Dün kardeşimle biraz odun kırdık inşaat odunlarını ayakla kırdı kardeşim lakin bi baktım ayağına çivi batmış kanamış acaba sağlık ocağına gidip tetanos iğnesi vurulsun mu?
7 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Dün kardeşimle biraz odun kırdık inşaat odunlarını ayakla kırdı kardeşim lakin bi baktım ayağına çivi batmış kanamış acaba sağlık ocağına gidip tetanos iğnesi vurulsun mu?
Öncelikle yara bol su ve sabunla güzelce temizlenmeli.
Gelelim tetanos meselesine...
Düşünerek görünce şunu fark ediyorsun ki Sorun çivinin paslı olup olmaması değildir. Önemli olan, yaranın tetanos bakterisinin bulunabileceği toprak, kir veya dış ortamla temas etme ihtimalidir. Tetanosu "pas" değil, bakteri yapar. Eğer çivi deriyi deldiyse ve özellikle derin bir yaralanma olduysa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız doğru olur.
Tetanos aşıları tam ve son rapel dozu son 5 yıl içindeyse, kirli yaralarda çoğu zaman ek aşı gerekmez... Son dozun üzerinden 5 yıldan uzun geçtiyse ve yara kirli/derinse, rapel aşı önerilebilir.
Aşı durumu bilinmiyorsa veya hiç aşılanmadıysa, değerlendirme sonrası hem tetanos aşısı hem de gerekli görülürse tetanos immün globulini uygulanabilir.
Bu nedenle bugün sağlık ocağına, aile hekimine veya acil servise başvurmanız en doğru yaklaşım olur.
İşte düşünerek görmek bazen şunu bilmektir:
İnsanları korkutan çivi değildir; ihmaldir. Küçük görünen bir yara, doğru zamanda değerlendirildiğinde büyük bir soruna dönüşmeden önlenebilir.
Evet, gitmeli, tetanos aşısı yaralanmadan sonra ilk 24 saat içinde yapılmalı, gecikirse etkisi azalıyor. Pas tutmuş ya da toprakla temas etmiş çiviyse risk daha yüksek, sağlık ocağına gidip son aşı tarihini söylemeleri lazım, 5-10 yıl önce yapılmışsa tekrar gerekebiliyor. Yara da bu arada temiz suyla yıkanmalı, kanaması varsa üstüne bastırıp durdurulmalı, aşı geciktirilmeden bugün yaptırılsın en iyisi.
Başınız sağ olsun. Anlıyorum, yorgunluk ve zor bir dönemden geçtiğinizi anladım ama tetanos konusunda geciktirmemek lazım, dün olduysa bugün gitmek hâlâ zaman dilimi içinde, ilk 48 saat kabul edilebilir sınır sayılıyor genelde. Sabun ve kolonya yüzeysel bir temizlik sağlar ama derin doku enfeksiyonu riskini ortadan kaldırmıyor, çivi paslıysa ya da toprakla temas ettiyse risk devam ediyor. Yorgun olsanız da bugün gitmeniz daha güvenli olur, ertesi güne bırakmak riski artırıyor.
Cevap
12Cevap
Elbette neden yatırıp ayağından kan çıkarmadın
Aşı olsun yoksa ayağın da kramp ile ilk etkilerini gösterir
Vurulmasında fayda var sın 5 yıl içerisinde olmadıysa aşı vurulsun
5 sene içerisinde yaptırdıysan gerek yok diye biliyorum
Kesinlikle vurulsun iki gün içinde olabilir süreç ilerledikçe vücut enfeksiyon kapabilir tetanos vurunuz sağlık herşeyden önemli
Evet yapın ne olur ne olmaz
Derinde küflü veya kesik buyuk ise 12 saat içinde tetenoz aşısı olsanız iyi olur
Hemen yapılmalı bugün de olsa olur 5 sene de bir yenülenmeli
Acile gitseniz ya orayı temizlesinler
5 sene etkisi var. 5 sene geçtiyse yaptır
Battığı gün yapılmalı hemen
acil yapp
Hemen bugün yarın
Hemen
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?