Ben diş tellerimi çıkardıktan sonra bir arka dislerimde cok hafif bir tane disimde minik bir kirmizimsi bir leke var sanırım diş teli takarkende vardı bilmiyorum o diş sağlam ama. Neden oluşmuş olabilir
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
diş tellerinin çıkmasından sonra fark ettiğin o minik kırmızımsı leke genellikle dişin iç yapısıyla veya yüzeyine tutunmuş bir şeyle alakalıdır eğer leke dişin tam üzerinde ve dışarıdan fırçalamayla gitmiyorsa bunun birkaç sebebi olabilir ilk akla gelen ihtimal diş teli tedavisi sırasında o bölgenin temizliğinin tam yapılamaması sonucu oluşan bir dış renklenmedir yediğin içtiğin gıdalardaki pigmentler braketlerin etrafında birikmiş olabilir ancak leke kırmızıya çalıyorsa daha farklı bir durum söz konusu olabilir dişin iç kısmındaki pulpa dediğimiz canlı dokuda yaşanan minik bir kanama veya damar çatlaması dişin içinden yüzeye yansıyan pembemsi veya kırmızımsı bir renk oluşturabilir bu durum genellikle geçmişte alınan hafif bir darbe veya diş teli hareketinin yarattığı baskıdan kaynaklanabilir dişin sağlam olduğunu belirtmen güzel çünkü bu durum dişin canlılığını yitirdiğini göstermez sadece içeride bir doku değişikliği olduğunu işaret eder bir diğer ihtimal ise diş etiyle birleştiği noktaya yakınsa diş etindeki çok küçük bir çekilme veya o bölgedeki bir kılcal damarın belirginleşmesidir her ne kadar dişin sağlam görünsede bir sonraki kontrolünde diş hekimine bu lekeyi göstermende fayda var zirâ doktorun basit bir temizlikle mi yoksa dişin iç yapısıyla mı ilgili olduğunu bir ışık yardımıyla hemen anlayacaktır
Diş hekimi misiniz
Son sınıf öğrencisiyim
Birde atiyorum diş telleri takıldı bir dişim yamuldu o dişe tekrardan tel taktırmak istemedim diyelim şeffaf plakta istemiyorum tek dişe zirkonyum vs yapılır mı
Aa birde şunuda soyliyim benim disime tel daha takılı iken tam bu bahsettiğim disin arkasına bir şimdi malzemenin ismini bilmiyorum vida ya böyle lastik takmam için takmislardi vidaya benzer birsey takmislardi onunla alakalı olabilir mi
tek diş için zirkonyum kaplama yapmak teknik olarak mümkün evet ama bu karar genellikle estetik ve yapısal bir dengeyi korumak adına iyice düşünülmelidir çünkü dişlerin hizalanması bittikten sonra tek bir dişin yamuk kalması senin için rahatsız ediciyse hekimin o dişi tıraş ederek üzerine zirkonyum bir kuron yerleştirebilir bu sayede dişin dizilimdeki duruşu düzeltilmiş gibi görünür fakat burada bilgin bir perspektiften bakarsak sağlıklı bir diş dokusunu sadece hafif bir eğrilik için feda etmenin uzun vadedeki sonuçlarını tartman gerekir zirkonyum için dişin çevresinden belli bir miktar aşındırma yapılması geri dönüşü olmayan bir işlemdir eğer dişin yapısı çok sağlamsa ve eğrilik çok hafifse lamine dediğimiz sadece ön yüzeye yapıştırılan daha ince porselenlerde bir seçenek olabilir ancak tamamen mekanik bir çözüm arıyorsan zirkonyum o tek dişin formunu ve yönünü değiştirmek için daha evlâ bir yoldur yinede diş tellerinden yeni kurtulmuşken kemik yapısının ve diş etlerinin tam oturmasını beklemek acele karar vermemek en makûlüdür eğer bu fikrin kesinse hekiminle kompozit lamine yani dolgu materyaliyle yapılan estetik müdahaleleride konuşabilirsin çünkü bu işlemde dişi kesmeye gerek kalmadan form düzeltilebilir
Hee evet mini vidalar ve onlara bağlanan lastikler diş üzerine yoğun bir baskı uyguladığı için dişin içindeki kan damarlarında geçici bir renk değişimine yol açmış olabilir bu durum genellikle vidanın yarattığı mekanik kuvvetin bir sonucudur lekenin tam o bölgede olması bir tesadüf değildir ve büyük ihtimalle o aparata bağlı bir doku tepkisidir hekimine bu durumu belirttiğinde muhtemelen basit bir kontrolle durumun geçici olup olmadığını söyleyecektir sana
Tamam teşekkür ederim. Birde atiyorum ben bütün full dislerime implant yaptırdım dişlerimin arasında yemek artığı birikse bile ağrı yapar mı mesela benim dişim ağrıyordu doktor bu dişler de çürük yok ama dişlerinizi iyi temizleyemediginiz için ağrı oluşuyor dedi simdi ben tüm dişlerimi çektirip inplant yaptır bile ağrı yapar mı sizce
implantlar doğal diş yapısını taklit etsede aslında kemiğe kaynayan metal vidalardır ve doğal dişlerdeki gibi sinir uçları barındırmazlar yani implantın kendi içinde çürüme veya sıcak soğuk hassasiyeti gibi bir ağrı oluşması mümkün değil ancak doktorunun sana söylediği durum dişin kendisinden ziyade diş eti ve çevresindeki dokularla ilgilidir eğer implant yaptırırsan ve ağız bakımını ihmal edersen implant çevresindeki diş etlerinde gıda artıkları sebebiyle peri-implantitis adı verilen bir iltihaplanma meydana gelebilir bu durum diş etlerinde şişme sızlama ve baskı hissi yaratarak sana yine o eski ağrılara benzer bir acı hissettirebilir yani dişlerini tamamen çektirip implant yaptırmak seni ağız hijyeni sorumluluğundan kurtarmaz aksine implantlar doğal dişlerden çok daha titiz bir temizlik ister çünkü diş etinin altına kaçan yemek artıkları implantın kemikle olan bağını zayıflatabilir ve bu da hem ağrıya hemde pahalı bir tedavinin kaybına yol açabilir kısacası sorun dişin yapısında değilse ve bakımsızlıktan kaynaklanıyorsa implant yaptırmak tek başına kesin çözüm olmayacaktır
Yani değişen birsey olmaz mı
Dediğim gibi eğer sorun senin genetik yapından veya dişlerinin çok zayıf olmasından kaynaklanıyorsa çok şey değişir daha sağlam ve dayanıklı bir ağız yapın olur yok eğer sorun fırçalama alışkanlığının olmaması ise hiçbir şey değişmez sadece ağrının adı değişir diş ağrısı gider yerine implant çevresi iltihabı ağrısı gelir
Birde birsey daha soracağım. Bir kadının dişleri sağlıklı ve düzgün diyelim babanın dişleri ileri derecede yamuk ve çürükler var diyelim anne tarafından da dişler düzgün baba tarafından dişleri Dr düzgün bu anne ve babanın çocuğun dişleri neden yamuk çıkar sizce
genetik açıdan temel sebep çocukta anneden gelen büyük diş yapısı ile babadan gelen dar çene yapısının birleşmesidir dişler mevcut dar hacme sığamadığı için sıkışarak farklı yönlere eğilir ve yamuk bir dizilim oluşturur yani sorun tamamen diş boyutu ile çene kemiğinin genişliği arasındaki hacim uyumsuzluğundan kaynaklanır
Hmm. Peki ben dedim ya hani babanin dişleri ileri derecede yamuk dedim ya eğer dişleri ileri derecede yamuk değilde tamamen dümdüz dişleri olsa idi çocuğumun dişleri de düz çıkar miydi
Şimdi şöyle kusura bakmayın tekrardan yazıyorum ama atiyorum diş teli çıktıktan 8 ay sonra benim alt azı dislerimde yamulma oldu tek diş te. Ben tekrardan tel takmak istiyorum şeffaf plak vs de istemiyorum zirkonyum lamine vs yapılır mı acaba yapılmaz mi
diş teli tedavisi bittikten sonra yaşanan bu geri dönüş hareketleri genellikle pekiştirme aşamasındaki aksaklıklardan veya dişlerin eski yerlerine dönme eğiliminden kaynaklanır tek bir dişin yamulması durumunda zirkonyum veya lamine gibi protez uygulamaları teknik olarak mümkündür ancak bu işlem dişin doğal yapısına müdahale etmeyi gerektirir yani o tek dişi düzeltmek için sağlam diş dokusunun bir miktar aşındırılması lazım gelir eğer dişindeki yamukluk çok ileri düzeyde değilse ve sen tel takmak istemiyorsan lamine uygulamasıyla dişin ön yüzeyine ince bir porselen katman eklenerek düzgün bir görüntü elde edilebilir zirkonyum ise genellikle dişin tamamının kaplanması durumunda tercih edilir ve lamineye göre daha fazla aşındırma gerektirir estetik açıdan her iki yöntemde seni tatmin edebilir fakat sağlıklı ve sağlam bir dişi sadece hafif bir çapraşıklık için küçültmek uzun vadede biyolojik bir kayıptır eğer dişin konumu çok arkadaysa veya çok dönükse lamine bile bazen yetersiz kalabilir ve kanal tedavisi ihtiyacı doğabilir hekiminle bu durumu konuşurken öncelikle dişin ne kadar tıraşlanması gerektiğini sorman senin için en doğru adım olacaktır
Ya şey size göstermek istiyorum resim olarak aslında ama. Bir görüp olur mu olmaz mı diye
Tamam gönder bakayım
Birde kusura bakmayın tekrar yazıyorum ama çatlak dışı diş hekimleri ayırt edemezler minik çatlaklardan bahsediyorum minik catlaklar panoramik veya peroapikalde gözükmezmis minik catlaklar 3D tomografi röntgen gösterirmis doğru mu bu
minik çatlaklar genellikle panoramik veya periapikal röntgenlerde görünmez çünkü bu görüntüleme yöntemleri iki boyutlu ve çözünürlükleri sınırlıdır cbct yani konik ışınlı bilgisayarlı tomografi üç boyutlu görüntü sağlar ve dişin köklerinde ya da derin yapılarında oluşan kırıkları daha iyi gösterebilir fakat mine yüzeyindeki çok ince çizgileri her zaman net şekilde ortaya koyamaz bu yüzden minik çatlakların tanısında klinik muayene özel ışıklandırma büyütme sistemleri ve bazen boyayıcı ajanlar kullanılır cbct daha çok kök çatlakları ve ileri düzey kırıkların değerlendirilmesinde tercih edilir yüzeysel mikro çatlaklar için tek başına yeterli değildir bu nedenle diş hekimleri genellikle görüntüleme ile birlikte klinik gözlem ve testleri bir arada değerlendirir
Aman boş ver bisey olmaz