Mutlaka hayatında bir çok insan bunu yaşamış ve fark etmiştir...
Sevdiği insanın... Anne, baba, çocuk... ya da eşinin kokusu ona farklı, hoş ve güzel gelir!
Bazen kıyafetini koklamak bile o kişiye bir huzur verir...
Hatta bazen onun yastığında uyumak bile rahatlatır...
Ancak bu sadece romantik bir duygu değildir!!! Biyolojidir aynı zamanda... Vay… be.
Burada devreye giren şey!!! "Genetik uyum" Hani şu ten uyumu denilen şey aslında...
İnsan vücudunda bağışıklık sistemini yöneten çok önemli bir gen grubu vardır.
Adı: MHC sistemi (Major Histocompatibility Complex) Bu genler vücudun bağışıklık savunmasını belirler.
Ama bilim insanları yıllar önce çok ilginç bir şey fark etti!!! Bu genler aynı zamanda vücut kokusunu da etkiliyor.
İnsan burnu düşündüğümüzden daha akıllı aslında...
Araştırmalarda kadınlara erkek tişörtleri koklatıldı. Ama erkeklerin kim olduğu söylenmedi.
Sonuç şaşırtıcıydı!!! Kadınların büyük çoğunluğu kendi MHC genlerinden farklı olan erkeklerin kokusunu daha çekici buldu... Vay… be.
Yani burun aslında şunu yapıyordu... Genetik olarak uygun partneri seçmeye çalışıyordu.
Peki neden farklı genleri seçiyoruz? Sebep evrimsel.
İki insanın bağışıklık genleri ne kadar farklıysa doğacak çocukların bağışıklık sistemi o kadar güçlü olur.
Yani doğa aslında şöyle çalışıyor... “Benim genlerimle aynı olanı değil, benden farklı olanı seç.”
Bu yüzden bazen bir insanın kokusu bize çok çekici gelir. Ama başka birinin kokusu hiç hoşumuza gitmez.
Sebep çoğu zaman! İşte genetik uyumdur... “Vay… be” kısmı
Sevdiğimiz kişinin kokusu sadece hoş gelmez. Bilimsel deneylerde şu da görülmüştür!
Bir kadın sevdiği erkeğin tişörtünü kokladığında stres hormonu azalıyor, kalp ritmi sakinleşiyor, güven duygusu artıyor... Yani o koku aslında beyinde şu mesajı veriyor “Güvendesin.” Ohaaa Vay... be
Sevdiğimiz insanın kokusunu sevmemizin sebebi sadece romantik değildir.
Beyin aslında şu hesaplamayı yaptığı... genetik uyumu bağışıklık sistemi çeşitliliği ve güven hissi...
Yani şayet siz de bir insanın kokusunu seviyorsanız! Bu sadece kalbinizin sevmesi ile tamamen de alakalı ve ilişkili değil… genlerimizin de verdiği bir karardır...
Hani şu her yerde karşımıza çıkıyor... Yea önemli olan
"Ten uyumu, Tenlerimiz uyuşsun yeter ki..."
Bilimsel karşılığı budur... Vay… be… bunu bilmiyordum.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer