Ağır hasta neneye evde bakmak mı doğru, özel bakım merkezine vermek mi 😔?

Dayım Almanya’da ailesiyle yaşıyor. Küçük teyzem ve annem İstanbul’da yaşıyor. Büyük teyzem de Şanlıurfa’da yaşıyor. Nenem hastalanınca teyzem alt kattaki dairesini neneme kiraya verdi bakma karşılığında. Dayım da 500 binlik masrafa girdi o ev için. Orada tek yaşadı, bir şey lazım olduğunda yardıma falan gittiler evine. 6 ay boyunca neneme bakan büyük teyzemdi ama gücü kuvveti olmadığı için daha fazla bakamadı. (Üst kattalar, arada aşağı inip yardım ediyorlar)

Nenem yürümekte bile zorluk çekiyor, yatak odasında oturmalı tuvaleti var. Genelde çişini tutamıyor, yürümekte zorlanınca yere düşüyor. Bu gece 3 defa düştü, üçüncüde kafasını yere vurdu. Benim de bel fıtığı başlangıcım var genelde soğuk dışında belim acımaz ilk defa bugün çok kötü acıdı. Bir de nenem bayılınca en az 3 kişinin kaldırması gerekiyor. O kadar ağır ki taşıması çok zor. Havalimanından eve beraber geldik. Kadın iki defa düştü yere 2 adam zar zor kaldırdı.

Annem de çalışıyor, sırf dayıma yaranmak için biz bakarız dedi. Gece dördüncüye tuvalete kalktı, kadın pijamasını bile çekemedi. Çekemediği için çıkardı. Tuvalet kağıdına uzanamadı. Ben de anneme söyledim “bak ben de nenemi seviyorum, zamanında bize çok iyilik yaptı ama olmuyor. Ben de üzülüyorum onu bu halde görmekten. Özel bakıma ihtiyacı var, Almanya’ya gitsin orada dayım özel bakım ayarlasın. Buradaki özel bakım iyi değil çünkü dedim. Kadın üç defa yere düştü gece kafasını vurdu diyorum ne yapayım dışarı mı atayım kadını diyor. Dedim ki bu kadına bu şekilde bakılamaz. Bu halinden de utanıyor çünkü. Gideceği kadar bakacağız dedi.” Nenem bugün geldi ilk defa, kadının pijamasını bile çıkarmayı beceremedi annem benim yönergelerimle hareket etti. Dayıma iyi görünmek için bize sormadan biz bakarız diyip bütün yükü ablamın üstüne atmaya çalıştı. Şimdi de diyorki dayına söylersen bana “madem bakamayacaktın beni niye masrafa soktun” diyecek. Ben de kadın hasta her türlü İstanbul’a gelmesi gerekiyordu hastaneye görünmesi için. Yani pişman olduğunu tüm sorumluluğu ına bırakırken fark ettim. İnsanların düşüncelerini o kadar önemsiyor ki kadının bu halini düşünmüyor. Bu seneyi çıkarmaz diyor. Ya diğer teyzem bakamayacağını biliyordu, bir talepte bulunmadı ama annem o kadar iyi görünme çabasındaki her şeye atlıyor. Bu kadına evde bakılması imkansız. 4. Kere kalktı tuvalete onda da düşecekti az daha yatağa uzanamadı. Şimdi ne yapmalıyız? Annem kafayı yedirtti çünkü. Bir de bakmak istemiyorsunuz ondan böyle diyorsun diyor. Daha kadının pijamasını bile çıkarmayı becerememiş bana söylediği şeye bak. Urfada 3 gün ona bakıp yaşadığı tüm rezilliği kendi gözümle gördüm. Gördüğüm için böyle söylüyorum. Sizce ne yapmalıyız?

Ağır hasta neneye evde bakmak mı doğru, özel bakım merkezine vermek mi 😔?