Gerçekten Türkiye'de böyle sorun yaşayan var mı çoğaldı mı ve ne zaman biter bu sorun ya da azalır?
2 ay
Evet, son yıllarda obsesif kompulsif bozukluk (OKB) yaşayan insanların sayısının arttığına dair hem Türkiye’de hem de dünyada birçok gözlem ve araştırma var. Bunun birkaç nedeni olduğu düşünülüyor. Öncelikle modern yaşamın stresi, belirsizlik, ekonomik kaygılar, sürekli bilgiye maruz kalma ve sosyal medyanın yarattığı zihinsel yük insanların kaygı düzeyini artırıyor. Kaygı arttıkça OKB gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma veya belirginleşme ihtimali de yükseliyor. Özellikle pandemi döneminde temizlik, kontrol ve sağlıkla ilgili obsesyonların belirgin şekilde arttığı birçok uzman tarafından dile getirildi. Türkiye’de de bu sorunu yaşayan çok sayıda insan var. Ancak eskiden insanlar bu tür durumları daha az konuşuyordu veya adını bilmiyordu. Son yıllarda psikoloji hakkında farkındalık arttığı için insanlar yaşadıkları durumu daha fazla fark edip dile getiriyor. Bu yüzden hem gerçekten artış var hem de görünürlük artmış durumda.“Ne zaman biter?” sorusunun net bir tarihi yok. Çünkü OKB tek bir sebebe bağlı bir sorun değil; biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkabiliyor. Ama iyi tarafı şu: OKB tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Psikoterapi (özellikle bilişsel davranışçı terapi) ve gerektiğinde ilaç tedavisiyle birçok insanın belirtileri ciddi şekilde azalabiliyor ve yaşam kalitesi düzelebiliyor. Yani bu sorun tamamen çaresiz veya sonsuza kadar sürecek bir durum değildir. Toplumda farkındalık arttıkça insanlar daha erken yardım almaya başlıyor ve bu da uzun vadede sorunun etkisini azaltıyor. Önemli olan kişinin bunu yalnız yaşamadığını bilmesi ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemesidir. Türkiye’de de bu konuda çalışan çok sayıda psikolog ve psikiyatrist bulunuyor.
Sanki son yıllarda insanların zihni daha fazla yük taşıyor gibi kanka o yüzden takıntılar ve kaygılar da daha görünür oldu ama insan kendini tanıdıkça ve destek aldıkça zamanla hafifleyebiliyor ❤️🌹
Bence çözüm sosyal medyadan negatif insanlardan kurtulmak mesela benim öyle bişeyim ypk ama sosyal medyada yok karısını aldatmış yok kanser olmuş şöyle böyle kötü şeyleri okuyunca otomatik etkileniyorum bi de arkadaş ortamım yok yani hiç arkadaşım yok ondan kendimi öyle hissediyorum
Cevap
3Cevap
Tahammül sabır yoksa bir şekilde oluyor
Evet fazla
Mesela merak ettim dinlemek isterim senden
Sosyal medyadan dolayı herkes herkes sevdiğine karşı şüpheli, ekonomik kriz ve alım gücünden dolayı insanlar aşırı saldırgan ve sinirli, boşanmalardan dolayı kadınların ölümü ve evlenecek olan kadında bunun kaygısı, erkekte ev geçindiriyor miyim kaygısı, gençte işim olur mu kaygısı vs. Daha sayamadığım bir çok nedenden ötürü okb arttı
Evet çoğaldı
Evet bende var
Herkese mi var böyle ya sizde ne var mesela kısacası
Takıntı ve kuruntu mesela bi duruma veya bir kendime takıntılıyım, ayaklarımı kontrol ederek yürüyorum, adımlarımı sayıyorum, gelecek kaygısıda bende okbye neden oluyor, ölüm korkusu, yalnız kalma korkusu gibi şeyler, dini şeylere de takıntım var biraz, çözemedikçe daha çok okb artıyor bende.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?