip ona göre bir tedavi yöntemi uygulanır. (bu arkadaş kötü huylu diyebiliriz)
Her halükarda cerrahi müdahale uygulanabiliyorsa iyidir. Bu uygulanamıyorsa, başka tedaviler de işe yaramıyorsa ve hızla yayılan bir kanser varsa işte o biraz korkutucu olabiliyor. Ama bu durum artık pek çok kanser çeşidi için yavaş yavaş ortadan kalkıyor çünkü son 10-15 yılda çok ileri gelişmeler sağlandı.
Olur da akciğerde belirli bir kitle olmayıp da kanser varsa, bunun adı da SCS (small cell sarcoma) diye geçiyorsa işte onun çözümü biraz zor. Yine de erken teşhiste bir on yıl öncesine göre daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Son evrede ise genellikle tedavi çok zor oluyor.
Yani diyeceğim o ki; akciğerde kitle olması kitle olmadan başına bir şey gelmiş olmasından genellikle çok daha iyidir.
ben kendimden anlatacağım. ben geçen sene bir ayda 6 kilo kaybın uğradım. gittim temografi de sağ ciğerimde iyi huylu sol ciğerimde ise kötü huylu kanser çıktı. Sağ ciğerimin kanserli yerini aldılar. Kötü huylu olan sol ciğerim için 6 kür ana 3 kür de ara temografi aldım. Moralimi hiç mi hiç bozmadım hatta sigarayı bile bırakmadım. Allah'ıma şükürler olsun şu anda turp gibiyim. Moral çok önemli. Geçmiş olsun. Allah şifanızı versin. saygılar
akciğer kanseri ölümcül kanserlerin başında gelmemektedir ve uzun süreli bir tedavi gerektirir iyileşme söz konusu ise ilerlememiş ve erken tanı ile geriletmeleri ve kontrol altına almaları ile olur