En İyi Cevaplar
Ben dedemi ALS hastalığından kaybedeli 5 sene oluyor. Bu hastalık öyle illet bir şey ki, iyileştirme gibi bir şey yok ne yazik ki. Sadece İlerleme evresini yavaşalatabiliyorlar. Benim dedemin biraz geç anlamıştık. Dişlerini yakın bir zamanda yaptırdığı için dil sürşmesi ondandır diye şüpheleniyorduk. Ama öyle değilmiş. Sonra sol bacağına sardı hastalık. Topallamaya başlamıştı. Hatta zaman ilerledikçe hissetmemeye,'somsoğuk' derdi. Sonra hastaneye gittiğimiz de, ALS hastası olduğunu öğrendik. Ve ailece bir yıkıldık. Kendisine söylememiştik. Söyleyemedik. Yaşıda vardı. O bir bacağı tutmadığı halde, namazını abdestini almaya çalışır, kılardı. Çok iyi hatırlıyorum, sandalyeye tutunurdu kalkarken secdeden. Sonra dilini oynatamadığından, konuşamadı da yemek yiyemedi de. Yutkunma zorluğu çektiğiiçin hep boğazı balgam olurdu. Çok kez öksüre öksüre nefes nefese kalırdı. Midesini deldirmeyi, artık ordan mamalarla beslenmesini söylemişti doktor ama, dayımlar istemedi o ameliyatı. Burundan şırıngayla mamasını vermeye başladık. Evde dedem yiyemiyor diye yemek pişmiyordu. Aman kokusu gelir canı çeker diye. Bir ara karpuz canı çekmişti. Sulandırıp peçeteyle ağızına damlatmıştık. Çok kez krizlere girip ambulans gelirdi evimizin kapısına. Sonra odamız aynı yoğun bakım üniteleri gibi olmuştu. Tüpler, iğneler, eldivenler vs vs. O kadar kötü olurdu ki 'benim o kadar malım var satın beni baktırın doktora der ağlardı.' O an çaresizliğin daniskasıydı adeta. Desen anlamaz, demesen daha çok üzülüyor. Sonra burnundaki koca hortumu sıkılıp, darılıp çıkartır doktor tekrar takar bağıra bağıra can çekerdi. Biz odaya geçip ağlardık. Çok ileriye gidince de artık midesini deldirmeye karar verilip deldirdik. Sonra da kelimeyi şahadet edip vefat etti. O kadar çaresiz bir hastalık ki, çeken bilir kesinlikle. Ateş yaktığı yeri yakar. Bu arada cok yazdık ksuura bakma , çok geçmiş olsun. Annenın hep yanında ol. Hep mutlu etmeye bak. Üzüldüğünde daha cok ılerlıyor. Dedeminki öyle oldu. Yeniden geçmiş olsun.
32 Yorumla- +1 yıl
Keşke moral verici Bişeyler yazaydın :(
- +1 yıl
üzme kendini diyecem amav üzüleceksin teşhis hangi testlerden sonra konuldu? yanlış olma ihtimali yüksek bir tür hastalık bu hastalık bu hastalığı çok iyi biliyorum her kişi üzerinde etkileri farklı yani bazı insanlar hayatları boyunca tekerlekli sandalyede sadece ayakları hasar görmüşken bazıları tek yataga düşebilir KEÇİ SÜTÜ VE LİTYUM ALİMİNYUM HAPLARI İÇSİN BUNLAR HASTALIĞIN SYRİNİ DEĞİŞTİRİR bunların eksikliğinde hastalık ilerliyor bir piskriyatiste gidin mutlaka KORMAYIN CEKİNMEYİN PİSKRİYATİST DELİ DOKTURU DEĞİL PİSKOLOJİK DESTEK ONARIM şu an EN COK BUNA İHTİYACINIZ VAR ALLAH ŞİFA VERSİN BOL BOL DUA ETCEM SİZİN İÇİN SİZDE BİZE DUA EDİN BİZDE KANSERLE MÜCADELE EDİYORUZ MORAL İNİ DÜŞÜRME
16 Yorumla- Soran+1 yıl
EMG kan idrar testi kas biyopsisi yapıldı. İlerleyede bilir böyle de kalabilir demişler
- +1 yıl
kan idrar emg bunlar hastalık için tanı vermez kas biyopsisi ise ön tanı vardır kesin tanı degil farklı hastalık türlerindede bu sonuç çıkabilir ilaçlı beyin mr gerek baska hastahanelere gitmesinde yarar var teşhis yanlış olabilir ki inş öyledir korkmayın annenin son durumu nasıl
- Soran+1 yıl
aynı raporları acıbadem e götürdük orda da aynı teşhis konuldu. Doktor tam emin olmadığını ama %90 ihtimalle als hastası oldugunu söyledi
- +1 yıl
beyin mr cekildimi ilaçlı
- Soran+1 yıl
Hayır ama doktor %90 als sin demiş
- +1 yıl
öyle birsey olamaz doğru dürüst birsey bile yapmamış bir ilaçlı beyin mr cekin güzel bir hastahaneye gidin egitim fakültelerine mesela kesin teshis bile koyamamış baksana
- +1 yıl
Geçen yıl ALS haslığı ile dalga geçercesine destek vermeye çalışanlar düşünsün.
Çok haklısınız, insan için ne yazıldıysa onu yaşayacaktır muhakkak. Anneniz için üzüldüm bol bol moralini yüksek tutsun bildiğim kadarıyla ALS hastaları hissetmeme durumuyla başlıyor ve doktorlar uyarıcı bir etkisi olduğundan egzersiz olarak buzlu suyu önerdiğini biliyorum. Bu kadar ileri boyutta olacağını tahmin edemiyorum çok geçmiş olsun.
Siz gene de bol bol dua edin kimler kimler yaşıyor, eğer bu şekilde anneniz için yazıldığı ise yapacağınız bir şey yok fakat çıkmayan candan ümit kesilmez derler. Henüz annenizin eli ayağı tutuyor iken gönlünü hoş edin duasını alın bazen bende sinirlenince gebersem de kurtulsam dediğim zamanlar olur ama şükür etmeyi bir çoğumuz bilmiyoruz işte.. Siz normal hayatınıza devam edin hastalıkların çoğu stres ve üzüntüden oluyor maalesef tek bir doktora bağlı kalmak iyi değil bu konularda, başka doktorlara da gidin sevineceğiniz ufak bir yanlış teşhis olabilir dediğiniz gibi ALLAH şifa versin.00 Yorumla
- +1 yıl
Allah'tan ümit kesilmez... Dua edin, Kurban kesin, fakire-fukaraya dağıtın..
Hastalık ne olursa olsun MORAL çok önemli.. İnşallah annen de bir şekilde kurtulur bu hastalıktan.
Allah tüm hastalara acil şifalar versin...40 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
121Cevap
- 5 ay
Gecmis olsun. Allah. Sifa verir inshallah Ben yurt disinda yasiyorum. Yuksek tansiyon nedeniyle kalp sorunlari icin cok iyi bir. Kalp doktoruna gidiyordum. Istemiyor o doktor doktora oldugu halde ALS hastaligina yakalandi ziyarete gittigimde. Bakimevinin doktoru. Hareketsiz Duran doktor. icin sizi anliyor sizi duyuyor ama gozleri dahil hic bir organini hareketsiz ettiremiyor. dedi.. bende doktora.". Doktor. siz. doktorsunuz Sabah kalktiniz kendinizde bir sorun hissettiniz. Duran. bir kan testi ve extrey yaptirayim ne var bende. Deyip erken tedavi yapiyor musunuz yani hastalik baslamadan. Farkedemiyor musunuz? Benim doktorum. Su an. ALS. Nasil farkedemedi ve teshis edemedi kendindeki hastaligi? Baskalarina sifa vermeyi bilen bir doktora nasil hastaligina gelisini goremedi? Diye sodium bakim evi doktoruna oda bu yeni bilinen bir hastalik. doktorlarinda peak bilgisi yoktu o yuzden farkedemedi. Hastaligini.. dedi. Tam. Bes yil yatakta hareketsiz yasayani bu kalp doktoru vefat etti. Babasi. Turkiyeden. Gocmus bir doktoru bu. Ama simdi Yok. Bana saglikli nasihatlari veren ve tedavi Eden bu doktora. Artik Yok Allah rahmetli Eylesin. Onu.. Senin amended. Allah inshallah Acil sifalar versin cok acayip yeni bir hastalik bu yasadigim ulkede. Tip teknolojisi ileri oldugu halde tedavisi bulunamadi hala
01 Yorumla- 5 ay
KS, nin. Editorunun. Acil duzeltmesi lazim.. birsey yaziyorsunuz. Degisiyor. anlami. Kaciyor.. istifa edecegim. KS, den. Rahat. yalnis. Yazi gitmeyen bir site bulup. Huzura erecegim.. dogru yazdiginin. Yalnisa donduruldugu. Bir site biliyor musunuz? " Evet. Biliyorum. KızlarSoruyor sitesi"
- +1 yıl
Derdini veren Rabbim sabrını da verir üzülmek bazen çözüm vermiyor. Benim anneme de 5 ay önce akciger ca teşhisi kondu. En nadir görülen türü ve yaygın evrede iken teşhis kondu. İnan ilk anlar o kadar zordu ki ona destek olmak sonu düşünmek çok zor ve hala zor ama zaman sakinleştiriyor. Şimdi annem son kemoterapisini alacak eskisi gibi değil belki ama hastalık psikolojisinden kurtuldu. Malesef ALS kanserden daha kötü bir hastalık biliyorum. Ama kanserin tedavi yöntemi var kesin çözümü yok. Allah sana da anacığına sabır versin. İnşallah teşhis yanlış konmuştur inşallah annen iyi olur.. ÜZÜLME LÜTFEN
20 Yorumla - +1 yıl
Öncelikle annene acil şifalar diliyorum. Bir insanın en zor duruma düştüğü haldir. Allah sanada güç kuvvet versin.
İnşallah iyileşir, Allah'tan ümit kesilmez.
Bu sorundan sonra bende bir araştırma yaptım. Biraz bilgi sahibiydim ama nedenleri ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi aldım.
Hastalığın ismi Amyotrofik Lateral Skleroz, sinir sistemimize ait bir hastalık.
Omurilik ve beyin sapındaki moto nöronların kaybından kaynaklanıyor.
Ünlü astrofizikçi Stephen Hawking de 40 yılı aşkın bir süredir ALS hastası. Bir makineye bağlı yaşamını sürdürüyor.
Henüz hastalık için bir ilaç üretilmemiş. Ülkemizde fizik tedaviyle iyileştirmeye çalışılıyor.
Ünlü isimlerde üstünden bir kova buzlu su döküp bağış yaparak bu hastalığın dikkatini çekmişti.
Ülkemizde Futbolcu İsmail diye bilinen bir abimizde bu hastalığa sahip ve uzun zamandır yaşıyor.
Allah bütün hastalara şifa versin.70 Yorumla Bu hastalık Hakkında birr bilgim yoktu teşekkür ederim Aydınlattığın için Ama Şunu diyeyim Hiç Bir dert Dermansız dehildir Yetrki derdine Dermanı İstemesini Bil vakti ömrü dolmuşsa Allah sizlere sabır eylesin henüz geç kalınmadığı için dua ile kapı çalmak bence en mantıklısı
Allah peygamber efendimizin yüzü suyu hürmetine Onun adı ile ettiğin zikrin hürmetine Döktüğün göz yaşalrının hürmetine 99 isminin hürmetine acılarını dindirsin sonsuz rahmetinden bereketinden hayrından şifasından kudretinden nasip etsin derdine derman olsun yarsına melhem olsun inşallah amin10 YorumlaOkurken içim parçalandı öncelikle bunu bilmenizi isterim.. Allah acil şifalar versin umarım düzelir bir şekilde sonuç bekledğiniz gibi olmaz.. ne desem sizin acınızı dindirmeye yetmiycek bir hastalık.. Bu hastalığı ilk sizden duyuyorum bilmiyordum.. çok üzüldüm gerçekten.. bende babamı 2 yıl önce akciğer kanserinden sizin anlattığınızın bir değişiği şeklinde kaybettim.2 hafta içinde eridi bitirdi babamın vücudunu.. elimizden birşey gelsede yardım edebilsem keşke.. tekrar Allah acil şifalar versin, umarım iyileşir anneniz. unutmayın çıkmadık candan umut kesilöez, ne diyebilirimki başka..
20 Yorumla- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Cevremde o hastaliga yakalanan iki bayan var biri 45 yassinda tekerlekli sandalyede geziyor disarda ama 7 yildir tedavi goruyor biride 5 yildir ama hastaligini soylemezse anlasilmiyor bile. tamam tipta yuzde yuz iylesme sansi yok vucutaki butun kaslar eriyor ama cok pahali ilaclar igneleri var iyi bir spezialistle ilac tedavisiyle hastalikla cok uzun yasanila bilir. Inslh madi durumunuz iyidir avrupada yaygin bir hastalik genc insanlar bile yakalaniyor ve tipta guzel gelismeler var. Annene morel ver hem seni aglarken gorurse o cok daha uzulur. Kaderin onune kimse gecemez benim annem saglikliydi bir trafik kazasinda kaybetik vedalasamadan iylesmesi icin dua bile edemeden. Allahdan umit kesilmez inslh Allah annenizi size bagislar
01 Yorumla- Soran+1 yıl
İnşallah canım. Durumumuz çok iyi değil ama annem için herşeyi yaparız gerekirse kredi falan çekeriz
- u+1 yıl
Herkesin annesi kiymetli
Ve bir evladın hayatında kendisine her alanda destek olan annesini
adım adım kaybetmesi
oldukca acı bir durum olsa gerek...
Dilerim ki..
Anneniz birr mucize şeklinde şifa bulur..200 Yorumla Kardesim annene cok iyi davran hsstalik havasins hc sokmayn calisiyosa dvm etsn evdeyse gezdirin ev iskerine yardimci olun. Mutlu olsun hep bide allah inancini yitirme crnnette annene tekrar kavusmayi ondan dile secdeye kapan ve iyi olmasini sadece alemlein rabbi olan allahtan iste doktor moktir fasafiso! Annenin eklrrinden operim selam eder cokta saygi sunarim.
12 Yorumla- Soran+1 yıl
Aynen öyle çok dua ediyorum. Zaten durumunu tam bilmiyor.
- +1 yıl
annemi kaybettim çok ani bir ölümdü ama annem çok çekmedi üzgünüm ama senin için ve annen için Allahtan isteyeceğim tek şey çok özür dileyerek söylüyorum belki çok canını yakacak belki bana sinirleneceksin ama umarım annene konulan teşhiş inşallah yanlıştır yanlış değilse bile Allah annene çok çektirmesin ve emanetini en kısa sürede alsın insan bazen ölüme şükreder inan bana annem ölürken çok kötü değildi çok ani oldu yatalak değildi ama günlerce yerinden kalkamadı ona rağmen ben çok kötü oldum seni çok iyi anlıyorum bu hastalığıda hiç duymadım ama Allahtan hayırlısını dile o en iyisini bilen Allah gönlünüze serinlik versin
00 Yorumla - +1 yıl
hiçbir bilgim yok, ama şifada allahtan hastalıkta. allah acil şifalar versin güzel kardeşim, insan üzülüyor biliyorum ama sonuçta hepimiz birgün öleceğiz, çünkü ebedi olamayan hayatın içindeyiz şu an , ebedi olan ahirete tek tek göçeceğiz o yüzden allaha dua et... allah şifa versin kardeşim.
10 Yorumla - +1 yıl
Allah yardimciniz olsun eger gercekten dogru teşhis ise acı cekmeden yatak doşek olmadan hayatini yitirmesini diliyorum allah kimseye boyle hastalik vermesin, bir yandan da kader meselesi vakti gelmişse allahin emriyse onunce gecilmiyor, size allahtan cok ama cok sabir ve guc diliyorum acil şifalar diliyorum allahtan umit kesilmez dua edicem icim cok tuhaf oldu rabbime sukur ediyorum sagligimizin degerini bilmiyoruz bazen oyle hastaliklar varki allah hepimizi korusun insallah boyle hastaliklar vermesin, annenin ellerinden opuyorum ve herseyin iyisini guzelini diliyorum allah yardimciniz olsun tekrar :(
00 Yorumla - +1 yıl
Ünlü fizikçi Stephen Hawking'i duymuşsundur. 21 yaşında bu hastalığa yakalandı ve şu an 70li yaşlarında bütün fiziksel yetisini kaybetse de yaşıyor ve hastalık beyin hücrelerine zarar vermediği için özel bir bilgisayar sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Çok zor bir hayat, hem yaşayan hem çevresindekiler için. Diyecek bir şey bulamadım, herşeye rağmen metanetli olmaya çalış arkadaşım.
10 Yorumla - +1 yıl
Bilinçli olduğumu düşünüyorum. .. ama teshisi cok zor ve herkeste farkli belirtiler gosteriyor. En yakin arkadsimin babasi 25 yildir bu hastalikla mücadele ediyor. Simdi buyuk kızında da aynısı cikti:(
Ayyrica okuldan bir arkasımda çıktı. .. Allah hastalığı olanalara acil sifalar versin..00 Yorumla - +1 yıl
Hastaligi bir ara cok arastirmsitim bu yuzden biliyorum. cok cok kotu bisey gercekten zuuldum. bak laf olsun diye değil harbi uzuldum :( rabbim sifa versin insallah. bak dini mucizelere inanirsan sana ozelden bikac tesirli dua falan yazarim. istiyosan yaz bana. Annen kaldiramaz evet. Ona bunu anlatma. Ona hep ii oldugunu soyle. iyi olduguna inansin. manevi destek cok onemli. ve onu surekli guldur. gulumsemek ii gelir :)
02 Yorumla- Soran+1 yıl
yaz tabi ki duaları
- +1 yıl
Beni takip etde kim oldugunu gorim.
- +1 yıl
Herseye care derman tek kurban oldugum rabbimde saklı. Tez vakit anneniz eski sağlığına kavuşur inşallah. Sizin kadar olmasada uzuldum adiniza. Umarim basta forum adminleri bu konuya dikkat çeker. Hastalik konusunda detayli bir bilgim yok sadece caresi olmayan bir hastalik olduguydu benide bilinclendirmis oldunuz.
00 Yorumla - +1 yıl
öncelikle gecmis olsun tavsiyem Ibrahim saracogluna ya da ahmed marankiye müracat edin,, birinci tavsiyem, ikincisi Sabah aksam hakiki cörekotu yagi ac karni birer yemek kasigi icsin, reklamlarda ATC yahi diye gecer, almanyada üretiliyor, siz iyilesecegine inan göreceksiniz cok degisiklikler olacak, mevlam yardimciniz olsun
00 Yorumla Büyük geçmiş olsun abla :/ biraz biliyorum araştırmışlığım var , kendinizi fazla üzmeyin lütfen , bu ölüm gerçeği herkesin başın gelebilir , kimsenin bir garantisi yok 1 saat bir yaşama için. Allah başka dertler vermesin , en kısa zamanda toparlanasınız inşallah
00 YorumlaSağlık & Diyet konusunda 737 cevap paylaştı. Pek birşey bildiğim yok o hastalık hakkında...
Allah acil şifalar versin inşallah 😇 😇
Allâhümme ezhibil-be’se Rabben-nâsi veşfi fe-enteş-şâfî lâ şifâe illâ şifâüke şifâen lâ yuğâdiru sekamen.370 YorumlaÇok üzüldüm gerçekten. Başka doktorlarada gittinizmi?
28 Yorumla- Soran+1 yıl
Hayır bu teşhis Çapa'da konuldu. Kurban olduğum Allah'ım İnşAllah böyle bir dert vermez yanlış çıkar. Amin
- Soran+1 yıl
Linkini atar mısın?
- +1 yıl
www.lateralsklerose.info/.../index.html
Almanca ama :S - Soran+1 yıl
Benim Almancam yok google da çeviremiyor. Sana zahmet çevirir misin? En azından biraz bahset ne gibi tedavi onlar
- Soran+1 yıl
Teşekkür ederim.
- +1 yıl
ALS hastalığının sebebini daha kimse bilemediği için azda olsa terapi imkanları var. Hasta önce hastalığı ve onunla birlikte gelen fonksyon azalmasını kabullenmesi lazım. Hastalığın sinir sistemlere geçişini ertelemek için RİLUZOL diye bir ilaç var. Ama bu ilaç karaciğere zarar verebildiği için önce kan tahlili yaptırılması gerek. Onun dışında logopedi ve hasta jimnastikleride yaptırılabilir. İyileşme olmasada hastanın yaşam kalitesini yüksekde tutabilirsiniz.
- +1 yıl
Hepimiz ölücez bunu biliyoruz.
Fakat sevdiklerimizden birinin gözümüzün önünde eriyip gitmesi kadar zor kötü dayanılmaz bir şey yok herkes sevdiklerinin kıymetini yaşamanın hayatın değerini bilsin.
Sizlerede dayanma gücü diliyorum inşallah iyileşir anneniz size bağışlanır.10 Yorumla - +1 yıl
Hastalk hakkında ki her şeyi biliyorum diyebilirim. Allah yardımcınız olsun. Yabancı bir arkadaş icebucketchallenge yeni çıktığı zaman bir video çekmişti. Linkini veriyim
https://www.youtube.com/watch?v=psE29164OkI04 Yorumla- +1 yıl
https://www.youtube.com/watch?v=4lBSnZztDLg bu linki izlemeniz daha iyi olur
- Soran+1 yıl
izledim bunu ve gözyaşlarıma hakim olamadım
- +1 yıl
üzdüysem özür dilerim ben hastalığı bilmeyen insanlar bilgilensin diye paylaşmıştım
- Soran+1 yıl
Önceden izlediğimde ağlamıştım ondan bahsettim senin suçun yok :)
- +1 yıl
Allah yardımcın olsun :( çok üzücü bir şey. Ben de bu hastalığı Stephen Hawkins den öğrendim. O da als. Ve zengin hastalığı deniliyor halk arasında. Çok masraflı. Umarım yanlış teşhistir :(
10 Yorumla Cok gecmis olsun Allah acil sifalar versin. Ben saglikciyim biliyorum hastaligi da zorlugunu da. Hic kolay degil Allah sabir versin sifa versin tez zamanda insallah
10 Yorumla- +1 yıl
Çook geçmiş olsun inşallah yanlış bir teşhistir. Düşünemiyorum ne kadar kötü halde olduğunuzu Allah yardımcınız olsun... Bizimde bir yakınımızda var tedavisi yok ancak kadın çocuk bile yaptı gayet iyi yaşıyorlar bildiğim kadarıyla ve kendisi doktor her şeyin bilincinde. Yani hastalık herkes de aynı seyretmiyor hem bir sürü insan var öyle 10'larca yıl yaşayan dimi. Sakın belli etmeyin daha çok üzülür mutlu bir şekilde devam edin Allah'tan umut kesilmez derler.
10 Yorumla - +1 yıl
Allah sabrını versin benim de babam gitti ölüm var olan bir gerçek üzgünüm güzel bu işte. bazen yazıyorum diyorum ki şu şöyle belki de böylesi hayırlı bilemessin ki Rab olan Allaha hamdu senelar olsun. Öllüm geç erken ileri geri gledi mi gidersin rahat bırak Allahı dilniden eksik etme lütfen bazen yalvarıyorum Allaha diyorum ki canım ı al Ama Allah her şeyi çizmiş ben kimim ki?
00 Yorumla - +1 yıl
Hiç bilgim yoktu ama ALS kötü hastalık derlerdi ve şunu belirteyim hayat fanı diyecek herkes belki ama bu hastalık ve benzeri durumlarda çaresiz kalınır bilirim çünkü bir süreç içinde hersey bitiriyor ama sen anneni bu günlerde yalnız bırakma hep sev onu öp kokla Üzgünüm kelimeler yetersiz kaliyor:(
10 Yorumla - Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Bu hastalık hakkında bilgim var. Beynin motor nöron bölümünden kaynaklanıyor yani bütün kasları, hareket yetisini yöneten kısmın kendisini yenileyemesi sebep. Her Als hastası ölmüyor ama. Çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum. Allah'tan ümit kesilmez.
tr.wikipedia.org/.../Amyotrofik_lateral_skleroz01 Yorumla- Soran+1 yıl
İnşallah ilerlemez anneminki de
- +1 yıl
Als olmadan önce yapi ve saglikolarak nasil biriydi neleri vardi mesela annenin?
17 Yorumla- Soran+1 yıl
48 yaşında sağlıklı birisiydi. İnşallah yanlıştır. Yani şekerinin sınırda olduğunu söylüyorlardı birde basit guatr var.
- +1 yıl
Bagisiklikla veya sinirsel bir sorunla karsilastimi hic bir anda cikacagini sanmak bir şeyler vardır eksik olan
- Soran+1 yıl
Hayır ikisindede sıkıntı yoktu. Diyorum sana sağlıklıydı. Basit sağlık problemleri var. B12 eksikliği, kansızlık gibi şeyler mesela.
- +1 yıl
B12 eksikliği ciddi sinirsel sorunlara yol acar ama eksikliği merkezi sinir sistemini bozuyor bendede var mesela haftada 2-3 gün mutlaka b vitamini hapi tuketirim
- Soran+1 yıl
B12 için mi birşeyler yapıyım?
- +1 yıl
Doktorlara gore günümüzde 30 yasini gecen herkes düzenli b vitamini kullanmali bence yarindan itibaren benexol alin ve her gün birhap kullanin ayrıca annene mutluluk hormonu arttirav
- +1 yıl
Arttiracak davranis ve yiyecekler yaptirin kansizlik içinde orijinal dut ve keçi boynuzu pekmezi
Benim bildigim Ünlü fizikçi prof. stephen hawking de als hastası ama adam baya yaslı ve hastalık cok genc yasında baslamıs. uzun yıllar yasamıs hala da yasıyor. insallah senin annen de kopmaz sizden.. cok zor bir durum cok kötü bir hastalık. allah cok yardımcınız olsun...
00 Yorumla- +1 yıl
gecmış olsun...
https://www.youtube.com/watch?v=bgUPihXM5BY10 Yorumla umarım bir mucize olur anneniz iyileşir ya da inş yanlış teşhisdir
Hastalığı hiç bir zaman ona söylemeyin psikoloji çok önemli mutlu olmasını sağlayın durumunu belli etmeyin yanında üzülüp ağlamayın güçlü durmaya çalışın :(10 Yorumla- +1 yıl
Als buz kovası meydan okumaları olduğunda öğrenmiştim bu hastalığın ne olduğunu.
Üzülmemek elde değil ama zamanızın kıymetini bilin çok çok geçmiş olsun
ve umut ediyorum ki bu hastalığında tedavisi bulunacak10 Yorumla iyi bir araştıma yapın bir kanser ilacının bu hastlığa iyi geldği söyleniyor.
13 Yorumla- Soran+1 yıl
o kadar çok siteye baktım ki.. Kök hücre dışında pek birşey göremedim o nedir bahseder misin?
- +1 yıl
Bir haber programında duymuştum yurty dışındaki bir kanser ilacının bu hastalığa iyi gteldği ama sağlık bakanlığının ilacı getirmedği söyleniyordu. haber sitelerini tarayın küçük bir çocuk ve annesi vardı haberde ilacın getirilmesi için bir çok haber bültenine çıkmıştı
geçmiş olsun - Soran+1 yıl
o als değil başka hastalık
Sen sen değilsin diye bir film var
www.filmlobisi.com/.../
Bu filmi izle herşeyi anlatıyor burada ve güzelde bir film çok geçmiş olsun umarım annen iyi olur00 YorumlaAllah yardımcınız olsun. ne kadar zordur insanın annesinin kötü olması ve elinden bişey gelmemesi. annem bir dönem yüz felci geçirdide ne kadar kötüydüm elden bişey gelmiyo tabi sennki kat kat kötü. Allah kimseye dermanı olmayan dert vermesin AMİN.
10 Yorumla- +1 yıl
benim annemde kanser hastası, her hastalıkta moral ve mutluluk, gülmek çok önemlidir. sizi en iyi ben anlıyorum ama elimden tek gelen şey geçmiş olsun demek umutsuz yaklaşmayın tavsiyem.
01 Yorumla- Soran+1 yıl
En azından tıpta çaresi var dua edin. İyileşme şansı var
Sağlık & Diyet konusunda 1,1b cevap paylaştı. Bir insanın gün gün ölmesini ve bunun karşısındaki çaresizliğin tarifi yoktur içinde hep kalır Bu konuda sadece Allah tez zaman da yanına alsın ya da şifa versin diyorum O durumu yaşamayan bilemez gerçekten zor bir durumdur
00 YorumlaBenim de çok hastalığım var bazen Rüyam da bile hastalık çıkıyor bu dediğin hastalık ruyama da girdi sonra nette araştırma yapmıştım ve bu hastalık cidden çıkmıştı 😞 psikoljim bozuluyor bazen bende nf1 hastasıyım
02 Yorumla- +1 yıl
Rabbimm acil şifalar versin inşAllah dua et kardeşiiimm...
- Soran+1 yıl
Allah sana da acil şifalar versin canım
Allah yardımcınız olsun canım. Yapabileceğimiz bir şey olursa çekinmeden bana söyleyebilirsin. Elimden geldiğince yardımcı olurum.
Ya sabır ya selamet Ya Allah Ya Muhammed. Allah ecirlerinizin karşılığını kat kat verir İnşallah.00 Yorumla- +1 yıl
Allahım yardımcınız olsun , şifa versin annene :( nasıl farkettiniz peki :( belirtileri var mı bu hastalığın :( ?
ben bu hastalığı sadece başlarından aşağı buz döktüklerinden beri biliyorum bilgim yok pek :(00 Yorumla - +1 yıl
Gece gece ağladım ya Rabbim çektirmesin umarım bir mucıze olur ve ıyılesır annen :/ canım benım ya üzülme dua et Allahımdan ümit kesilmez bol bol dua edıcem bende gecmıs olsun :(
10 Yorumla - +1 yıl
Merhaba, Cok gecmis olsun allah yardimcin olsun. Ben yurtdisinda yasiyorum ve dilterapisti okuyorum ALS hastasi olan kisilerede terapi veriyoruz bilgim var bu konuda..
02 Yorumla- Soran+1 yıl
Benimle iletişime geçer misin çok çaresizim ne olur
- +1 yıl
evet buyrun?
Allah yardımcınız olsun acil şifalar ümidinizi kesmeyin :(
10 Yorumla- +1 yıl
Rabbim yar ve yardımcınız olsun.. Gerçekten çok ama çok üzüldüm tanımadığım halde. Öldürmeyen Allah öldürmez diye bir söz var.. içinden umudunu eksik etme. Dualarım annenle..
10 Yorumla - +1 yıl
Okurkengözlerim doldu canım umarım tıp gelişiyo bir çaresi bulunur stephen hawing 50 yıl yaşadı o hastalıkla ve kendinede hayatada çok şey kattı. allahım kimseye vermesin dualarım senle
00 Yorumla - +1 yıl
Stephen Hawking 'in hastalığı , Her şeyin Teorisi filmini izlersen hastalığın nasıl olduğunu çok iyi anlarsın. Gerçekten üzüldüm allah size ve annene yardım etsin...
00 Yorumla - +1 yıl
allah şifa versin kesinlikle kötü bir dert. Büyük konuşmayım ama henüz parmaklarımı oynatabiliyorken tetiği çekerdim :( sevdiklerimi başımda kahrolmuş görmektense canımı alıp sadece ölümüme üzülmelerini isterdim.
00 Yorumla - +1 yıl
Allah şifa versin :/ Moral çok önemli biliyosundur tabiki durumun çok zor ama anneni hep mutlu etmeye çalış öleceğini hatırlatma sizi üzgün görürse daha çok üzülür
00 Yorumla - +1 yıl
Geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin. Allah sağlık sıhhat versin daha bu sabah sınava gitmeden önce anamla kavga etmiştim ama olsun sanırım bunu okumama rağmen pişmanlık çökmedi bana.
00 Yorumla Allah yanınızda olsun , moralinizi yüksek tutun pozitif olun bu tür hastalıklar bu şekilde yeniliyor umudunu yitirme dik dur, annen baban kardeşlerin yikildiysalar onlarida sen ayağa kaldır hep beraber kenetlenin , Allah acil şifa versin.
00 Yorumla- +1 yıl
Rabbim , Acil Şifalar Versin en kısa zamanda iyileşir inşAllah ... Yürekten inanıp dua edin... Allah hiçkimseyi hastalıkla sınamasın inşAllah... Buda sizin sınavınızdır belki... Gerçekten çok üzüldüm kardeşim... Sakın isyan etmeyin şükredin hep canım kardeşim dualarımız hep sizinle inşAllah ... Allah yar ve yardımcınız olsun inşAllah kardeşim...
00 Yorumla - +1 yıl
Çok üzüldüm senin adına Allah acil şifalar versin çok geçmiş olsun. yerinde ben olsaydım napardım bilemiyorum...
10 Yorumla - +1 yıl
Çok üzüldüm. Umarım dediğin gibidir, yanlış teşhistir. :( ALS hastalığı hakkında bilgim var. Düşmanımın bile başına gelmesini istemem.
10 Yorumla - +1 yıl
geçmiş olsun. maalesef tedavisi mümkün olmayan bir hastalık. vucudun sinir ve kas sistemini yok eder. şu anda dünyanın yaşayan en büyük fizikçisi stewen halkın de bu hastaliga yakalanmistir. yıllar geçmesine rağmen hala hayattadir..
00 Yorumla - +1 yıl
ALLAH C. C Şifa verir inşallah, Allah'tan ümidi kesme sen yeter ki bacım Hiç bir bir şey ALLAH C. C ağır gelmez sen duanı eksik etme hiç bir zaman. ALLAH C. C tüm hastalarımıza acil şifalar verir inşallah
00 Yorumla - +1 yıl
Geçmiş olsun.. Umarım bir mucize olur ve anneniz sağlığına kavuşur.
Yaptığın şey cok güzel.. Destekliyorum seni !10 Yorumla - +1 yıl
Kurban olurum canim yaaa Allah sifalar versin :( cok uzuldum... Ve tesekkur ederim ben tanimiyordum bu hastaligi:(
00 Yorumla - +1 yıl
Allah yardım etsin. Çok geçmiş olsun. Umudunu Kaybetme. Kun fe yekun Ol der olur. Bakarsın bir anda iyileştirir
00 Yorumla - +1 yıl
Kıyamam canım yaa insalllah yanlis teshistir. Annene de sakın belli etme uzuldugunu birseyin yok iyilesiceksin de surekli dua et tamami hic Elden birakma. Avrupa da falan cozumu yok mu acaba
00 Yorumla - +1 yıl
bıldıgım kadarıyla serdar ortacta yakalanmıstı bu hastalıga ıyı oldu sanırım şu an yanı allahtan umut kesılmez ınsallah duzelır
02 Yorumla- +1 yıl
anladım ok :(
- Devamını Gör (181)
Detaylı bilgi
Merhaba,
Öncelikle verilen cevaplara kısa bir göz attım ve bir kısmı doğru olsa da yanlış bilgiler çoğunlukta.
ALS tedavi edilemeyen bir hastalıktır, bu doğru ancak çok iyi bir bakımla hastalar aile desteği ve sevgisi ile mutlu ve huzurlu uzun yıllar yaşayabilirler. Öncelikle bu hastalık ölümcül değildir (kanser ölümcül bir hastalıktır) ancak iyi bakım yapılmazsa hızla ölüme gidebilir. Unutmayın Stephen Hawking bir ALS hastasıydı ve iyi bakım ile neredeyse normal bir ömür yaşadı, hastayken bile beyni sayesinde bilim dünyasının efsaneleri içine girdi.
İyi bakım ne demek?
Önemli olan konu bu. Yorumlardan birinde hasta yutamadığı halde mideden beslenme sondası takılması hasta yakınları tarafından istenmemiş. İşte bu kötü bakım nedenidir. Yutamayan bir insan için burundan sonda ile beslemek ancak birkaç hafta için uygundur ancak ALS tanısı birkaç haftada iyileşecek bir hastalık olmadığından en kısa sürede mideden beslenme sondası (PEG- Perkütan Endoskopik Gastrostomi) takılarak hasta korumaya alınmalıdır. Burundan takılan sondalar burun arkasında ve boğazda ciddi yaralar açabilirler. Burun ve boğaz hassas ve çok rahatsızlık veren yapılardır, bu bölgelerde sürekli sonda tutulması çok zor ve ızdıraplıdır (burundan kültür alırken bile ne kadar rahatsız olunduğu unutulmamalıdır) bu yüzden de hastalar sondayı hep çıkarmak ister, hasta yakınları da ha bire tekrar taktırır, bu işkence gibidir, yapılmamalıdır. Ayrıca sonuna kadar zorla ağızdan beslenmeye çalışılması da sık görülen kötü bakım nedenidir. Hastanın akciğerlerine kaçacak büyük bir lokma hayatına, küçük parçacıklar ise sağlığına mal olur. Akciğer enfeksiyonları veya akciğere kaçan küçük parçacıkların ve tükrüğün yoğun balgam oluşturması nedeniyle hasta daha da zor duruma düşer, PEG takılmasını geciktirmenin hiçbir yararı yoktur, zararı çoktur. Hastanın yutmasının düzelmesi söz konusu olmadığından PEG hastanın hem iyi beslenmesini, hem iyi sıvı almasını hem de eziyet çekmemesini sağlar.
Solunum desteği de önemlidir. Hastanın iyice solunum sıkıntısına girmesi ve son çare olarak yapılmaması gerken bir işlemdir. Ortalama kan oksijen satürasyonu %90 altına indiğinde solunum cihazı desteğine geçilmelidir. Oksijensiz kalan ve hasta olan beyin ve omurilik hücrelerinin daha çabuk öleceği ve hastalığın sırf solunum desteği geç başlandığı için hızla ilerleyeceği ve hatta ani ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır. İyi oksijenlenmenin hastalığın ilerleyişini yavaşlatacağı unutulmamalıdır.
Son olarak artık hareket edemeyen ve yatak içinde olan hastalar için uygun yatak seçimi (havalı yatak desteği çok önemlidir), hastaya sık pozisyon değiştirilmesi, iyi vücut masajı çok önemlidir.
Tabii ki tüm yazdıklarım kesin ALS tanısı almış hastalar için. Tanıyı hastalığın seyri, iyi bir nörolojik muayene ve iyi bir EMG koydurur. MR ve diğer tetkikler olası diğer nedenleri dışlamak için istenir. Kas biyopsisinin tanı için değeri yoktur.
ALS, sadece hareket sisteminde sorun yaratan, zeka ve bilincin çok iyi korunduğu bir hastalıktır.
Duyu sistemleri normaldir, ağrıyı, ısıyı, soğuğu normal hissederler (bazen hastalar hareket ettiremedikleri uzuvlarını uyuşuk olarak tanımlasa da gerçek anlamda bir duyu kaybı yoktur). İdrar ve gaita kaçırmazlar, bilirler ve sürgü ve ördek (idrar kabı) kullanabilirler. Göz hareketleri normaldir, etkilenmez, bu sayede iletişim kurabilirler.
Unutulmamalıdır, hastalar çoğunlukla iyi bakım verilmediğinden ölür. Bir ALS hastasına iyi bakılırsa, iyi aile desteği verilirse, sevilirse, oyalanacağı cihazlar (göz hareketleri ile çalışan bilgisayarlar, TV vs) sağlanırsa çok da verimli bir hayat sürebilirler. Göz hareketleri ile aile ile iletişim kurabilir, sohbet bile edebilirler.
Bu yazdıklarım sizin aracılığınız ile tüm ALS hastaları ve hasta yakınları için genel bilgilendirme niteliğindedir.
Sağlıklı günler dilerim.
merhabalar tüm yazdıklarınızı yapıyoruz hastaya cok iyi bakılıyor teşhis konalı 6 sene oldu peg ve solunum desteği ile yasamına devam etmekte tesekkur ederiz