Selam canlar, kendinizin dahil etrafındaki her şeyin döndüğünü hissediyorsanız, tam olarak bunun adı vertigo. Benim de uzun zamandır dünyam dönüyor :) Şimdi gelin nedir bu başınızı döndüren vertigo nedir bir bakalım.
Vertigo Nedir?
Vertigo genellikle baş dönmesi olarak adlandırılıyor. Aslında gerçekte her baş dönmesi de vertigo değil. Yani vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir his.
Vertigo Nedenleri Nelerdir?
Vertigo daha çok iç kulağı etkileyen hastalıkların veya durumların bir belirtisi olarak görülür. Unutmamak gerekir ki iç kulaktan kaynaklanan baş dönmesi durumunda bilinç kaybı yaşamayız. Ayrıca beyin damar hastalıklarından kalp ve damar hastalıklarına dek pek çok rahatsızlık, baş dönmesine neden olur. Ancak gerçek vertigonun yüzde 90’ı iç kulaktan kaynaklandığını söyleyebilirim.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda işitme kaybı ve kulak çınlaması görülebiliyor.
Vertigo Çeşitleri Nelerdir?
Vertigonun iki çeşidi var. Vertigo, nedenine bağlı olarak santral ve periferik olmak üzere iki grupta sınıflandırılıyor. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.
Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gelelim dünyanızı döndüren bu hastalıktan nasıl kurtuluruz. Vertigo ile uğraşan kişilerin kayıtların eksiksiz yapılması, tekrar tekrar dönüp bakılması, gözden kaçabilecek bulguların yakalanması gerekiyor. Takip, takip, takip...
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Vertigo, vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir.[1] Belirtileri; baş dönmesi, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, midede bulantı ve bayıltıdır.
Tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri vertigo kapsamında değildir. Vertigo ile kastedilen labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda olan baş dönmesidir. Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır.[kaynak belirtilmeli]
Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir.[2]
Siz de kendinizde vertigo olup olmadığını basit bir test yaparak anlayabilirsiniz. Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dk dönün ya da belinizle eğilerek kafanızla yuvarlak çiziniz. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız sizde de vertigo var demektir. Vertigosu olan kişiler etrafında dönülen hareketler dışındaki diğer hareketleri yapabilirler. Dikkat etmezlerse bir kere tam olarak vertigo yaşarsa kendilerine gelmeleri en az 2-3 saat sürer. Örneğin kafayı yukarı aşağıya sallamak vertigoyu etkilemez, sadece dönme hareketleri kafayla yuvarlak çizme gibi hareketler vertigo için etkili olur20 Yorumla
Evet vertigo hastasiyim. 40 yilda bir basim doner midem bulanir 2 gun gecmez. Orta kulaktaki siviyla ilgili bir problem.
22 Yorumla
Öncelikle Yüce Allah hastalara en kısa sürede acil şifalar versin. Âmin. Vücuttaki dengesizlikten dolayı oluşan baş dönmesi. Kronik bir hastalık kronik bir hastalık ve daha çok kulağı etkiliyor diye biliyorum.
31 Yorumla
Geceleri uyurken başım dönüyordu yatakta duramıyordum teşhis olarak vertigo dendi bir iki ilaç kullandım pek bir etkisi kalmadı artık
27 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
15Cevap
- +1 yıl
ara ara atakları oluyor. berbat bir şey. yerimden kalkamıyorum, başımı çeviremiyorum. baş dönmesi ve kusma ile seyrediyor. bir ara her br atağın arası 6 ay ve her bir atağın süresi 1 ay olmak üzere birkaç yıl bu rahatsızlığı çektim. son yıllarda bu kadar yoğun olmuyor çok şükür. bir ilaç kullanıyorum, günü verimli geçirebiliyorum.
12 Yorumla- +1 yıl
hangi ilaç doktor tavsiyesiylemi kullanıyrsun hergunmu alıyorsun
- +1 yıl
@busebegümnur doktor tavsiyesi ile kullanıyorum. atak olduğunda her gün içiyordum. şimdi kötü hissettiğimde içiyorum. betaserc kullanıyorum
Vertigo kulak iltihabından kaybaklanıyor. Yani kristallerin oynaması buna sebep olabilir. Baş dönmesi ve miğde bulantısı yapıyor. Bazı hastalarda uzanmış ve gözleri kapalı halde bile oluyor. İlk önce ilaç tedavisi yapılıyor eğer ilaçlara rağmen geçmez ise kulak burun boğaz doktoru daha detaylı testlerden geçiriyor
20 Yorumlaayvayı yeme hastalığı tansiyonum mu düştü başım dönüyor diye merak edip doktora gidince ortaya çıkan sonuç iyi öyle değilim
13 Yorumla- 1 yıl
Merhaba. Burada yeniyim ve sanırım komuyu tekrar hortlatıyorum. 10 gündüe vertigo ile uğraşıyorum ve tam düzeliyorum derken kafam önce 15 dk. Çalışmak son 2 günümü kabusa çevirdi. Neredeyse yataktan çıkamıyorum. Kafamda ağırlık, sersemlik ve en ufak sağa, sola dönmede elim ayağım boşalıyor resmen ne yapacağımı bilmiyorum. Aynı zamanda panik atak hastasıyım bu sabaha daha kötü uyandım kafamda farklı şeyler kurmaya başladım 2 gündür sadece ağlıyorum bu şekilde ağır bir durum yaşamak normal mi? Yaşayanlar var mı? Yarın KBB randevum var ama kendimden umudu kesmiş durumdayım resmen. ☹️
02 Yorumla Dönem dönem kendini gösteren ve hayatımı felç eden bir rahatsızlık. El altında sürekli tuttuğum betaserc 24mg bile fayda etmediği sadece serumla toparlayabildiğim bir hastalık maalesef. Benim genelde uyku düzenimi bozduğumda ataklarım oluyor. Son atağımda dengemi tamamen kaybedip yürüyememiştim. istifra etmekden dolayı midede bir şey tutamama da cabası.3 gün serum ile toparlayabildim. Allah kimsenin başına vermesin.
00 Yorumla- +1 yıl
Annemde var. Her zaman olmuyor ama stres ile tekrar çıkabiliyor. Midesi bulanıyor, bir hafta yattığı yerden kalkamıyor çünkü tansiyonu düşmüş gibi yer ayağının altından kayıyor falan.
10 Yorumla - 1 yıl
Çoğu insanda yaşlandıkça gerçkleşen bir denge hastalığı. Aşağıda açıklamalar hastalığı anlamanız için yeterli. Esas olan tedavisi. Bilinen kesin çözüm getiren tedavisi yok. Yani bu durumu mutlaka düşük düzeydede olsa yaşıyorsunuz.
00 Yorumla - +1 yıl
Vertigo; düzenli uyku olmadığında ve stresli zamanlarda ortaya çıkar bol su iç ve stresten uzak dur.
11 Yorumla Denge kaybı hastalığı, bir arkadaşım sırf ados dinliyor diye psikolojik olarak bu hastalığa sahip olmuştu ve kendini hasta zannediyordu
10 YorumlaVucutta beyaz lekeler çıkıyor tedavisi çok kolay merhem..
10 YorumlaSağlık & Diyet konusunda 871 cevap paylaştı. Sallanti hastası ani hareketlerde kulak içindeki terazk sarsiliyor.
10 Yorumla- +1 yıl
Kulaktan sebebiyet olan baş dönmesi sorunu. Var akrabamda
10 Yorumla - +1 yıl
Denge kaybı gibi bir şey işte ama ciddi bir rahatsızlık
10 Yorumla babamda var devamlı hap kullanıyo
kulakla ilgili bişey dengesini bozuyo yürüyemiyon falan10 Yorumla- +1 yıl
Baş dönmesi, kulakiçi iltihabından kaynaklanıyor genelde.
tedavisi zor10 Yorumla - +1 yıl
dengeyle ilgili bir hastalıktı sanırım
20 Yorumla Denge sistemi bozukluğu
10 Yorumlabir ara sahiptim geçti
12 Yorumla- 1 yıl
hastalıgı kötü diye biliyorum ama video efekt olarak çok iyi
00 Yorumla Baş dönmesi diye biliyorum
10 YorumlaBeyazlama cildin acilmasi
10 Yorumla- +1 yıl
Kulaktaki denge merkezindeki bir sorun sanırım.
10 Yorumla - +1 yıl
Merak ettim bak simdi
10 Yorumla - +1 yıl
Cilt hastalığı galiba
10 Yorumla Malesef ben de var
14 Yorumla- +1 yıl
Baş dönmesi hap var içiyosun geçiyo doktra gt
10 Yorumla - +1 yıl
İç kulak iltihabı
10 Yorumla - +1 yıl
Baş dönmesi değil mi
10 Yorumla - +1 yıl