Arkadaşlar tıp eğitimi uzunmuş yok şuymuş buymuş her türlü bahaneyi bir kenara bırakın. Dünyanın her yerinde aynı. Ama gel gelelim bizim ülkemizde doktorlarda büyük bir ego var ve bunun azaltılması gerekiyor. Bunun için yapılması gerekenler:
1) Yaşlı amcalar ve teyzeler ile konuşulduğunda onlar doktorluk mesleğini ne kadar övüyorsa siz bir o kadar eleştirin. Mesela diyorsa doktorluk çok prestijli bir meslek. Siz hemen yooo diğer mesleklerle aynı, pek bir farkı yok. Deyin. Ama maaşı çok derse, maaşı mı çok? Ticaretle ilgilenenler bile onlardan daha çok kazanıyor deyin. Amaç doktorluk mesleğindeki egoyu düşürmek. Toplumsal olarak doktorluk mesleğine öyle bir anlam biçilmiş ki eski jenerasyon tarafından, bunun düzeltilmesi gerekiyor.
2) Bir randevuya gittiniz diyelim. Doktor olan kişi sizi aşağılamaya başladı diyelim. Mesela ismimi nereden takip edeceğim dediniz ya da bir soru sordunuz diyelim. Ve size cevap olarak ekrandan dedi. Ekranı göremedim dediniz. Doktor da nerede olduğunu söylemek yerine dalga geçti ve saygısızlık yaptı diyelim. Bakmazsan göremezsin dedi diyelim. Bu noktada vereceğiniz cevap sessiz kalmak olmamalı. Kendinizi savunmanız gerekir. Tamam o zaman muayene olmuyorum sizde, bir hasta ile böyle mi iletişim kuruyorsunuz gibi bir cümle ile rahatsızlığınızı dile getirmeniz lazım. Diyelim başka bir senaryo, içeri girdiniz ve size sorunu soruyor. Siz de hip flexorumda bir sorun var dediniz. Ya da neyse, o da size tıp terimi kullanma dedi. Bakın yine ego var burada. Tekrar sorabilir. Hip flexoru derken şurayı mı kastediyorsun, adeleyi mi kastediyorsun vs gibisinden. Ama egoist cevap veriyor. Sizin cevabınız sessiz kalmak olmamalı. Neyi nasıl tanımlayacağımı ben bilirim. Yanlışsam yanlış deyin. Veya bana neyi söyleyeceğim dikte edilmezse daha güzel olur. Gibi bir cevap. Onun kibirli cevaplarına küçük dahi olsa aynı oranda, abartmadan karşılık verip kendinizi savunmanız lazım. Gereksiz tartışmaya da girmeyin egoistle. Tek cevap verin ve konuyu kapatın.
3) Siz ilaç istemiyorsunuz. O zorla size ilaç yazıyorsa sınırlarınızı ihlal etmiş oluyor. Diyelim gripsiniz. Teşhisi koydu ve size 4-5 tane ilaç yazmak istiyor. Siz de ilaçları almak istemediğinizi ve doğal yollardan iyileşmek istediğinizi tercih ettiğinizi söylüyorsunuz. Eğer ısrar ediyorsa, yine cevap verin, karşılık verin. Kararlarıma saygı duyarsanız sevinirim. Zorla ilaç mı yazıyorsunuz, istemiyorum farkında mısınız? diyebilirsiniz sert olmayan bir ses tonu ile.
4) Söz kesiyorsa ya da kendini herhangi bir şekilde üstün görecek bir şey söylüyorsa da aynı şekilde kendinizi savunun.
Başka fikirleri olanlar ekleyebilir
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer